1. V-ati confruntat cu nasul infundat la copii? Cat de des?
Mariana (fetita, 3 ani): "Bineinteles, am trecut impreuna si prin aceasta perioada. Pana la varsta de 2 ani, cam o data pe luna, dupa aceasta varsta foarte rar."Ina: "Ne-am confruntat foarte des cu aceasta problema, de cand l-am dat pe Alexandru la cresa."
Denisa Popescu (fetita, 2 ani): "Din momentul in care a intrat in colectivitate, la 11 luni, nasul este infundat cel putin de doua ori pe luna."
Emilia Iacob (baiat, 2 ani): "Baietelul meu din fericire pentru el si pentru mine, nu a avut astfel de probleme decat foarte rar."
Cristina Tudor (fetita, 1 an si 6 luni): "Da, m-am confruntat de 3-4 ori."
Claudia Vasilache (baietel, 2 ani si 7 luni): "Da, am avut probleme de acest gen insa doar de doua ori pana acum, o data pe la varsta de un an si jumatate si a doua oara pe la doi ani si jumatate. Cam cand s-au schimbat anotimpurile si am trecut de la vara la toamna." Mai multe despre experientele de viata ale acestei mamici puteti citi aici.
Cauzele aparitiei nasului infundat la copii, conform doamnei doctor Maria Calota, Medic Specialist Pediatrie, Centrul Medical Sphera sunt: "Copiii, ca si adultii, respira de preferinta pe nas atat timp cat acesta nu este obturat. In unele cazuri, obstructia nazala este prezenta de la nastere si rezulta din malformatii structurale (cel mai frecvent - atrezie choanala), acestea putand reprezenta situatii potential severe atat timp cat permeabilitatea cailor respiratorii nu este restabilita.
Vorbind insa despre situatia mult mai comuna a obstructiei nazale la copilul anterior sanatos, remarcam frecventa crescuta a acestei probleme in primul an de viata cand congestia nazala (adica inflamatia acuta a cailor respiratorii) cu „infundarea" nasului este frecvent asociata cu episoadele de infectii virale sau (mai rar) bacteriene ale cailor respiratorii. Si aspirarea de corpi straini (bucati de mancare, margele, nasturi, bucati de hartie si diverse jucarii mici) poate fi perceputa ca infundare a nasului. O alta cauza destul de intalnita de obstructie nazala este constituita de aparitia vegetatiilor adenoide hipertrofice (cunoscute si sub denumirea de „polipi"). Toate aceste situatii determina un impact mult mai mare la varste mici cand, pe de o parte, caile aeriene au un diametru redus, si, pe de alta parte, copiii nu isi pot curata in mod eficient nasul."
In opinia domnului doctor Sorin Filipescu - Medic Pediatru al Centrului Medical Bio Medica, cauzele sunt urmatoarele:
"1. a) Cauze mecanice:
- corpi straini intranazali (accidental introdusi de catre copilul mic sau voluntar, din curiozitate, patologie neuropsihica - oligofreni, encefalopati);
- traumatisme ale piramidei nazale sau faciale complexe;
- tumori maligne (foarte rar) sau tumori benigne - polipiendonazala, hipertrofie de cornete nazale.
b) Cauze medicale - de obicei infectii acute de cai respiratorii superioare (majoritatea virotice dar si bacteriene) sau malformatii locale (sept sau cavitate nazala)"
2. Ce masuri de tratament ati aplicat si ce anume a cauzat infundarea nasului la copil?
Mariana: "De obicei, fetita mea avea nasul infundat, cand era racita. De fiecare data, am folosit, 2 metode, colargol picaturi pentru nas (solutie preparata in farmacii) si ceapa taiata intr-un castron lasata in camera pe perioada noptii. Dupa 2-3 zile, nu mai aveam probleme."
Ina: "Cauza o reprezinta virozele respiratorii, specifice colectivitatii. Oriunde sunt multi copii inchisi in acelasi spatiu timp de peste 8 ore pe zi, vor fi si viroze. Ca masuri de tratament am incercat destule, cu grad variabil de eficacitate:
- picurat ser in nas
- aspirat secretiile nazale
- suflat nasul des si corect, cand a invatat sa faca asta.
- Sinupret picaturi, in ceai, pentru fluidificarea secretiilor
- aerosoli cu sare marina sau cu ser fiziologic
- Vibrocil - mai rar"
Mai multe informatii despre cum a "rezolvat" Ina problema racelii puteti gasi aici.
Denisa Popescu: "Daca a fost completat nasul de ceva tuse sau vreun pui de febra, am inceput cu Panadol Baby la 8 ore. Daca era cu harait specific la respiratie, aerosoli: Dexamed/Dexametazona sau Flixotide dimineata cu ACC sau Ventolin seara."
Emilia Iacob: "De fiecare data i-am pus doar picaturi cu ser fiziologic, a avut nasucul infundat uneori cand i-a aparut cate un dintisor."
Claudia Vasilache: "Cauza banuiesc ca ar fi schimbarea de sezon de la vara la toamna, care a adus cu ea si o usoara scadere a imunitatii generale si locale. Cand m-am confruntat pentru prima data cu aceasta problema, baietelul meu era deja sub tratament homeopat unicist si nu am facut altceva decat sa ii mai desfundam nasul din cand in cand folosind batista bebelusuluisi (nu am exagerat cu folosirea acesteia pentru ca am inteles ca poate sa irite mucoasa nazala) si sa lasam tratamentul homeopat sa actioneze.
A doua oara a fost vorba de o raceala pe care am tratat-o tot lucrand la intarirea imunitatii si am folosit pentru asta un sirop naturist (Septilin) concomitent cu suflatul nasului de data asta "natural" pentru ca deja cel mic invatase sa faca acest lucru."
Mihaela (baietel, 3 ani si 7 luni): "picaturi (ser efedrinat, Vibrocil,Pivalone, Biorinil), spalaturi cu ser fiziologic sau apa de mare izotona sau hipertona. De regula, cand nasul este infundat apa hipertona, pentru ca este mai concentrata in saruri (concentratie 18%, 23%, fata de 9% cat are serul fiziologic si apa izotona) desfunda mai bine. Atentie, abuzul de apa hipertona produce iritatia mucoasei. Pentru nas infundat, fara a fi o viroza, i-am pus in nas picaturi de vitamina A timp de cateva saptamani si efectul a fost ca a scapat de probleme (care este uleioasa si hidrateaza si nasul). Dupa ce mi le-a recomandat un doctor si le-am testat cateva zile pe mine (si a dat rezultat), am hotarat sa ii administrez. La noi a functionat. Cauze nas infundat : viroze, polipi, alergii respiratorii (doar banuim, nu au fost dovedite de analize)."
Cristina Tudor: "Daca este vorba strict de nas infundat, acest lucru se intampla la schimbarile bruste de temperatura (de la cald la rece) si foloseam 5 picaturi de ser fiziologic in fiecare nara inainte de masa, iar inainte de culcare ii aplicam pe piept si pe spate un unguent special pentru decongestionarea nazala (pulmex baby) si ii puneam pe o batista, aproape de cap, capsule cu inhalant baby. Toate acestea ajuta copilul sa respire usor in timpul somnului. Dar daca este vorba de secretii nazale, in plus fata de metodele mai sus mentionate, foloseam spray cu apa de mare iar apoi ii aspiram nasul cu ajutorul batistei bebelusului (in caz de secretii nazale abundente), iar apoi se poate aplica un spray sau picaturi nazale ce pastreaza nasul uscat (insa nu trebuiesc folosite mai mult de 5 zile, deoarece pot provoca dependenta). Mentionez faptul ca si aspirarea nasului trebuie facuta foarte des pentru a nu favoriza producerea secretiilor nazale.
Ce recomanda medicii pentru nasul infundat la copii?
Pentru infundarea nasului cunoscuta sub denumirea medicala de rinita acuta (congestiva, alergica, purulenta) medicii recomanda cam aceleasi lucruri mentinate si de mamici anterior. In general, Vibrocil (picaturi sau spray) reprezinta un aliat de nadejde la copiii peste 2 ani, decongestionand eficient mucoasa si putand fi utilizat pentru o perioada de pana la 7 zile. De retinut insa ca la unii copii poate provoca o uscaciune a nasului. Pe langa acesta, exista si variante de tipul corticosteroizi, cum sunt Biorinil (Nasonex in cazuri mai grave si pentru copii mai mari), dar care nu trebuie utilizate mai mult de 5 zile deoarece pot conduce la dependenta (organismul se obisnuieste cu ele si nu mai sunt eficiente). Trebuie invatat copilul sa curete corect nasul (cate o nara pe rand) si sa se insiste asupra igienei nazele pentru a preveni suprainfectarea (in cazul mucozitatilor purulente se recomanda picaturi de nas cu antibiotic) si, mai ales, pentru a se preveni otitele (seroase cauzate de prezenta mucusului in exces). Se poate apela, ca si la bebelusi, la batista bebelusului, chiar pana la varsta de 4-5 ani (daca cel mic tolereaza) sau la aerosoli (cu ser fiziologic si/sau cu alte substante in functie de recomandare) si umidificator (pentru camera). In plus, in cazul mucozitatilor in exces (pe fond alergic sau nu), medicii pot indica si antihistaminice (Zyrtec, Ketof) pentru a reduce secretia de mucus, o reactie de altfel normala a organismului (de aparare impotriva bacteriilor si virusurilor).
Tratamentul recomandat de doamna doctor Maria Calota, Medic Specialist Pediatrie, Centrul Medical Sphera:
"O parte din aceste situatii reclama necesitatea unui consult ORL si masuri de tratament specifice - cum ar fi corectia chirurgicala a malformatiilor nazale, extragerea corpilor straini, evaluarea optiunilor de tratament in cazul polipilor nazali.
In situatia mult mai comuna a infectiilor virale de cai aeriene superioare (suparatorul "guturai") tratamentul este, de regula, stabilit de medicul de familie sau de medicul pediatru si consta din masuri de sustinere si de igiena locala. Majoritatea acestor episoade (adica formele usoare si moderate de boala) se pot trata la domiciliu. Sugarii cu febra peste 39 grade Celsius sau evolutie prelungita a afectiunii necesita, de regula, internare. Antibioticele nu sunt indicate de rutina in aceste afectiuni pentru ca ele nu sunt eficiente in eradicarea infectiilor virale. Se recomanda aport suplimentar de lichide pentru a asigura fluiditatea secretiilor, indepartarea secretiilor nazale in exces folosind un spray cu apa de mare sau ser fiziologic si aspirarea secretiilor nazale persistente cu pompa nazala sau cu aspiratorul nazal. Tratamentul antiinflamator cu solutii orale de paracetamol sau ibuprofen este recomandat mai ales in infectiile in care obstructia nazala este insotita de febra. Altfel, in general tratamentul local ce urmareste mentinerea nasului desfundat este suficient."
Domnul doctor Sorin Filipescu - Medic Pediatru al Centrului Medical Bio Medica recomanda urmatorul tratament:
"Evaluarea cauzei obstructiei respective de la care pleaca tratamentul:
- chirurgical: in cazul traumatismelor, tumorilor, malformatiilor, corpilor straini endonazali sau a adenoiditei cronice ("polipi"), a hipertrofiei de cornete);
- medical: pentru obstructiile infectioase de tip rinita acuta (poate fi si alergica), adenoidita acuta sau infectii acute cai respiratorii superioare se folosesc:
• substante vasomotorii active, vasoconstrictoare (ser efedrinat 0,5-1%, Olynth, Vibrocyl pe durata scurta de 3-5 zile, ser fiziologic cald, instilatii repetate, colir nazal cu antibiotice - in cure scurte
• antibiotice pe cale generala (per os, im) daca avem dovada unei infectii bacteriene locale sau generale cu prinderea nasofaringelui, cure de 5-7-10 zile.
- tratament balneo-fizio-terapeutic - cure de aer marin, cure de salina - la cei care au obstructii nazale cu componenta asmatica tip infecto-alergic;
- cresterea imunitatii generale si locale (nazofaringian-laringian) cu diferite imunostimulatoare."
Iata si complicatiile pe care le poate provoca nasul infundat la copii, conform doamnei doctor Maria Calota, Medic Specialist Pediatrie, Centrul Medical Sphera:
"Complicatiile infectiilor virale acute de cai aeriene superioare (cel mai frecvent asociate cu infundarea nasului) sunt otita medie si sinuzita. Intalnita cu frecventa relativ ridicata (intre 5 si 30% dupa diverse studii) la copiii care au avut un episod de rinofaringita acuta (adica "raceala", "guturai"), otita medie apare (din cauza unor particularitati anatomice) mai ales la baieti si in primii 2 ani de viata. Infectiile virale acute au un efect imunodeprimant tranzitor, favorizand colonizarea si aderenta bacteriana la nivelul nazo-faringelui. De asemenea, in cursul infectiei virale se elibereaza in organism citokine si mediatori inflamatori ce pot favoriza aparitia otitei. Sugereaza aceasta complicatie durerea si / sau secretiile la nivelul urechii, febra ridicata, prelungirea semnelor de boala mai mult de 7 - 10 zile, iar la sugar si copilul mic sunt frecvente iritabilitatea, somnul agitat si scaderea apetitului.
Aparitia sinuzitei este corelata cu suflarea incorecta a nasului (in forta, cele doua nari simultan)ce genereaza suficienta forta pentru a propulsa secretiile nazale in cavitatile sinusale. Inflamatia si edemul prezente in infectiile virale pot impiedica drenajul normal la sinusurilor, ceea ce creeaza un mediu propice dezvoltarii bacteriilor.
O complicatie rara dar potential severa a rinofaringitelor acute este exacerbarea astmului bronsic pre-existent. Nu exista dovezi ca tratamentul simptomelor de guturai ar putea preveni aceasta complicatie.
Chiar daca nu este propriu-zis o complicatie, o consecinta importanta a episoadelor de rinofaringita acuta e folosirea in exces a tratamentelor antibiotice cu cresterea consecutiva a rezistentei bacteriene."
Domnul doctor Sorin Filipescu - Medic Pediatru al Centrului Medical Bio Medica mentioneaza urmatoarele complicatii care pot aparea:
"Complicatiile sunt infectioase si alergice, locale si la distanta.
- locale: adenoidita cronica, rinita cronica, sclero-atrofica sau hipertrofica (reprezinta si o complicatie mecanica - obstructia nazala cronica);
- de vecinatate: amigdalitele acute si otitele acute sau repetate devin cronice, duc la oto-mastoidita ceea ce inseamna diminuarea auzului.
- la distanta: traheobronsite acute si cornice, bronsite acute cu componenta astmaiforma (in timp) sau chiar astm bronsic infecto-alergic.
Dezvoltare neuropsihica si chiar somatica deficitara prin lipsa oxigenarii corespunzatoare a sangelui, in procesul respiratiei (aceasta complicatie se observa in timp, in ani de zile mai ales la cei cu rino-adenoidita cronica."
Voi cat de des v-ati confruntat cu aceasta problema si la ce solutii ati apelat?
Multumim mamicilor pentru ajutorul acordat in redactarea acestui articol, doamnei doctor Maria Calota si domnului doctor Sorin Filipescu .