Micuțul tău a rămas cu tuse după răceală? Ce poți face pentru a-i reda starea de bine

Micuțul tău a rămas cu tuse după răceală? Ce poți face pentru a-i reda starea de bine

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Un copil sănătos, care este la școală, se poate confrunta, pe parcursul unui an, chiar și cu 8 episoade de infecții respiratorii. Printre acestea se regăsesc mai ales răcelile și, în unele cazuri, deși copilul se simte bine, rămâne cu o tuse persistentă. În general, aceasta se ameliorează și dispare complet fără vreun tratament special. Pentru a-ți ajuta copilul să scape de disconfort, poți pune în aplicare câteva măsuri simple, precum sunt și cele prezentate în articolul de mai jos. 

De câte tipuri poate fi tusea ce rămâne după răceală?

Tusea care persistă timp de două-trei săptămâni după o infecție respiratorie virală precum este și răceala se numește tuse postvirală, post-infecțioasă sau reziduală. În aceste condiții, copilul se poate confrunta cu manifestări precum:

  • Gât iritat, dureros;
  • Răgușeală;
  • Nevoia de a expectora de mai multe ori pe parcursul unei zile.

fetita bruneta cu sort punand mana la gura intrucat tuseste

Medicii spun că tusea reziduală poate surveni din următoarele motive:

  • Un răspuns inflamator la infecția care a afectat mucoasele de pe tractul respirator;
  • Acumularea excesivă a mucusului în spatele nasului și a gâtului: în aceste condiții, căile respiratorii superioare se irită și devin foarte sensibile, astfel încât chiar și aerul rece sau o cantitate mică de praf pot declanșa tusea;
  • Sensibilitatea crescută la reflexul de a tuși. 

Tusea care rămâne după o răceală poate să fie:

  • Uscată: nu produce mult mucus;
  • Productivă: provine din zona pieptului și produce o cantitate ridicată de mucus/flegmă, de culoare albă, galbenă sau într-o nuanță de verde. Uneori, poate fi semnul unei recidive a infecției respiratorii, fie virală, fie bacteriană.

Cum se poate trata tusea ce rămâne după răceală?

În unele cazuri, medicul pediatru poate recomanda anumite medicamente pentru tuse unui copil ce are peste 6 ani. Dacă este vorba despre decongestionante, administrează-le exact cum ți-a indicat medicul, respectând cu strictețe doza zilnică recomandată. 

Pentru un copil sub vârsta de 6 ani, în general nu se prescriu medicamente pentru tratarea tusei. Dacă se prescriu, durata tratamentului nu este îndelungată. Uneori, nu este exclus ca medicamentele respective să nu dea rezultatele așteptate. Un copil mai mic de 6 ani nu trebuie să primească dropsuri pentru ameliorarea tusei din cauza riscului de înec. 

În situația în care tusea persistă mai bine de 2-3 săptămâni după o răceală, adresează-te neapărat medicului pediatru. Iată ce trebuie să te îngrijoreze:

  • Tusea copilului durează de mai bine de 4 săptămâni;
  • Copilul are momente în care nu poate vorbi normal din cauza tusei;
  • Tusea interferează cu activitățile de zi cu zi ale copilului;
  • Copilul nu poate să doarmă din pricina tusei sau se trezește pe timpul nopții;
  • Copilul este iritat, slăbit și nu îi intri cu nimic în voie;
  • În anumite momente vezi că respiră mai greu sau că respiră mai repede ca de obicei;
  • Copilul prezintă semne ale deshidratării: este amețit, slăbit, are gura uscată, ochii uscați, urinează mai puțin decât în mod obișnuit.

doctorita care a ridicat bluza unei fetite ca sa o asculte la plamani

Cum să procedezi pentru a-ți ajuta copilul să treacă mai ușor peste tusea de după o răceală

Pentru a-i veni în ajutor micuțului tău când, după ce se vindecă după o răceală, rămâne totuși cu o tuse supărătoare, ține seama și de sfaturile de mai jos:

Ai grijă să se hidrateze bine

Un aport constant de lichide contribuie la fluidizarea mucusului și previne acumularea sa excesivă la nivelul nasului și gâtului. Cel mai bine este să recurgi la lichide călduțe, pe care să le administrezi, în funcție de vârsta copilului, după cum urmează:

  • Pentru un copil între 6 și 12 luni: dă-i, de exemplu, limonadă sau suc de mere. Doza recomandată este 1-2 lingurițe (5-10 ml), de câte 4 ori pe zi;
  • Pentru un copil mai mare de 1 an: limonadă și ceaiuri de plante, câte 30 ml de câteva ori pe zi.

fetita cu codite care bea dintr-o cana bleu

Apelează la miere

Mierea are proprietăți antivirale și antibacteriene și, mai mult decât atât, contribuie la diminuarea iritației de pe gât și a tusei. Poți să-i oferi copilului miere simplă sau poți să o adaugi, de exemplu, într-un pahar cu apă sau cu suc natural de fructe. Un copil mai mare de 1 an poate primi o linguriță de miere pe zi, în timp ce preadolescenții și adolescenții pot consuma câte 2 linguri de miere la un pahar cu lichide călduțe. Nu uita că nu trebuie să-i dai deloc miere unui copil mai mic de 1 an, întrucât există riscul de infectare cu bacteria „Clostridium botulinum”. 

Ai încredere în virtuțile vindecătoare ale plantelor

sirop de extracte de plante TUSSODEPSiropurile de plante se administrează ușor și reprezintă oricând un aliat de nădejde în contracararea tusei copiilor și adulților. De exemplu, siropul TUSSODEP de la Dr. Phyto este unul dintre siropurile recomandate nu doar în cazul tusei reziduale, persistente, iritative, ci și a celei acute. Ingredientele pe care se bazează acest produs sunt:

  • Castanul: are proprietăți expectorante și calmează tusea, inclusiv pe cea persistentă care însoțește pertussisul (tusea convulsivă);
  • Cimbrul de cultură: are proprietăți antiseptice, dar și spasmolitice și expectorante;
  • Echinacea: datorită polizaharidelor, contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar;
  • Gheara-pisicii: stimulează sistemul imunitar, are proprietăți antiinflamatorii și antivirale;
  • Lichenul de piatră și nalba mare: grație mucilagiilor, au efect antiinflamator, emolient și antitusiv, formând un strat protector la nivelul mucoaselor inflamate și iritate;
  • Propolisul: crește rezistența organismului în lupta cu infecțiile și are proprietăți antivirale și antibacteriene;
  • Resveratrolul: este un antioxidant valoros, având efecte benefice asupra sistemului imunitar. În același timp, resveratrolul are și proprietăți antiinflamatorii;
  • Roua-cerului: este utilă pentru ameliorarea tusei persistente ce însoțește afecțiunile bronșice însoțite de spasme.

TUSSODEP este binevenit atât pentru copii, cât și pentru adulți. Pentru a avea parte de cele mai bune rezultate, administrează-l așa:

  • Bebelușii între 6 și 12 luni: 2,5 ml sirop, dizolvat în apă, de două ori pe zi, la 1 oră distanță de masă;
  • Copiii cu vârsta între 1 și 3 ani: 5 ml sirop, de două ori pe zi, la 1 oră distanță de masă;
  • Copiii între 3 și 6 ani: 7,5 ml, de două ori pe zi, la 1 oră distanță de masă;
  • Copiii între 6 și 12 ani: 10 ml, două ori pe zi, la 1 oră distanță de masă;
  • Adulții: 20 ml, de două ori pe zi, la 1 oră distanță de masă.

Expune-l la aburi calzi

Aburii calzi pot ameliora episoadele neplăcute de tuse rămasă după o răceală. Tot ce ai de făcut este să dai drumul la duș, să închizi ușa de la baie, să lași să se facă abur și să stai cu copilul acolo 15-20 de minute. 

Utilizează un umidificator

Umidificatorul reprezintă cea mai la îndemână soluție ca să te asiguri că micuțul tău respiră aer umed, care fluidizează mucusul, ușurând congestia și tusea. Pentru siguranța copilului, este cel mai bine să optezi pentru un dispozitiv cu aer rece. În același timp, ia calcul următoarele indicații:

  • Peste zi, lasă umidificatorul în camera în care copilul petrece mai mult timp;
  • Pune umidificatorul în camera copilului pe timpul nopții;
  • Folosește mai ales apă purificată sau distilată pentru a preveni acumularea depunerilor de minerale în interiorul umidificatorului;
  • Golește umidificatorul zilnic și lasă-l să se usuce;
  • Curăță săptămânal umidificatorul: pentru a evita depunerea bacteriilor și formarea mucegaiului. De exemplu, îl poți curăța datorită oțetului alb, așa cum se poate sesiza și din videoclipul de mai jos.  

Asigură-te că doarme cu capul mai ridicat decât restul corpului

Această poziție reduce riscul ca micuțul tău să se trezească de mai multe ori noaptea din cauza tusei. Când capul și pieptul sunt mai ridicate decât restul corpului, drenarea secrețiilor postnazale se poate face mai ușor. În aceste condiții, nici mucusul nu se mai acumulează în exces în zona din spatele nasului și a gâtului. 
baietel care doarme pe o perna inalta tinand in brate o jucarie de plus
Nu este întotdeauna la îndemână ca un copil aflat în primii ani de viață să adoarmă cu capul pe una sau mai multe perne, în special dacă obișnuiește să se miște mult în timpul somnului. Cu toate acestea, poți recurge la următorul truc: pune-i un prosop rulat sau o pernă sub saltea, la capătul patului în care stă cu capul când doarme.
Pentru a fi mereu în siguranță, copiii sub vârsta de 1 an și jumătate nu trebuie să doarmă având perne în preajmă. Mai mult decât atât, când un copil are mai puțin de 1 an, trebuie să doarmă pe spate, pe o suprafață plană, fără perne și alte accesorii. 

Surse foto:

Surse articol: choa.org, childrenscolorado.org, healthline.com, kidshealth.org, romedic.ro, seattlechildrens.org

Articolul urmator
„E rece și nu se mișcă”. Povestea micuțul Harry, un miracol al vieții! Cum a învins moartea și a renăscut
„E rece și nu se mișcă”. Povestea micuțul Harry, un miracol al vieții! Cum a învins moartea și a renăscut

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un adolescent a rămas fără mâini și picioare după o simplă răceală
    Un adolescent a rămas fără mâini și picioare după o simplă răceală

    Să îți vezi copilul pe patul de spital, în stare gravă, este una dintre cele mai grele încercări prin care poate trece un părinte. Într-o asemenea situație s-a...

    Am rămas însărcinată din greșeală după patru luni de relație, dar am rămas uniți. Suntem împreună de mai bine de 10 ani
    Am rămas însărcinată din greșeală după patru luni de relație, dar am rămas uniți. Suntem împreună de mai bine de 10 ani

    Cine spune că într-o relație, totul trebuie plănuit ca să meargă bine? Această femeie a rămas însărcinată din greșeală, după doar 4 luni de relație. Cu toate...

    Este olimpic internațional la chimie, dar a rămas în România. „Oriunde se poate face treabă foarte bine, dacă există dorință și pasiune”
    Este olimpic internațional la chimie, dar a rămas în România. „Oriunde se poate face treabă foarte bine, dacă există dorință și pasiune”

    Absolvent al unui colegiu brașovean de renume, Ștefan Dimitriu este, în prezent, student în anul 3 în cadrul Facultății de Chimie (Universitatea București)....

    Gât inflamat și iritat? Ce poți face pentru copilul tău
    Gât inflamat și iritat? Ce poți face pentru copilul tău

    Aproape că nu există părinte care să treacă prin sezonul rece fără să audă „Mami, mă doare în gât!”. Majoritatea părinților se îngrijorează atunci...

    De ce să nu administrezi sirop de tuse copiilor sub 5 ani
    De ce să nu administrezi sirop de tuse copiilor sub 5 ani

    Când copiii noștri sunt răciți și, pe deasupra, se mai confruntă și cu o tuse chinuitoare, suntem tentați să le administrăm siropuri de tuse pentru a le alina disconfortul....

    O mămică a adus pe lume tripleți, dar numai două inimioare au bătut. Nu a apucat să-și ia rămas bun de la micuțul devenit înger
    O mămică a adus pe lume tripleți, dar numai două inimioare au bătut. Nu a apucat să-și ia rămas bun de la micuțul devenit înger

    La fiecare 16 secunde, undeva în lume, o mamă naște un bebeluș fără suflare. Asta înseamnă că, în fiecare an, aproximativ 2 milioane de copii se nasc morți. O...

    Diana Dumitrescu a rămas fără bonă. Cum se descurcă acum cu micuțul Carol
    Diana Dumitrescu a rămas fără bonă. Cum se descurcă acum cu micuțul Carol

    Diana Dumitrescu și omul de afaceri Alin Boroi s-au căsătorit în anul 2018, iar 1 an mai târziu s-a născut fiul lor, Carol Anton. În cadrul mai multor interviuri...

    Mi-au spus că bebelușul din burtica mea este mort și că trebuie să fac chiuretaj. Noroc că am cerut o a doua părere, fiindcă micuțul era, de fapt, bine!
    Mi-au spus că bebelușul din burtica mea este mort și că trebuie să fac chiuretaj. Noroc că am cerut o a doua părere, fiindcă micuțul era, de fapt, bine!

    O viitoare mămică a trecut prin clipe de coșmar după ce doi medici i-au spus, după mai multe ecografii, că bebelușul din burtica ei este mort și că trebuie să facă un chiuretaj....

    © 2024 Qbebe