Informații despre infecțiile urechii la copii
Infecțiile urechii sunt cunoscute sub denumirea medicală de otite. Din punct de vedere statistic, după binecunoscutele răceli acestea sunt cele mai des întâlnite afecțiuni în rândul copiilor (5 din 6 copii vor avea cel puțin o infecție până la vârsta de 3 ani); majoritatea se confrunta cu cel puțin o infecție pe an până la vârsta de 3 ani. Acestea apar când părți din urechea medie se infectează și se inflamează (de obicei din cauza unei bacterii), iar o cantitate de lichid rămâne în spatele timpanului și apare durerea de ureche. Uneori copilul poate prezenta febră, iar dacă otita este cu efuziune apare și o scurgere de lichid.
De ce sunt copiii mai predispuși decât adulții să se confrunte cu infecții ale urechii? În primul rând trompa lui Eustachio este mai mică și situată la un nivel mai orizontal la copii decât la adulții; devine mai dificil drenajul lichidului din ureche, chiar și în condiții normale (când apare inflamația, trompa este inflamată și lichidul poate să nu se scurgă deloc). De asemenea, sistemul imunitar al celor mici nu este la fel de eficace ca al adulților, polipii fiind de multe ori responsabili pentru captarea unor bacterii și apariția unei infecții cronice care se răspândește și la alte structuri ale urechii.
Prevenirea infecțiilor dese ale urechii
Pentru a preveni reapariția infecțiilor urechii ajută să limitați unii factori care pot expune copilul riscului, cum ar fi să evitați timpul petrecut în preajma persoanelor care fumează și să nu culcați bebelușul cu biberonul în gură. Alăptarea, când este posibilă, constituie o altă modalitate benefică de a spori imunitatea și a preveni infecțiile urechii la copii; dacă hrănirea bebelușului este realizată cu biberonul, copilul trebuie menținut în poziție cât mai verticală (pentru a preveni scurgerea laptelului în trompa lui Eustachio).
Trebuie menținută o igienă personală riguroasă (spălarea frecventă a mâinilor pentru a preveni răspândirea germenilor) și evitarea, pe cât posibil, a altor copii bolnavi. Pentru a vă asigura că urechile celui mic au avut parte de o curățare corespunzătoare, puteți încerca Docuspray. Aceasta conține elemente active pentru a facilita fluidizarea și evacuarea cerumenului, acționând blând asupra suprafeței delicate a canalului auditiv.
De asemenea, este de ajutor să administrați copilului vaccinul antigripal în fiecare an, precum și pe cel pneumococic conjugat (util în prevenirea anumitor tulpini bacteriene cauzatoare de infecții ale urechii). În cazul în care alergiile constituie un factor în declanșarea rinoreei și în consecință a infecției urechii, este important să țineți sub control alergiile. În perioadele în care copilul este răcit, nasul trebuie menținut cât mai curat (fără mucozități). Nu în ultimul rând, există anumite suplimente alimentare pentru stimularea imunității, un rol esențial fiind deținut și de consumul de fructe și legume crude.
În pofida acestor precauții, unii copii pot continua să se confrunte cu otite; dacă nici antibioticele nu mai sunt de ajutor, medicul poate recomanda efectuarea unei intervenții chirurgicale care presupune amplasarea unor tuburi mici de aerisire în timpan (ajută la îmbunătățirea fluxului de aer și previn acumularea de lichid în urechea medie; necesită consultații medicale frecvente pentru a monitoriza evoluția) sau îndepărtarea polipilor (în acest mod se împiedică răspândirea infecției către trompa lui Eustachio).
Următorul articol a fost realizat prin amabilitatea doamnei doctor Ana Maria Apostol, medic specialist ORL, competență Endoscopie și Audiometrie pe care o puteți găsi în cadrul Clinicilor Medlife, dar și la adresa www.alertaorl.ro:
Infecțiile urechii - informații despre otitele medii
Avem copii... ajung la 2 ani și îi trimitem la grădiniță...unde învață multe lucruri minunate, dar totodată ni se întorc de acolo răciți și una dintre complicațiile răcelii este OTITA MEDIE ACUTĂ SEROASĂ. Această boală înseamnă inflamarea urechii medii, umplerea ei cu secreții seroase, secreții care provin din nas, dintr-un nas înfundat și congestionat. Această otită se manifestă prin durere la nivelul urechii (sensibilitate la atingere, durere nocturnă intensă), înfundarea urechii și uneori țiuit. Tratamentul acestei otite seroase este în primul și primul rând desfundarea nasului și "suflatul" lui, eliminarea secrețiilor nazale și un mucolitic și antihistaminic. Dacă tratamentul nu este făcut corespunzător această otită seroasă poate evolua într-o OTITĂ MEDIE ACUTĂ PURULENTĂ. Această otită implică apariția unor secreții purulente, suprainfectate bacterian în urechea medie, în spatele timpanului. Când apare această otită, durerea otică se intensifică, copilul face febră și pot apărea chiar și secreții purulente la nivelul conductului auditiv extern, care se exteriorizează în afara urechii, secreții care ies din urechea medie printr-o mică perforație creată la nivelul timpanului. În momentul acesta tratamentul se complică și se adaugă și un antibiotic oral sau injectabil.
Cauzele care determină apariția acestor otite sunt inflamația nasului și înfundarea lui în cadrul virozelor respiratorii, prezenței vegetațiilor adenoidiene hipertrofiate (care stau între nas și trompa lui Eustachio și nu lasă să se ventileze urechea medie) și a unei trompe a lui Eustachio scurtă, orizontalizată (malformații anatomice).
Ce ar trebui să facă părintele ca să prevină apariția acestor otite? El trebuie să se asigure că nasul copilului este foarte bine desfundat (se aplică spray-uri decongestionante sau aerosoli) și pe de altă parte să aspire sau să sufle nasul copilului foarte des. Atâta timp cât persistă secreții în nasul copilului, otita nu o să se remedieze niciodată.
În multe cazuri suntem nevoiți să recurgem la "clasica" intervenție chirurgicală a copilăriei: ADENOIDECTOMIA (scoaterea vegetațiilor adenoidiene) ca să putem rezolva definitiv otita seroasă. OTITA SEROASĂ poate avea o evoluție îndelungată de la 2 săptămâni la 3 luni, timp în care copilul are urechiile înfundate, aude slab și nu este atent la mediul din jur. Atât diagnosticul cât și tratamentul unei otite medii se pune de către un medic ORL.
Infecțiile urechii - informații despre otite externe
De obicei vara când mergem la mare, dar și când mergem la piscină gândim... ce plăcere, ce relaxare!!! Însă cu această plăcere vine și o neplăcere, durerea de ureche provocată de otita externă. Această otită externă este o infecție a tegumentului conductului auditiv extern, infecție care poate fi creată de bacterii, fungi sau virusuri. Cele mai întâlnite sunt cele provocate de bacterii și de fungi. Otita externă se manifestă prin durere la nivelul urechii, care în decurs de câteva zile se va amplifica și nu ne va lăsa să atingem deloc urechea, încetul cu încetul se va produce și înfundarea urechii și apoi va începe să curgă o secreție galbenă din ureche.
Tratamentul acestui tip de otită se va recomanda de către un medic ORL în cabinet, după ce va aspira secreția din conduct; tratamentul costă în aplicarea unor soluții locale, intraauriculare antibacteriene și antifungice și a unui dezinfectant timp de 7 zile, rar ajungem la medicație orală. Daca nu începem tratamentul cât mai curând vor apărea complicații: durerea se va extinde de la ureche la tot capul, scăderea auzului se va agrava apărând amețeli, timpanul se va eroda creându-se o perforație și în acest moment poate apărea și otita medie purulentă.
De ce apare această otită externă??? Din cauza noastră... din cauza scărpinatului în ureche. Datorită scărpinatului în ureche cu bețișoare sau alte obiecte se va crea o mică rană la nivelul tegumentului conductului și prin ea vor intra germeni care oricum "staționează" tot timpul pe tegment și vor suprainfecta tegumentul și tesutul subcutanat. Această suprainfecție a tegumentului se formează mai ușor vara, într-un aer cu temperaturi ridicate și la mare sau piscină când intră foarte des apă "murdară" în ureche și "stresează" tegumentul.
Așa că: părinți, nu îi mai ștergeți pe copii cu bețișoare în ureche, nu este nevoie, urechea se curăță singură la baie și apa care mai rămâne pe tegument se va absorbi singură fără să trebuiască să ștergem noi urechea.
Citește și: Totul despre infectiile urechilor
Surse: www.nidcd.nih.gov; www.askdrsears.com; http://kidshealth.org
Mulțumim doamnei doctor Ana Maria Apostol pentru ajutorul acordat în realizarea acestui articol.