Infectiile urechii la copii

Infectiile urechii la copii

Louise Tanase - Contributor

Infectiile urechii la copii reprezinta afectiuni neplacute si dureroase, insa comune. In cazul in care micutii tai au infectii ale urechii sau doresti doar sa te informezi despre acestea, Qbebe iti ofera cele mai importante informatii.

Infectia urechii la copii este una dintre cele mai dureroase si neplacute afectiuni care pot aparea in primii ani de viata. In cazul in care vrei sa stii mai multe despre aceasta afectiuni, indiferent ca ai auzit despre ea intamplator sau copilul tau a suferit deja o infectie a urechii, Qbebe iti ofera cateva informatii importante.

Ce este o infectie a urechii?

 

Infectia urechii este o inflamatie a urechii medii cauzate, in general, de o bacterie, care se produce atunci cand se acumuleaza fluide in spatele timpanului. Oricine poate face o infectie a urechii, insa copiii sunt mai predispusi decat adultii. Statisticile spun ca 3 din 4 copii vor face o infectie a urechii inainte de varsta de 3 ani. De fapt, infectiile urechii reprezinta cea mai comuna problema de sanatate a celor mici si principalul motiv pentru care parintii duc copiii la un consult pediatric.

Numele stiintific al infectiei urechii este otita. Trebuie sa stii ca exista doua tipuri principale de otite, in functie de locul unde apare infectia:
• otita medie (infectarea urechii medii sau mijlocii);
• otita externa (infectarea canalului auditiv sau urechii externe).

Otita medie este cel mai des intalnit tip de otita la copii si se imparte, la randul ei, in 4 tipuri:
• otita medie acuta (comuna la copii);
• otita medie recurenta (infectii care reapar la 3-6 luni distanta);
• otita medie cronica (persistenta, pe un interval de cateva saptamani);
• otita medie severa (supuranta).

 

Care sunt simptomele infectiilor urechii la copii?

 Medic

Din pacate, majoritatea infectiilot urechii apar la copii mici, care nici macar nu au inceput sa vorbeasca, ceea ce face ca simptomele sa fie mai greu detectate. In cazul in care copilul tau nu este destul de mare pentru a spune ca il doare urechea, iata cateva semne pe care sa le observi:
• isi freaca urechile sau se trage de urechi;
• lichid care se scurge din urechi;
• agitatie si plans fara motiv aparent;
• dificultati in a adormi;
• febra (in special la bebelusi si copii foarte mici);
• neindemanare in miscare sau probleme cu echilibrul;
• probleme in a auzi ori a reactiona la sunete joase.

Care sunt cauzele aparitiei infectiilor urechii la copii?

 ORL-ist consultand un copil

Otitele (in special cele medii) apar atunci cand trompa lui Eustachio, din interiorul urechii mijlocii, nu mai functioneaza corespunzator sau este blocata. Tubul lui Eustachio ajuta la egalizarea sau echilibrarea presiunii din urechea externa si cea medie. Atunci cand exista defectiuni la nivelul acestuia, lichidul nu mai este drenat corespunzator si se acumuleaza in spatele timpanului, blocand trompa. Mediul umed din zona favorizeaza aparitia si inmultirea bacteriilor si virusurilor si declansarea infectiilor.

Factorii de risc care contribuie la blocarea trompei lui Eustachio si aparitia otitelor sunt:
• racelile, gripele (infectiile tractului respirator superior);
• sinuzitele;
• alergiile;
• hranirea cu biberonul sau folosirea indelungata si abuziva a suzetei;
• infectiile faringelui;
• malformatiile localizate la nivelul trompei lui Eustachio.

Cum va diagnostica medicul o infectie a urechii?

 Medic si copil

In primul rand, medicul va intreba despre starea de sanatate recenta a copilului si va fi interesat in mod special de racelile, gripele sau durerile in gat recente. Te va intreba si daca micutul are probleme cu somnul si daca se trage de urechi.
In cazul in care infectia urechii pare posibila, medicul ORL-ist va folosi un instrument numit otoscop pentru a privi timpanul copilului: daca timpanul este rosu si proeminent, atunci infectia este prezenta.
Medicul ar putea sa foloseasca si un otoscop pneumatic care sufla putin aer in canalul auditiv pentru a verifica daca exista acumulare de lichid in spatele timpanului: un timpan sanatos se va misca inainte si inapoi mai usor decat un timpan care are fluide in spate.

Cum se trateaza infectiile urechii la copii?

 Medic consulta o fetita

Stabilirea tratamentului infectiei urechii la copii depinde de cauza aparitiei acestora. Dupa diagnosticarea si descoperirea tipului de infectie, medicul ORL-ist va stabili o schema de tratament personalizata pentru copilul tau:
• In cazul in care este o infectie virala, se administreaza medicamente doar cu rolul de a ameliora simptomele, deoarece infectia urechii va disparea de la sine: decongestionante; analgezice; antipiretice; antiinflamatoare nesteroidiene sau antihistaminice.
• Daca etiologia este bacteriana, fiind declansata de infectia cu o bacterie, atunci administrarea antibioticelor este obligatorie. Acestea sunt prescrise de catre medicul ORL doar dupa consultarea copilului, stabilind tipul si dozele potrivite in functie de varsta si particularitatile medicale ale copilului. Trebuie sa stii ca, in general, tratamentul dureaza 3, 5 sau 7 zile, in functie de tipul de antibiotic administrat si de severitatea bolii.

In general, dupa incheierea tratamentului medicamentos este nevoie de o perioada de observatie a copilului, pentru a se urmari eventualele semne de recidiva sau simptome care ar putea indica ca infectia nu a fost eliminata complet din organism.
Doar in cazurile foarte severe este nevoie de timpanostomie, o interventie chirurgicala pentru drenarea lichidului blocat in ureche. Insa astfel de masuri sunt luate in cazuri destul de rare.

Ce se intampla daca micutul face infectii ale urechii des?

 

Pentru a preveni revenirea infectiilor urechii, trebuie sa ai in vedere reducerea factorilor de risc, ferind copilul de fumul de tigara ori evitand ca micutul sa adoarma cu biberonul. In ciuda acestor precautii, unii copii continua sa faca infectii ale urechii, uneori de 5 sau 6 ori pe an. Medicul ORL-ist ori pediatrul va dori sa astepte cateva luni pentru a observa evolutia, insa daca infectiile urechii continua sa reapara, este posibil sa recomande o mica interventie chirurgicala prin care se va plasa un mic tub de ventilatie in timpan pentru a imbunatati ventilatia si pentru a impiedica fluidele sa se acumuleze in urechea medie.

Cele mai folosite tuburi sunt inserate pentru 6-9 luni si este nevoie de consulturi periodice pana cand sunt eliminate. In cazul in care nici plasarea tuburilor nu reuseste sa previna infectiile urechii, medicul poate lua in considerare indepartarea chirurgicala a polipilor (vegetatii adenoide) pentru a preveni raspandirea infectiilor la Trompa lui Eustachio.

Pot fi prevenite infectiile urechii la copii?

 

In prezent, cel mai eficient mod de a preveni infectiile urechii este reducand factorii de risc asociati cu infectiile urechii. Qbebe iti ofera cateva sfaturi pentru scaderea riscului ca micutii tai sa dezvolte infectii ale urechii:
• Asigura-te ca respecti schemele de vaccinare ale vaccinurilor heptavalent, decavalent ?i 13-valent (vaccinurile obligatorii). Studiile au demonstrat ca micutii vaccinati corespunzator fac mai rar infectii ale urechii.
• Vaccineaza copiii impotriva gripei in fiecare an.
• Spalarea frecventa a mainilor celor care iau contact cu micutul, precum si a mainilor copiilor previne contactarea germenilor.
• Evita sa expui copilul la fum de tigara - s-a demonstrat ca micutii expusi fumului de tigara au predispozitie mai mare pentru infectiile urechii.
• Nu lasa copilul sa adoarma cu biberonul cu lapte, ceai sau apa langa el ori sugand din biberon.
• Nu permite copiilor bolnavi sa stea impreuna si, pe cat posibil, limiteaza contactul copilului cu alti copii bolnavi.

Cum curatam urechile bebelusului?

In cazul in care secretia de cerumen este una normala, urechiusele copilului se curata dupa baita, cu ajutorul unui prosop curat inmuiat in apa calduta. Se sterg mai intai cu blandete urechiusele apoi zona din spatele urechiuselor si copilul este perfect curat.

In cazul in care in urechiusele bebelusului se formeaza dopuri de ceara, poti incerca picaturile de urechi sau spray-urile special concepute pentru indepartarea cerumenului. Se gasesc in farmacie si pot fi cumparate fara prescriptie medicala. Aceste picaturi inmoaie dopul de ceara si ajuta la eliminarea naturala a cerumenului din urechea bebelusului.

Doculyse - Spray auricular

Docuspray - Spray auricular

Daca acumularea de ceara continua si devine o problema pentru bebelus, mergi cu bebe la medicul pediatru care-i poate iriga urechea copilului intr-un mod corespunzator.

In concluzie, ceara din urechea bebelusului este o cale naturala de a proteja urechea micutului de apa, praf, microbi si alte particule daunatoare. Prezenta cerumenului in cantitati normale este foarte importanta. Pentru a evita insa formarea dopurilor de ceara trebuie sa monitorizezi cu atentie cerumenul din urechile bebelusului si sa cureti doar ce se vede si deranjeaza privirea, adica ceea ce elimina in mod natural organismului.

Copilul tau a facut infectii ale urechii?

Surse:
http://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/default.htm
http://kidshealth.org/kid/ill_injure/sick/ear_infection.html
http://www.patient.co.uk/health/ear-infection-otitis-media
http://www.babycenter.com/0_ear-infections_11425.bc

Articolul urmator
Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii
    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii

    E natural ca, atunci când copilul suferă, fie că îl doare gâtul sau îl tulbură urechea, să intrăm într-o stare de nervozitate atroce, virând ușor...

    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită
    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită

    Ori de câte ori subiectul „copii” apare într-o conversație și sunt întrebată - așa cum invariabil se întâmplă - de ce nu am copii, răspunsul...

    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii
    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii

    Un incendiu a izbucnit ieri la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” din Galați, al doilea în mai puțin de 4 luni! Peste 100 de persoane, inclusiv mame...

    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș
    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș

    În timp ce unii părinți abia fac față provocărilor financiare și legate de creșterea și educarea unuia sau mai multor copii, o mamă din județul Argeș a adus pe lume și a...

    Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România
    Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România

    În România sunt peste 40.000 de copii abandonați. În primele nouă luni din 2022, un număr de 276 de copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte...

    Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula
    Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula

    Tranzitul gastrointestinal reprezintă procesul prin care alimentele care au fost ingerate vor fi digerate și prelucrate în timp ce vor traversa tractul digestiv. Modul în care...

    Cum se descurcă Raluca de la trupa „Angels” cu cinci copii. „Mi s-a spus că fac parte dintr-o sectă având așa mulți copii”
    Cum se descurcă Raluca de la trupa „Angels” cu cinci copii. „Mi s-a spus că fac parte dintr-o sectă având așa mulți copii”

    În anii '2000, Raluca Blejușcă forma, alături de Monica, una dintre cele mai îndrăgite formații românești din acea perioadă: „Angels”. În prezent,...

    Am trei copii şi m-au scos din minți tantrumurile lor, dar tot mă amuz când văd alți copii că fac scandal în public
    Am trei copii şi m-au scos din minți tantrumurile lor, dar tot mă amuz când văd alți copii că fac scandal în public

    Pe premiza „bine că nu face al meu așa”, o mamă își gestionează emoțiile când alți copii fac un tantrum. Iată ce părere are femeia despre empatia în...

    © 2025 Qbebe