Ghid de tratare a taieturilor si loviturilor

Ghid de tratare a taieturilor si loviturilor

Roxana Cristea

Tratarea taieturilor si loviturilor este acum simpla si sigura. Probabil nu exista copil in lumea aceasta care sa nu fi avut macar un cucui, o rana la genunchi sau o vanataie. Chiar daca aceste mici accidente sunt extrem de neplacute, atat pentru copil, cat si pentru mama... se intampla,  iar mama trebuie sa fie pregatita in orice moment sa trateze taieturile si loviturile dar si sa-i distraga piticului atentia de la durere.

In popor se spune ca nu vei vedea niciodata baba frumoasa si copil cuminte. Mamicile pot confirma ca a doua varianta este cu siguranta adevarata. Chiar daca acum ai in patut un bebelus linistit, atunci cand va invata sa mearga, acesta se va transforma intr-un nazdravan, care va excalada orice piesa de mobilier si va alerga spre toate lucrurile interzise, cu o viteza greu de imaginat. Daca te gandesti ca tu esti o persoana atenta, grijulie si il vei prinde inainte sa cada, este aproape imposibil sa reusesti de fiecare data. Cel mai sigur este sa te pregatesti din toate punctele de vedere sa faci fata unor cucuie, vanatai, taieturi si julituri.
O taietura, o julitura sau o lovitura (o vanataie) cu sau fara umflare sunt in esenta acelasi lucru, cu exceptia faptului ca prima are loc la suprafata pielii iar cealalta sub piele, in tesutul moale de sub piele. Aceasta diferenta face ca si tratamentul de prim ajutor sa fie diferit. Si asta pentru ca in primul caz (taieturi si alte rani deschise) zona se poate infecta.

Cucuie, lovituri si vanatai

Cucuiele si vanataile sunt daune care au loc in tesutul moale sub piele, cu pastrarea integritatii pielii si fara baietel cu cucuiscurgeri de sange in interior. Aceste daune sunt provocate de actiuni de lovire, strivire sau presare. La inceput copilul va simti o senzatie de arsura, dupa care la cea mai mica atingere a pielii va experimenta o durere variabila. Zona afectata isi va schimba culoarea (invinetire) in diferite nuante de albastru si mov. Dupa cateva zile pielea isi schimba din nou culoarea devenind usor verzuie si chiar galbena. Iata cand le poti trata acasa:
- Prejudiciul adus corpului este mic
- Nu sangereaza, sau sangereaza usor
- Copilul nu are dureri severe
- Copilul nu simte senzatia de amorteala sau furnicaturi
- Micutul pacient nu sufera paralizie, nu pare sa aiba oase rupte sau dislocare de articulatii
Primul ajutor in caz de contuzii, cucuie vanatai:
- Aplicatiile reci (gheata, o lingura rece, comprese reci, jet de apa rece, un pachet de la congelator) cat de repede este posibil. Aplicatiile reci provoaca micsorarea diametrului vaselor de sange din zona afectata, prin contractia fibrelor musculare netede din peretii vaselor de sange. Acest proces se numeste vasoconstrictie si poate reduce infiltrarea sangelui in tesuturi, prin vasele de sange afectate. Aplicatiile reci se tin 10-15 minute pe locul afectat, daca piticul rezista, si se repeta la intervale regulate. Zona nu se maseaza si nu se apasa brusc pe contuzie sau pe cucui. In caz de invinetire a ochiului (zona din jurul globului ocular) nu-l lasa pe pitic sa sufle nasul, se poate ca vinisorele din zona sa nu suporte o noua presiune si leziunea sa se agraveze. Pleopele tumefiate nu se deschid fortat.
- Aplicatiile calde, dupa 24 de ore de la lovire. Acestea vor grabi vindecarea. Explicatia este simpla, caldura va dilata vasele sanguine si fluxul de sange aduce nutrimentele necesare pentru vindecarea. Compresele calde pot fi cu apa sau ceai de musetel.
- Ceapa cruda aplicata direct pe piele contribuie la retragerea umflaturii si ajuta la estomparea vanatai. In mod similar se pot folosi cataplasmele cu foi de varza strivite sau cu gulie data prin razatoare.
- Tinctura de tataneasa va fi aplicata in comprese contribuie la retragerea treptata a sangelui din tesuturile strivite. Tinctura de tataneasa se poate obtine din 20 g de radacina de tataneasa macerata vreme de 14 zile cu 100 g alcool.
- Frunzele proaspete de patrunjel, zdrobite sau tocate marunt, pot fi folosite pentru cataplasme, ca atare ori in amestec cu putina sare ori macerate cateva ore in tuica.
La farmacii gasesti si diverse creme care grabesc vindecarea unei vanatai sau a unei contuzii. Poti incerca orice crema naturista din tataneasa, musetel, galbenele, sunatoare sau arnica.
Trebuie sa mai stii ca vanataile de pe maini, picioare, degetele de la maini si picioare sunt mai periculoase decat cele care apar la genunchi, gambe sau brate. Mainile (in zona inversa palmelor) si picioarele (laba piciorului) constituie o retea complicata de functii motorii, terminatii nervoase si flexibilitate. Orice problema in aceste zone pot provoca o invaliditate (ex: lovind un deget la picior copilul ar putea avea probleme de mers, cu un deget de la mana lovit, piticul nu mai poate scrie...)
Daca lovitura este la cap adreseaza-te medicului. Loviturile la cap pot ascunde o serie de probleme care, in timp, netratate, se pot agrava.

Taieturi, zgarieturi si julituri

O taietura este provocata de un cutit sau alte obiecte cu lama ascutita si are marginile bine delimitate. Daca estefetita cu julituri adanca, poate sangera mult si poate afecta muschii, tendoanele si nervii. Daca este expusa la virusi sau bacterii se poate infecta. Daca nu este tratata, exista riscul formarii unei cicatrici.
O plaga sfasiata este provocata de un obiect ascutit (atins in cadere) are margini neuniforme si prezinta riscul de a provoca leziuni ale tesuturilor profunde. De asemenea, exista riscul de infectie si de cicatrici.
O zgarietura sau o julitura (zdrelire, abraziune) apare atunci cand pielea intra in contact cu o suprafata dura si abraziva. Atunci... vasele de sange din piele plesnesc si din rana iese o zeama (sange). Zgarieturile sunt si ele expuse la infectii.
O plaga intepata este o impunsatura adanca si ingusta, provocata de un cui sau un alt obiect penetrant. In acest caz sangerarea este redusa dar leziunile pot fi profunde si expuse germenilor.
Cum sa tratezi rapid o taietura sau o zgarietura
Daca rana sangereaza, ia o compresa sterila si aplica presiune in acea zona, pana cand sangerarea se opreste. Apoi, curata cu atentie zona cu putina betadina sau rivanol. Dupa cateva zile, cand rana va incepe sa se vindece, maseaza zona cu crema de galbenele.
Atunci cand copilul iese afara este indicat totusi sa aplici un pansament pe zona respectiva. Pana la vindecare este necesar ca rana sa fie ferita de praf ori contactul direct cu hainele. Schimba bandajul ori de cate ori este necesar, in cazul in care rana mai sangereaza putin ori daca bandajul se uda. Nu rupe niciodata coaja formata de rana si ai grija ca nici copilul sa nu faca acest lucru! In caz contrar rana se poate infecta, iar micutul tau va ramane mai mult ca sigur cu un semn "de buna purtare" in zona respectiva.
Pentru zgarieturile superficiale, care nu sangereaza, poti folosi cu incredere crema de galbenele. Ea are foarte multe proprietati curative, calmeaza si hidrateaza pielea, si ajuta pielea in procesul de regenerare. Nu uita totusi sa cureti zona cu probleme inainte, fie chiar si cu putina apa si sapun fin pentru copii.
In cazul ranilor deschise poti aplica bacitracina sau o alta crema antibacteriana (sau un spray antibacterian) pentru a preveni infectia.

In cazul in care taietura este foarte adanca si sangereaza abundent mergi repede cu piticul la medic (poate rana trebuie cusuta sau exista risc de hemoragie). De asemenea, daca lovitura a fost puternica si localizata in zona capului sau in zona mijlocului, sau copilul acuza dureri mari, nu sta, mergi la un spital de urgente.

Surse: life.familyeducation.com; webmd.com; health.howstuffworks.com

Articolul urmator
Ghid complet pentru disciplinarea copiilor: Cum să reușești, ca părinte, să-ți educi copilul fără pedepse fizice
Ghid complet pentru disciplinarea copiilor: Cum să reușești, ca părinte, să-ți educi copilul fără pedepse fizice

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții
    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții

    Încă din primele clipe de viață ale copilului, știi cât de multă nevoie are de un somn odihnitor, care să-i stimuleze dezvoltarea. De asemenea, tot ce îți dorești...

    Ghid de „supraviețuire” cu o soacră de coșmar
    Ghid de „supraviețuire” cu o soacră de coșmar

    Relația cu soacra a fost din cele mai vechi timpuri portretizată în mod negativ. Într-adevăr există numeroase situații în care soacra nu se înțelege cu nora și...

    (Mic) ghid de supraviețuire pentru mușcăturile de șarpe, conform medicului Tudor Ciuhodaru
    (Mic) ghid de supraviețuire pentru mușcăturile de șarpe, conform medicului Tudor Ciuhodaru

    Un copil de 13 ani din județul Suceava a fost mușcat de viperă în curtea propriei case. Animalul a ieșit de sub un coteț și l-a mușcat de picior, în timp ce acesta se juca...

    Părinții unei fetițe supraviețuitoare de cancer au creat un ghid pentru părinții care au copii bolnavi. „Dacă aș fi știut aceste lucruri atunci, m-aș fi simțit mai puțin speriată”
    Părinții unei fetițe supraviețuitoare de cancer au creat un ghid pentru părinții care au copii bolnavi. „Dacă aș fi știut aceste lucruri atunci, m-aș fi simțit mai puțin speriată”

    O mămică a cărei fetițe a învins lupta cu cancerul a conceput, cu sprijinul cadrelor medicale, un Ghid Oncologic. Această aplicație este foarte utilă pentru părinții ai căror...

    Cum reciclăm corect: ghid complet pentru toată familia
    Cum reciclăm corect: ghid complet pentru toată familia

    De ce ar trebui să reciclez? Este o întrebare pe care ar trebui să și-o adreseze orice persoană care dorește să fie un cetățean responsabil, cu respect față de mediu și de...

    Ghid pentru mame: Cum să trăiești în liniște și pace cu infertilitatea
    Ghid pentru mame: Cum să trăiești în liniște și pace cu infertilitatea

    Pentru anumite femei, cea mai importantă realizare este să devină mame. În anumite cazuri, aceste mame se simt cu adevărat împlinite abia după ce au mai mulți copii. Din...

    Eructația la bebeluși: ghid complet pentru părinți
    Eructația la bebeluși: ghid complet pentru părinți

    Eructația este un obicei foarte important în alăptare și se referă la eliminarea aerului pe care bebelușul îl înghite, atunci când mănâncă. Dacă sari...

    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare
    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare

    În perioada în care copilul tău este în primii săi ani de viață, te gândești că mai este drum lung până când va fi nevoie să discuți cu el...

    © 2025 Qbebe