Dislipidemia la copii - cauze, tipuri, simptome si tratament

Dislipidemia la copii - cauze, tipuri, simptome si tratament

Raluca Cristea

Afla totul despre dislipidemia la copii - anomalia metabolica care nu ii ocoleste pe copiii supraponderali! In acest articol ai toate informatiile despre cauzele dislipidemiei, tipurile de dislipidemie, simptomele acestei anomalii si tratamentul eficient pentru mentinerea unui nivel lipidic normal.

Cercetatorii au descoperit ca majoritatea afectiunilor cardiovasculare aparute dupa varsta de 35 de ani se datoreaza anomaliilor lipidice (dislipidemiilor) din timpul copilariei. Acest rezultat ingrijorator trebuie sa sporeasca efortul de preventie al fiecarei mamici in parte, cu scopul de a trata anomalia lipidica, de a regla si mentine nivelul lipidic al organismului micutului. In Romania, anomaliile lipidice la copii sunt in crestere si la fel si numarul de copii obezi, obezitatea aflandu-se in stransa legatura cu nivelul ridicat de lipide din sange.

In acest articol vei gasi toate informatiile despre cauzele dislipidemiei, tipurile de dislipidemie, simptomele aceste anomalii si tratamentul eficient pentru mentinerea unui nivel lipidic normal.

Cauzele dislipidemiei la copii

copil supraponderal
 Cauzele dislipidemiei, in ordinea frecventei, sunt:

- obezitatea;
- alimentatia dezordonata a mamei in timpul sarcinii;
- alimentatia dezordonata a copilului inca din primii ani de viata;
- alimentele tip fast food si junk food;
- afectiunile ficatului (hepatita, ciroza biliara);
- afectiuni ale rinichilor;
- afectiuni endocrine (diabet, hipotiroidism, hipercalcemie, lipodistrofie);
- sindroame genetice (progerie, lupus eritematos sistemic, etc.).

Pentru majoritatea copiilor care sufera de dislipidemie, cauza reprezinta un amestec de factori genetici si de mediu. Principala cauza a dislipidemiei la copii ramane insa obezitatea.


Tipurile de dislipidemie la copii si efectele lor


In linii generale, dislipidemia este de doua tipuri
: primara (cauzata de un defect genetic) sau secundara (cauzata de una dintre afectiunile mentionate mai sus). Dislipidemia primara este considerata diagnostic doar atunci cand sunt inlaturate toate celelalte posibile cauze (alimentatie incorecta, afectiuni, etc.).

In functie de afectiunea si/sau defectul genetic care provoaca dislipidemia copilului, exista trei tipuri de dislipidemie: hipercolesterolemia, hipertrigliceridemia, hiperlipemia combinata si hipoalfalipoproteinemia.

Hipercolesterolemia apare atunci cand colesterolul total sau lipoproteinele cu denitate mica LDL (colesterolul rau) au valori peste cele normale. Cauzele hipercolesterolemiei sunt: afectiunile rinichilor, hipotiroidismul, sindromul Cushing dar si antecedentele de hipercolesterolemie din familie.

Hipercolesterolemia este asimptomatica la copii si deci, mai greu de depistat. Daca nu este depistata si tratata, prognosticul este la fel de ingrijorator: angina pectorala incepand cu varsta de 30 de ani si 50% sanse de infarct miocardic pana la varsta de 60 de ani.

Hipertrigliceridemia apare atunci cand trigliceridele (TG) au valoare mai mare de 100 mg/dl in primii zece ani de viata si mai mare de 130 mg/dl dupã varsta de 10 ani. Cauzele hipertrigliceridemiei sunt: alimentatia bogata in grasimi, sedentarismul, obezitatea si antecedentele de hipertrigliceridemie in familie.

Netratata, prognosticul consta in obezitate morbida, diabet, pancreatita, hepatosplenomegalie, dureri abdominale periodice.

dulciuri

Hiperlipemia combinata este provocata de un defect genetic (transmis prin gene de la parinti sau aparut in timpul vietii intrauterine) si consta in valori crescute ale colesterolului si trigliceridelor. Netratata, hiperlipemia poate provoca ateroscleroza precoce, boala coronariana precoce si afectiuni ale vaselor de sange.

Hipoalfalipoproteinemia este de asemenea provocata de un defect genetic si consta in valori sub cele normale ale lipoproteinelor cu densitate mare HDL (colesterolul bun). Netratata, hipoalfalipoproteinemia provoaca aceleasi boli ca si hiperlipemia combinata.

Investigatiile necesare in depistarea si tratarea dislipidemiei la copil

Medicul va incepe investigatiile necesare daca micutul poate fi incadrat in una din urmatoarele patru categorii:

1. Copilul este obez sau supraponderal;
2. Copilul sufera de diabet zaharat, hepatita, hipotiroidism sau lupus eritematos;
3. Istoric familial de hipercolesterolemie sau alte dislipidemii;
4. Istoric familial cu boala coronarianã precoce (aparuta pana la varsta de 50 de ani), infarct miocardic, afectiuni cerebrovasculare si cardiovasculare.

Iata care sunt investigatiile necesare

Bilantul lipidic

La varsta de 2-3 ani, nivelul de colesterol al micutului se stabilizeaza, indiferent daca se afla sub sau peste valorile normale. In acest moment poate incepe screening-ul dislipidemiei (evaluare si control) - copilului i se va masura initial doar nivelul colesterolului total (ColT). Daca valorile se afla in limite normale, analiza se va repeta peste 4 ani, dar daca valoarea este mai mare decat cea normala atunci copilul va face analize complexe (colesterol total, LDL, HDL, TG).

 copilul si dulciurile

Investigarea posibilelor cauze secundare ale dislipidemiei

Pentru a depista eventuale afectiuni care pot provoca dislipidemia, copilul trebuie sa faca urmatoarele analize: nivelul seric al enzimelor hepatice, hormonii tiroidieni, creatinina, uree, acid uric, ionograma, glicemie, nivel insulinic, proteinemie ºi electroforeza proteinelor serice si, in situatii sugestive, teste metabolice ºi genetice care pot pune diagnosticul de boala genetica.

Aprecierea alimentatiei copilului si dezvoltarii acestuia - Medicul va stabili daca greutatea si inaltimea copilului sunt potrivite varstei si daca alimentatia lui este una corecta sau dimpotriva, una care poate favoriza dislipidemia.

Investigarea vaselor de sange prin ecografie - Medicul va masura grosimea, rigiditatea, vasomotricitatea si vasodilatatia vaselor de sange.

Atentie! In interpretarea analizelor medicul trebuie sa tina cont de sexul, varsta si rasa copilului, dar si de anotimpul in care se fac analizele. De asemenea, nivelul de colesterol total este mai mare la fete decat la baieti si in perioada de prepubertate decat la pubertate.

Tratamentul dislipidemiei la copil

Orice tip de terapie ar urma copilul tau, cel mai important este ca aceasta sa fie inclusa treptat in alimentatia si stilul de viata al micutului si sa respecte necesitatile fiecarei perioade a copilariei, pentru o crestere si dezvoltare armonioasa a prichindelului.

Terapia nutritionala

Baza oricarui tratament impotriva dislipidemiei este formarea si mentinerea unei greutati corporale potrivite sexului si varstei copilului. O vizita la un nutritionist ar putea fi de ajutor in analiza statusului nutritional al copilului si depistarea problemelor de alimentatie mascate, mai ales in cazul copiilor obezi sau supraponderali.

dieta la copii

Anumite alimente permit asimilarea lipidelor dar nu si a glucidelor, altele cresc nivelul de trigliceride si scad nivelul colesterolului bun. Asadar, alimentatia poate "pasa" copilul de la un tip de dislipidemie la altul, iar alimentele permise trebuie atent alese. Nu in ultimul rand, dieta trebuie asociata cu schimbari constientizate ale stilului de viata in interiorul familiei.

Dieta copiilor cu dislipidemie se bazeaza pe reducerea acizilor grasi saturati si a alimentelor cu colesterol rau. In schimb, se poate suplimenta numarul alimentelor care contin acizi grasi nesaturati si fibre. Dieta trebuie insotita de exercitiu fizic regulat.

Terapia medicamentoasa

Terapia medicamentoasa este permisa doar dupa ce copilul implineste 10 ani si doar in cazul in care starea de sanatate nu se imbunatateste dupa 8-12 luni de dieta.

Medicamentele si dozajele acestora trebuie stabilite in functie de varsta si sexul copilului, de istoricul sau familial dar si de afectiunile asociate dislipidemiei.


Pentru un viitor sanatos al copilului tau, mergi cu el la medic ori de cate ori ti se pare ca ceva nu este in regula, cu atat mai mult daca micutul este obez sau supraponderal inca din primii ani de viata. La varsta copilariei si adolescentei, dereglarile metabolice sunt usor de corectat, ceea ce nu se poate spune si despre varsta matura, iar pentru o abordare echilibrata a situatiei, familia joaca un rol esential.

Articolul urmator
Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Hepatita E: cauze, simptome și tratament
    Hepatita E: cauze, simptome și tratament

    În fiecare an, specialiștii estimează că în întreaga lume există 20 de milioane de infecții cu virusul hepatitei E, ceea ce duce la aproximativ 3,3 milioane de cazuri...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Boala Creutzfeldt Jakob: cauze, simptome și tratament
    Boala Creutzfeldt Jakob: cauze, simptome și tratament

    Auzi adesea de boli neurodegenerative cunoscute, precum Alzheimer sau boala Parkinson. Datorită descoperirilor din ultimele decenii, cei care se confruntă cu aceste afecțiuni au parte de...

    Dermatomiozita: cauze, simptome și tratament
    Dermatomiozita: cauze, simptome și tratament

    Dermatomiozita este o afecțiune rară, autoimună, caracterizată prin inflamația mușchilor și a pielii.

    Edem papilar: cauze, simptome și tratament
    Edem papilar: cauze, simptome și tratament

    Edemul papilar, caracterizat prin umflarea capului nervului optic din cauza presiunii intracraniene crescute, este o afecțiune de o importanță clinică semnificativă. Deși edemul...

    Migrena oculară: cauze, simptome și tratament
    Migrena oculară: cauze, simptome și tratament

    Migrena oculară este o afecțiune neurologică manifestată prin tulburări vizuale temporare care afectează unul sau ambii ochi.

    © 2024 Qbebe