De ce îi miroase urât gura copilului

De ce îi miroase urât gura copilului

Raluca Margean - Redactor

Respirația urât mirositoare este o afecțiune foarte des întâlnită în rândul copiilor. Cunoscută sub denumirea de halitoză, aceasta poate avea cauze multiple, de la nerespectarea unor reguli de igienă bucală și până la existența unor boli grave. Dacă te întrebi de ce miroase gura la copii, află din articolul de mai jos toate informațiile de care ai nevoie și mergi la un consult de specialitate care să poată stabili exact cauzele acestei afecțiuni la copilul tău.   

De ce miroase gura la copii: cauze principale

Mirosul urât din gură sau respirația urât mirositoare reprezintă o afecțiune cunoscută sub denumirea de halenă sau halitoză și este larg răspândită în rândul copiilor. Dacă vrei să afli de ce miroase gura la copii, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-l programezi la un consult stomatologic. În cele mai multe cazuri, halena este provocată de diverse probleme ale cavității bucale, de bacteriile care rămân printre dinți, în șanțul gingival sau pe limbă. Însă, există și probleme mai grave care pot determina respirația urât mirositoare, așadar iată mai jos principalii factori declanșatori ai halenei:

  • Diverse probleme ale cavității bucale
  • Afecțiuni respiratorii
  • Consumul unor alimente
  • Boli digestive și de altă natură
  • Alte cauze

Principalele bacterii din cavitatea bucală care provoacă halitoza

de ce miroase gura la copii- fetită la dentist

Specialiștii sunt de părere că în 85% din cazurile de halitoză sunt provocate de probleme întâlnite la nivelul cavității bucale.
Cele mai cunoscute locuri din cavitatea bucală care produc mirosul urât din gură sunt: partea din spate a limbii, spațiile dintre dinți și zona aflată dedesubtul gingiilor.
1. Bacteriile de pe limbă. Limba este acoperită de un strat de celule epiteliale descuamate, de vase de sânge și de bacterii. Atunci când bacteriile se descompun și ajung în crăpăturile de pe limbă, apare respirația urât mirositoare.
2. Bacteriile provocate de carii sau abcese dentare. Problemele dentare responsabile de apariția unui miros neplăcut din gură pot fi cariile sau abcesele. Resturile alimentare care rămân între dinți și cariile existente în gură permit dezvoltarea de bacterii. Acestea intră treptat în putrefacție și astfel apare mirosul urât din gură.
3. Bacteriile apărute ca urmare a gingivitei. În cazul copiilor, afecțiunea gingivală care poate determina mirosul neplăcut este gingivita, o inflamație a gingiilor. Ea poate favoriza apariția unor bacterii gram-negative, care provoaca un miros dezagreabil.

Pentru a preveni dezvoltarea acestor bacterii din cavitatea bucală, copilul trebuie să aibă parte de o igienă dentară corespunzătoare. Spălarea regulată, de cel puțin două ori pe zi (dimineața și seara) și periajul corect al dinților nu sunt suficiente pentru a îndepărta bacteriile de la nivelul cavității bucale. În plus, este nevoie și de respectarea altor reguli, precum periajul limbii sau curățarea spațiului dintre dinți și gingii cu ajutorul aței dentare. De asemenea, vizitele periodice la dentist nu trebuie neglijate. Medicul stomatolog va sesiza eventualele probleme apărute și va interveni cu promptitudine pentru remedierea lor.

Alte probleme ale cavității bucale ce pot conduce la apariția unui miros neplăcut al gurii sunt:

  • Uscăciunea gurii. Saliva are rolul de a clăti gura de resturile alimentare și de bacteriile rămase acolo. Pe timpul zilei producția de salivă este mai mare, iar pe timpul nopții ea scade. Dacă, din diferite motive, copilul nu are suficientă salivă, bacteriile rămân în gură și provoacă repirația urât mirositoare. Secreția salivei poate fi diminuată dacă respectivul copil are obiceiul să-și sugă degetul sau un anumit obiect sau dacă are nasul înfundat și respiră preponderent pe gură. Pentru a ameliora această problemă, ne putem asigura, pe de o parte, că micuțul respiră așa cum trebuie și, pe de altă parte, îi putem oferi diverse produse menite să-i stimuleze procesul de salivare, cum ar fi gumă de mestecat fără zahăr sau bomboane acrișoare (preferabil tot fără zahăr). Nu în ultimul rând, dacă observăm că uscăciunea gurii persistă, este nevoie să consultăm urgent un medic, întrucât această problemă poate fi cauzată și de unele boli grave, precum diabetul sau disfuncții ale funcționării glandelor salivare.
  • Infecție cu Candida. Aceată infecție fungică poate apărea în special la copiii care iau antibiotice, cei care au diabet, care urmează un tratament pentru tratarea cancerului (chimioterapie) și cei care au imunitatea foarte scăzută. De obicei, candida produce un miros neplăcut, preponderent dulceag.
  • Amigdalita. Respirația și mirosul dezagreabil al gurii este produs, în acest caz, de resturile alimentare ce pot ajunge în spațiul format între amigdalele mărite și de prezența unor „puncte" de puroi de pe amigdale. În situația în care copilul prezintă și alte simptome ale acestei afecțiuni (precum dureri puternice, febră, dificultăți la înghițire etc.), combinate cu o repirație urât mirositoare, apelați cât mai repede la un medic.

Afecțiuni ale căilor respiratorii

De cele mai multe ori, sinuzita este afecțiunea care provoacă adesea un miros neplăcut al gurii la copii. Această boală determină acumularea unei cantități mari de fluide în sinusuri și în nări, care ajung în spatele gâtului și în regiunea limbii. Aici fluidele se combină cu bacteriile, se hrănesc cu mucus și apoi se descompun, degajând mirosuri neplăcute.
Simptomele sinuzitei la copil sunt următoarele:

  • copilul are frecvent nasul înfundat
  • îi curg ochii
  • secrețiile nazale au o culoare galbenă sau o tentă verzuie
  • o tuse continuă
  • dureri de cap

Există și alte afecțiuni ale căilor respiratorii care pot favoriza un miros neplăcut al gurii, în contextul în care secreția fluidelor nazale este mai abundentă, nasul se înfundă adesea și, implicit, copilul se va confrunta cu uscăciunea gurii. Printre asemenea afecțiuni pot fi incluse răceala, viroza respiratorie sau bronșita.

Consumul unor anumite alimente

de ce miroase gura la copii- ceapa

Este cunoscut faptul că mai multe alimente precum usturoi, ceapă, broccoli sau alimente prea picante pot favoriza apariția unui miros urât al gurii. E important de știut că și consumul de dulciuri poate determina o respirație urât mirositoare. Specialiștii sunt de părere că în special dulciurile care sunt caramelizate prea mult pot contribui la declanșarea respirației urât mirositoare. Explicația constă în faptul că fragmente de caramel pot pătrunde ușor în spațiile dintre dinți sau în carii, descompunându-se apoi în combinație cu bacteriile aflate în gură.

Prezența unor boli

Pe lângă problemele cavității bucale și boli ale aparatului respirator, mirosul urât din gură poate fi rezultatul unor boli puțin mai grave.
În anumite situații, se poate întâmpla ca bolile pe care le vom vedea enumerate mai jos să producă mirosuri ale gurii care de care mai bizare. Acestea pot fi semnale care să ne trimită de urgență la medic. Iată care sunt cele mai cunoscute astfel de boli:

de ce miroase gura la copii-diabet zaharat și suzetă

1. Diabetul. În cazul în care respirația copilului are miros de acetonă, este posibil ca acesta să fie unul dintre principalele semne ale diabetului. În momentul în care observi un astfel de miros la gura copilului tău, este important să consulți de urgență un medic.

2. Afecțiuni digestive, precum o infecție cu Helycobacter Pylori sau refluxul gastroesofagian. Ambele afecțiuni determină creșterea acidității din stomac, regurgitarea acidului din stomac în gât și antrenează unele procese inflamatorii. În aceste cazuri, cel mai probabil copilul va avea o respirație cu miros ca de acid.

3. Afecțiuni renale. Fie că este vorba despre infecții renale sau alte boli grave, precum insuficiența renală, este foarte probabil ca micuțul pacient să aibă o respirație ce miroase precum amoniacul. Totodată, există posibilitatea ca, din cauza unor afecțiuni renale, respirația copilului să aibă miros ca de țelină.

4. Febra tifoidă. În cazuri foarte rare de îmbolnăvire cu febra tifoidă, respirația copilului va avea miros de pâine scoasă din cuptor.

5. Trimethylaminuria. Aceasta este o afecțiune genetică rară, ce constă în imposibilitatea organismului de a procesa trimethylamina, enzima care se produce în intestin, în momentul în care sunt consumate alimente precum ouă, fasole, pește și fructe de mare sau scoici. De obicei, este o afecțiune temporară și constă în degajarea, la nivelul corpului copilului, deci inclusiv în gură, a unui miros ca de pește putrezit.

Alte cauze ce pot favoriza mirosul urât din gură la copii

Dacă copilul nu prezintă nici una din afecțiunile de mai sus, dar totuși respirația lui este urât mirositoare, înseamnă că există alte cauze care o determină. Iată care ar putea fi alte cauze de ce miroase gura la copii:
Prezența unui corp străin în nas. Nu este exclus ca, mai ales, în cazul celor mai micuți, să existe mici obiecte (de exemplu, jucărioare, resturi de mâncare etc.) care au ajuns în nas. Acestea pot determina apariția unei respirații urât mirositoare.
• Administrarea unor medicamente. Odată ce sunt metabolizate de organism, anumite medicamente pot declanșa reacții chimice care duc de cele mai multe ori la un miros dezagreabil al gurii. Printre acestea se numără medicamentele folosite pentru tratarea spasmelor, cele cu proprietăți bronhodilatatoare, cele utilizate în tratarea unor afecțiuni psihice sau antihistaminicele (utile în tratarea alergiilor).

Mirosul urât din gura copilului este un semn din partea organismului că ceva nu este în regulă și este foarte important să-l tratăm cu seriozitate de fiecare dată. Pentru a determina cauza exactă a halenei, începe printr-un consult stomatologic, iar apoi dacă este cazul, mergi la un medic pediatru care te poate îndruma spre un consult de specialitate.  

Surse:
www.babycenter.com; www.colgate.com; www.dentalresource.org; www.drgreene.com; www.livestrong.com; www.momjunction.com; www.nhs.uk www.parenting.com

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Ce nu trebuie să îi lipsească copilului tău pentru un sistem imunitar puternic
Ce nu trebuie să îi lipsească copilului tău pentru un sistem imunitar puternic

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Iubita mea lucrează la Zoo și nu știu cum să îi spun că miroase urât fără să o supăr
    Iubita mea lucrează la Zoo și nu știu cum să îi spun că miroase urât fără să o supăr

    Să găsești persoana potrivită pentru tine este un drum, de cele mai multe ori, lung și sinuos. Iar atunci când crezi că ai găsit-o, îți dorești să o păstrezi...

    I-am spus soției că nou-născutul nostru e urât și a început să plângă. Îmi pare rău, dar chiar este urât!
    I-am spus soției că nou-născutul nostru e urât și a început să plângă. Îmi pare rău, dar chiar este urât!

    Nu sunt puțini proaspeții părinți care, atunci când își văd pentru prima dată nou-născuții, au impresia că sunt urâți. Mai mult decât atât, conform...

    De ce simți că miroase „a ploaie”? Cercetătorii au găsit explicația
    De ce simți că miroase „a ploaie”? Cercetătorii au găsit explicația

    Printre mirosurile mai puțin comune care sunt detectate adesea se regăsește și cel „de ploaie”. Chiar dacă, la prima vedere, crezi că te înșeli și că, de fapt, nu...

    Nimeni nu dorea să îmi țină bebelușul în brațe când l-am născut pentru că era prea urât. Dar iată cum arată acum
    Nimeni nu dorea să îmi țină bebelușul în brațe când l-am născut pentru că era prea urât. Dar iată cum arată acum

    Foarte puțini nou-născuți sunt cu adevărat drăgălași, să recunoaștem. Bebelușii vin pe lume cu pielea zbârcită de la 9 luni de înotat în lichid amniotic,...

    Comportamentul urât al copiilor este numai vina părinților?
    Comportamentul urât al copiilor este numai vina părinților?

    Fie că ajungi să sesizezi de mai multe ori că micuțul tău se poartă urât acasă ori în public, fie că alte persoane te atenționează în legătură cu acest aspect,...

    Am urât perioada sarcinii, dar când văd o altă femeie însărcinată mi se face dor
    Am urât perioada sarcinii, dar când văd o altă femeie însărcinată mi se face dor

    Stând la coadă la cafea, observ adidașii femeii din fața mea. Sunt mișto - alb-negru, Adidas poate, cu șireturi desfăcute. Are poate în jur de 30 de ani, poartă jambiere...

    O mamă s-a filmat când bebelușa ei de 10 luni i-a vomitat accidental în gură. „Sunt traumatizată”
    O mamă s-a filmat când bebelușa ei de 10 luni i-a vomitat accidental în gură. „Sunt traumatizată”

    Odată ce devii mamă, trebuie să te aștepți că se poate întâmpla oricând, cu precădere în primul an de viață al copilului tău, să fii pusă în cele...

    De ce se usucă gura și limba noaptea
    De ce se usucă gura și limba noaptea

    Gura uscată sau xerostomia este o problemă cu care te poți confrunta în cazul în care glandele salivare nu produc suficientă salivă pentru a menține gura umedă. În...

    © 2025 Qbebe