Este foarte important să luăm măsuri încă de la debutul tusei, adică să le oferim celor mici lichide calde, să le aerisim camera și să încercăm să le ameliorăm tusea supărătoare. Află tot ce trebuie să știi despre tusea seacă la copii - ce este, de ce apare și care sunt cele mai eficiente soluții pentru calmarea tusei uscate și a simptomelor asociate!
Ce este tusea uscată?
Tusea, indiferent de tipul său, uscată sau productivă, reprezintă deseori un motiv de neliniște pentru părinți. Medicii, însă, ne sfătuiesc să nu intrăm în panică de fiecare dată când cei mici tușesc. Deși, într-adevăr, este supărătoare, tusea la copii, mai ales cea uscată, nu reprezintă un motiv de îngrijorare, ci doar un simptom al unei viroze respiratorii, mai ales dacă micuții se hrănesc și respiră în mod normal.
Ce este important de reținut este că tusea reprezintă modalitatea naturală a corpului de a elimina secrețiile. Prin tuse, plămânii, căile respiratorii și gâtul se curață de mucus sau de substanțe iritante și se împiedică pătrunderea în plămâni a diverselor substanțe și agenți patogeni.
Cum recunoști tusea seacă?
Este foarte importantă identificarea tipului de tuse. Tusea uscată, de exemplu, nu produce flegmă sau mucus, prin urmare nu există secreții care să se elimine, motiv pentru care aceasta este descrisă ca fiind neproductivă.
Tusea uscată se simte mai mult la nivelul gâtului decât în piept. Este persistentă și însoțită de senzația de mâncărime în interiorul gâtului. De asemenea, poate deveni mai puternică noaptea sau când copilul stă afară sau vorbește. Uneori, tusea seacă mai poate fi însoțită și de dureri în gât, răgușeală, secreții nazale, amețeală, tulburări de somn și senzație de oboseală.
De ce apare tusea uscată la copii?
Tusea uscată, neproductivă, este provocată de iritarea căilor respiratorii superioare și este firească în caz de viroze respiratorii ușoare. Poate fi persistentă și poate da o senzație de mâncărime la nivelul gâtului, care îl va scoate din rutina de zi cu zi pe cel mic.
Foarte rar, în cazul copiilor, tusea uscată poate fi simptomul unor afecțiuni pulmonare grave, ea apărând mai degrabă din următoarele cauze:
- infecție a tractului respirator superior. Numeroase tipuri de infecții respiratorii virale pot duce la tuse uscată din cauza căilor respiratorii inflamate. Răceală, gripă, laringita sunt principalele afecțiuni în cazul cărora apare tusea seacă;
- alergii (sezoniere, la părul de animale, mucegai, acarieni etc.);
- sinuzită, bronșită;
- astm. Astmul este o boală cronică ce implică inflamația și îngustarea căilor respiratorii. Copiilor cu astm le este destul de greu să respire, tusea uscată fiind unul dintre semnele acestei afecțiuni. Poate fi mai accentuată în timpul nopții sau când copilul depune efort. Este, de asemenea, însoțită de un sunet șuierator, atunci când copilul inspiră și expiră,
- reflux gastroesofagian;
- expunerea la diverse substanțe iritante, cum ar fi fumul de țigară, poluarea din aer, praful, mucegaiul, aerul prea rece sau prea uscat;
- efecte adverse ale unor medicamente;
- cauze psihologice.
Cum calmăm tusea uscată la copii?
Pentru acest tip de tuse la copii, medicul pediatru poate recomandă anumite medicamente sau siropuri, însă dacă se descoperă că, de fapt, cauza tusei nu este una gravă, putem apela la câteva remedii naturale cum ar fi:
- ceaiul cu miere și ghimbir. Ghimbirul are proprietăți antiinflamatoare, care relaxează membranele din căile respiratorii, reducând tusea, în timp ce mierea are proprietăți emoliente;
- multe lichide. Lichidele călduțe, precum ceaiul sau supele, sunt cele mai bune atunci când copilul are o tuse seacă. Pe lângă faptul că mențin corpul hidratat, păstreză gâtul umed și ferit de iritatie, în așa fel încât să se vindece corespunzător;
- mușchiul islandez, plantă care calmează gâtul iritat. Mușchiul islandez este cunoscut încă din secolul al XVII-lea pentru proprietățile sale curative asupra cavitățîi bucale și faringiene. Este ca un balsam protector pentru gât, întrucât formează o peliculă protectoare la nivelul cavității bucale și faringiene.
Extractul din mușchi islandez ajută la refacerea mucoasei respiratorii și la îngrijirea acesteia pe tot parcursul sezonului rece. Calmează tusea iritativă, alungă răgușeala, previne şi tratează inflamaţiile cavităţii bucale şi faringiene!
Aspecton® Junior antitusiv este un sirop cu ingredient natural – extract lichid de mușchi islandez, recomandat pentru ameliorarea tusei uscate și a iritației din gât la copiii peste 1 an. Are un gust delicios de miere și este ușor de administrat datorită seringii care permite o dozare corectă, precisă și sterilă.
Poate fi administrat în siguranță și copiilor cu diabet, intoleranță la gluten sau lactoză. Astfel, cei mici se pot bucura de un somn liniștit toată noaptea, esențial pentru recuperarea organismului după răceală.
În gama Aspecton se regăsește și Aspecton Spray Nazal, o formula patentată, pe bază de soluție hipertonă de sare de mare, dexpantenol, hipromeloză și uleiuri esențiale, un produs eficient pentru curățarea și decongestionarea nazală.
Produsele din gama Aspecton sunt dispositive medicale. Pentru mai multe informații, citiți întotdeauna prospectul. Află mai multe informații de pe site-ul produsului sau de pe pagina de Facebook dedicată.
- Surse: webmd.com, healthline.com, emedicinehealth.com, ema.europa.eu, nhs.uk
Surse foto: istockphoto.com