Nu a evoluat precum un copil obișnuit nici în primele luni de viață
Brooke Greenberg a venit pe lume în ianuarie 1993 la Baltimore, fiind fiica lui Howard și a Melaniei Greenberg. S-a născut (la 36 de săptămâni) prin cezariană, la naștere cântărind mai puțin de 2 kg (1840 g). Medicii i-au descoperit o luxație anterioară a șoldului (pentru care a suferit o intervenție chirurgicală) și o scolioză.
Fetița care nu a îmbătrânit niciodată nu s-a bucurat de o dezvoltare fizică și cognitivă precum aceea a altor copii. Părinții ei și-au dat seama că era ceva în neregulă cu Brooke încă de la vârsta de 4 luni, când vedeau că aceasta nu se dezvolta similar celor două surori mai mari.
Brooke nu a învățat să vorbească, nu comunica decât prin intermediul expresiilor faciale și ale gesturilor și nici nu a putut să meargă, deplasându-se permanent într-un cărucior. În același timp, nu a avut niciodată o greutate mai mare de 7 kg și nici o înălțime mai mare de 76 cm. Din datele oferite de către „DailyMail”, tatăl ei, Howard, a afirmat la un moment dat că: „Între vârsta de 1 an și cea de 4 ani Brooke s-a schimbat. A crescut puțin. Dar în jurul vârstei de 4-5 ani, creșterea ei a stopat.”
Sursă poză: captură youtube.com
S-a confruntat cu numeroase probleme de sănătate
Pe de o parte, Brooke avea esofagul mai îngust decât ar fi fost normal, de aceea era hrănită doar printr-un tub. În primii șase ani ai vieții sale, a trecut prin șapte ulcere stomacale perforate. Pe de altă parte, în jurul vârstei de 5 ani, a intrat brusc în comă, medicii identificându-i o tumoare pe creier. După 14 zile, timp în care părinții ei au crezut că va muri, s-a trezit, iar la următoarele investigații nu s-a mai găsit nici urmă de tumoare.
Nu în ultimul rând, a primit un diagnostic de accident vascular cerebral, dar s-a constatat că nu fusese vorba de niciun impact asupra creierului fetiței. După moartea fetiței care nu a îmbătrânit niciodată, mama ei, Melanie, a menționat, potrivit sursei citate anterior: „Au fost 16 ani de pregătire, să-i dăm medicamente, să știm exact când e bolnavă, să-i dăm cantitățile corecte de medicamente...”.
Brooke Greenberg a încetat din viață la vârsta de 20 de ani, în anul 2013, în spitalul în care se născuse. Nu s-a specificat exact cauza morții, dar au fost aduse în discuție probleme respiratorii severe, ce intervin însă de obicei în cazul bebelușilor.
Cazul ei a atras atenția lumii medicale
Într-un studiu publicat online la doi ani după decesul lui Brooke, oamenii de știință au subliniat ideea potrivit căreia în afară de numeroasele probleme pe care le-a avut (defectele de la șolduri, de la coloană, anomalii ale traheei, ale esofagului, problemele digestive grave, trăsăturile faciale anormale și dezvoltarea insuficientă a creierului), ceea ce a suprins cel mai mult a fost faptul că mereu a creat impresia că nu îmbătrânește deloc.
Lawrence Pakula, medicul pediatru care a avut grijă de ea de când s-a născut, a spus că nu s-a putut pune un diagnostic pentru Brooke, de aceea, în cazul ei, s-a vorbit despre existența așa-numitului „Sindrom X”, reamintind că în lume nu exista un caz similar. În același timp, ceea ce uimit atât de mult a fost că, spre deosebire de alte cazuri de copii cu diverse întârzieri severe în dezvoltare, ale căror trăsături faciale devin mai mature odată cu trecerea timpului, pentru Brooke nu s-a întâmplat așa, ea păstrându-și trăsăturile unui copil mic și la vârsta de 20 de ani.
Richard F. Walker (cercetător pensionar, care a lucrat în cadrul „University of Florida Medical School) a urmărit cazul fetei încă de când aceasta avea vârsta de 2 ani, comparându-i codul genetic cu cel al altor copii cu probleme asemănătoare. Pentru „abc NEWS”, a explicat că: „La anumite persoane, se întâmplă ceva și procesul dezvoltării devine întârziat. Rata de transformare din corpul lor scade și devine neglijabilă...Corpul lor nu se dezvoltă ca un întreg, părțile corpului creând impresia că sunt cumva în afara sistemului. Acest fapt nu poate fi însă explicat de vreun sindrom genetic sau de anomalii de la nivelul cromozomilor.” Despre Brooke a venit cu această mențiune: „Au fost schimbări minimale în creierul lui Brooke. Diferite părți ale corpului ei păreau mai degrabă deconectate, în loc să se afle în același stadiu al dezvoltării.”
La rândul său, dr. Eric Schadt (de la „Mount Sinai Medical Center” din New York), a confirmat (potrivit DailyMail) că în situația lui Brooke „nu păreau să fie anomalii ale sistemului endocrin, nici anomalii cromozomiale majore sau alte disfuncționalități care să ducă la apariția întârzierilor în dezvoltare.” Ceea ce s-a putut identifica a fost însă „eroziunea” unei porțiuni de la nivelul cromozomilor, dar nu s-a putut încă descifra motivul pentru care a apărut aceasta.
Cazul fetiței care nu a îmbătrânit niciodată a rămas și acum un mister, dar cercetătorii cred că unicitatea codului genetic al lui Brooke Greenberg ar putea oferi mai multe informații utile legate de procesul de îmbătrânire și de boli întâlnite pe parcursul acestui proces, cum este Boala Parkinson de pildă.
Surse: abcnews.go.com, dailymail.co.uk, mamamia.com, livescience.com, ncbi.nlm.nih.gov, smh.com. au, stiridinlume.ro
Sursă poză principală: captură youtube.com
Surse foto: youtube.com