Bolboroseli în burtă la copil: cauze și tratament

Bolboroseli în burtă la copil: cauze și tratament

Irina Olteanu - Redactor Senior

Bolboroselile în burtă la copil apar cel mai adesea din motive banale, precum procesul de digestie alimentară. Există însă și o serie de motive mai serioase care pot să se ascundă în spatele acestor zgomote deranjante. Iată care sunt și ce tratament necesită.

Bolboroseli în burtă normale

Bolboroselile în burtă la copil, sau borborismul în termeni medicali, pot fi descrise drept un sunet gâlgâit sau chiorăit în stomac. Ele apar la nivelul stomacului și intestinelor și constituie un aspect normal ce ține de fiziologia gastrointestinală, însă uneori sunt cu adevărat deranjante și jenante. În majoritatea situațiilor, aceste bolboroseli nu pot fi percepute de urechea umană; când apare senzația de foame sau după masă, sunetele pot să se audă destul de puternic; este dificil de izolat cauza exactă pentru fiecare tip de sunet.
Motivele cele mai frecvente care se ascund în spatele bolboroselilor din burtă sunt: tranzitul alimentelor și al chimului gastric prin tractul gastrointestinal odată cu contracțiile musculare ale peretelui gastrointestinal, gazele stomacale și intestinale (produse de digestia chimică și acțiunea bacteriană), alimente indigerabile și substanțe dure în intestine. Sunetele puternice și excesive (hiperactive și sonore) trebuie investigate, în special dacă persistă și sunt însoțite de alte simptome (râgâieli, flatulență, durere abdominală, balonare abdominală sau modificări în tranzitul intestinal - diaree sau constipație).

bolboroseli in burta la copil

Cauze pentru bolboroseli în burtă la copil

În principiu, zgomotele puternice și hiperactive ale stomacului pot fi atribuite următoarelor cauze: hipermotilitate intestinală (mișcare excesivă), obstrucție parțială a intestinului, un nivel excesiv de gaze în intestine, un nivel excesiv de lichide în intestine, indigestie sau malabsorbție.

Hipermotilitate intestinală - apare când mecanismul peristaltic al stomacului și al intestinelor este hiperactiv. Alimentele sunt frământate și împinse prin intestin într-un ritm rapid. Digestia poate fi de asemenea afectată. Hipermotilitatea este adesea asociată cu diareea și poate avea la bază cauze precum: infecție (gastroenterită infecțioasă), iritație chimică (toxine din intoxicație alimentară sau substanțe otrăvitoare ingerate), iritație funcțională (sindromul colonului iritabil predominant diareic), fizio-somatic (anxietate, stres, teamă și alte emoții puternice), alergie (alimentară).

Obstrucție parțială - mișcarea alimentelor sau a chimului gastric printr-o porțiune îngustă a intestinului poate cauza sunete neobișnuite pe măsură ce mușchii pereților intestinali încearcă să forțeze alimentele prin acel spațiu. Aceste sunete pot să nu fie evidente dacă obstrucția are loc în părțile distale ale colonului unde materiile reziduale sunt aproape solide, deși se va prezenta sub forma unor scaune extrem de subțiri. Unele din cauze includ: tumori, stricturi, corpi străini, golire gastrică întârziată, intestin sau colon blocat.

Nivel excesiv de gaze - gazele în exces din intestine pot apărea dintr-o serie de motive începând cu o supraalimentație până la alimente cauzatoare de gaze și proliferare bacteriană. Iată care sunt cauzele subiacente: râgâială excesivă, cauzele pentru balonare, gaze stomacale. Amestecul gazelor cu chimul lichid din intestine, împreună cu mișcarea buzunarelor cu gaz prin tractul gastrointestinal pot contribui la apariția bolboroselilor.

Nivel excesiv de lichide - acesta poate fi rezultatul unui anumit proces care dă naștere diareei osmotice sau secretorii. Diareea osmotică este rezultatul mai multor substanțe dizolvate care nu pot fi absorbite în intestine cum se întâmplă cu intoleranța la lactoză. Alte intoleranțe alimentare produc efect similar. Diareea secretorie apare când apa este transmisă în lumenul intestinal la fel cum se întâmplă cu toxinele bacteriene sau anumiți secretogogi precum mestecarea gumei. Lichidul excesiv va conduce inevitabil la un scaun moale, apos. În mod tipic un sunet de gâlgâit este prezent și mișcarea unei cantitiți mari de lichid.

Malabsorbția și maldigestia - ambele vor conduce la gaze și/sau lichide în intestine. Procesele care conduc la bolboroseli în burtă au fost explicate anterior. Alături de intoleranțe alimentare, alte cauze pot fi pancreatita, calculi biliari, diverse cauze pentru deficiență de enzime digestive sau inactivitate, precum și cauze noninfecțioase de inflamație intestinală, precum în boala colonului iritabil.

bolboroseli in burta la copil

Tratament pentru bolboroseli în burtă la copil

Tratamentul va depinde de cauza simptomelor. Sunetele normale de bolboroseli în burtă la copil nu necesită tratament. Poate fi de ajutor limitarea consumului de alimente care produc gaze. Acestea includ: fructe, leguminoase, îndulcitori artificiali, băuturi carbonatate, produse cu cereale integrale, anumite legume precum varza, conopidă, varza de Brussels și broccoli. Copilul trebuie să evite lactatele dacă suferă de intoleranță la lactoză. Este important un consum crescut de apă, mestecarea lentă a alimentelor și crearea unui plan de mese zilnic (de preferat 4-6 mese pe zi în cantități mici), limitarea alimentelor dulci sau acide.

De asemenea, înghițirea de aer printr-o ingerare prea rapidă a alimentelor, băutul cu paiul sau mestecatul de gumă pot conduce la apariția de aer în exces în tractul digestiv. Probioticele pot ajuta, dar la copiii care suferă de sindromul colonului iritabil.

În cazul în care bolboroselile în burtă sunt însoțite de simptome specifice unei urgențe medicale: sângerare, leziuni intestinale sau obstrucție gravă, este recomandată internarea în spital pentru a primi tratamentul adecvat. Aici poate să fie necesară introducerea unui tub prin gură sau nas până în stomac sau intestine pentru a le goli; copilul nu va putea mânca sau bea nimic pentru a permite calmarea intestinală. Administrarea lichidelor pe cale intravenoasă poate fi suficientă pentru a trata problema; în alte cazuri poate fi necesară intervenția chirurgicală (infecție sau leziune intestinală, obstrucție completă a intestinelor). Pentru boala lui Crohn sau colita ulcerativă se recomandă tratament medicamentos.


Surse: www.healthhype.com; www.healthline.com; www.medicalnewstoday.com

Articolul urmator
Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mă doare burta jos și urinez des: cauze, tratament și prevenție
    Mă doare burta jos și urinez des: cauze, tratament și prevenție

    Durerile, fie că sunt acute, fie că sunt cronice, trezesc îngrijorare. Cu atât mai mult cu cât sunt acompaniate și de alte simptome neplăcute, temerile se vor...

    Durere de maxilar la copil: cauze și tratament
    Durere de maxilar la copil: cauze și tratament

    Durerea de maxilar la copii poate fi o experiență neplăcută și poate ridica întrebări și preocupări pentru părinți. Este important să înțelegem de ce apare această...

    Un copil de 9 ani din Arad a ajuns la spital cu dureri de burtă. I-a fost extirpată o tumoare de 3 kg
    Un copil de 9 ani din Arad a ajuns la spital cu dureri de burtă. I-a fost extirpată o tumoare de 3 kg

    Descoperire șocantă făcută de medicii din Arad în burtica unui copil de doar 9 anișori. Micuțul s-a prezentat la spital acuzând dureri de burtă, dar de fapt ascundea o...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Transpiratii reci la copii: cauze și tratament
    Transpiratii reci la copii: cauze și tratament

    Transpirațiile reci sunt un fenomen în care o persoană simte o senzație de transpirație umedă, rece și neobișnuită, care poate apărea brusc și fără un efort fizic intens....

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Papiloame pe gât: cauze și tratament
    Papiloame pe gât: cauze și tratament

    Ai observat vreodată mici excrescențe moi și neregulate pe gât și te-ai întrebat de ce au apărut? Aceste mici formațiuni cutanate se numesc papiloame, iar în acest...

    Edem papilar: cauze, simptome și tratament
    Edem papilar: cauze, simptome și tratament

    Edemul papilar, caracterizat prin umflarea capului nervului optic din cauza presiunii intracraniene crescute, este o afecțiune de o importanță clinică semnificativă. Deși edemul...

    © 2025 Qbebe