S-a stabilit ca vacanța de primăvară să se extindă pe tot parcursul lunii aprilie
Pe parcursul săptămânii trecute, Comitetul pentru Dialog Social din cadrul Ministerului Educației a hotărât ca vacanța de primăvară să cuprindă toată luna aprilie, pentru aproape toți elevii. Cei care nu vor avea o vacanță la fel de extinsă sunt elevii din clasele a VIII-a și a XII-a. Pentru ei, orele se vor desfășura online în intervalul 12-29 aprilie, vacanțele lor fiind planificate după cum urmează: 2-11 aprilie (pentru Paștele Catolic, care este pe 4 aprilie) și 30 aprilie- 9 mai (pentru Paștele Ortodox, care va fi pe 2 mai). Potrivit Digi24, Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a explicat că s-a luat această decizie întrucât „perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectivă epidemiologică, va beneficia de o scădere a mobilităţii.”
Tot săptămâna trecută, Ministrul Educației a făcut anunțuri importante pentru elevi și părinți. Printre ele se numără cele legate de structura acestui an școlar și de datele la care vor avea loc examenele naționale:
- Examenele naționale rămân la datele deja stabilite, respectiv 22-25 iunie pentru Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a și 28 iunie-1 iulie (probele scrise din cadrul Bacalaureatului)- Probele de competențe din cadrul Bacalaureatului vor fi echivalate printr-o procedură ce va fi elaborată de Ministerul Educației
- Anul școlar se va încheia pe 25 iunie (în loc de 18 iunie), cu excepția elevilor din clasele terminale
- Tezele semestriale nu se vor mai susține, mediile se pot încheia cu note mai puține
Avertismentul medicilor cu privire la prelungirea vacanței de primăvară
În contextul prelungirii vacanței elevilor, medicii atrag atenția asupra importanței respectării distanțării sociale de către aceștia, fiind esențial să petreacă timpul acasă, nu deplasându-te în diferite locuri. Invitată ieri la o emisiune de la „Digi24”, medicul Simin Aysel Florescu (managerul interimar al Spitalului „Victor Babeș” din București) a instat asupra următoarei idei: „Chiar dacă este vacanţă, nu este vacanţă de mers încolo şi încoace. E o vacanţă de stat în casă cât mai mult, că nu avem încotro, şi de respectat regulile în momentul în care se iese în exterior pentru că altfel nu o să terminăm prea curând. Din păcate, este un fenomen foarte complex această pandemie şi nu se termină numai dacă cineva ordin să se termine sau dacă cineva nu mai are chef de ea. Pur şi simplu trebuie să punem cu toţii umărul, nu avem cum altfel, nu avem cum.”
Medicul a subliniat faptul că o bună parte dintre persoanele infectate cu noul coronavirus s-au îmbolnăvit în timpul vacanțelor, de aici nevoia de a se respecta restricțiile și în vacanța de primăvară care urmează: „Cred că pot să spun că probabil mai mult de jumătate din cazuri din pacienţi care s-a infectat în concedii, mergând în concedii. În concedii, adică în grupuri cu prieteni sau familie, în diverse locuri. Laşi garda jos, te bucuri să fii cu familia sau cu prietenii, e un sentiment foarte normal, dar în acest context e suficient unul dintre ei să fie bolnav şi i-a îmbolnăvit pe toţi. (…) Deci foarte mulţi dintre ei se infectează şi vin infectaţi din concediu, acolo e problema.”
Un alt avertisment pe care medicul Simin Aysel Florescu l-a dat a fost legat de posibilitatea impunerii unor restricții mai dure, în cazul în care nu se vor respecta cele aflate deja în vigoare: „... Din păcate, mulţi din concetăţenii noştri aleg să nu respecte niciuna dintre regulile care ne-ar scăpa de acest lockdown, acolo este problema. Dacă vor continua aceste întruniri pe care le vedem tot timpul în acest locuri: cluburi restaurante, petreceri ilegale... da, de asta spun că, dacă s-ar respecta regulile impuse, nu s-ar ajunge la lockdown.”
În urmă cu câteva zile, managerul Spitalului „Victor Babeș” vorbise despre posibilitatea impunerii de noi restricții
Încă de dinainte să vină cu avertismentul legat de vacanța de primăvară a elevilor, Simin Aysel Florescu, într-o intervenție pentru „Digi24”, adusese în discuție posibilitatea adoptării unor restricții suplimentare pe fondul creșterii numărului de pacienți infectați cu noul coronavirus, care ajung în stare gravă la spital și au nevoie de îngrijire la terapie intensivă: „...comportamentul nostru vizavi de modalitatea de infectare e cel care poate fi influențat primul. Pe asta putem pleda cât de mult ca să scădem riscul de îmbolnăvire și acest număr impresionant de cazuri.
Dacă vorbim despre păreri personale, câtă vreme nu reușim doar prin mesaje, poate că o să fie nevoie și de decizii mai dure, pentru că altfel vom fi în curând copleșiți de acești pacienți gravi, care așteaptă acasă foarte mult timp, o săptămână – zece zile, și ajung cu o formă mult mai gravă decât inițial. Poate aceste măsuri puțin mai drastice ar fi mai eficiente.”
Surse: digi24.ro, g4media.ro, edupedu.ro, hotnews.ro, realitatea.net
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com, digi24.ro