Ce reprezinta alergiile solare?
Alergiile solare reprezinta afectiuni foarte des intalnite ce se manifesta prin sensibilitatea sistemului imunitar la razele soarelui, provocand mancarime si eczeme. De cele mai multe ori, o singura expunere la soare, de doar cateva minute, sunt suficiente pentru a-ti da seama daca cel mic se confrunta cu o astfel de afectiune deoarece imediat va aparea o eruptie cutanata. Zonele cele mai des afectate sunt decolteul si pieptul, dosul palmelor, suprafata exterioara a bratelor si a gambelor, obrajii.
Care sunt copiii cu cea mai mare predispozitie la astfel de alergii?
Expertii spun ca persoanele cele mai predispuse sa faca astfel de alergii sunt copii cu o piele foarte alba si care au si pistrui, tot ei afirmand si faptul ca, de cele mai mute ori, aceasta afectiune se mosteneste genetic. Trebuie sa fii atenta si in cazul in care piticul tau sufera deja de o serie de alte alergii: la detergenti si parfumuri, la polen, praf, diferite alimente, predispozitia lui de a face si o alergie solara fiind mai ridicata. |
|
Cum se manifesta eruptiile cutanate?
In cazul unor afectiuni usoare, pielea doar se inroseste si poate prezenta mancarimi si denivelari. Daca, insa, alergia capata forme mai grave, pe langa inrosirea pielii, apar si basicute, mancarimi asociate cu durere, stare de greata, frisoane.
Exista mai multe tipuri de alergii solare, fiecare avand simptome si forme de manifestare diferite:
1. Eritem solar benign
Daca observi ca in primele zile ale expunerii la soare, pielea copilului tau incepe sa prezinte vezicule de culoare rosie si prurit atunci, cu siguranta, sufera de aceasta afectiune. Formele de manifestare ale alergiei vor disparea treptat, in decursul a cateva zile dar, din pacate, vor reaparea la fiecare expunere.
Tratament:
Pentru a fi sigura ca piticul tau nu va mai avea de-a face cu aceste afectiuni, protejeaza-i pielea cu o crema-ecran impotriva razelor UVA, cele mai eficiente fiind cele cu SPF 50 si incearca sa mergeti la plaja la orele recomandate, adica 07.00- 11.00, respectiv 17.00- 20.00.
2. Eruptiile polimorfe la lumina
Este o forma mai grava de alergie care este insotita, pe langa simptomele obisnuite de inrosire a pielii si prurit, de dureri de cap, frisoane si varsaturi. Aceasta afectiune l-ar putea afecta pe copil la inceputul primaverii dar, pe masura ce pielea se adapteaza la radiatiile ultraviolete, eruptiile se amelioreaza. De obicei, eruptiile polimorfe la lumina reapar in fiecare primavara, lucru care, cu siguranta, ii va displacea piticului dar si tie.
Tratament:
Cu ce il poti ajuta pe copil? Administreaza-i antihistaminice, lotiuni cu hidrocortizon sau creme cu steroizi pentru a-i calma iritatiile si pruritul.
3. Eruptia fotoalergicaPoate aparea daca i-ai aplicat pe piele copilului anumite creme, produse cosmetice, parfumuri care contin substante chimice ce reactioneaza la soare, razele solare, fiind in acest caz, un factor secundar. Daca cel mic prezinta eruptii cutanate, pustule, prurit si roseata la cateva zile dupa expunerea la soare, atunci " s-a pricopsit" cu o astfel de alergie.
Tratament: |
|
4. Urticaria solara
Acest tip de alergie este intalnit mai rar si apare imediat dupa expunerea la soare, manifestandu-se prin roseata si prurit. In acest moment, copilul ar trebui sa stea linistit la umbra, iar in aproximativ 30 de minute, simptomele vor disparea. De cele mai multe ori, zonele afectate sunt tocmai acelea care, de regula, nu sunt expuse zilnic razelor solare.
Atentie!!! Daca zona afectata de urticarie este prea mare, copilul ar putea intra in soc anafilactic.
Tratament:
Pentru a-i ameliora piticului senzatiile neplacute ale acestei alergii, administreaza-i medicamente antihistaminice si aplica-i creme steroidiene, cum ar fi hidrocortizonul.
Pe langa tratamentul medicamentos pe care ti l-am prezentat mai sus, in functie de fiecare tip de alergie solara, este necesar si un tratament la domiciliu. Iti voi prezenta, deci, cativa pasi pentru a ameliora alergiile solare:
- este necesar ca cel mic sa evite expunerea la soare deoarece marea parte a simptomelor alergiilor solare se amelioreaza atunci cand zonele afectate nu mai sunt expuse la soare.
- aplica-i pe piele lotiuni hidratante pentru a impiedica aparitia pielii uscate si solzoase si a unei eventuale iritatii.
- aplica-i lotiuni calmante cum ar fi cele cu aloe vera.
|
- limiteaza-i timpul de expunere la soare. Orele recomandate sunt 07.00-11.00, respectiv 17.00-20.00, atunci cand razele solare nu sunt atat de puternice.
- nu-i permite sa se expuna brusc la soare. Timpul pe care cel mic il petrece la plaja trebuie crescut treptat, astfel incat celulele pielii sa aiba timp sa se adapteze la razele soarelui.
- obisnuieste-l sa poarte ochelari de soare si imbracaminte de protectie. Trebuie sa eviti sa ii cumperi tesaturi subtiri sau prin care trec razele ultraviolete, cele mai recomandate fiind articolele vestimentare din bumbac.
- aplica-i in mod constant creme si lotiuni de protectie solara. Acestea trebuie sa aiba un SPF ridicat, recomandate fiind cele cu factor de protectie 50. Ai grija sa ii aplici aceste lotiuni la fiecare 2 ore.