- Care este cantitatea maximă de zahăr pe care ar trebui să o consume un copil, în funcție de vârstă
- Ce semne indică faptul că este posibil ca al nostru copil să consume prea mult zahăr
- Copilul are frecvent probleme dentare
- Copilul tău tânjește după băuturi dulci
- Ți se pare că al tău copil nu mai simte așa cum trebuie gustul mâncării
- Copilul a luat mult în greutate
- Copilul tău are o imunitate scăzută
- Copilul are probleme cu concentrarea
- Observi că al tău copil este adesea depresiv și/sau anxios
- Copilul tău se confruntă cu o tuse inexplicabilă sau cu reflux gastroesofagian
- Copilul se confruntă adesea cu simptome similare răcelilor sau alergiilor
Care este cantitatea maximă de zahăr pe care ar trebui să o consume un copil, în funcție de vârstă
Experții ne avertizează, când vine vorba despre consumul zilnic de zahăr al copilului nostru, că acesta nu trebuie exclus de tot din dieta sa, dar este necesar să-i limităm cât mai mult cantitatea. Când vine vorba despre alimente este mai ușor, dar dificultățile intervin când vine vorba despre băuturi și alte surse „ascunse" de zahăr (cum ar fi diverse sosuri de pildă).
Motivul principal pentru care se impune să monitorizăm cu mare atenție consumul de zahăr al copilului nostru este că, de regulă, alimentele bogate în zahăr au puține minerale și vitamine, ceea ce înseamnă că nu-i vor furniza acestuia toți nutrienții necesari pentru o dezvoltare optimă.
Medicii nutriționiști sunt de părere că un copil mai mic de 4 ani nu ar trebui să consume mai mult de 17 g de zahăr pe zi și că trebuie să fim foarte atente la ceea ce îi oferim, în condiții în care studiile din ultimii ani au demonstrat că mare parte din alimentele destinate copiilor mici sunt mai bogate în zahăr decât ar trebui să fie.
Pentru copiii între 4 și 6 ani s-a estimat că într-o zi nu ar trebui să aibă parte de mai mult de 19 g de zahăr (cam 5 lingurițe).
Copiii mai măricei, între 7 și 10 ani, ar putea consuma până la 24 de g de zahăr pe zi (cam 6 lingurițe).
În schimb, pentru copiii mai mari de 10 ani, se poate ajunge până la cel mult 30 g de zahăr pe zi (cam 7 lingurițe).
Citește și: Atentie! Top 20 Alimente cu continut urias de zahar !
Ce semne indică faptul că este posibil ca al nostru copil să consume prea mult zahăr
Copilul are frecvent probleme dentare
Deși ai grijă ca al tău copil să se spele pe dinți de două ori pe zi, se poate întâmpla și ca el să se confrunte cu carii.
Înainte de a-ți confirma și medicul dentist acest lucru, ia în calcul faptul că este posibil ca micuțul tău să consume prea mult zahăr. De altfel, specialiștii spun că, indiferent cât de mult și cât de corect s-ar spăla pe dinți un copil, dacă va avea un aport prea mare de zahăr, tot va dezvolta carii. Explicația este următoarea: acizii din alimentele și băuturile ce conțin zahăr vor ataca smalțul dinților.
În plus, alături de carii, nu te mira dacă al tău copil are frecvent o respirație urât mirositoare. Tot zahărul poate fi responsabil de acest fenomen, în condițiile în care va favoriza dezvoltarea, în cavitatea bucală, a unor bacterii, care în contact cu saliva vor genera un miros neplăcut.
Copilul tău tânjește după băuturi dulci
Probabil că ți s-a întâmplat ca al tău copil să-ți ceară să bea o băutură dulce dacă îi este sete. În acest caz, este necesar să-ți pui următoarea întrebare: „Nu cumva copilul meu este dependent de zahăr?"
De cele mai multe ori, răspunsul va fi afirmativ. Zahărul este o substanță ce creează dependență, iar tendința va fi ca organismul copilului să tânjească adesea după el. Este vorba despre așa-numitele „pofte de ceva dulce", manifestate cu precădere la copiii ce consumă prea mult zahăr.
Ți se pare că al tău copil nu mai simte așa cum trebuie gustul mâncării
Studiile în domeniul nutriției au arătat că persoanele care s-au obișnuit să consume permanent alimente și băuturi cu adaos de zahăr pot ajunge în situația de a nu mai simți așa cum trebuie aromele naturale. Motivul este acesta: papilele lor gustative și-au pierdut din abilitatea de a detecta gusturile ce nu sunt prea puternice, în condițiile în care au fost „agresate" de aroma mai intensă a alimentelor și băuturilor bogate în zahăr.
Acest fenomen poate surveni inclusiv la copii. Așa că dacă îl vei vedea pe al tău copil că nu se mai bucură la fel de mult de gustul simplu al mâncărurilor de acasă, gândește-te serios că ar putea fi un semn al faptului că beneficiază de un aport prea mare de zahăr.
Copilul a luat mult în greutate
Medicii nutriționiștii precizează următorul lucru: excesul de zahăr înseamnă că vom beneficia de un exces de calorii. Acestea din urmă sunt însă așa-numitele „calorii goale", ce nu conțin nutrienții de care am avea nevoie. De aceea, fie că este vorba despre adulți, fie că este vorba despre un copil, vom ajunge să mâncăm mai mult decât ar fi necesar. În aceste condiții, nivelul de insulină din corp va avea fluctuații bruște, iar corpul nostru nu va mai putea să răspundă așa cum trebuie când nivelul acesteia va fi normal. Nu este deci de mirare că vom avea tendința să câștigăm în greutate!
Un copil ce va consuma prea mult zahăr se va confrunta oricând cu această problemă, a creșterii în greutate. Mai grav este însă că va fi mult mai expus la riscul de a dezvolta diabet și de a deveni obez.
Când sesizați că ai voștri copii au câștigat prea mult în greutate într-o anumită perioadă, gândiți-vă serios că poate fi un semn al faptului că au consumat prea mult zahăr. Nu mai stați pe gânduri și schimbați-le radical dieta!
Citește și: 10 semne care îți spun că al tău copil se poate confrunta cu obezitate ca adult
Copilul tău are o imunitate scăzută
Când vezi că al tău copil se confruntă adesea cu răceli și viroze respiratori, ia în calcul și faptul că s-ar putea să aibă o imunitate mai scăzută din cauza unui consum prea mare de zahăr.
În contextul în care o parte semnificativă a imunității noastre se află în intestine, unde se adăpostesc tot felul de bacterii bune, gândește-te că zahărul nu face altceva decât să realizeze un dezechilibru între bacteriile bune și cele rele. De aceea, organismul va fi mult ma predispus la contactarea de infecții virale și bacteriene.
În acest context, dacă al tău copil este răcit, ai mare grijă la alimentele pe care i le oferi în perioada respectivă. Pentru a se vindeca mai repede, ocolește cât mai mult zahărul și mizează pe natural!
Copilul are probleme cu concentrarea
Studiile din domeniu au demonstrat că o dietă bogată în zahăr va afecta partea creierului responsabilă cu memorarea și procesul de învățare.
În situația în care sesizezi că al tău copil se concentrează mai greu, că nu mai memorează ca înainte și că este lipsit de energie, întreabă-te dacă nu cumva alimentația sa este prea bogată în zahăr.
Pentru a-ți fi mai ușor în încercarea de a-i reechilibra dieta, ai grijă și citește cu atenție etichetele cu ingredientele alimentelor, ocolește băuturile dulci din comerți și mizează, pe cât posibil, pe hrana preparată în casă.
Observi că al tău copil este adesea depresiv și/sau anxios
Și asemenea stări ale copilului pot fi un semn că acesta consumă prea mult zahăr.
Numeroase studii, precum cel apărut în prestigiosul „The American Journal of Clinical Nutrition", au releavt faptul că zahărul va crește nivelul de inflamație din corp, ceea ce va contribui la creșterea riscului de apariție a stărilor depresive nejustificate. În plus, zahărul creează dependență, de aici senzația că, dacă am mâncat ceva dulce, ne vom simți mai binedispuși.
Cu alte cuvinte, când vezi că al tău copil este adesea trist, anxios sau nervos, dar fără niște motive solide, gândește-te să-i ajustezi dieta, în sensul în care să-i oferi cât mai puțin zahăr.
Copilul tău se confruntă cu o tuse inexplicabilă sau cu reflux gastroesofagian
Experții atrag atenția asupra următorului lucru: dacă se întâmplă ca al nostru copil să se culce într-o stare bună, iar pe timpul nopții să se trezească din cauze tusei supărătoare, izbucnite fără a fi răcit, este foarte posibil să fie un simptom mai puțin comun al consumului prea mare de zahăr. Astfel, dacă un copil a băut, de exemplu, înainte să se culce, niște lapte cu ciocolată, iar pe parcursul zilei a mai consumat alimente dulci, combinațiile care încearcă să se digere în stomac vor declanșa formarea acizilor. De aceea, copilul va resimți un disconfort accentuat, în contextul în care, la nivelul eseofagului și laringelui se va declanșa un fel de spasm.
În același timp, dacă sesizezi că al tău copil îți spune adesea că „îi vine ceva înapoi", gândește-te că poate fi vorba despre reflux gastroesofagian, apărut tot pe fondul unei acidități excesive. Nu te grăbi deci să insiști să i se prescrie niște medicamente ce au rolul de a echilibra aciditatea gastrică, mai întâi încearcă să faci schimbări în dieta copilului. Este foarte posibil, după ce nu va mai consuma prea mult zahăr, să înceapă să se simtă mult mai bine.
Copilul se confruntă adesea cu simptome similare răcelilor sau alergiilor
Medicii ne atrag atenția asupra următorului fapt: nu este obligatoriu ca al nostru copil să fie răcit sau să aibă vreo alergie dacă îl vedem că se confruntă cu nas care curge, cu tuse sau senzație de disconfort la nivelul gâtului. Este foarte posibil ca acestea să fie legate de o alimentație dezechilibrată, cu un exces de alimente și băuturi ce conțin zahăr.
De altfel, specialiștii spun că, de regulă, astfel de simptome se vor ameliora considerabil și chiar vor dispărea din momentul în care copiii respectivi au parte de o dietă corectă, fără exces de zahăr.
Voi știați până acum de semnele ce ne pot indica faptul că al nostru copil consumă prea mult zahăr?
Surse:
www.advantage4parents.com; www.bbcgoodfood.com;www.naturallivingideas.com;www.bustle.com