- Tunsul zero la copii poate duce la un păr mai des?
- Este normal ca bebelușii să mai piardă din păr după naștere
- Numărul de foliculi cu care ne naștem depinde de moștenirea genetică
- Modul în care se va dezvolta părul copilului nostru depinde de ceea ce se va întâmpla în interiorul scalpului său
- Este indicat să nu ne tundem zero copilul când este foarte mic
- Cum să procedăm dacă vrem totuși ca bebelușul să fie tuns zero
- Și totuși, tunsul zero nu ne va ajuta copilul să aibă un păr mai sănătos și mai rezistent?
Tunsul zero la copii poate duce la un păr mai des?
Deși putem fi sfătuite adesea să ne tundem zero copilul pentru ca acesta să aibă un păr mai sănătos și mai des, specialiștii ne asigură că prin acest demers nu vom reuși să influențăm modul în care va crește părul micuțului nostru.
În plus, uneori ni se spune că ar trebui să ne tundem zero copilul încă de când este bebeluș.
Medicii fac însă următoarele precizări:
Este normal ca bebelușii să mai piardă din păr după naștere
De altfel, poți sesiza o pierdere mai consistentă a părului bebelușului în jurul vârstei de 4-7 luni. După această vârstă, părul va începe să crească, firele vor fi mai lungi, mai dese, părul poate ușor ondulat și de o altă culoare față de cea pe care o știai.
Indiferent ce am face, inclusiv dacă vom rade părul bebelușului, nu vom putea să determinăm modul în care va evolua creșterea părului, în sensul dacă acesta va deveni des sau nu. Ceea ce va conta cel mai mult din acest punct de vedere va fi factorul genetic.
Numărul de foliculi cu care ne naștem depinde de moștenirea genetică
În funcție de numărul acestora părul bebelușului se va dezvolta mai mult sau mai puțin. Cam în jurul vârstei de 2 ani, ar trebui ca părul său să fie înlocuit de un altul, mai rezistent.
Citește și: Ce moștenim genetic de la mamă și ce moștenim de la tată
Modul în care se va dezvolta părul copilului nostru depinde de ceea ce se va întâmpla în interiorul scalpului său
Chiar dacă vom tunde zero un bebeluș sau un copil, procesele care se petrec în scalpul său vor influența apariția unui păr mai mult sau mai puțin des.
Mai mult, nici aplicarea unor produse de îngrijire costisitoare (precum șampoanele sau balsamurile) nu vor putea transforma părul bebelușului/copilului într-unul foarte des, dacă foliculii nu vor permite acest lucru. Aceștia sunt cei care vor determina de cât de mult păr ne vom bucura pe parcursul vieții, precum și textura (dacă va fi mai fragil sau mai aspru) și tipul acestuia.
Este indicat să nu ne tundem zero copilul când este foarte mic
De asemenea, specialiștii ne îndeamnă să nu ne tundem zero bebelușul încă de când este foarte mic, întrucât părul are și el rolul de a-i proteja mai bine capul de eventuale traumatisme. Astfel, în condițiile în care fontanelele (fontanela este o zonă neosificată, situată între oasele craniene, care, pe măsură ce bebelușul se dezvoltă, se va solidifica și se va închide) nu sunt complet închise (închiderea variază de la caz la caz, de la 3 până la chiar 24 de luni), este indicat să nu recurgem încă la tunsul zero.
Mai important va fi să-i asigurăm bebelușului o igienă corectă a scalpului, evitând, pe cât posibil, ca acesta să se umple de tot felul de cojițe. Acestea sunt produse de uleiurile din scalp și pot fi galben-maronii, producând, similar mătreții, o anumită senzație de disconfort (mâncărime de pildă). Puteți scăpa de ele dacă veți folosi un șampon destinat unei curățări blânde.
Cum să procedăm dacă vrem totuși ca bebelușul să fie tuns zero
Dacă vei considera că este mai bine să-ți tunzi zero bebelușul, este recomandabil să ții cont și de indicațiile de mai jos:
• Nu-l tunde zero când are o zi mai proastă și este mai agitat ca de obicei
• Fii sigură că se simte în largul lui și că îl poți distrage de la această activitate (de exempliu, vorbește-i cât mai mult, pe un ton calm)
• Ideal este să-l dai pe cap cu săpun special pentru bebeluși înainte să-l tunzi
• Ai grijă ce dispozitiv folosești pentru a-ți tunde micuțul (cel mai bun ar fi unul tip trimmer)
• Capul bebelușului va fi ras pe porțiuni mici
• La sfârșit vei unge capul bebelușului cu o loțiune hidratantă și îi vei face o baie pentru a fi sigură că tot părul căzut a fost îndepărtat.
Și totuși, tunsul zero nu ne va ajuta copilul să aibă un păr mai sănătos și mai rezistent?
Specialiștii în domeniu ne asigură de următorul lucru: după ce am tuns zero copilul, primele fire de păr ce vor crește pot crea impresia unui păr mai des întrucât sunt mai aspre și au toate aceeași lungime. Pe măsură ce vor continua să crească, ele nu vor fi mai așa, întrucât foliculii de păr vor imprima ritmuri de dezvoltare diferite, determinând practic lungimea și textura definitivă a părului.
Concluzia acestora este următoarea: dacă vrem ca al nostru copil să aibă un păr frumos și des, nu este neapărat necesar să recurgem la tunsul zero. În realitate, factorul genetic, nutriția și factorii de mediu își vor pune amprenta asupra calității părului său.
Dacă luăm însă în considerare că tunsul zero îl poate feri pe copil de apariția unor boli precum pediculoza (apariția păduchilor), „plica polonica" (este o afecțiune rară a scalpului, ce constă într-o creștere dezordonată a părului, ce va deveni încurcat, lipicios și cu firele anormal răsucite; cel mai adesea aceasta este declanșată de prezența unor organisme parazite sau de schizofrenie) sau piedra (o infecție a firelor de păr cauzată de o ciupercă), putem să apelăm la acest demers.
La fel ca și pentru bebeluși, este important să respectăm câteva reguli, menite să ne tundem copilul în cele mai bune condiții:
• Să alegem un moment al zile în care copilul este mai relaxat
• Să-l tundem într-un mediu în care să se simtă confortabil
• Să avem grijă să-i ținem capul într-o poziție care să ne ajute să evităm eventuale accidente
• Să folosim un dispozitiv tip „trimmer"
• Să-i facem o baie/un duș după ce l-am tuns pentru a îndepărta toate firele de păr rămase
• Să-l ungem pe cap cu un agent de hidratare, precum uleiul de cocos, prevenind astfel apariția unor iritații
Medicii ne sfătuiesc însă, dacă nu l-am tuns zero pe copil încă din primul an de viață, să amânăm acest moment până când va avea în jur de 3 ani. Așa cum s-a precizat anterior, după vârsta de 2 ani părul de „bebeluș" este înlocuit de părul mătur, cu aspectul și structura ce-l vor defini pe parcursul vieții.
Citește și: 10 tunsori practice si simpatice pentru copii
Voi știați până acum că tunsul zero nu ne poate asigura că al nostru copil va avea un păr frumos și sănătos?
Surse:
www.babycenter.com; www.herbpathy.com; www.newkidscenter.com;
www.scmp.com ; www.thehealthsite.com