Ce să faci când copilul își roade unghiile

Ce să faci când copilul își roade unghiile

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre obiceiurile pe care un copil le poate avea încă de la o vârstă fragedă se numără și rosul unghiilor. Așa cum vei afla și din articolul de mai jos, acesta are cauze multiple și poate fi dăunător din mai multe puncte de vedere. Află ce ai putea face pentru a-l sprijini pe copil să renunțe la el și, dacă nu reușiți să progresați indiferent de măsurile pe care le-ai luat, adresează-te unui specialist.

Posibile cauze ale rosului unghiilor la copil

Fetita ce isi roade o unghieNevoia de confort
Medicii au observat că, așa cum un copil poate simți nevoia să-și sugă degetul pentru a se alina, la fel poate să facă și gestul de a-și roade unghiile. În aceste condiții, inclusiv copiii mai mari pot să recurgă adesea la acest demers.

Pentru eliberarea de stările de anxietate
Mai ales copiii mai mari, care înțeleg mai bine ce se întâmplă în jurul lor, vor fi mai afectați de stres. De aceea, nu este de mirare dacă un copil va avea obiceiul de a-și roade unghiile din cauze precum:
• Divorțul părinților
• Certurile pe care le aude în casă
• Mutarea într-un oraș nou sau într-o altă locuință
• Mutarea la o altă grădiniță sau școală
• Faptul că este agresat de către alți copii
• Pedepsele primite la școală sau acasă
• Presiunea prea mare pentru a fi mai bun

Plictiseala
Nu de puține ori se poate întâmpla ca, din cauză că este plictisit și are mâinile libere, copilul să aleagă să-și roadă unghiile. Spre exemplu, este posibil să observi că micuțul face așa când este în fața televizorului, când stai de vorbă cu el, când își face temele etc.

Factorul genetic poate să influențeze și el obiceiul unui copil de a-și roade sau nu unghiile
Specialiștii au constatat următorul aspect: dacă unul dintre părinți și-a ros unghiile în copilărie, este foarte posibil ca și copilul său să facă la fel.

Cum să procedezi în situația în care copilul tău își roade unghiile

Taie-i unghiile în mod regulat
Ca să te asiguri că în gura micuțului nu vor ajunge bacterii periculoase, este ideal să-i menții unghiile cât mai scurte. Inclusiv tăierea cuticulelor este foarte binevenită, spun medicii, întrucât bacteriile grupate pe acestea pot cauze infecții periculoase.
Încearcă să ai la îndemână un clește de calitate, astfel încât să nu-i creezi disconfort copilului și profită de momentele în care este angrenat în alte activități (de exemplu, îi poți tăia unghiile când se joacă).

Citește și: Cum sa tai unghiile bebelusului

Încearcă să detectezi cauza pentru care a început să-și roadă unghiile
Psihologii îndeamnă, pentru a-i putea ajuta într-adevăr pe copii să renunțe la acest obicei, să găsim cauza care i-ar fi putut determina să-l adopte. Indiferent de ce vei descoperi, poți încerca să vorbești cu el și, dacă vezi că nu îți spune nimic, poți să invoci un motiv mai deosebit pentru gestul său și să i-l spui. De pildă, poți face această constatare: „Am înțeles, îți rozi unghiile pentru că ai vrea să ai dinții mai ascuțiți!". Este foarte posibil ca reacția copilului să fie să înceapă să-ți spună ce îl supără.

Străduiește-te să-l determini pe copil să fie conștient de gestul făcut
Întrucât rosul unghiilor se poate transforma foarte ușor în tic, iar în aceste condiții va deveni inconștient, de tine depinde ca, treptat, să-l ajuți pe copil să aibă un control mai bun asupra a ceea ce face. De exemplu, poți să stabilești cu el să-i atragi atenția într-un anumit fel când îl vezi că ar vrea să-și roadă unghiile. Poți fie să alegi un cuvânt care să fie ca un fel de cod, fie să-l atingi ușor pe braț sau să-i aprinzi o luminiță. Vei vedea că va reuși încet-încet să se controleze mai bine!

Nu-l cicăli și nu îl pedepsi
Psihologii recomandă să te abții să îi faci vreo observație copilului, chiar dacă te scoate din sărite că îl vezi rozându-și unghiile. Mult mai bine va fi, cu calm și cu blândețe, să-i impui anumite limite, precum: „Rosul unghiilor este interzis la masă" sau să ai grijă să aibă mereu unghiile cât mai scurte.
În schimb, dacă vei insista să înceteze, nu ai face altceva decât să-i creezi stres suplimentar copilului și să contribui la perpetuarea comportamentului nedorit. Totodată, nici să-i dai pe unghii cu diverse substanțe care să-i displacă prin aspect sau miros nu este o soluție adecvată, întrucât poate fi percepută tot ca o pedeapsă.

Oferă-i alternative
Pe lângă faptul că ar trebui să-i oferi mereu câte ceva de făcut, astfel încât să nu ajungă să-și roadă unghiile de plictiseală, încearcă și să-i ții mâinile ocupate când este deja într-o activitate. De pildă, poți să-i dai să țină în mână o pietricică în momentul în care citiți, să-l rogi să-ți țină un anumit obiect de care ai nevoie etc..

Acordă-i tot sprijinul dacă vrea el singur să renunțe
Mai ales un copil mai măricel, pe care prietenii îl pot ironiza din cauza acestui gest, poate fi gata să renunțe să-și mai roadă unghiile. În acest caz, este o soluție foarte bună să stai cu el de vorbă despre ce i-au făcut cei din jur și despre cum s-a simțit din cauza celorlalți. Nu uita să-i amintești că-l iubești indiferent de aspectul unghiilor sale. Abia după aceea vezi ce soluții ar fi optime pentru a-l ajuta.

Apelează la recompense de fiecare dată când reușește să se abțină
Când sesizezi că acesta are perioade mai lungi în care nu-și mușcă unghiile, dă-i motiv să repete comportamentul dezirabil făcându-i mici surprize. Ai însă grijă la momentele în care le oferi, astfel încât acestea să nu fie percepute mai degrabă drept „mită".

Mama ce tine in mana ei mana unei fetite, ce poarta o bratara

Dă-i copilului timp pentru a înceta cu rosul unghiilor
În funcție de starea copilului, pot fi perioade în care obiceiul de a-și roade unghiile să fie mai frecvent și alte dăți în care acesta să fie ocazional. Contează să ai răbdare cu el, gândindu-te mereu că nu este simplu nici pentru noi, cei mari, să renunțăm la obiceiurile nocive.
O metodă potrivită pentru a-l ajuta considerabil pe copil este ca, din când în când, să adresezi și comentarii precum: „Cred că te dor degetele acum. Probabil că o fi de la rosul unghiilor". Este posibil să îl faci să-și mai conștientizeze gestul și să nu-l mai repete atât de des.

Când rosul unghiilor este un motiv de îngrijorare

În anumite cazuri, această activitate este determinată de un nivel ridicat al anxietății. Vezi ce alte manifestări are copilul (de exemplu, dacă are și alte ticuri, dacă nu doarme bine, dacă este mereu nervos etc.), întrucât poate fi vorba despre o tulburare nervoasă mai serioasă, care necesită neapărat intervenția unui specialist.
De asemenea, dacă observi că obiceiul se intensifică și devine tot mai prezent în rutina copilului, mergi cât mai repede la un medic.
Nu în ultimul rând, rosul unghiilor poate să contribuie la apariția unor infecții la nivelul unghiilor sau al cavității bucale. Uneori, este posibil ca și gingiile să devină mai dureroase din această cauză.

Tu ai fost vreodată în situația de a-l vedea pe copilul tău că își roade unghiile adesea?

Citește și: Ticurile la copii

Surse:
www.babycenter.com, www.parenting.firstcry.com, www.verywellfamily.com,www.wehavekids.com

Articolul urmator
Ce poți găsi când faci curat în camera unui copil de 10 ani…
Ce poți găsi când faci curat în camera unui copil de 10 ani…

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mai poți purta unghiile foarte lungi când ai grijă de un bebeluș?
    Mai poți purta unghiile foarte lungi când ai grijă de un bebeluș?

    Ah, unghiile lungi! Nu sunt pentru toată lumea, dar atunci când le iubești…le iubești de nu mai poți și nu vrei să renunți în ruptul capului la ele. Cu alte...

    Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia
    Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia

    Cu toții am fost adolescenți. Îți amintești această perioadă din viața ta? Așa-i că era una extrem de tumultoasă, cu multe transformări interioare, dar și exterioare. Cu...

    Ce faci când copilul tău are FEBRĂ?
    Ce faci când copilul tău are FEBRĂ?

    Ți s-a întâmplat și ție. Copilul e letargic, nu are poftă de mâncare și nici chef să se joace, ba mai e și aprins la față sau are frisoane. E limpede ca lumina...

    Ce faci dacă/când copilul vă surprinde în timpul relațiilor intime?
    Ce faci dacă/când copilul vă surprinde în timpul relațiilor intime?

    Să știi cum să reacționezi în cazul în care copilul te surprinde în timpul relațiilor intime reprezintă o adevărată provocare. Astfel, în primele momente...

    Ce faci când copilul îți zice "E secret, nu-i spune lui tati"?
    Ce faci când copilul îți zice "E secret, nu-i spune lui tati"?

    Cât de benefice sunt secretele în familie între copil și unul dintre părinți? De ce aleg copiii să facă unele confidențe unui părinte și să ascundă de celălalt...

    Amenzi pentru părinții care blochează circulația când își lasă sau își iau copiii de la școală sau grădiniță
    Amenzi pentru părinții care blochează circulația când își lasă sau își iau copiii de la școală sau grădiniță

    Părinţii care blochează circulaţia pentru a-și lăsa copiii la şcoală sau grădiniţă, riscă să primească amenzi usturătoare. Iată ce spune legea!

    Nu am copii pentru că nu îmi doresc. Singurele mele țeluri în viață sunt să merg la cumpărături, să dorm cât mai mult și să îmi fac unghiile...
    Nu am copii pentru că nu îmi doresc. Singurele mele țeluri în viață sunt să merg la cumpărături, să dorm cât mai mult și să îmi fac unghiile...

    Dacă pentru anumite femei scopul major în viață este să devină mame, pentru altele lucrurile nu stau deloc așa. Astfel, nu sunt puține situațiile în care nu numai că se...

    Când soacra devine a treia roată la căruță. Ce faci când ai o soacră care renunță la viața ei pentru a o trăi pe a voastră?
    Când soacra devine a treia roată la căruță. Ce faci când ai o soacră care renunță la viața ei pentru a o trăi pe a voastră?

    Nu este întotdeauna ușor să trăiești alături de o soacră dominatoare și autoritară sau să faci față încercărilor ei de a-ți controla familia. Cum te poate afecta...

    © 2025 Qbebe