Vacanta la mare, cu micutul: tot ce trebuie sa stiu

Vacanta la mare, cu micutul: tot ce trebuie sa stiu

Eva Pirosca

La plaja cu bebele, in sfarsit! De cateva luni planuiesti vacanta asta cu familia, la plaja, soare si mare. Inainte de a pleca, te-ai asigurat ca stii tot ce ai nevoie, pentru o vacanta la mare cu micutul?

Vacanta la mare cu cel mic: cum si de ce anume sa ne ferim?

In primul rand, de radiatiile solare. Pielea unui bebe, chiar si la cativa anisori, se poate arde si in 10 minute, chiar daca afara este innorat. In plus, el nu are nevoie de mai mult timp de stat in soare, pentru a asimila vitamina D, care sa il ajute sa aiba oase puternice. Prin urmare, asigura-te ca este ferit de razele solare. Usor de zis, greu de facut...

Poza copii fericiti se joaca la mare in nisip 

1. Foloseste o lotiune cu factor de protectie 50+, speciala pentru copii. Aplic-o inainte de a iesi in soare, cu aproximativ 30 de minute. Din plin, pe toate zonele expuse ale pielii copilului, inclusiv picioruse, maini, gat, urechi. Improspateaza aplicarea la fiecare doua ore si de fiecare data cand cel mic iese din apa si il stergi cu ceva. Prosopul poate curata stratul de crema de pe piele.

2. Verifica sa ai la tine un flacon suficient de mare de crema cu protectie solara. Daca se termina, vei fi tentata sa cumperi una pe care cel mic nu a testat-o pana acum sau una de la comerciantii de pe plaja. Iar acestea pot fi alterate. Inainte de a ”cremui” bebelusul, asigura-te ca loctiunea nu ii provoaca alergie. Fa proba de o portiune mica de piele, de exemplu pe manuta.

3. Lotiunea cu factor ridicat de protectie este prima arma. Dar nu este suficienta. Imbraca-l pe bebe, desi sta la soare. Nu il tine cu pielea goala. Un combinezon din material dens, cum e bumbacul, il acopera partial. Culorile deschise lasa razele ultraviolete sa treaca prin material. 

Acelasi lucru se intampla atunci cand cel mic uda bluzita. Asadar, schimba-l cu hainute uscate si indrazneste sa ii pui un tricouas inchis la culoare, pentru ca acesta ”colecteaza” razele solare si nu le da ”liber” catre pielea micutului. Dezavantajul este ca se va incinge mai repede.

4. Accesoriile necesare lui bebe, la soare: pe cap, la ochi si in picioare. Pe cap, o palarie cu boruri largi, care sa acopere cat mai mult din fata si gat. Sau macar o sepcuta.

La ochi, ochelari de soare speciali pentru copii. In picioare, sosetute subtiri sau sabotei, care sa il fereasca de soare.

Poza mami si bebe la mare 

5. Tot nu este suficient. Stati la soare numai pana in ora 10-11 si abia dupa ora 19. In restul timpului, retrageti-va in spatii inchise ori foarte bine acoperite. Nu ajunge sa va odihniti sub umbrela, pe plaja, sau la un loc de joaca neacoperit. Pe de o parte, cel mic nu sta cuminte sub umbrela - toti parintii stiu asta. Pe de alta parte, nisipul reflecta 50% din razele solare, asa ca riscul ca micutul sa fie afectat de ele este ridicat, cata vreme ramaneti pe plaja.

6. Cat pe ce sa uitam! Pe drumul catre mare, daca sunteti cu masina, probabil va va prinde bine un prosop, pe care sa il atarnati pe greamul din partea copilului. Adesea, aparatoarele de soare din comert nu sunt suficiente.

7. Hidrateaza-l! Il ajuta sa nu se incinga foarte tare. Pastreaza o sticla de apa si da-i sa bea putin la fiecare jumatate de ora, fara sa astepti sa ceara el. Un termos ar fi cel mai indicat, pentru ca apa dintr-o sticla se va incalzi si nu ii va placea.

Poza mama si copilul in valurile marii 

Apoi, pe plaja, fereste micutul de briza marii care poate purta nisipul in ochisorii copilului. Este indicat sa va asezati sezlongul sau cearsaful cat mai aproape de mal.

Astfel, ii permiteti micutului sa se joace la marginea apei, cu nisipul ud si eliminati pericolul.

Nu in ultimul rand, fereste-l de riscurile din apa. Intra tu in fata lui si arata-i cum sa te urmeze, cum sa ”iti calce pe urme”. Astfel, preintampini orice contact periculos cu vreo piatra alunecoasa, cu o incalcitura de alge sau cu vreo sarma ratacita pe fundul apei.

Vacanta la mare cu cel mic: ce ne mai trebuie? 

Asteapta-te la o perioada de adaptare din partea micutului. Sa ne amintim ca cei mici pretuiesc lucrurile care se repeta si care le sunt cunoscute. Daca ii schimbam mediul si il expunem contactului cu locuri, oameni si un program nou, va fi putin bulversat. Adica: iritabilitate, episoade de plans, mofturi la mancare, perturbarea programului de somn si dereglarea tranzitului intestinal. Toate se pot intampla.

De aceea, ia in calcul acest lucru atunci cand iti programezi concediul si adauga 2-3 zile numai pentru aceasta perioada. In plus, pentru a evita aglomerarea, planifica-l in afara sezonului sau cat mai aproape de inceputul sau de finalul acestuia. Ce altceva ne mai trebuie...?

1. O minibucatarie, acolo unde ne cazam. Si o lada frigorifica portabila, astfel incat mancarea sa nu se strice pe drum. Exista piureuri la borcanele, deja preparate, care insa nu trebuie incercate abia acum. Da-i copilului cat mai multe din gustarile si alimentele obisnuite. Minibucataria este necesara ca sa ii prepari lapticul, piureurile sau orice alta reteta rapida, proaspata, sigura si calda.

Poza copii fericiti se joaca la mare 

2. Ia cu tine lucrusoarele preferate ale copilului, ca sa compenseze cumva elementele de noutate si de necunoscut, care il tulbura. Ia paturica si biberonul lui preferat. Jucarioarele familiare si biscuitii care ii plac cel mai mult. Respecta, pe cat poti, programul lui de masa si ritualul dinainte de culcare.

3. O trusa de prim ajutor este musai sa o aveti pregatita, inca de pe drum, alaturi de un bagajel de mana de prima importanta. Trusa va contine strictul necesar pentru afectiuni usoare, comune. Un termometru, un antitermic (de exemplu, Paracetamol), un antidiareic, un atihistaminic, mai ales daca stiti ca cel mic are vreo alergie, antiinflamatoare nesteroidiene pentru copii, pansamente sterile, rivanol, dezinfectant si o forfecuta.

Bagajul de mana ar trebui sa contina un rand complet de hainute de schimb si vreo doua scutece de unica folosinta. Un paturica absorbanta, cu o parte de material de plastic, astfel incat sa il putem schimba pe cel mic, fara sa ne temem pentru igiena precara a locului, oriunde ne-am afla. Servetele de hartie si servetele umede si un biberon pregatit, sau, separat, cantitatile necesare de apa, respective de lapte praf, gata sa fie preparate. Chiar daca obisnuim sa il alaptam pe bebe, se poate sa nimerim ora lui imperioasa de masa intr-un loc aglomerat si neprietenos alaptatului.

4. Un sterilizator si mai multe biberoane  sa ai la tine, pentru cazurile in care nu ai timp sa le speli si sterilizezi. Sau un set de tetine sterilizate , speciale pentru calatorie. De asemenea, inca o suzeta , identica celei pe care o prefera bebele. Si un stoc inepuizabil de scutece de unica folosinta, in cazul in care voi folositi unele aparte, pe care nu le puteti gasi cu usurinta la o farmacie din statiune. Nu vrei ca cel mic sa riste un eritem fesier, daca te vezi nevoita sa ii inlocuiesti scutecelul familiar.

Poza copii la mare se joaca in nisip, cu galetusa 

5. Hainute groase. Chiar daca mergeti la mare si vremea se anunt perfecta, surprize se pot ivi, atat in zona meteo, cat si din partea micutului. Copiii mici sunt foarte sensibili. Pregateste si ia cu tine un pantalonas de trening, o bluzita cu maneca lunga, o vestuta anti-ploaie, cu gluga si un rand de pantofiori inchisi.

6. Pastile. In principiu, sunt cele mentionate la trusa de prim ajutor. De precizat ca vei vorbi cu medicul pediatru inainte de plecare, ca sa iti confirme si sa iti completeze combinatia de medicamente pe care o luati cu voi. Ar mai fi de adugat antitermicele uzuale, un spray pentu desfundarea nasului, un spray impotriva arsurilor solare si unul impotriva insectelor. Un sirop antituse, un antivomitiv si chiar, ca masura de precautie, un antibiotic cu spectru mai larg de utilizare, pe care copilul l-a mai incercat si pe care il agreeaza medicul pediatru. Nu uita sa iei si suplimentul alimentar pe care i-l administrezi de obicei.

7. Daca tot vorbim de pastile, sa ne amintim ca multi copilasi - ba chiar si adulti - se constipa atunci cand schimba mediul, apa, mancarea. Ca sa ail ajutam, ii suplimentam aportul de lichide si de fructe. Il pacalim sa bea ceai caldut si sa pape mai mule cereale, amestecate cu fructele preferate, dintre cele potrivite in acest caz. In plus, vom avea la noi supozitoare cu glicerina si laxative usoare.

8. Si inca ceva! Acum nu este vorba de a suplimenta bagajul, ci de a ne asigura ca l-am pregatit pe bebe pentru mare. Si anume, daca pana acum nu am mai mers impreuna la mare, sa il ducem mai intai la strand. Avem nevoie de cateva vizite scurte si dese, in care el sa se familiarizeze cu expunerea la soare si cu aglomerarea de oameni in costume de baie, din jurul lui. Ii va prinde bine si din punct de vedere al sanatatii, si pe plan psihologic. Insa te sfatuim sa nu intrati in apa, oricat de curata s-ar preciza ca este.

Ce mai trebuie sa stim pentru o vacanta la mare cu micutul? Voi ati fost la mare vara asta? Impartasiti-ne din experienta voastra!

Articolul urmator
Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Soțul meu mi-a spus că nu mai am voie să merg în vacanța de familie la mare până nu slăbesc. Aparent, îl fac de rușine
    Soțul meu mi-a spus că nu mai am voie să merg în vacanța de familie la mare până nu slăbesc. Aparent, îl fac de rușine

    În fiecare an eu, soțul și fetița noastră care are acum 4 ani, mergem la mare. Am ales întotdeauna stațiunea Costinești pentru că mi-a plăcut vibe-ul de acolo, îmi...

    „Soțul surorii mele, cu 20 de ani mai mare decât mine, îmi face avansuri și nu știu ce să fac”
    „Soțul surorii mele, cu 20 de ani mai mare decât mine, îmi face avansuri și nu știu ce să fac”

    Potrivit www.cafemom.com o femeie povestește că în familia sa există o tensiune, cauzată de soțul surorii sale. Aceasta a făcut o postare pe platforma Reddit în care cere...

    Fiul meu a devenit fiica mea. O ador, dar tot sufăr când știu că mi-am pierdut băiatul
    Fiul meu a devenit fiica mea. O ador, dar tot sufăr când știu că mi-am pierdut băiatul

    Când unul dintre copiii săi i-a mărturisit că e transgender, Stacy a trebuit să renunțe la așteptările pe care le avea cu privire la familia sa. Cu ajutorul terapiei...

    Elevii intră în vacanța „mobilă”! Este pentru prima oară când o astfel de vacanță este prevăzută în structura anului școlar
    Elevii intră în vacanța „mobilă”! Este pentru prima oară când o astfel de vacanță este prevăzută în structura anului școlar

    Elevii și profesorii din România au, între 20 și 24 februarie 2023 așa-numita vacanță „mobilă” de o săptămână. Parcurge articolul pentru mai multe...

    Fetița mea de 8 ani e cleptomană. Fură de peste tot și nu știu cum ar trebui să gestionez situația
    Fetița mea de 8 ani e cleptomană. Fură de peste tot și nu știu cum ar trebui să gestionez situația

    Medicii pediatri și psihologii atrag atenția asupra următorului fapt: majoritatea copiilor au perioade în care sunt atrași de lucruri care nu le aparțin și, de aceea, vor...

    Fructe de mare congelate la tigaie: rețete care te vor duce cu gândul la vacanță
    Fructe de mare congelate la tigaie: rețete care te vor duce cu gândul la vacanță

    Cu siguranță știți că fructele de mare sunt delicioase și, de multe ori, o alegere minunată pentru cină. Dar ce se întâmplă atunci când nu aveți timp să mergeți...

    Aveți grijă unde mâncați la mare când mergeți în vacanță cu familia! S-au dat deja primele amenzi din sezonul estival 2024
    Aveți grijă unde mâncați la mare când mergeți în vacanță cu familia! S-au dat deja primele amenzi din sezonul estival 2024

    Mâncare alterată, ținută în condiții necorespunzătoare, carne și produse lactate stricate pe litoral. Vrea cineva o gustare? O ciorbică sau o porție de hamsii?

    © 2024 Qbebe