Afla de ce anume se teme
Evident, copilul tau are un motiv daca nu vrea sa renunte la a mai dormi cu parintii: fie teama de intuneric, de monstri sau pur si simplu senzatia ca nu va fi in siguranta in noua camera. Asculta-l cu atentie si explica-i adaptat varstei, de ce nu trebuie sa ii fie teama. Dupa ce ai aflat tot ce il nemultumeste, treci la urmatorul pas:
Discuta cu copilul tau
Daca este prea micut (1-2 ani) nu trebuie sa traiesti cu senzatia ca nu intelege ce ii spui. Trebuie doar sa gasesti metoda potrivita pentru el. Spune-i o poveste, aprinde o mica veioza in camera lui, convinge-l ca nu exista monstri si alte creaturi de acest tip. Daca cel mic are o varsta la care percepe tot ce ii explici, poti veni cu argumente ceva mai serioase, asta depinde doar de ceea ce lui ii este teama.
Transforma momentul culcarii intr-un ritual
Fii creativa si inventeaza mici jocuri sau obiceiuri pe care impreuna cu puiul tau sa le urmezi: procura-i o veioza sub forma de animalut, printesa, robotel sau orice ii place copilului tau si propune-i sa o lasati aprinsa peste noapte pentru a se convinge singur ca nici o creatura nu va aparea din senin. Poti sa ii spui de asemenea o poveste si promite-i ca daca va dormi singur va putea auzi cate o poveste diferita in fiecare seara. Nu uita insa sa te tii de promisiune! Ofera-i jucaria preferata si lasa-l sa doarma cu ea in pat. Se va simti mult mai in siguranta.
Implicati-va amandoi
Nu fi doar tu cea care incearca sa il culce singur pe copil. Implica-l si pe tatal lui. Cel mic trebuie sa fie obisnuit sa adoarma cu oricare dintre parinti in preajma. Probabil nu vrei sa fii pusa in situatia in care va trebui sa pleci iar tatal va fi cel care va ramane cu el iar deznodamantul sa nu va fi chiar unul fericit. De aceea puiul tau trebui sa stie ca trebuie sa doarma singur indiferent daca este mami, tati sau amandoi parintii in preajma.
Ofera-i cele necesare somnului
Du-te cu el la baie sau ofera-i un pahar cu lapte cald daca asta doreste insa nu te lasa pacalita de viclenia celor mici. Cu siguranta va gasi multe lucruri pe care le doreste inainte de somn, ca de altfel toti copii care incearca sa amane acest moment neplacut pentru ei. Asadar stabileste o limita!
Stai langa el pana adoarme
Asteapta ca cel mic sa adoarma insa explica-i clar dinainte ca atunci cand va adormi fiecare se va duce in camera lui. Nu ii lasa senzatia ca vei sta cu el toata noaptea pentru ca exista riscul sa se trezeasca si cand se va vedea singur cel mai probabil va fi speriat, va plange iar a doua oara nu va fi chip sa il mai amagesti. Copiii stiu cand parintii mint! Asa ca fa tot posibilul sa folosesti metode rezonabile in incercarea ta de a-l convinge ca e vremea sa doarma singur, iar micile minciuni nu sunt chiar cea mai grozava varianta.
Fa ca totul sa fie placut
Nu recurge nicidecum la metode brutale cum ar fi sa-l inchizi in camera sau sa tipi la el. Rezultate-le nu vor fi favorabile, putem spune traumatizante chiar. Ai rabdare, mentine-te pe pozitii si cu mult calm convinge-l sa doarma singur. In caz contrar nu vei obtine decat reactia negativa a micutului tau si sansele ca acesta sa doarma prea curand singur vor scadea drastic.
Rabdare, calm, perseverenta!
Acesta trebuie sa fie motto-ul tau daca iti propui ca cel mic sa doarma singur. Invata-l si pe sotul tau acelasi lucru si colaborati amandoi in aceasta misiune complexa.
Succes asadar!