8 studii care te vor convinge că a crește copilul lângă bunici este cel mai bun lucru pe care îl poți face

8 studii care te vor convinge că a crește copilul lângă bunici este cel mai bun lucru pe care îl poți face

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Relațiile strânse dintre bunici și nepoți nu sunt numai o dovadă a unor legături familiale puternice ci și o cheie a bunăstării și dezvoltării armonioase a copilului. O serie de studii au demonstrat că aceste conexiuni intergeneraționale au beneficii neprețuite pentru copii și bunici deopotrivă. Contactul direct al copilului cu rădăcinile sale, cunoașterea istoriei familiale generează un sentiment de ancorare și de siguranță la maturitate și permit vindecarea unor răni transgeneraționale. În ceea ce îl privește pe copil, cel mai bun lucru este să crească lângă bunici răbdători și atenți, să își adâncească sentimentul de apartenență și să dobândească o cunoaștere mai profundă a originilor sale. Pentru nepoți, bunicii sunt o sursă unică de hranire afectivă și de înțelepciune.

Binefacerile relației dintre bunici și copii sunt vizibile în numeroase forme, de la gesturile de afecțiune până la buna purtare a celor mici, rezultat al educației și manierelor învățate de la cei mai vârstnici membri ai familiei. Este o certitudine că mulți bunici sunt mai răbdători și mai afectuoși cu copiii, chiar și decât părinții. Acea înțelepciune dobândită după experiența unei vieți întregi le permite să se concentreze pe lucrurile cele mai importante, iar nepoții sunt, fără doar și poate, încununarea acestor lucruri.

Bunicii sunt principalul suport când copiii sunt mici și părinții lucrează. Fie că duc și aduc copiii de la grădiniță sau de la școală, ori că îi iau în timpul vacanțelor, contribuția bunicilor, în special înainte de adolescență, poate fi decisivă pentru bunăstarea copilului. Schimbările sociale corelează cu o responsabilitate crescută a bunicilor, în contextul în care ambii părinți sunt angajați, iar bunicii petrec o bună parte din timp cu copiii. Dragostea unui bunic creează un mediu confortabil și sigur pentru copii, mai ales că atitudinea sa este, adesea, mai puțin critică, mai afectuoasă și chiar mai jucăușă decât a părinților. Chiar și pentru adolescenți, suportul bunicilor se poate dovedi foarte important, când au probleme cu părinții sau nu se simt înțeleși.

bunicul

Dar, dincolo de constatările evidente, o serie de studii științifice demonstrează avantajele pe care le are copilul atunci când crește lângă bunicii săi. Poveștile pe care copiii le află din istoria familiei lor, a generațiilor anterioare, se depozitează în memorie și vor funcționa mai târziu că adevărate lecții de viață. Din acest punct de vedere, bunicii reprezintă și o ancoră, care aduce mai aproape trecutul și fortifică sentimentul copiilor de a aparține unui neam, de a avea rădăcini puternice.

1. Alături de bunici copiii au mai puține probleme emoționale

Un studiu realizat în cadrul Universității din Oxford, pe un număr de peste 1500 de copii cu vârste între 11- 16 ani a arătat că implicarea bunicilor în viața acestora este asociată cu scăderea comportamentelor problematice, a depresiei și crizelor emoționale, precum și cu o mai bună capacitate de a relaționa cu alți copii. Totodată, prezența bunicilor îi ajută pe copii să treacă peste evenimente neplăcute, precum divorțul părinților sau bullying-ul în școală.

2. Rata depresiilor este mult mai scăzută la copiii care cresc lângă bunici

În cadrul unui studiu longitudinal, desfășurat între 1985- 2004, au fost urmăriți 350 de bunici și 350 de nepoți, care au fost intervievați la vârsta adultă. Cercetarea a demonstrat că acei copii care au avut o legătură emoțională mai mare cu bunicii, au rate mult mai scăzute ale depresiei la vârstă adultă. Interesant este faptul că rata depresiei este mai redusă și la vârstnicii care au dezvoltat relații mai puternice cu nepoții lor.

3. Bunicii sunt adevărați educatori pentru copii

bunica si copil

Cunoștințele pe care copiii le pot dobândi de la bunici sunt neprețuite. De la informații istorice până la deprinderea regulilor de comportare în societate, de la povești până la pregătirea lecțiilor, bunicii implică major în educația copiilor, mai ales că părinții sunt din ce în ce mai ocupați. Bunicii sunt, totodată, depozitari ai unor valori tradiționale care pot forma caracterul copilului și îi pot construi o concepție sănătoasă despre viață. Un studiu realizat în Malaezia a urmărit implicarea a 210 bunici în educația nepoților. Studiul a demonstrat că bunicii au un rol educațional important, dezvoltând abilitățile de comunicare ale copiilor (în special prin intermediul poveștilor și învățării împreună), susținând dezvoltarea culturală a copilului și având un rol semnificativ în stimularea acestuia pentru școală.

4. Copiii crescuți cu bunici aproape au o inteligență emoțională mai ridicată

186 de adulți au fost investigați în cadrul unei cercetări realizate la Pace University. S-a constatat că acei adulți care în copilărie au fost mai apropiați de bunici, au un coeficient mai ridicat al inteligenței emoționale (EQ). În preajma bunicilor, copiii învață răbdarea și empatia, devin mai sensibili și mai atenți la ceilalți.

5. Bunicii pot influența pozitiv comunicarea intergenerațională

Concluziile unui studiu din 2015, care s-a axat pe relația între cele trei generații, bunici-părinți- copii și a luat în considerare 905 copii din China, cu vârste cuprinse între 10-14 ani, au fost că există o corelație semnificativă între legătura bunici -copii și părinți -copii. Dezvoltarea psihică și psihosocială a copilului este marcată de ambele tipuri de relații, iar o relație pozitivă cu părinții conduce adesea la legături mai puternice cu bunicii. Pe de altă parte, implicarea cât mai timpurie a bunicilor în viață familiei are ca rezultat scăderea stresului parental și redistribuirea responsabilităților, cu consecințe benefice asupra sănătății fizice și confortului părinților.

6. Copilul crescut lângă bunici are competențe sociale mai bune

A fost evaluată relația bunici- copii pe mai multe dimensiuni, în cadrul unui studiu realizat tot în China, în anul 2016, demonstrându-se că o relație apropiată între nepoți și bunici corelează cu dezvoltarea competențelor sociale a celor dintâi. O bună relație cu bunicii determina adaptarea socială și școlară mai mare a copilului, abilități crescute de comunicare, raportare pozitivă la ceilalți. Bunicii furnizează un important suport emoțional și informațional copiilor, contribuind în felul acesta la deazvoltarea abilităților lor de relaționare.

la mare

7. Relația dintre bunici și nepoți este modelată de contribuția părinților

Un studiu realizat în Israel, pe un grup de adolescenți, a arătat că relația strânsă dintre aceștia și părinți are ca rezultat mai multe beneficii în legătura cu bunicii. Relația cu bunicii pare a fi complementară la adolescenți celei cu părinții, iar dacă aceste două legături sunt pozitive, dificultățile de adaptare socială ale adolescenților sunt mult mai reduse.
Pentru că părinții reprezintă legătura dintre bunici și nepoți, ei au rolul de a încuraja această relație și de a o modela cât mai bine în folosul copilului. „ Părinții trebuie să fie conștienți de potențialul bunicilor de a fi o resursă pentru copii, mai ales în familiile în care intervin schimbări, precum divorțul sau recăsătorirea, ori atunci când copilul are anumite experiențe dureroase sau provocative. Câteodată, copiii simt că este mai ușor să se deschidă înaintea bunicilor și să împartă cu ei greutățile și dilemele.", arată Shalhevet Attar-Schwartz, autorul studiului, de la Hebrew University of Jerusalem.

8. Bunicii care au grijă de nepoți ar putea trăi mai mult

Sau cel puțin așa demonstrează un studiu recent (2017) realizat pe 500 de persoane vârstnice care au participat la Berlin Aging Study. Rezultatele au arătat că activarea unui sistem de îngrijire are efecte pozitive asupra sănătății vârstnicilor. Studiul a demonstrat că bunicii implicați în activități de îngrijire a nepoților prezintă o rată a mortalității cu 37% mai redusă decât cei care nu participa la creșterea nepoților sau persoanele vârstnice care nu au nepoți. Mecanismele care stau la baza acestor rezultate sunt insuficient elucidate, dar ar putea avea legătură cu anumite adaptări evolutive, cu sentimentul sensului și importanței personale, cu împlinirea emoțională pe care o percepe persoană care îngrijește.
Pentru bunici, prezența nepoților este și un stimulent al capacității cognitive; astfel, un studiu realizat în Australia a demonstrat performanțe cognitive sporite la femeile care au grijă de nepoți, comparativ cu bunicile care nu se implică în creșterea acestora.


Surse: https://wakeupyourmind.net; https://www.bostonglobe.com ; https://www.omicsonline.org; https://www.ehbonline.org; https://www.sciencedirect.com

Articolul urmator
10 sfaturi care te vor ajuta să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit
10 sfaturi care te vor ajuta să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cel mai banal lucru care poate face o diferență enormă în relația ta cu copilul
    Cel mai banal lucru care poate face o diferență enormă în relația ta cu copilul

    Și părinții mai greșesc, nu numai copiii! Dar orice greșeală recunoscută este pe jumătate iertată, nu-i așa? Specialiștii ne sfătuiesc să reparăm greșelile pe care le comitem...

    Cel mai dureros lucru, ca părinte, este să auzi de la altcineva „copilul meu nu ar face asta”
    Cel mai dureros lucru, ca părinte, este să auzi de la altcineva „copilul meu nu ar face asta”

    Diagnosticarea unei tulburări de spectru autist nu se realizează cu ușurință, iar manifestările acesteia pot da peste cap viața micilor pacienți și a părinților. Într-o...

    I-am mulțumit soacrei mele pentru modul în care și-a crescut fiul, înainte să moară. E cel mai bun lucru pe care l-am făcut
    I-am mulțumit soacrei mele pentru modul în care și-a crescut fiul, înainte să moară. E cel mai bun lucru pe care l-am făcut

    O femeie ne împărtășește experiența pe care a trăit-o în relație cu soacra ei, care a decedat de curând. Citește articolul pentru toată povestea.

    Care este cel mai înfricoșător lucru despre tine în funcție de când te-ai născut
    Care este cel mai înfricoșător lucru despre tine în funcție de când te-ai născut

    Fie că este vorba despre anumite obiceiuri pe care le ai, fie că este vorba despre comportamente sau despre gânduri pe care pur și simplu nu ți le poți scoate din minte,...

    Poți să-ți înveți copilul multe în viață. Dar un singur lucru este esențial: Bunătatea!
    Poți să-ți înveți copilul multe în viață. Dar un singur lucru este esențial: Bunătatea!

    Poți să-ți înveți copilul multe în viață.De mic și până mai târziu. Și cât timp trăiește. Poți să-l înveți știință, să insiști să...

    O mamă este criticată în mediul online pentru modul în care își convinge copilul să se spele pe dinți
    O mamă este criticată în mediul online pentru modul în care își convinge copilul să se spele pe dinți

    Să îi convingi pe cei mici să se spele pe dinți dimineața și seara, poate fi o adevărată provocare. O mamă a stârnit controverse pe TikTok, după ce a dezvăluit modul...

    Când eram copil, mama m-a învățat că a fi supraponderală este cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unei femei
    Când eram copil, mama m-a învățat că a fi supraponderală este cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unei femei

    „Nu am reușit niciodată să fiu atât de slabă precum își dorea mama mea, dar am reușit ceva mult mai important”, dezvăluie Rebecca, autoarea poveștii pe care o...

    Un tată își învață fiicele să aibă așteptări de la bărbații cu care vor fi în relație! „Ele trebuie să știe că merită ce este mai bun în viață"
    Un tată își învață fiicele să aibă așteptări de la bărbații cu care vor fi în relație! „Ele trebuie să știe că merită ce este mai bun în viață"

    Un tătic a devenit viral în mediul online pentru modul în care își educă fetițele să aibă așteptări de la partenerii lor. Acesta le pregătește pentru viață...

    © 2024 Qbebe