Somnul de pranz: vital pentru dezvoltarea copilului?

Somnul de pranz: vital pentru dezvoltarea copilului?

Iuliana Moraru

In perioada copilariei urai sa dormi dupa-amiaza si considerai ca este un timp pierdut in care ai fi putut sa iesi afara pentru a te joca cu prietenii. Mama ta stia, insa, ca un somn scurt si linistit dupa-amiaza este o necesitate pentru copiii de toate varstele. Azi, si tu esti mamica si de abia acum intelegi ca dormind la pranz, copilul va fi mai activ in timpul zilei si se va odihni mai bine noaptea. De asemenea, somnul de dupa-amiaza ajuta la dezvoltarea fizica si mentala a copilului si are un impact puternic asupra sanatatii.

In urma studiilor efectuate, specialistii considera ca somnul de dupa-amiaza este la fel de important ca si cel de noapte, ba chiar ca se sustin unul pe celalalt, mai exact daca cel mic nu se odihneste bine in timpul zilei, cu siguranta nu va dormi bine nici noaptea, va fi agitat, nelinistit.

Vom incepe prin a-ti prezenta care sunt cele mai importante aspecte pozitive pe care le vei simti la copilul tau in urma unui somn la amiaza.

Beneficiile unei reprize de somn de dupa-amiaza:

fetita pregatita de culcare

- Il ajuta sa creasca si sa se dezvolte armonios.

- Combate oboseala acumulata de la trezire si pana in momentul pauzei de somn. Vei observa ca dupa ce se va trezi va fi mult mai zambaret, mai bine dispus si mai dornic de joaca si comunicare.

 - Il va umple de energie deoarece, nu este asa, scopul somnului de amiaza este ca organismul celui mic sa isi incarce bateriile pentru a putea sa "faca fata" cu brio tuturor aventurilor si jocurilor ce il tin ocupat intreaga zi.

- Se va putea concentra mult mai bine, fiind dovedit faptul ca o repriza scurta de somn creste capacitatea de atentie si concentrare cu 40%.

- Va avea o memorie vizibil imbunatatita deoarece se pare ca are un efect pozitiv asupra dezvoltarii creierului, ajutand copiii sa aiba o memorie mai buna pe termen lung.

- Imbunatateste calitatea somnului de noapte.

- Va fi mult mai creativ si va avea idei noi, ingenioase.

 

Care este ora ideala pentru somnul de dupa-amiaza?

Conform specialistilor, momentul propice pentru somnul de dupa-amiaza al copilului este imediat dupa masa de pranz, mai exact intre orele 13.00- 13.30. Nu trebuie sa il lasi sa doarma foarte mult, asigura-te ca ora la care se trezeste nu este foarte apropiata de ora la care trebuie sa adoarma seara deoarece vei risca sa fie mult prea energic si sa nu poata dormi.

Cat trebuie sa doarma un copil dupa-amiaza?

Durata somnului de amiaza depinde, in mare masura, de varsta pe care o are copilul. Cu cat este mai mic, cu atat va avea nevoie de mai multe reprize de somn in cursul unei singure zile.
Astfel, daca piticul tau are o varsta cuprinsa intre doar 0-3 luni, are nevoie de 4, chiar 5 reprize de somn, ideal fiind ca el sa nu stea treaz mai mult de 2 ore. Daca este putin mai maricel, adica in jurul varstei de un anisor, un somnic scurt dimineata, in jurul orei 10.00 si altul dupa-amiaza sunt suficiente. Daca are deja 8-16 luni poti incepe sa ii reduci treptat somnul doar dupa-amiaza pentru ca de la un anisor si jumatate, o ora de somn la amiaza sa fie suficienta.

mama care isi saruta fetita de noapte buna

Atmosfera este esentiala pentru un somn linistit


Pentru ca piticul tau sa aiba un somn odihnitor, trebuie sa te asiguri ca mediul si atmosfera ce il incojoara sunt relaxante, camera trebuind sa indeplineasca o serie de conditii esentiale, precum:
- Trebuie sa fie intunecata pentru ca ochii se odihnesc mult mai bine la intuneric.
- Temperatura trebuie sa fie adecvata.
- Trebuie sa fie linistita, eventual sa pornesti doar seria de melodioare linistitoare.
- Sa nu fie o camera de trecere.

Ce faci cand cel mic incepe sa refuze somnul de dupa-amiaza?

La un moment dat, aproape orice copil incepe sa refuze somnul de dupa-amiza. Insa, pentru ca tu stii beneficiile acestei scurte perioade de repaos, insa el este prea mic pentru a i le putea explica si pentru ca el sa poata intelege, trebuie sa recurgi la o serie de siretlicuri.

Incearca, deci, sa ii citesti o povestioara pentru ca el sa se linistiteasca si, treptat, sa il ia somnul. Pune-i si muzica lenta, linistitoare, de copii, in surdina si vei vedea ca va da seme de oboseala mai repede. De asemenea, ii poti aduce langa el, in pat, jucarioara preferata, spunandu-i ca ea doarme deja si ca il asteapta si pe el sa doarma alaturi de ea.

O alta sugestie este sa ii promiti ca dupa ce se va trezi, veti iesi impreuna in parc pentru a se juca cu prietenii lui, insa pentru a avea energie si pentru a fi vioi este necesar sa fie odihnit.

De asemenea, foarte important este sa il culci in fiecare zi la aceeasi ora. In timp, vei vedea ca organismul sau va reactiona si dupa cateva saptamani va vrea el singur sa faca nani imediat dupa masa.

somn de dupa-amiaza

Copilul tau doarme dupa-amiaza?

Articolul urmator
Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped
Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Studiu: somnul de prânz în sesiuni scurte te face un părinte mai bun
    Studiu: somnul de prânz în sesiuni scurte te face un părinte mai bun

    Una dintre cele mai importante provocări cu care te confrunți mai ales în primii ani de viață ai copilului tău este aceasta: să îți învingi oboseala acumulată...

    Da! Eu sunt mama aceea ”rea”. Pentru că în zilele noastre este vital să fii sever cu copiii
    Da! Eu sunt mama aceea ”rea”. Pentru că în zilele noastre este vital să fii sever cu copiii

    Ești o mamă rea. Ești prea dură, pre exigentă, prea severă! Ca mamă a patru copii școlari am auzit asta foarte des. Mi s-a spus că sunt nedreaptă de mai multe ori decât aș...

    Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului
    Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului

    Când vine vorba de sănătatea prichindeilor noștri, noi, mămicile, suntem ca niște leoaice. Îi ocrotim și încercăm să îi protejăm, așa cum știm noi mai...

    „Lături pentru porci, nu masă caldă pentru copii!” - Ce primesc elevii de la o școală din Sălaj la masa de prânz
    „Lături pentru porci, nu masă caldă pentru copii!” - Ce primesc elevii de la o școală din Sălaj la masa de prânz

    Părinții de la o școală din Sălaj acuză că elevii servesc „lături pentru porci” prin programul „Masa caldă”. Acesta a fost lansat în 2016 cu scopul de...

    Copiii mei adolescenți dorm în week-enduri până la prânz și eu ador asta
    Copiii mei adolescenți dorm în week-enduri până la prânz și eu ador asta

    Printre obiceiurile copiilor care nu sunt tocmai pe placul părinților se numără și dormitul ce se prelungește dincolo de orele dimineții, până în jurul prânzului....

    Cum te vindecă somnul?
    Cum te vindecă somnul?

    Știai că, atunci când dormi, corpul tău, de fapt, lucrează intens la propria recuperare și reparare, pentru ca tu să te trezești odihnită și gata de o nouă zi de muncă?...

    Alimentul pe care nu ar trebui să îl consumi niciodată după prânz dacă vrei să slăbești, potrivit nutriționiștilor
    Alimentul pe care nu ar trebui să îl consumi niciodată după prânz dacă vrei să slăbești, potrivit nutriționiștilor

    Când încerci să scapi de kilogramele în plus, știi de la bun început că sunt anumite alimente pe care trebuie să le eviți neapărat. Uneori însă, poți fi...

    7 greșeli care pot afecta somnul unui nou-născut
    7 greșeli care pot afecta somnul unui nou-născut

    Somnul bebelușului este unul dintre cele mai importante aspecte care îi preocupă pe părinți. Uite 7 greșeli care pot afecta somnul nou născutului, din care poți să...

    © 2024 Qbebe