Siguranta copilului in masina constituie una dintre preocuparile majore ale parintilor in timpul deplasarilor, indiferent de durata acestora. De-a lungul timpului, insa, a fost dovedit prin nenumarate intamplari nefericite, ca exista accidente care se pot intampla chiar si in timpul stationarii autovehiculului.
1. Cauza accidentului: Ferestrele cu inchidere electrica
Probabil ca s-a intamplat nu numai o data sa lasi copiii in masina pornita pana cand asezi in portbagaj toate cumparaturile sau numai cateva minute cat stai de vorba cu o vecina. Te-ai gandit, poate, ca atata vreme cat masina este asigurata corespunzator sa nu poata porni de pe loc, copiii tai nu pot pati nimic. Totusi, nu te-ai gandit ca geamurile electrice ale masinii pot fi un pericol real pentru copiii tai atunci cand masina stationeaza. De ce? Uneori copiii nu raman pe scaun unde ai avut grija sa ii asezi: se ridica, se aseaza, apasa pe butoane si scot capul pe geam. In cazul in care copiii scot capul pe geam si actioneaza din greseala inchiderea geamurilor, acest accident le poate fi fatal. Din nefericire, majoritatea masinilor nu au un sistem de siguranta al inchiderii geamurilor care sa faca geamurile sa coboare automat atunci cand intalnesc un obstacol. Trebuie sa stii ca, atunci cand se inchid, geamurile electrice o fac cu o forta de aproximativ 13-36 kilograme, iar pentru a frange traheea unui copil mic este nevoie de o forta de numai 10 kilograme.
Sfat Qbebe: Nu lasa niciodata copiii nesupravegheati in masina. Nu lasa niciodata masina pornita cand cobori, indiferent cat de scurta crezi ca va fi absenta ta.
2. Cauza accidentului: Masini supra-incalzite
Toata lumea stie deja ca bebelusii si copiii mici sunt mult mai sensibili la caldura decat adultii. Insa, din pacate, nu toata lumea tine cont de acest lucru atunci cand coboara din masina si lasa copiii inchisi in interiorul autovehiculului intr-o zi caniculara. In cazul in care ai fost vreodata tentata sa faci asa ceva, gandindu-te ca nu vei lipsi decat un minut, uita acest gand pentru totdeauna. In timpul in care lasi copiii in masina nesupravegheati se poate intampla orice care sa prelungeasca timpul estimat in care acestia raman inchisi in interiorul autovehiculului: fie nu realizezi cat de repede trece timpul, fie ceva te impiedica sa ajungi inapoi la masina (poti ramane blocata in lift sau ti se poate face rau undeva) sau chiar iti este ridicata masina pentru parcare necorespunzatoare fara ca cineva sa isi dea seama ca cei mici sunt inauntru.
Gandeste-te mereu ca, in principiu, o masina este o cutie de tabla care in caldura se transforma intr-un cuptor. Daca afara temperatura este de 32°C, in interiorul masinii poate atinge 51°C in doar 20 de minute si mai mult de 60°C in 40 de minute, cu un geam intredeschis. Iar cand masina este parcata in bataia soarelui, interiorul acesteia poate atinge o temperatura de 55-77°C in numai 15 minute, iar pentru copiii mici este de ajuns sa suporte aceasta temperatura pentru cateva minute pentru a suferi probleme de sanatate ireversibile sau chiar o moarte chinuitoare.
Sfat Qbebe: Nu lasa niciodata copiii singuri in masina. NICIODATA. Iar daca vreodata observi un copil lasat in masina nesupravegheat, in caldura sau frig, suna la 112, chiar daca ti se pare un pic exagerat - gestul tau ii poate salva viata.
3. Cauza accidentului: Alte autovehicule in miscare
Probabil ca te gandesti ca micutii tai pot fi accidentati in masina doar atunci cand aceasta se afla in miscare. Din pacate insa, trebuie sa fii foarte atenta atunci cand copiii se afla in masina chiar si atunci cand aceasta stationeaza. Uneori, masina ta parcata poate deveni "victima" neatentiei unui alt sofer. Fie ca cineva da cu spatele, masina ta este stationata intr-un loc in care soferii nu au vizibilitate sau un sofer pierde controlul asupra autovehiculului propriu, copiii tai pot fi accidentati grav, mai ales daca nu sunt fixati cu centura de siguranta.
Sfat Qbebe: Atunci cand copiii se afla in masina trebuie sa poarte centura de siguranta sau sa fie asigurati bine in scaunul de masina pentru copii. In plus, din nou trebuie sa te sfatuim sa nu lasi copiii singuri in masina.
4. Cauza accidentului: Unghiul mort al oglinzilor
Una dintre cele mai frecvente cauze ale accidentelor produse in afara traficului sunt cele din parcari, alei sau chiar garaje, atunci cand soferii dau cu spatele pentru a iesi dintr-un loc de parcare. Din nefericire, oricat de bine te-ai asigura in oglinda retrovizoare si in cele doua oglinzi laterale, exista un unghi mort in spatele masinii in raza caruia nu poti sti niciodata cu siguranta ca nu se afla un copil. De asemenea, trebuie sa stii ca si in fata masinii se afla un unghi mort, atat in cazul masinilor de dimensiuni mici sau medii, dar mai ales atunci cand masina ta este una mai inalta, cum ar fi masinile de teren (SUV) sau camionetele. Cu cat masina este mai inalta si scaunul este pozitionat mai sus, cu atat unghiul mort frontal este mai mare. In aceste unghiuri moarte, atat in fata cat si in spatele autovehiculului se pot afla copii care sa nu observe ca s-a urcat cineva in masina si aceasta se pune in miscare.
Sfat Qbebe: Inainte de a te urca in masina, fie ca te afli in fata casei, in parcarea unui supermarket sau chiar in garajul propriu, inconjoara masina si verifica daca un copil nu este in imediata apropiere a acesteia, chiar ghemuit sau culcat langa sau sub autovehicul. Daca iti permiti, investeste intr-un sistem video de siguranta care se activeaza automat atunci cand dai cu spatele, deoarece in timpul mersului cu spatele se pot intampla cele mai multe accidente. De asemenea, trebuie sa iti inveti copiii ca si masinile parcate pot fi periculoase, ca acestea nu constituie loc de joaca sau sprijin pentru ca acestea se pot misca oricand si ii pot rani.
5. Cauza accidentului: Masina porneste, desi nu ar trebui
Indiferent cat de bine te-ai asigurat ca ai parcat corespunzator, ca ai scos cheile din contact si ca masina se afla pe teren plat, uneori se poate ca acest lucru sa nu fie adevarat si masina sa porneasca fara tine, in timp ce copiii se afla inca in masina. Din pacate, in acest fel se pot intampla accidente tragice: fie masina iese pe carosabil si intra in coliziune cu alte autovehicule, fie se loveste de un obstacol sau se rastoarna, copiii ramasi in interior pot avea de suferit. Trebuie sa stii ca, in cazul in care se intampla acest lucru, uneori copiii pot avea reactii greu de anticipat: se ridica de pe scaune, deschid portierele sau, uneori, chiar sar din masina aflata in miscare.
Sfat Qbebe: Sfatul pe care il vei auzi cel mai des este cel pe care trebuie sa il urmezi - nu lasa niciodata copiii singuri in masina. In al doilea rand, de fiecare data cand trebuie sa cobori din masina, chiar daca ai scos cheia din contact, cupleaza si frana de siguranta (frana de mana).
Surse:
Parents Magazine - septembrie 2010
http://www.kidsandcars.org/upload/pdfs/articles/misc/Children_Unattended_In_Vehicles_National_Resolution.pdf
http://www.kidsandcars.org/upload/pdfs/articles/2009/2009-08-00-vbGov.pdf
http://injurylaw.reganfirm.com/2010/06/articles/child-safety/kids-and-hot-cars-the-danger-of-hyperthermia/