Sfaturi pentru organizarea usoara a concediului cu copiii

Sfaturi pentru organizarea usoara a concediului cu copiii

Iuliana Moraru

Iata ca a venit vremea primului concediu la care sa participe si copilul vostru. Poate veti fi putin speriati la gandul ca veti avea parte de odihna mai putina, de opriri mai multe in timpul calatoriei, insa, acestea sunt lucruri minore care nu ar trebui sa va umbreasca fericirea de a petrece o vacanta de vis alaturi de cel mic.

Primul lucru la care trebuie sa va ganditi este destinatia de vacanta. Fiind vara, ideal este sa mergeti pe litoral, locatia fiind excelenta si pentru sanatatea copilului care se va bucura de binefacerile aerosolilor, a apei sarate de mare si a bailor de soare (bineinteles intre orele recomandate si cu protectia solara necesara).

De asemenea, in cazul in care copilul este inca mic, intrebati la hotel daca va pot asigura un patut pentru el. De regula, hotelurile care "se respecta" pun la dispozitie un astfel de "accesoriu" fara costuri suplimentare.

In ultimul timp apar si numeroase oferte in care hotelurile nu percep taxa de cazare pentru copiii cu varsta de pana la 5-7 ani, oferta deosebit de tentanta.

Astfel, dupa ce ai ales destinatia, hotelul, trebuie sa va ganditi la mijlocul de transport potrivit pentru a va deplasa impreuna cu cel mic, cuvantul cheie fiind confortul. Vom incerca sa va prezentam avantajele si dezavantajele fiecarui mijloc de transport si va vom usura, credem noi, alegerea.

Avionul

Reprezinta cea mai rapida modalitate de a ajunge la destinatia dorita. Daca cel mic nu a mai zburat niciodata cu avionul s-ar putea sa aiba putine emotii, dar si curiozitati legate de zborul cu avionul. Singura problema ce ar putea aparea ar fi la decolare si la aterizare atunci cand l-ar putea durea urechiusele asa ca invata-l sa simuleze inghititul sau ofera-i o sticluta de ceai din care sa bea gurita cu gurita. In rest, rapiditate, confort, noutate... La nivelul Romaniei, insa, transportul cu avionul este restrictionat de lipsa aeroporturilor.

in vacanta cu automobilul propriu

Trenul

Sunt sigura ca piticul tau nu a avut multe ocazii de a calatori cu trenul. Aceasta ar putea fi o prima oportunitate, calatoria cu trenul fiind inedita, distractiva si, de ce nu, chiar relaxanta. Daca ora de plecare a trenului este noaptea, ai toate sansele ca cel mic sa stea linistit si sa doarma. Ziua, acesta va fi ori foarte incantat de peisaj si va sta cu ochii atintiti pe geam ori va alerga dintr-un capat al vagonului in celalalt pentru a scapa de plictiseala. Daca este foarte galagios, i-ar putea deranja pe vecinii din compartiment si chiar din intreg vagonul asa ca va trebui sa recurgi la diferite tertipuri pentru a-l linisti putin.

Autocarul

Nu reprezinta cea mai fericita alegere ca si mijloc de transport deoarece este aglomerat, este mult prea cald chiar daca instalatia de aer conditionat este pornita si, cel mai neplacut, este ca soferul nu poate opri masina ori de cate ori cel mic are nevoie la toaleta sau vrea pur si simplu sa se dezmorteasca si sa ia o gura de aer.

Autoturismul

Reprezinta, fara doar si poate, cel mai avantajos mijloc de transport. In primul rand, puteti pleca oricand, puteti opri pe drum oriunde si de cate ori este necesar, va puteti desfasura fara a sta cu grija ca ati putea deranja pe cineva din jur. De asemenea, aveti loc suficient pentru bagaje care, cu siguranta, sunt mai voluminoase decat in alti ani. Si pentru ca cel mic trebuie sa stea comod dar si in siguranta, ideal este sa aveti la voi si un scaunel special conceput pentru masina, dotat cu centura, acesta ferindu-l pe prichindel de micile accidente.

Care este etapa imediat urmatoare? Bineinteles, organizarea bagajelor. Trebuie sa recunosti ca ai terminat repede organizarea bagajelor pentru tine si partenerul tau, insa daca este vorba despre o vacanta impreuna cu cel mic, stii deja ca acesta are mai multe nevoi si trebuie sa fii atenta sa nu uiti nimic ce s-ar putea dovedi a fi important.

 organizarea bagajelor
Astfel, asa cum era de asteptat, primele pe lista sunt hainutele si diversele accesorii:

- tine cont de destinatia unde mergi, litoral sau regiune montana, de vremea care se anunta pentru aceste zone, pentru ca in functie de aceste criterii ar trebui sa alegi tipul hainelor care sa predomine;

- ia-l pe cel mic langa tine in momentul in care incepi organizarea bagajelor, astfel el isi va putea alege hainele preferate, asistat insa de sfaturile tale;

- aseaza hainele in seturi, cate unul pentru fiecare zi, dar incearca sa ai si cateva accesorii vestimentare in plus in cazul in care cel mic se murdareste si trebuie schimbat;

- incearca sa iti imaginezi ce probleme ar mai putea aparea si ce haine ti-ar fi de folos in asemenea situatii. De exemplu, o pelerina de ploaie in caz ca vei avea parte si de vremea ploioasa sau un pulover mai gros pentru zile racoroase;

- nu uita nici de incaltaminte. Aceasta trebuie sa fie cat mai comoda pentru ca cel mic sa se simta cat mai confortabil. Ideal ar fi sa ai la tine, in bagaj, si o pereche de pantofi, sandale sau slapi de rezerva.

De asemenea, mica trusa de medicamente utile in caz de febra, dureri in gat, insolatie, intepaturi de insecte, reactii alergice, diaree, tuse sau nas infundat, precum si produsele cosmetice de baza (sampon, gel de dus, servetele umede, creme antisolare) sunt indispensabile.

Si pentru ca in timpul unei calatorii lungi, cel mic s-ar putea plictisi si v-ar putea agasa cu intrebari de genul "mai avem mult?", "am ajuns?", trebuie sa fii pregatita cu o serie de joculete, accesorii si idei, in acest fel timpul trecand usor si repede. Astfel, nu uita sa adaugi in bagaj jucaria preferata, o carte de colorat si creioane colorate, reviste, CD-uri cu muzica vesela pentru copii. Nici pachetelul cu sandvisuri, ceva dulce, sucurile si apa nu trebuie sa lipseasca. Foarte utile sunt si cateva pernute pentru ca cel mic sa se poata odihni confortabil.

Desi sunt foarte utile, nu sunt usor de transportat mai ales in cazul deplasarii cu autocarul sau cu trenul, insa la fata locului vei vedea ca iti sunt de mare folos un pat pliant si un carucior.

Canita si farfuria preferata, tacamurile de silicon, biberoanele, un fierbator, un ibric, periile de biberoane, un detergent de vase, un aparat cu solutie pentru tantari, baby monitorul sunt lucruri care, de asemenea, nu trebuie sa lipseasca din bagaje.

 familie in vacanta
Pentru ca cel mic sa nu iasa din ritmul cu care s-a obisnuit, este bine ca programul lui din vacanta sa nu difere mult de cel de acasa. De aceea, ora de trezire si de culcare ar trebuie sa fie aproximativ aceeasi, somnul de dupa-amiaza nu ar trebui sa lipseasca, iar gustarile cu care s-a obisnuit ar trebui sa il insoteasca si in vacanta.

Chiar daca ii fac cu ochiul foarte multe bunatati, nu incerca sa il rasfeti deoarece ar putea face foarte usor indigestie. Tocmai pentru ca este mic, stomacelul lui ar putea raspunde destul de urat la alimente cu care nu este obisnuit.

O vacanta linistita, cu plimbari pe faleza, cu balaceala si stat la plaja in intervalul orar recomandat, vor fi o placere pentru toata familia.

Voi ce trucuri aveti pentru un concediu reusit alaturi de cei mici?

Articolul urmator
7 sfaturi care te vor ajuta să comunici cu un adolescent care refuză să-ți vorbească
7 sfaturi care te vor ajuta să comunici cu un adolescent care refuză să-ți vorbească

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Drumețiile cu copiii pot fi amuzante! Sfaturi utile pentru părinți
    Drumețiile cu copiii pot fi amuzante! Sfaturi utile pentru părinți

    Plecați în drumeție cu cei mai mici membrii ai familiei? Iată cum trebuie să vă pregătiți, astfel încât excursia să devină o amintire plăcută.

    Sfaturi utile pentru ora de baie a micuțului de la o mamă de 7 copii
    Sfaturi utile pentru ora de baie a micuțului de la o mamă de 7 copii

    Crezi că este greu să îi faci baie unui singur copil? Stai să vezi cum se descurcă această mamă când vine momentul să se ocupe de cei șapte copii ai săi! Jackie B., o...

    7 sfaturi pentru un divorț lipsit de drame și conflict
    7 sfaturi pentru un divorț lipsit de drame și conflict

    Decizia partenerilor de a se separa și de a merge pe drumuri diferite nu trebuie să fie confundată cu un circ în care sunt implicați aproape toți membrii familiei și prietenii...

    20 de sfaturi pentru o viață sănătoasă
    20 de sfaturi pentru o viață sănătoasă

    Dacă vrei să îți protejezi starea de bine și să ai o viață sănătoasă, trebuie să te asiguri că respecți câteva obiceiuri alimentare. În plus, mișcarea este...

    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede
    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede

    Ai avut o zi lungă, ești obosită, nemâncată și tot ce vrei este liniște, dar ajungi acasă și vezi că cel mic nu te ascultă și se agită încontinuu. Probabil ți s-a...

    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare
    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare

    Bebe trece prin prima lui răceală? Nu te speria! Răcelile la nou-născuți sunt frecvente și în majoritatea cazurilor nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Mai mult...

    Anchetă Salvați Copiii: 36% dintre părinții plecați în străinătate nu-și pot petrece concediul cu copiii rămași în România
    Anchetă Salvați Copiii: 36% dintre părinții plecați în străinătate nu-și pot petrece concediul cu copiii rămași în România

    Potrivit unui sondaj realizat de „Salvați Copiii România”, care a fost făcut public luna aceasta, mai puțin de jumătate dintre părinții care lucrează peste hotare...

    Copiii parentificați, sau ce se întâmplă când copiii sunt forțați să fie adulți
    Copiii parentificați, sau ce se întâmplă când copiii sunt forțați să fie adulți

    Ai fost un „copil parentificat”? Ce se întâmplă atunci când copiii sunt nevoiți să se comporte ca niște adulți, preluând atribuțiile unui părinte?

    © 2024 Qbebe