Mediul de somn ideal pentru copil

Mediul de somn ideal pentru copil

Irina Olteanu - Redactor Senior

Mediul de somn la copii difera in functie de varsta, insa contine cateva "coordonate" comune. Care sunt cele mai importante aspecte in ceea ce priveste mediul de somn la copii si ce idei putem aplica pentru a-l crea vom afla in cadrul articolului urmator.

Ce este mediul de somn?

Este pur si simplu spatiul in care copilul incearca sa doarma. Fie ca este vorba de landou, patut, scaun de masina, carucior sau chiar patul parintilor, mediul de somn la copii trebuie sa fie unul sanatos pentru ca cei mici sa poata beneficia de un somn odihnitor (sa nu uitam de rolul important pe care il are somnul in dezvoltarea copilului si nu doar pentru relaxare/detensionare). Problema esentiala care apare este reprezentata de faptul ca nu toti parintii sunt de acord cu privire la mediul optim pentru somn.

Citeste si: Cum influenteaza somnul inteligenta copilului

Caracteristici

Pentru a crea un mediu de somn ideal, trebuie sa luam in considerare cantitatea de lumina, temperatura si zgomotul ambiental, aspecte care pot varia usor de la un copil la altul.

In ceea ce priveste lumina, daca apelati la o lampa de veghe pe timpul noptii (utila si in cazul in care cei mici au cosmaruri), aceasta trebuie sa fie una difuza. In caz contrar (daca este puternica), organismul va percepe niste semnale eronate si va considera ca trebuie sa se trezeasca. Cand organismul realizeaza ca momentul pentru a dormi a sosit, va secreta automat melatonina (un hormon de relaxare). De aceea, televizoarele, laptopurile, smartphone-urile si tabletele nu sunt indicate pentru utilizare inainte de culcare, inhiband productia acestui hormon. In cazul in care aveti un bebelus si se trezeste pe timpul noptii, hraniti-l sau schimbati-i scutecul cu lumina difuza (pe cat posibil).

Temperatura din mediul ambiental este considerata ideala de specialist drept una mai degraba racoroasa (19-22 C) deoarece in timpul somnului temperatura corpului scade, iar daca aerul din jur este prea cald, corpul se va stradui mai mult sa se raceasca si apar probleme cu somnul. Acest aspect este in special important pentru copiii care prezinta o temperatura mai ridicata decat a adultilor si, in plus, se pare ca poate creste in consecinta si riscul de SMS (sindromul mortii subite). Verificati bebelusul daca transpira sau daca nu are pielea prea calda la atingere in timpul somnului. Este indicat sa-l imbracati pe cel mic cu un singur strat de haine, de preferat cu o pereche de pantaloni si o bluza cu maneca lunga, insa puteti folosi propriul corp ca reper orientativ: daca va este frig in maneca scurta, si celui mic ii va fi.

Nou-nascutii nu sunt obisnuiti cu liniste deplina, deoarece puteau auzi perfect zgomotele inconjuratoare din mediul intrauterin. Zgomotul alb (un zgomot ce are densitatea spectrala de putere constanta, in toata banda de frecvente) imita aceste sunete care se dovedesc relativ benefice in cresterea duratei de somn a copiilor. Uneori, chiar copiii mari gasesc aceste sunete reconfortante (de exemplu, valurile oceanului), in special daca locuiti intr-un oras aglomerat sau daca aveti voi sau vecinii un caine care obisnuieste sa latre in miezul noptii sau dimineata devreme. Zgomotul alb poate fi generat de aparate casnice precum masina de spalat, aspiratorul, foehnul, umidificatorul, o periuta electrica sau chiar apa care curge la robinet. Inregistrate pe o caseta sau pe alt suport audio, aceste sunete pot fi la fel de eficiente. Mai sunt de mentionat si urmatoarele variante: muzica clasica, new age, soft rock sau soft jazz. Nu trebuie insa sa obisnuiti copilul cu o liniste totala, deoarece va va fi si voua dificil sa va realizati activitatile casnice, prin urmare dupa primele 5 minute de la adormirea celui mic puteti relua sunetele la intensitatea obisnuita.

Iata si un alt factor care poate influenta calitatea somnului: mirosul. Daca ati zugravit recent sau daca aveti mobila noua, mirosul poate fi deranjant pentru cei mici. Ar trebui sa aerisiti bine incaperea inainte de a introduce copilul in dormitor (deoarece aceste mirosuri contin toxine periculoase) sau sa zugraviti cu un timp inainte de a va intoarce din maternitate. Chiar si detergentul folosit pentru spalatul hainelor poate deranja copilul (poate sa-i cauzeze si somnul la copiialergii). De ajutor in acest sens se dovedesc plantele de casa care sunt capabile sa filtreze aerul, indepartand toxinele din el (aveti grija ca exista si plante care nu sunt indicate pentru uz casnic, cum este crinul, care cauzeaza alergii si chiar crize astmatice, fiind considerat nociv pentru plamani).

Nu in ultimul rand, este important suportul pe care doarme cel mic. Fie ca este vorba de salteaua patutului sau cea a patului vostru, este important ca textura acesteia sa fie ferma (pentru a sustine cat mai bine coloana vertebrala) si sa fie insotita de asternuturi bine fixate (eventual cu banda elastica) fara alte garnituri de pat (cuverturi, perne etc.). In cazul bebelusilor, eliminati pernele din patut, deoarece sunt total contraindicate pana la varsta de 2 ani, din cauza riscului de aparitie a SMS (sindromul mortii subite) si chiar a sufocarii.

Citeste si: 8 lucruri despre somnul bebelusului pe care fiecare parinte ar trebui sa le stie

Sfaturi

In primul rand, o rutina de somn este binevenita la orice varsta, mai ales in cazul scolarilor care depun o activitate intelectuala intensa. Un interval de 9-12 ore de somn pe noapte este recomandat alaturi de o atmosfera linistitoare la culcare. Nu le oferiti bauturi ce contin cofeina, dulciuri sau alimente care le creste nivelul de energie si nu folositi culcarea ca metoda de pedeapsa, deoarece se vor revolta ulterior in mod intentionat impotriva acesteia. Puteti apela la cititul unei povesti preferate, la depanarea evenimentelor zilnice sau chiar la imbratisarea unui animal de plus (pentru copiii mai mari) dupa o baie calda, incercand sa linistiti copilul si nu apelati la jocuri energizante (care vor avea efectul opus).

In cazul in care cei mici au avut deja parte si de o repriza de somn dupa-amiaza, este posibil sa intampinati probleme la somnul de noapte, de aceea specialistii recomanda sa nu prelungiti somnul din timpul zilei mai mult de 1 ora pentru copiii mai mari (prin comparatie cu cei mici, care dorm si de 3 ori intr-o zi). Retineti insa ca necesarul de somn difera de la un copil la altul si daca observati ca cel mic nu adoarme in 30 de minute, se trezeste usor si poate sta treaz fara probleme in timpul zilei inseamna ca nu este prea obosit.

Citeste si:
Rutina de somn a bebelusului tau 
Somnul la sugari

Aspecte importante

Fazele de somn sunt divizate in cinci cicluri distincte, care apar la adulti la fiecare 90-100 minute: somnolenta, REM (miscari oculare rapide), somn, somn usor, somn profund si somn foarte profund. La copiii mici aceste cicluri se succeda la fiecare 50-60 minute, oferindu-le mai multe oportunitati de a se trezi in timpul noptii. De fapt, bebelusii pot dormi 20 de ore pe zi in primele saptamani de viata, indiferent de asteptarile parintilor.

Iata ce sfaturi ofera specialistii cu privire la copiii mici:

- pozitionati-i pe spate, nu pe stomac (pentru a evita aparitia SMS).
- deoarece bebelusii pana la 5-6 luni nu se pot rostogoli si nu pot indeparta obstacolele din calea lor, nu asezati nimic in patut (funde, animale de plus, perne, paturi, jucarii sau chiar opritori de pat) care pot interfera cu respiratia lor. Puteti apela la pijamale mai groase sau saci de dormit, in cazul in care doriti sa le creati un mediu mai cald.
-nu puneti biberoane in pat pline cu lapte sau suc, deoarece pot conduce la asa-numitele carii de biberon (din cauza expunerii prelungite la lichidul indulcit).
- puteti apela la suzete, dar retineti ca atunci cand le vor pierde (le cad din gura) se vor trezi plangand dupa ele. Retineti ca, daca au nasul infundat sau congestionat, respiratia le va fi ingreunata (aproape imposibila) cu ele in gura si, in plus, pot cauza deformari ale dentitiei/maxilarului, in cazul utilizarii prelungite.
- multi parinti prefera sa-i culce pe cei mici in pat cu ei, un subiect vesnic controversat. Unii considera ca este un act de cruzime sa lasi copilul singur noaptea, in timp ce altii considera ca au nevoie de independenta si intimitate. In orice caz, nu este bine sa le permiteti sa va manipuleze pentru a dormi alaturi de voi.
- o alta problema controversata priveste plansul bebelusului dupa parinti, cand nu sufera de nicio problema concreta. Unii parinti considera ca este mai bine sa-i lase sa planga pana adorm, altii prefera sa-i ia in brate si sa-i legene. Pentru oricare din variante optati este important sa monitorizati copilul pe perioada reprizelor de plans si sa nu-l neglijati.

In cazul in care considerati ca cel mic intampina probleme de somn sau observati lipsa unei odihne adecvate, este posibil sa sufere de diverse afectiuni (cum este apneea de somn) care trebuie investigate de un specialist in somnologie. Nu amanati vizita la medic deoarece unele dintre acestea prezinta potential fatal.

Citeste si:
Somnul bebelusului in primele 3 luni de viata
Somnul de amiaza. Cand poate renunta copilul la el?

Sursa poza: www.stronglittlesleepers.com

http://medlive.hotnews.ro; www.woombie.com; www.babycenter.com; www.bettersleep.com

Articolul urmator
„Copilul meu de 2 ani era să moară din cauza dopului de la cadă”. Ce avertizează o mamă în mediul online
„Copilul meu de 2 ani era să moară din cauza dopului de la cadă”. Ce avertizează o mamă în mediul online

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dana Rogoz, mai sinceră ca oricând despre decizia de a-și expune copiii în mediul online. „Eu am fost un copil expus de când eram mică"
    Dana Rogoz, mai sinceră ca oricând despre decizia de a-și expune copiii în mediul online. „Eu am fost un copil expus de când eram mică"

    Își prezintă micuții în mediul online ori de câte ori se ivește ocazia, iar acum explică și de ce. Dana Rogoz vorbește deschis despre expunerea copiilor ei pe...

    Copiii care învață în mediul rural nu participă la activități extrașcolare. Cum îi afectează acest lucru?
    Copiii care învață în mediul rural nu participă la activități extrașcolare. Cum îi afectează acest lucru?

    Cursuri de dans, pictură, limba engleză, antrenamente la fotbal, volei sau gimnastică, toate aceste activități extrașcolare rămân un vis pentru copiii din mediul rural care, din...

    De ce oftează bebelușii în somn: 7 cauze posibile
    De ce oftează bebelușii în somn: 7 cauze posibile

    În calitate de părinți, îngrijitori sau observatori curioși, a fi martor la un bebeluș care oftează în somn poate provoca o cascadă de întrebări. De ce...

    O mamă este criticată în mediul online pentru modul în care își convinge copilul să se spele pe dinți
    O mamă este criticată în mediul online pentru modul în care își convinge copilul să se spele pe dinți

    Să îi convingi pe cei mici să se spele pe dinți dimineața și seara, poate fi o adevărată provocare. O mamă a stârnit controverse pe TikTok, după ce a dezvăluit modul...

    Soția mea îmi reproșează că am un somn foarte adânc și nu aud bebelușul când plânge
    Soția mea îmi reproșează că am un somn foarte adânc și nu aud bebelușul când plânge

    Printre marile provocări pe care le ai de înfruntat odată ce devii mamă se regăsește și aceasta: să reușești să reziști în perioadele marcate de nopțile nedormite....

    De ce transpiră bebelușii în somn? Când apar motive de îngrijorare
    De ce transpiră bebelușii în somn? Când apar motive de îngrijorare

    Printre preocupările unei mămici în primul an de viață al copilului ei se regăsește și aceasta: să se asigure că bebelușul are un somn sănătos. Un aspect pe care îl...

    O mamă este agresată în mediul online pentru greutatea ei după naștere: „Ai devenit leneșă”
    O mamă este agresată în mediul online pentru greutatea ei după naștere: „Ai devenit leneșă”

    Știm că una dintre activitățile preferate ale oamenilor este să comenteze pe internet, nu-i așa? De data aceasta, subiectul a fost a fost o mamă de 22 de ani din SUA, care s-a...

    Andreea Bălan a plecat cu fetițele ei în Laponia! Ce imagini frumoase a postat în mediul online
    Andreea Bălan a plecat cu fetițele ei în Laponia! Ce imagini frumoase a postat în mediul online

    Acum câteva zile, artista a plecat în Laponia împreună cu fiicele sale, cu partenerul de cuplu și cu mama ei. Entuziasmată de ceea ce a găsit acolo, Andreea Bălan a...

    © 2024 Qbebe