Igiena intima la copii: diferente intre sexe, pe varste

Igiena intima la copii: diferente intre sexe, pe varste

Roxana Cristea

Igiena intima la copii este foarte importanta avand in vedere ca in zonele genitale se pot dezvolta foarte usor bacterii si pot sa apara iritatii si infectii urate. Chiar daca regulile de igiena difera, si la baieti si la fetite zonele genitale sunt extrem de sensibile si necesita o atentie deosebita la baie. Afla cum se face igiena intima la copii si care sunt diferentele intre sexe atunci cand vorbim despre curatarea si spalarea organelor genitale.

Igiena intima a nou-nascutului

Organele genitale ale bebelusului sunt foarte delicate, iar curatarea acestor zone se va face cu foarta multa atentie, mai ales in primele saptamani de viata. Fie ca este baiat sau fetita, igiena intima a nou nascutului trebuie facuta doar cu apa – eventual cu prosopele curate inmuiate in apa. Dupa prima luna de viata, se poate spala zona genitala a bebelusului cu un sapun hidratant bland.

 Schimbarea la timp a scutecului este un aspect foarte important atunci cand vorbim de igiena intima a bebelusului. Daca organele genitale stau prea mult in contact cu urina si fecalele copilului, acestea vor fi predispuse la iritatii si infectii. Un nou nascut poate fi schimbat si de 6 ori pe zi. Pe masura ce creste, bebelusul va "consuma" din ce in ce mai putine scutece.

Cum ingrijim penisul nou-nascutului?

La fiecare schimbare de scutec si la baita, se spala sau se sterge zona din jurul penisului si scrotul pentru a curata depunerile de urina sau fecale. Fiind vorba de un copil atat de mic, nu toate mamicile se incumeta sa-l spele in chiuveta sau in cadita ori de cate ori ii schimba un scutec, asa ca poti folosi o carpa curata inmuiata in apa sau fasa sterila umeda. Intr-o anumita masura, penisul bebelusilor se curata singur, asa ca nu este recomandat sa tragi preputul inapoi pentru ca nu este capabil sa revina la loc.

Preputul copilului se afla la capul penisului si se va separa de penis, in mod natural, pana la varsta de 2 ani. Fortarea preputului poate provoca o ruptura si bebe poate ramane cu cicatrici sau chiar probleme mai grave care se vor manifesta mai tarziu, in adolescenta.

Daca bebe a fost circumcis, tot ceea ce trebuie sa faci este sa pastrezi zona curata si ferita de microbi. In acest caz, ar fi bine ca zona intima a celui mic sa fie aerisita si sa stea cat mai putin in scutece pana se vindeca rana. Un penis circumcis se vindeca in 7-10 zile. In primele zile de la circumcizie, penisul copilului poate fi rosu si umflat si se poate observa o secretie galbuie. Toate acestea sunt semne normale de vindecare.

Daca penisul copilului se infecteaza, roseata nu mai dispare si pot sa para sangerari. In plus, zona ramane umflata si bebe va incepe sa planga atunci cand face pipi pentru ca il doare. In aceste cazuri, mergi repede cu el la doctor.

Cum ingrijim zona vaginala a fetitei abia nascute?

La fiecare schimbare de scutec si la baita, se spala sau se sterge zona vaginala, din fata spre spate, cu apa sau cu o carpa umeda. Ai grija sa speli vaginul si uretra (orificiul prin care fetita face pipi).

 In cazul in care labiile copilei au fost atinse de fecale, trebuie sa separi labiile cu mainile curate si apoi, folosindu-te de discuri din bumbac sau de bucati de fasa sterila, sterge fiecare labie in parte, incepand din exterior. Miscarea trebuie sa fie de sus in jos sau din fata spre spate. Dupa ce ai sters partea exterioara a labiilor, foloseste alte bucati de carpe umede pentru a sterge partea din interior.

Stergerea din fata spre spate impiedica transferul de bacterii de la funduletul bebelusei la vagin sau uretra si previne astfel o infectie urinara. Seara, la baita, spala bine cu mana zona intima a fetitei, dar evita contactul dur cu vaginul bebelusei (nu freca zona, ci arunca apa curata spre vagin). Daca folosesti carpe pentru spalarea bebelusei, nu uita sa aplici aceeasi metoda – din fata catre spate.

In primele saptamani de viata, este posibil ca bebelusa sa aiba vaginul umflat si rosu. De asemenea, poti observa o secretie alb-galbuie sau putin sange atunci cand ii schimbi scutecul. Acest lucru este normal si se intampla din cauza expunerii la hormoni atunci cand fetita era inca in uterul mamei. Daca secretia nu dispare dupa 6 saptamani, este indicat sa mergi cu fetita la medic.

Igiena intima a bebelusului in primii 2 ani de viata

Igiena zonei intime a copiilor mici nu difera foarte mult de cea a nou-nascutilor, insa mama va prinde curaj, pe masura ce bebe se face mai voinic, si il poate spala fara ajutor, in chiuveta, la fiecare schimbare de scutec.

Poti folosi si servetele umede, dar recomandarea specialistilor este sa faci acest lucru doar atunci cand nu ai posibilitatea sa speli zona intima a bebelusului.

De asemenea, bebe poate fi acum spalat cu putin sapun dedicat bebelusilor, de preferat unul din ingrediente naturale. Poti pune si in cadita putina lotiune hidratanta, in cazul in care bebe are pielea uscata. Nu exagera cu sapunul sau cu lotiunile, pot sensibiliza zona intima a bebelusului. De asemenea, ar fi bine sa nu folosesti uleiuri de masaj in zonele intime, uleiul nu intra asa usor in piele si poate favoriza transpiratia si implicit dezvoltarea bacteriilor in zonele in care circulatia aerului este foarte proasta – asa cum este zona scutecului.

In cazul fetitelor, nu uita ca zona vaginala trebuie stearsa de sus in jos (din fata catre spate) pentru a impiedica transferul de bacterii de la funduletul bebelusei la vagin sau uretra. In caz contrar, pericolul de infectie este foarte mare. De asemenea, nu exagera cu pudra in zona vaginala a fetitelor, pielea si mucoasa genitala se pot usca si sensibiliza.

Dupa spalare, zona vaginala a copilei se usuca prin tamponare usoara cu o carpita moale din finet. Daca freci cu un prosop aspru, zona se poate irita.

Igiena intima a copiilor dupa 2 ani

Bebe a crescut acum si a inceput deja sa-si descopere zonele genitale, nu te ingrijora daca le atinge ocazional, face parte din procesul de explorare a propriului corp. Doar sa ai grija ca manutele lor sa fie curate atunci cand isi ating organele genitale, iar atunci cand stau dezbracati, mare atentie la firicelele de nisip (daca sunteti la mare) sau la alte surse de bacterii care ar putea intra in contact cu zonele genitale ale copiilor.

Este bine ca dupa fiecare experienta de acest gen, copiii sa fie spalati in zonele intime cu apa si putin sapun bland.

La baieti, dupa varsta de doi ani, in cele mai multe cazuri, preputul devine retractabil. La baie, unul dintre parinti poate acum sa traga usor preputul copilului pentru a curata capul penisului – aici pot ramane depuneri, scame si alte mizerii care au acces mai usor in zona intima a copilului care nu mai poarta scutec. Atunci cand fiul tau va creste si va intelege cum sa-si faca singur igiena intima, va face singur acest lucru, ca parte din ritualul de imbaiere.

La fetite, dupa varsta de doi ani, igiena intima are cam aceleasi reguli. Micuta va fi stearsa la fundulet de sus in jos (din fata catre spate). Trebuie evitate baile cu bule sau cu spuma, care pot irita zona intima a copilei. Baile nu trebuie sa dureze mai mult de 15 minute, sapunul trebuie sa fie delicat cu pielea ei, de preferat, fara prea multe substante chimice si cu mai multe ingrediente naturale in compozitie. Daca o speli dupa fiecare urinare, o poti face in continuare doar cu apa curata.

Daca pitica vrea sa se joace in cada, o poti lasa sa se balaceasca in apa curata inainte sa adaugi sapun, spumante de baie sau sampoane.

Fetita trebuie invatata, atunci cand poate sa inteleaga, cum trebuie sa se stearga si sa se spele in zonele intime. Va trebui sa retina ca niciodata vaginul nu trebui atins dupa ce mana sau servetelul a intrat in contact cu anusul - zona vaginala trebuie stearsa de sus in jos (din fata catre spate), niciodata invers. De asemenea, fetitele ar trebui obisnuite sa se spele cu apa curata, daca este posibil, de fiecare data cand au scaun – pot folosi tampoane din bumbac usor umezite. Transferul de bacterii de la funduletul fetitei la vagin sau uretra pot duce la infectii urate.

De retinut faptul ca igiena intima la copii ii tine departe de infectiile genitale si ca apa este cel mai bun produs de curatare atunci cand vorbim de organele genitale ale micutilor nostri.

Surse: rch.org.au; houseandhome.org; babycenter.com.

Articolul urmator
Cum vorbim cu fetițele despre igiena din timpul menstruației la școală
Cum vorbim cu fetițele despre igiena din timpul menstruației la școală

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Alocațiile copiilor cresc de la 1 ianuarie! Cei cu vârste între 2 și 18 ani vor primi 12 lei în plus
    Alocațiile copiilor cresc de la 1 ianuarie! Cei cu vârste între 2 și 18 ani vor primi 12 lei în plus

    Începând cu 1 ianurarie 2023, alocațiile de stat ale copiilor în cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani vor crește cu 5,1%. Asta înseamnă că se vor...

    Cifre alarmante: peste 40% din copiii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani nu înțeleg ce citesc
    Cifre alarmante: peste 40% din copiii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani nu înțeleg ce citesc

    Raportul Național de Literație de anul acesta arată date îngrijorătoare despre alfabetizarea elevilor români. Peste 40% dintre copiii cu vârste între 6 și 14 ani...

    Povestea incredibilă a mamei care are trei copii de vârste diferite, toți născuți în aceeași zi
    Povestea incredibilă a mamei care are trei copii de vârste diferite, toți născuți în aceeași zi

    O mămică de peste granițe se confruntă cu o adevărată provocare în fiecare an, pe 11 ianuarie, de ziua celor trei copii ai săi care nu, nu sunt tripleți, ci doar născuți...

    Bio, organic și eco: diferențe și asemănări
    Bio, organic și eco: diferențe și asemănări

    În ultimii ani, interesul pentru produse bio, organice și eco a crescut considerabil, pe măsură ce oamenii devin din ce în ce mai conștienți de impactul alegerilor lor...

    O mamă vorbește sincer despre avantajul de a avea copii cu o diferență de 25 de ani între ei
    O mamă vorbește sincer despre avantajul de a avea copii cu o diferență de 25 de ani între ei

    O mamă de peste Ocean vorbește despre avantajele de a face parte dintr-o familie în care diferențele dintre copii ajung până la 25 de ani. „Nu a fost ceva planificat,...

    Cei mai tineri „angajați”! Azilele de bătrâni din Japonia caută copii de vârste mici pentru a înveseli persoanele vârstnice
    Cei mai tineri „angajați”! Azilele de bătrâni din Japonia caută copii de vârste mici pentru a înveseli persoanele vârstnice

    Se fac interviuri de angajare la un azil de bătrâni din Japonia. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească candidații: să poarte scutece, să aibă maxim 3 ani...

    Copiii ne-au surprins într-o ipostază intimă. Oare i-am traumatizat?
    Copiii ne-au surprins într-o ipostază intimă. Oare i-am traumatizat?

    Joanne și Morgan au trei copii sub 7 ani. Așa cum vă imaginați (sau, poate, așa cum știți deja), le este destul de greu să găsească timp doar pentru ei doi, cu atât mai mult...

    Igiena somnului: ce înseamnă și de ce este importantă?
    Igiena somnului: ce înseamnă și de ce este importantă?

    Igiena somnului se referă la o serie de practici și obiceiuri care sunt necesare pentru a avea un somn de calitate și pentru a menține o stare de vigilență optimă pe parcursul zilei....

    © 2024 Qbebe