De ce nu doarme copilul noaptea

De ce nu doarme copilul noaptea

Raluca Margean - Redactor

Există nenumărate motive pentru care copilul tău se trezește des noaptea. Poate îi este foame sau vrea doar să te simtă aproape. Indiferent de motiv, este important să știi de ce copilul nu doarme noaptea ca să știi cum îl poți ajuta. Chiar dacă acest lucru te obosește foarte tare, trebuie să îi oferi sprijinul necesar pentru a crește și dezvolta armonios. Află așadar care sunt motivele pentru care copilul tău te ține trează nopți la rând și înarmează-te cu multă răbdare. 

De ce copilul nu doarme noaptea: 6 motive obișnuite

Sunt mai multe motive pentru care un copil nu doarme noaptea și majoritatea dintre acestea sunt normale și justificabile. Fie că se trezește pentru că îi este foame sau are nevoie de atenție din partea ta, dacă se trezește noapte de noapte, această situație te face să te simți lipsită de energie. Oboseala constantă datorată nopților nedormite te va împiedica să funcționezi normal pe parcursul zilei și te face să fii predispusă la depresie. De multe ori când se trezește copilul noaptea nu dorește să mănânce, ceea ce te poate îngrijora și te face să-ți pui automat întrebarea de ce copilul nu doarme noaptea? Iată mai jos câteva din posibilele cauze:

de ce copilul nu doarme noaptea- mamă și bebeluș fericiți

  1. Bebelușul nu știe când e zi sau noapte. Ceasul său biologic diferă foarte mult de cel al adulților. Ritmul circadian al bebelușului se dezvoltă mai târziu la bebeluși, maturizându-se de obicei în 2 etape: cel de noapte la 6-8 săptămâni de viață ale bebelușului, iar cel de zi în jurul vârstei de 4 luni. Pentru a-l ajuta pe copil să-și regleze mai repede ceasul biologic poți încerca să păstrezi ora de trezire a copilului în fiecare dimineață și să-l expui la lumina zilei în timpul dimineții și după-amiezii. De asemenea, este bine să eviți expunerea copilului la lumini artificiale înainte de culcare și în timpul somnului.
  2. Bebelușului îi este foame. Un nou-născut nu mănâncă foarte mult într-o singură hrănire, ir dacă alăptezi, laptele matern este digerat rapid. Asta înseamnă că bebelușul se poate trezi flămând și gata să-și reumple burtica. Experții spun că foamea este cel mai frecvent motiv pentru care bebelușii se trezesc în timpul nopții și tu ar trebui să-i oferi lapte chiar dacă l-ai hrănit doar cu câteva ore mai devreme. Și setea îl poate trezi pe micuțul tău, așadar asigură-te că primește laptele de care are atât de multă nevoie.
  3. Copilul tău nu se simte bine. Poate fi vorba de creșterea dinților, de o constipație sau gaze la stomac, copilul nu știe cum să-ți spună că e deranjat de ceva. Din această cauză, încearcă să-i oferi suportul necesar chiar dacă pentru tine înseamnă mult stres și oboseală.
  4. Este prea agitat înainte de culcare. Bebelușii trebuie pregătiți pentru ora de culcare cu activități relaxante care să îi calmeze și să le inducă starea de somn. Prea multă stimulare (zgomote puternice, jocuri, agitație în jurul copiilor) nu este recomandată înainte de ora de culcare. În cazul copiiilor mai mari, timpul petrecut pe dispozitivele electronice chiar înainte de culcare poate crea mari probleme de somn. Cu cât stau mai mult cu ochii în ecrane, cu atât ei devin mai agitați și somnul întârzie să apară.
  5. Nu are o rutină clar stabilită. Mai multe cercetări au arătat că bebelușii cărora li s-a creat un ritual de culcare se trezesc mai puțin în timpul nopții. Încearcă să stabilești câteva activități de rutină pe care să le faci în fiecare zi: o baie caldă, o poveste înainte de culcare, etc.
  6. Stimulare puternică în timpul nopții. Dacă se trezește noaptea, încearcă să nu-l ții de vorbă pe bebeluș, nu te juca cu el și nu aprinde lumina. Încearcă să ții lucrurile cât mai liniștite posibil și să creezi o atmosferă propice somnului.

Acestea ar putea fi câteva din răspunsurile la întrebarea ta de ce copilul nu doarme noaptea. Ține cont de faptul că astfel de situații se reglează în timp și, pe măsură ce copilul crește, se va reduce treptat numărul trezirilor din timpul nopții. Încearcă să ai răbdare!

Cauze medicale care împiedică copilul să doarmă noaptea

În cazuri mai puțin frecvente, anumite afecțiuni pot fi de vină pentru insomnia copilului tău. Astfel de condiții medicale includ: infecții ale urechilor, reflux gastric, infecții cu paraziți, alergii la lapte, răceli, probleme respiratorii și altele. Refluxul gastrointestinal, de exemplu, poate fi dureros, crează colici, balonări și uneori vărsături. Alergiile la lapte îi pot da bătăi de cap copilului tău deoarece provoacă balonare, probleme respiratorii, tuse și alte simptome. Dacă observi că, pe lângă deficiențe de somn, copilul prezintă și alte semne precum vărsături, diaree, sforăit, erupții cutanate, nas înfundat, cel mai bine este să consulți de urgență un medic pentru a vedea de ce copilul nu doarme noaptea și, dacă este cazul, pentru a identifica eventuale probleme de sănătate.

Sursa: healthline.com, babycentre.co.uk, parentingscience.com 

Surse foto: Unsplash

Articolul urmator
Noul truc care îți face copilul să doarmă toată noaptea. Ai auzit de cearceaful senzorial?
Noul truc care îți face copilul să doarmă toată noaptea. Ai auzit de cearceaful senzorial?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ascund de alte mame faptul că bebelușul meu doarme tun toată noaptea
    Ascund de alte mame faptul că bebelușul meu doarme tun toată noaptea

    De când am devenit mamă, conversațiile pe care le am cu prietenii care au copii sunt foarte diferite de cele cu prietenii care nu au. Dar întrebarea care pare să mi se pună...

    Copilul meu doarme în pat cu noi și este cea mai bună soluție ca să dormim cu toții bine
    Copilul meu doarme în pat cu noi și este cea mai bună soluție ca să dormim cu toții bine

    Dacă anumiți părinți resping din start ideea de a-și obișnui copiii să doarmă în același pat cu ei, alții sunt dispuși să facă acest lucru în primii ai de viață ai...

    Alicia Silverstone recunoaște că încă doarme în pat cu fiul ei de 11 ani
    Alicia Silverstone recunoaște că încă doarme în pat cu fiul ei de 11 ani

    Alicia Silverstone este una dintre cele mai îndrăgite și populare actrițe ale anilor '90. Ea și-a făcut debutul cinematografic în anul 1993, în filmul „The...

    Viață de milionari: soția îi cumpără un Lamborghini soțului pentru că, după ce vine copilul, acesta nu va dormi noaptea
    Viață de milionari: soția îi cumpără un Lamborghini soțului pentru că, după ce vine copilul, acesta nu va dormi noaptea

    O femeie însărcinată din Malaezia i-a cumpărat soțului ei un Lamborghini, în valoare de 650.000 de dolari, ca o recompensă anticipată pentru nopțile nedormite de care...

    Fiul meu doarme în uniforma de la școala și toți îl acuză că este leneș
    Fiul meu doarme în uniforma de la școala și toți îl acuză că este leneș

    O celebră creatoare de conținut pe TikTok împărtășește urmăritorilor ei un truc pe care îl folosește zilnic pentru ca băiatul ei să nu întârzie la școală....

    „Surpriza” de care a avut parte o femeie când a aflat că partenerul ei de 26 de ani încă doarme în pat cu mama lui
    „Surpriza” de care a avut parte o femeie când a aflat că partenerul ei de 26 de ani încă doarme în pat cu mama lui

    O femeie de peste hotare a avut parte de o veste total neașteptată de la iubitul ei. A aflat că acesta încă doarme în pat cu mama lui. Bărbatul are 26 de ani.

    Bebe nu doarme? Cea mai comună greșeală pe care o face majoritatea părinților
    Bebe nu doarme? Cea mai comună greșeală pe care o face majoritatea părinților

    Atunci când bebelușul nu doarme, părinții sunt dispuși să încerce orice metodă pentru a schimba asta. Însă, uneori, nu e nevoie de vreo metodă specială, ci doar de...

    Când încep bebelușii să doarmă toată noaptea?
    Când încep bebelușii să doarmă toată noaptea?

    Mulți părinți suferă de lipsa somnului în primele luni de viață ale copilului lor. Din cauza orarului haotic de somn al celui mic, principala întrebare a părinților este:...

    © 2025 Qbebe