Cu masina sau in parc: Reguli obligatorii pentru siguranta copilului

Cu masina sau in parc: Reguli obligatorii pentru siguranta copilului

Gabriela Paladi - Redactor

Siguranta copilului este una dintre principalele griji ale unui parinte cu adevarat responsabil, si, este un detaliu general valabil pana ce copilul capata independenta totala, uneori chiar si dupa acest moment.

Din secunda in care pasim cu bebe in afara spitalului el devine responsabilitatea noastra, viata lui depinde in intregime de noi. Qbebe te invita sa citesti cu atentie un articol despre siguranta copilului la plimbare, cu masina sau in parc, indiferent de varsta. Consideram ca aceste reguli nu sunt numai informatie, sunt obligatorii pentru siguranta copilului tau.

   
   
La plimbare CU MASINA

Anual, peste 80 de copii isi pierd viata si peste 600 sunt grav raniti in accidente rutiere in Romania. Iata o informatie care terifiaza de-a dreptul orice parinte. Insa, cati dintre parinti respecta pana si cele mai simple reguli de siguranta a copilului in masina? De la scaun auto, la mici detalii care pot salva vieti, iata cele 10 porunci pe care este obligatoriu sa le respecti cand in masina ai alaturi de tine si copilul tau:

1. Sa NU cumva sa nu folosesti scaunul auto
Aceasta ne indica politia rutiera cu fermitate, aceasta ne spune si codul rutier: "Art. 97. - (1) Copiii cu varsta sub 12 ani sau cu inaltimea sub 150 cm trebuie sa poarte centuri de siguranta adaptate greutatii si dimensiunilor lor, iar cei cu varsta sub 3 ani se transporta numai in dispozitive de retinere omologate.". Prin urmare, copilul trebuie sa fie instalat intr-o scoica (sub 6 luni), scaun auto (pot fi si pana la 12 ani) sau inaltator (dupa 3 ani).

2. Sa NU transporti copilul pe locul din fata
Tot codul rutier ne impune sa nu transportam "copii cu varsta de pana la 12 ani pe scaunul din fata, chiar daca sunt tinuti in brate de persoane majore, in timpul deplasarii pe drumurile publice." Art. 97. - (2). Faptul ca tii copilul in brate nu inseamna siguranta, inseamna inconstienta, mai ales pe locul de langa sofer. Forta bratelor tale nu poate sa compenseze forta uriasa a unui impact.

 scaun auto reguli

3. Sa NU cauti motive financiare
Un scaun auto are un pret care incepe de la 250 de lei si poate urca si pana la 1600 de lei. Preturi rezonabile, mai ales cand ne gandim ce rol important are un astfel de dispozitiv. Amenda pe care o riscati daca nu respectati codul rutier de protectie a copilului in masina poate sa ajunga la 1200 de lei. Astfel, un scaun auto este rentabil, pentru ca indiferent de pret, de marca, de calitatea lui, protejeaza viata celui mic!

4. Sa NU uiti de varsta si greutatea copilului
Atunci cand alegi un scaun auto pentru copilul tau, trebuie sa tii cont de varsta si greutatea lui, pentru ca dispozitivul sa fie cu adevarat eficient. In cazul in care capul copilului depaseste inaltimea scaunului, atunci scaunul este prea mic. Pentru a face alegerea mai usoara, scaunele auto sunt grupate pe categorii de varsta si greutate:
- Scaune auto grupa 0 de varsta de la nou-nascut pana la 9 - 12 luni (0-13 kg)
- Scaune auto grupa 1 de varsta de la 6 luni pana la 4 ani (9-18kg)
- Scaune auto grupa 2 de varsta de la 3 ani pana la 8 ani (15-25kg) si
- Scaune auto grupa 3 de varsta de la 6 ani la 12 ani (22-36kg)
Exista si grupe combinate, recomandate pentru folosirea aceluiasi scaun auto pe perioada mai multor etape de dezvoltare a copilului:
- Scaune auto grupa 0/1 de varsta se poate folosi de la nou nascut pana la 4 ani (0-18kg)
- Scaune auto grupa 1/2 de varsta se foloseste de la 6 luni panala 8 ani (9-25 kg)
- Scaune auto grupa 2/3 de varsta se foloseste de la 3 la 12 ani (15-36 kg)
- Scaune auto grupa 1/2/3 de varsta este recomandata utilizarii pentru transportul copiilor de la 6-9 luni si pana la 12 ani (9-36kg)

5. Sa NU uiti de semnul "Bebe la bord"
Desi legislatia rutiera nu prevede asta, brigada rutiera ne sfatuieste sa avem lipit pe parbrizul din spate al masinii o vinieta care sa indice ca avem un copil in masina: Bebe la bord, Copil la bord, Baby on board, Transporta copii. Aceasta vinieta este o masura in plus de siguranta, pentru ca, din pacate, chiar daca noi respectam toate regulile, participantii la trafic poate nu fac asta. Un astfel de mesaj aplicat pe luneta masinii ii poate face mai atenti.

  scaun auto reguli

6. Sa NU incetezi sa fii un exemplu bun pentru copilul tau
Copiii imita tot ceea ce vad la parintii lor, de la ticuri verbale la obiceiuri zilnice. Un astfel de obicei poate fi punerea centurii de siguranta. Daca noi, ca parinti, nu folosim centura de siguranta de fiecare data cand plecam cu masina la drum, atunci, sigur ca copilul nostru va face nazuri de fiecare data cand este instalat in scaunul auto sau in inaltator. Observand la noi gestul de fixare a centurii, va deveni si pentru el un gest natural, un obicei ca ii poate salva viata chiar si cand copilul nostru a devenit om mare.

7. Sa NU instalezi gresit scaunul auto
Inainte de a instala scaunul auto citeste cu atentie instructiunile de folosire. Acestea pot fi vitale. O simpla greseala de instalare poate costa viata copilului tau. De asemenea, este bine de stiut ca un studiu recent a demonstrat ca in cazul copiilor sub 3 ani asezati in mijlocul banchetei din spate, riscul de ranire in cazul unui accident scade la jumatate fata de oricare celelalte doua pozitii laterale. Copiii peste 3 ani asezati in centrul banchetei din spate au un risc cu 43% mai scazut de ranire decat copiii asezati la una dintre marginile banchetei din spate.

8. Sa NU uiti de dezactivarea air-bagului
Air-bagul a fot construit pentru adulti cu o greutate aproximativa de 75 de kg. La impact, cand se umfla, are o viteza foarte mare si o forta pe masura. Nivelul lui de deschidere este foarte jos. Astfel, un airbag poate rani puternic un copil, il poate chiar sufoca. Daca nu poti dezactiva air-bagul, tine copilul pe scaunul din mijloc al banchetei din spate. Daca are peste 12 ani si insista sa stea pe locul din fata, muta scaunul cat mai in spate posibil. De asemenea, nu lasa niciodata copilul nesupravegheat in masina!

  scaun auto reguli

9. Sa NU uiti de confort
Confortul copilului tau in timpul calatoriei cu masina este foarte important. In primul rand, pentru ca daca el se simte bine, va accepta mult mai usor sa stea linistit in scaunul auto si, cel mai important, nu va face galagie. Zgomotele puternice, isteria, tipetele, plansetele pot distrage soferul de la trafic, si pot pune, astfel, in pericol siguranta tuturor pasagerilor. Daca drumul este lung, faceti pauze la 1-2 ore de cate 10 minute. Alege un scaun auto care are si pozitie de somn. Ia dupa tine cat mai multe jocuri si carti care sa il tina ocupat pe cel mic. Ai grija sa fie hidratat continuu si sa asezi in spatele capului un prosop. Capul este cel care elimina cea mai multa transpiratie, iar in contact cu materialul scaunului poate produce iritatii si disconfort. Foloseste aerul conditionat. Fereste-l de soare, poarta mereu in masina un parasolar.

10. Sa NU spui "mie nu mi se va intampla"
Iata o vorba care este des intalnita si o putem cataloga drept cea mai mare greseala a oricarei persoane care foloseste un automobil. "Mie nu mi se va intampla" este echivalentul unei sinucideri. Oricui i se poate intampla, si a preveni este atat de simplu, incat nu merita sa iti risti viata ta sau a copilului tau, nu-i asa?

 

La joaca IN PARC

Am spune ca o simpla plimbare in parc nu este atat de periculoasa, insa, cu o documentare atenta, in statistici putem vedea ca 80% dintre accidentele copiilor se petrec la locul de joaca. Tot la locul de joaca, neatentia poate duce nu numai la accidente ci chiar la disparitia copiilor, la rapiri sau la situatii atat de groaznice incat nici nu vrem sa le mentionam. Ce putem face, noi, ca parinti, cand iesim cu cei mici in parc? Iata cateva reguli obligatorii:

1. Copiii mici trebuie tinuti de mana in mers, iar deplasarea si pozitionarea lor se face pe partea dinspre cladiri sau garduri, opusa marginii soselei. Drumul public nu se traverseaza niciodata prin spatele sau prin fata unui vehicul sau mijloc de transport public care se afla in statie.

2. Nu il scapa niciodata din ochi, indiferent de cat de mare este. Explica-i, ca daca el nu te vede, nici tu nu il vezi. Daca este mic, retine ca echilibrul lui este precar, nu poate masura distantele corect, nu poate percepe adancimile cum trebuie.

copil la joaca in parc

3. Du-l in locuri de joaca potrivite pentru varsta lui. Leagane cu suport in fata si in spate daca are sub 4 ani, fara franghii, scari si tobogane inalte daca are sub 2 ani.

4. Imbraca-l in hainute cat mai confortabile, care sa nu il incomodeze si care sa nu prezinta accesorii care sa se agate in dispozitivele de joaca.

5. Pana la 6 ani, cand cel mic capata un echilibru perfect, va cadea, indiferent de cat de bine il supraveghezi, indiferent ca se sprijina de un premergator sau de bara de la tobogan. De aceea, locul de joaca trebuie sa aiba o suprafata cat mai moale, sa fie iarba, nisip, covoare de cauciuc si sa il feresti de ciment, pietris, asfalt sau lemn.

6. Fereste-l de soare! Accesoriile de cap sunt absolut obligatorii indiferent de anotimp. Soarele este periculos si iarna si vara, iar cel mic trebuie sa aiba mereu capul acoperit. Da-i hainute cat mai deschise la culoare, iar vara foloseste crema cu factor de protectie solara. Cand este soare puternic, mai ales in iernile cu zapada, sunt indicati si ochelarii de soare.

7. Indiferent de cat de cald sau de frig este afara, cel mic va fi la fel de energic si va alerga dintr-o parte in alta. Si va transpira! Asa ca tu trebuie sa fii atenta sa il hidratezi si sa ai mereu la indeamna sticluta cu apa.

8. Invata-l sa se fereasca de straini. Indiferent de cat de dragut pare batranelul acela, indiferent ce ii ofera, copilul trebuie sa stie ca orice persoana necunoscuta este un strain, iar el nu are voie sa vorbeasca cu strainii.

9. Daca se intampla ca cel mic sa se rataceasca de tine, alegeti impreuna dinainte un loc in care sa va intalniti. Astfel, veti stii amandoi ca in acel loc va puteti regasi. Spune-i ca daca se va intampla sa nu te vada sau sa nu te gaseasca sa se duca sa te astepte pe o anumita banca, sau langa un anumit copac.

10. Permite-i sa fie nepoliticos! Uneori copiii sau adultii pot fi insistenti, pot sa rada de copilul tau, sa il admonesteze, sa il loveasca sau alte lucruri mai rele. Copilul tau trebuie sa stie ca are dreptul sa se apere, ca poate fi nepoliticos si sa fuga de langa o persoana, sa tipe la ea, sa refuze sa il ajute sau sa primeasca vreo atentie. Trebuie sa ii explici cat mai clar care sunt situatiile cand poate fi nerespectuos fata de un adult, sau cand poate sa se apere de un copil.

Tu respecti aceste reguli?

Material realizat cu sprijinul Bebe Confort.

Articolul urmator
O mamă i-a povestit copilului său aproape totul despre moarte, din greșeală
O mamă i-a povestit copilului său aproape totul despre moarte, din greșeală

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Nu mai lăsați copiii nesupravegheați în mașină! O mamă a fost calcată cu mașina de copilul ei de 6 ani, în parcare la Ikea
    Nu mai lăsați copiii nesupravegheați în mașină! O mamă a fost calcată cu mașina de copilul ei de 6 ani, în parcare la Ikea

    Un accident neobișnuit a avut loc în parcarea unui centru comercial din capitală. Autorul a fost chiar un copil de 6 ani lăsat nesupravegheat în mașină. Băiatul și-a...

    O femeie fără permis și-a lăsat copilul de 3 ani în mașină. Micuțul a pornit mașina și și-a lovit mama
    O femeie fără permis și-a lăsat copilul de 3 ani în mașină. Micuțul a pornit mașina și și-a lovit mama

    O mamă a plecat la cumpărături cu mașina familiei și fiul ei de numai trei ani, deși nu avea permis de conducere. Lucrurile s-au complicat când l-a lăsat pe micuț singur...

    Litoralul românesc sau Grecia? Cât costă drumul cu mașina până în stațiunea preferată a familiilor din România
    Litoralul românesc sau Grecia? Cât costă drumul cu mașina până în stațiunea preferată a familiilor din România

    Grecia, noua destinație de vis a familiilor din România pentru a-și petrece concediul! Ape limpezi, plaje curate, nisipuri fierbinți și servicii ca la carte! Hoteluri prietenoase...

    Tu i-ai impus REGULI copilului? Ce ar trebui orice părinte să-și învețe copilul când primește primul telefon
    Tu i-ai impus REGULI copilului? Ce ar trebui orice părinte să-și învețe copilul când primește primul telefon

    Chiar dacă știi că este momentul potrivit să-i permiți copilului tău să utilizeze un telefon, tot îți faci griji în legătură cu siguranța și cu sănătatea sa...

    Family Start - programul prin care tinerii pot primi bani pentru nuntă, chirie sau mașină! Ce trebuie să faci pentru a intra în posesia lor?
    Family Start - programul prin care tinerii pot primi bani pentru nuntă, chirie sau mașină! Ce trebuie să faci pentru a intra în posesia lor?

    Tinerii care vor să își cumpere o mașină, să își închirieze o locuință sau să organizeze nunta visurilor pot solicita suma maximă de 150000 de lei prin programul...

    ÎI cer voie copilului meu să îi schimb scutecul. Cele trei reguli de parenting ale mele care sunt șocante pentru alți părinți
    ÎI cer voie copilului meu să îi schimb scutecul. Cele trei reguli de parenting ale mele care sunt șocante pentru alți părinți

    O mamă a devenit populară pe TikTok după ce a postat un videoclip în care dezvăluie regulile de parenting după care se ghidează când vine vorba de copilul său. Ea spune...

    Al doilea copil m-a făcut o mamă mai relaxată. Am renunțat la multe lucruri pe care le credeam „obligatorii"
    Al doilea copil m-a făcut o mamă mai relaxată. Am renunțat la multe lucruri pe care le credeam „obligatorii"

    A născut al doilea copil și a devenit dintr-o dată mai „zen”. La ce a renunțat această mamă atunci când a apărut un alt membru al familiei și cum reușește să fie...

    Taie cordonul ombilical imaginar înainte de a ieși în parc. Nu trebuie să stai pas cu pas după copil la locul de joacă
    Taie cordonul ombilical imaginar înainte de a ieși în parc. Nu trebuie să stai pas cu pas după copil la locul de joacă

    Părinții care stau lângă copiii lor la locurile de joacă, urmărindu-le fiecare mișcare și sugerându-le cum ar trebui să se joace, în loc să îi protejeze, le...

    © 2024 Qbebe