Ce trebuie sa stii despre gaurile in urechi la copii

Ce trebuie sa stii despre gaurile in urechi la copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Faptul ca sunteti sau nu de acord cu gaurirea urechilor celor mici constituie o decizie personala. Iata insa ce trebuie sa stiti despre aceasta procedura, cand si in ce mod este indicata, precum si ce complicatii pot aparea in lipsa respectarii unor norme de igiena corespunzatoare alaturi de doamna doctor Ana Maria Apostol, medic specialist ORL si doamna doctor Andra Iorga, medic specialist pediatru.

De ce se gauresc urechile copiilor

Motivele, in mod surprinzator, sunt din cele mai variate. Astfel, uniii parinti vor sa deosebeasca fetita de baieti, altii se gandesc ca vor simti mai putina durere la o varsta frageda (in comparatie cu o varsta mai inaintata) sau ca se vor vindeca mai rapid. Din punct de vedere cultural, gaurirea urechilor se realizeaza ca traditie familiala sau ca parte a mostenirii culturale, de exemplu latino-americanii opteaza pentru aceasta procedura inainte de a parasi spitalul pentru ca astfel fetitele isi incep viata cu un simbol al feminitatii

Doamna doctor Ana Maria Apostol, medic specialist ORL, competenta Endoscopie si Audiometrie pe care o puteti gasi in cadrul Clinicilor Medlife, dar si la adresa www.alertaorl.ro completeaza: 

"Cel mai sanatos ar fi fara gauri in ureche pentru ca acea gaura aduce un "prejudiciu" tegumentului si tesutului subcutanat putand sa se infecteze local des si sa modifice chiar anatomia lobului urechii (gaura se poate largi atat de medicmult incat portiunea inferioara a lobului urechii sa se desprinda si sa trebuiasca sa se puna un fir pentru a-l repara)." 

Doamna doctor Andra Iorga, medic specialist pediatru Hyperclinica MedLife Constanta ne ofera urmatoarele informatii:

"Gaurile in urechiusele fetitelor in vederea purtarii cerceilor reprezinta un subiect controversat. Cel mai adesea, ele sunt dorite pentru efectul estetic, dar sunt situatii cand sunt impuse de cultura anumitor civilizatii. Parintii aleg adesea sa le faca inca „din fasa", deoarece nu exista o cauza medicala care sa recomande asteptarea, dar procesul nu este total lipsit de riscuri. Foarte important este sa fie mentinute conditiile de asepsie, antiseptie si sterilizare pentru evitarea transmiterii unor boli precum: hepatita, virusul HIV.

Interventia nu necesita anestezie din doua motive:
- Anestezia presupune grad similar de durere ca efectuarea gaurilor

- Copilul este prea mic pentru a realiza gradul durerii."

cercei 

Care este varsta potrivita

Pentru inceput, trebuie mentionat faptul ca Academia Americana a Pediatrilor considera ca exista un risc minor de complicatii asociate la orice varsta, chiar daca piercing-ul este realizat cu grija si ingrijit adecvat. Insa, aceeasi autoritate considera ca este mai bine sa asteptati pana cand copilul are varsta pentru a-si ingriji singur gaurile din urechi.

In principiu, gaurile in urechi la copii reprezinta o decizie extrem de personala si nu exista nicio varsta optima, insa sunt importante  de evaluat riscurile unei interventii timpurii. Astfel, conform medicului pediatru Wendy Sue Swanson, orice intepatura a pielii deschide oportunitatea unei infectii, iar bebelusii au sistemele imunitare in curs de dezvoltare, prin urmare specialistul le recomanda varsta de 6 luni drept minima pentru piercing. Daca doriti sa lasati decizia la latitudinea copilului, varsta minima potrivita este 10 ani; astfel isi va putea asuma responsabilitatea ingrijirii urechilor.

Recent (in urma cu aproximativ 3 saptamani) a fost initiata o petitie pentru a interzice gaurile in urechi la bebelusi si copii de varsta mica. Campania denumita 38 de grade desemneaza practica drept "o forma de cruzime asupra copiilor", adaugand ca "nu serveste niciunui scop, afara de cel al satisfacerii vanitatii parintilor". Initiativa a fost pornita de Susan Ingram care solicita impunerea unei limite legale de varsta cu titlul "De ce este importanta? (n.r. gaurirea urechilor)" si afirma ca "durere severa si teama este indusa copiilor inutil. Alte forme de agresare fizica a copiilor sunt ilegale, nici aceasta situatie nu ar trebui sa difere."  

Citeste si: Urechile bebelusului: tot ce trebuie sa stii 

 cerceiDoamna doctor Ana Maria Apostol, medic specialist ORL, competenta Endoscopie si Audiometrie pe care o puteti gasi in cadrul Clinicilor Medlife, dar si la adresa www.alertaorl.ro completeaza:

"Gaurile in urechi la fetite se fac din punct de vedere estetic, pentru a pune fetitei cercei. Aceasta manevra se poate face la orice varsta, preferabil la nastere, cand suntem intr-o institutie spitaliceasca, cu cadre medicale compente si cu experienta. La nastere aceasta manevra se face in conditii aseptice, in sectia de neonatologie.
In rest, de-a lungul vietii, se practica acceasta manevra intr-un cabinet medical, sub supravegerea unui medic, cu instrumente medicale sterile, cu dezinfectarea locului inainte de manevra."

Solutii pentru ameliorarea durerii

Unii medici recomanda utilizarea unei creme topice cu derivati ai lidocainei care poate ajuta la anestezierea lobilor urechilor; se aplica un strat cu 30-60 minute inainte de piercing. Poate ajuta si un cub de gheata pus pe urechi cu 15-30 minute inainte (amorteste receptorii durerii), insa nu in contact direct cu pielea. O oarecare durere va fi resimtita (nu se foloseste anestezie deoarece doare mai mult decat procedura in sine), prin urmare este normal sa planga, insa daca copilul este suficient de mare ii puteti explica procedura asemanand-o cu o injectie. Unii medici consimt si folosirea de analgezic de tip acetaminofen sau ibuprofen in prealabil.

Sfaturi pentru cercei

Cerceii din otel inoxidabil chirurgical hipoalergenic si prinderile aferente reprezinta cea mai potrivita alegere-nu contin nichel sau alte aliaje care pot cauza o reactie alergica (alergia la nichel si cobalt sunt des intalnite). Unii copii sunt sensibili chiar la aur alb deoarece contine adesea nichel (dar si la cerceii placati cu aur), conform Bruce Brod, profesor de dermatologie din Universitatea Pennsylvania. Alte optiuni pe care le puteti lua in considerare fara probleme: platina, titaniu si aur de 14 karate; asigurati-va de compozitie (pentru toate componentele care intra in contact cu pielea) inainte de a-i cumpara.
De asemenea, cerceii cu surub sunt mult mai potriviti deoarece se desfac mai greu, minimizand astfel riscul de inghitire, ranire. Trebuie sa fie mici, rotunzi, cat mai aplatizati in partea din fata.

Procedura de gaurire a urechilor

In primul rand, este bine sa intrebati daca medicul dermatolog sau pediatru efectueaza piercing-uri; ei dispun de echipament steril si urmeaza intocmai procedurile de siguranta in sanatate. Specialistul la care apelati (eventual la recomandarea medicului/rudelor/cunostintelor) trebuie sa aiba cel putin un an de experienta in piercing; conform medicului Lisa Garner, dermatolog, verificati daca isi curata constant mainile sau foloseste gel antibacterian, inlocuieste manusile, curata lobii urechilor cu solutie antiseptica si foloseste un instrument steril si nou pentru fiecare ureche, desigilat in fata voastra (nu este indicat pistolul de piercing deoarece nu poate fi sterilizat, ci niste cerceiace speciale). Cea mai buna optiune este piercing-ul simultan deoarece copilul poate deveni agitat din cauza durerii si nu va suporta imediat introducerea celui de-al doilea cercel.

Este esential ca piercing-ul sa evite cartilajul urechii deoarece in acest caz creste riscul de infectie si formatiune cheloida. Vaccinarea copilului inainte de piercing este importanta deoarece poate preveni o infectie cu tetanos. 

Sfaturi de ingrijire a gaurilor

Dupa piercing puteti sa evitati infectarea prin pastrarea curata a zonei. Spalati-va intai pe maini si apoi curatati spatele gaurilor de 2 ori pe zi cu o discheta/tampon de bumbac inmuiat in alcool, peroxid de hdrogen sau solutie dezinfectanta / cu antibiotic, in functie de recomandarea medicului. Permiteti gaurii sa isi mentina forma rotind usor cerceii si impingandu-i in fata si in spate de cateva ori, insa nu apasati zona. Cerceii nu trebuie sa fie prea stramt fixati, iar dupa baie nu lasati apa sa persiste pe urechi (uscati). Nu indepartati primii cercei (daca nu apare nicio problema de sanatate) cel putin 6 saptamani; in caz contrar, gaurile se vor inchide. Dupa acest interval ii puteti inlocui cu altii, insa trebuie pastrati continuu timp de 6 luni pentru ca gaurile sa devina permanente.

Pentru copiii mai mari, spuneti-le sa nu isi atinga urechile. Daca isi schimba singur hainele/se piaptana, asigurati-va ca nu isi irita urechile in acest timp. Produsele cum sunt fixativ, sampon, parfum nu ar trebui utilizate. Unii specialisti considera ca anumite sporturi/activitati ar trebui evitate, in timp ce altii nu considera necesar. Trebuie mentionat in acest sens: inotul (in ocean sau lac-pot exista bacterii) cel putin 2 saptamani, echitatia (si altele similare care presupun purtarea unei casti). Pot fi aplicate mici bandaje/leucoplast pentru protejarea urechii ca sa nu indepartati cerceii.

Doamna doctor Ana Maria Apostol, medic specialist ORL, competenta Endoscopie si Audiometrie pe care o puteti gasi in cadrul Clinicilor Medlife, dar si la adresa www.alertaorl.ro completeaza: 

"Cel mai bine ar fi ca imediat dupa efectuarea gaurii sa se monteze un cercel de aur, pentru ca aurul este cel mai putin alergen si poate sa produca cea mai putina inflamatie locala. Imediat dupa manevra si in zilele urmatoare se produce o inflamatie locala, cu roseata tegumentului si durere, care se poate suprainfecta usor cu supurarea acestuia, motiv medicpentru care trebuie sa dezinfectam local zona cu Betadina si sa aplicam local un antibiotic gen Baneocin."

Doamna doctor Andra Iorga, medic specialist pediatru Hyperclinica MedLife Constanta ne ofera urmatoarele informatii: 

"Exista cateva masuri de ingrijire post intepatura:
- Igienizarea zilnica a zonelor cu apa oxigenata si betadina

- Acordarea atentiei asupra zonelor in vederea observarii aparitiei semnelor vreunei infectii sau chiar reactii alergice (la metal)

- Siguranta inchiderii cerceilor pentru a evita inghitirea lor

Alegerea efectuarii gaurilor in urechi depinde de dorintele parintilor. La noi in tara, cerceii tin doar de estetica. Atata timp cat masurile de igiena, sterilizare si siguranta sunt indeplinite, manevra nu presupune niciun risc.

Semne de infectie

Inrosirea, umflarea, supuratia sau orice tip de durere, mancarimea, sangerarea sau disconfortul constituie indicii ca trebuie sa apelati la un medic pentru a determina daca este vorba de infectie sau alergie, conform Jenny Murase, asistent de dermatologie. Daca este o alergie, inlocuirea cerceilor va rezolva problema, daca este o infectie, necesita tratament antibiotic. In orice situatie insa, cel mai bine este sa indepartati cerceii si apoi sa luati in considerare repetarea procedurii. Retineti ca sunt sanse ca tesut cheloid (tesut cicatricial gros care necesita indepartarea prin tratament medical sau interventie chirurgicala) poate aparea pentru ambele cazuri mentionate deoarece zona este traumatizata in mod repetat. Infectia poate aparea si chiar ca urmare a montarii prea stramte a cerceilor.

In final, trebuie subliniat faptul ca alte complicatii ale piercing-ului, mai putin intalnite, sunt: ruperea lobului urechii si inecarea cu cercelul. Pentru acestea este important sa alegeti cercei care nu se desfac usor (pot cadea parti chiar in ureche sau pot fi inghitite) si care nu atarna sau nu sunt cu inel (este mai mare riscul de rupere a lobilor urechii in timpul de joaca).

Pareri de mamici

 "Eu stiam din sarcina ca ii voi pune cercelusii cat suntem in spital. Pentru ca e mai simplu si mai igienic. Eu nu am gauri pentru cercei in urechi, si pentru mine a fost un motiv de frustrare continua in adolescenta, si chiar si acum. Nu am avut curaj sa ma duc sa imi fac, cerceii cu clipsuri erau foarte rari, si eram tot timpul invidioasa pe colegele mele care purtau cercei. Asa ca mi-am spsu ca fiicei mele ii voi face in spital, cand o nasc. Gaurile i le-a facut neonatologul alaturi de asistenta, eram si eu prezenta. Cea mica a scancit putin si atat. S-au vindecat repede, fara complicatii. Am folosit niste cercelusi mici de aur, cu tortita, care nu au deranjat-o deloc. Acum e tare mandra de cerceii ei." Ioana, 29 de ani, mama Ilincai de 4 ani.

"Am stat mult pe ganduri daca sa ii fac sau nu gauri in urechi in spital Anastasiei. M-am gandit ca e o cruzime sa ii gauresc urechiusele mici de bebe. Gandeam asta in timp ce imi puneam cercei in urechi. Am privit apoi la colectia mea uriasa de cercei. Oare sa o las pe ea sa decida cand se va face mai mare daca vrea sau nu? Oare chiar n-o sa vrea? O sa ma acuze ca i-am facut gauri cand era bebe? Apoi am rumegat si cealalata fata a monedei: mama ei poarta cercei. Daca ma va intreba: Mami, tu de ce porti cercei si eu nu? Daca va cere sa poarte si ea cercei mult prea devreme? Cand este mai usor pentru ea sa suporte durerea gauririi urechilor? Acum cat este bebe sau la 5-7-10 ani? Si am decis ca mai bine ii fac in spital gaurile. Nu stiu daca am luat decizia corecta. Eu sper ca da." Iuliana, 27 de ani, mama Anastasiei, 3 luni. 

"Eu cred ca fiecare parinte este cel care decide si tot el isi asuma responsabilitatea si consecintele deciziei lui. Eu am ales sa nu ii fac gauri in urechi Marei, dar nici nu ii judec pe cei care fac asta in spital in primele zile de viata ale bebelusului. Eu nu am avut curajul si inima sa o las aproape de ac. Inca este mica, dar pentru ca traim in societate, si la noi se poarta cerceii, astept sa ma intrebe la un moment dat de ce celelalte fete au cercei si ea nu. Dar ne vom ocupa de problema asta la timpul ei. Pana atunci sunt impacata cu decizia mea." Alina, mama Raisei de 2 ani.

Multumim mamicilor si doamnelor doctor Ana Maria Apostol si Andra Iorga pentru ajutorul acordat in realizarea articolului. 

Surse:
www.dailymail.co.uk; www.mypregnancybaby.com; www.babycenter.com; www.babble.com; www.newkidscenter.com; www.parents.com; www.dailymail.co.uk

Articolul urmator
Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Soacra mea i-a dat găuri în urechi fiicei mele de 5 ani fără să mă întrebe
    Soacra mea i-a dat găuri în urechi fiicei mele de 5 ani fără să mă întrebe

    Relația noră-soacră este mai mereu conflictuală, altfel nu ar fi devenit subiect de emisiuni TV. Iar când apar și copiii în peisaj, totul se complică. Mama soacră are...

    Surpriza zilei pentru o tânără mămică: fetița ei de patru ani și-a făcut singură găuri în urechi
    Surpriza zilei pentru o tânără mămică: fetița ei de patru ani și-a făcut singură găuri în urechi

    Pentru că toate fetițele de vârsta ei purtau cercei și ea nu, această micuță curajoasă a luat problema în propriile mâini și și-a dat singură găuri în...

    Frumusețea nu trebuie să fie perfectă! "Fetița mea a rămas fără buze și urechi când era doar un bebeluș, dar are o față unică și adorabilă"
    Frumusețea nu trebuie să fie perfectă! "Fetița mea a rămas fără buze și urechi când era doar un bebeluș, dar are o față unică și adorabilă"

    Un diagnostic crunt pus la doar câteva zile de viață a schimbat complet soarta unei fetițe cu un chip de înger. Fără buza de jos și ambele urechi, micuța duce acum o...

    Spălături în urechi: când sunt recomandate
    Spălături în urechi: când sunt recomandate

    S-ar putea să fii tentată să iei un tampon de bumbac și să te apuci de îndepărtat ceara imediat ce o vezi sau simți. Însă știai că ceara de ureche protejează canalul...

    Un băiat de 8 ani din Bistrița Năsăud a fost legat de scaun și tras de urechi de învățătoare
    Un băiat de 8 ani din Bistrița Năsăud a fost legat de scaun și tras de urechi de învățătoare

    Un dascăl din Bistrița Năsăud ar fi tras de urechi un elev și l-ar fi legat cu scotch de scaun în timpul orelor. Copilul ar fi aruncat cu o bucățică de plastilină într-o...

    Dăm sau nu găuri în urechi bebelușelor? O influenceriță din showbiz-ul românesc a fost aspru criticată în online după ce fetița ei de câteva luni a apărut cu cercei
    Dăm sau nu găuri în urechi bebelușelor? O influenceriță din showbiz-ul românesc a fost aspru criticată în online după ce fetița ei de câteva luni a apărut cu cercei

    O tânără cunoscută în mediul online a stârnit rumoare în mediul online după ce a publicat o postare cu fiica ei de doar 9 luni cu cercei în urechi. Ce...

    Vecina mea s-a plâns de zgomotul făcut de copilul meu când plânge, așa că i-am cumpărat dopuri pentru urechi
    Vecina mea s-a plâns de zgomotul făcut de copilul meu când plânge, așa că i-am cumpărat dopuri pentru urechi

    Să locuiești la bloc presupune și să ai mereu grijă să fii în relații cât mai bune cu vecinii, să te străduiești cât mai mult să nu-i deranjezi. O asemenea...

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    © 2025 Qbebe