Aparatul dentar pentru copii: avantaje, tipuri și recomandări

Aparatul dentar pentru copii: avantaje, tipuri și recomandări

Qbebe.ro

Mulți părinți stau în cumpănă atunci când vine vorba despre montarea unui aparat dentar pentru copii. Malpoziţiile dentare (dinţii distanțați, înghesuiți ori strâmbi) nu sunt doar o problemă estetică, ci și una de sănătate. Problemele de ortodonţie pot duce cu timpul, pe lângă formarea unor complexe de inferioritate, la apariția cariilor, pronunţie defectuoasă și afecțiuni ale stomacului.

Citește în continuare care sunt avantajele aparatului dentar pentru copii, de câte tipuri este, dar și alte informații utile.

Aparatul dentar pentru copii - avantaje

Dinţii distanțați, înghesuiți ori strâmbi duc la o masticaţie defectuoasă și nici nu pot fi igienizați corect, ceea ce provoacă probleme serioase în timp. Mai târziu, în adolescență ori la maturitate, ar putea fi necesare tratamente complexe și costisitoare.

Principala funcție a tratamentului ortodontic este de a pune dinții în poziția corectă, obținând astfel un rezultat estetic și funcțional. Prin obținerea unei mușcături corecte sunt prevenite apariția cariilor, a afecțiunilor gingivale și a bolilor stomacale.

Aparatul dentar îmbunătățește estetica dento-facială, facilitează îndepărtarea corectă a plăcii bacteriene, ajută la masticație și la dicție.

copil cu aparat dentar

La ce vârstă se pune aparat dentar la copii?

Prima vizită la o clinică dentară trebuie făcută în jurul vârstei de 1-2 ani, astfel încât copilul să fie familiarizat încă de mic cu medicul stomatolog. În funcție de necesități, ar putea fi necesară o monitorizare la un interval de 6 luni.

Erupția primului dinte permanent arată că este momentul și pentru primul consult al unui specialist ortodont. De regulă, acesta are loc în jurul vârstei de 7 ani și constă într-o examinare atentă a dinţilor şi a maxilarului.

Pentru a depista din timp eventuale probleme, medicul poate recomanda efectuarea unei radiografii pentru a observa dimensiunea şi poziţia dinţilor permanenţi care urmează să erupă. În cazul în care se constată probleme, ortodontul este cel care decide dacă copilul va purta aparat dentar ori nu.

Tipuri de aparate dentare pentru copii

În prezent, există o diversitate de aparate dentare, astfel că poate fi o adevărată provocare să alegi tipul potrivit pentru copilul tău. Aparatele dentare se împart în două tipuri - mobile și fixe care, la rândul lor, pot fi de metal, de ceramică sau safir.

Aparatul dentar mobil este indicat copiilor cu dentiție temporară. Acest model poate fi îndepărtat de pe dinți, însă recomandarea este să fie purtat minimum 16 ore pe zi. Poate fi îndepărtat în timpul meselor și pentru igienizare. Acest tip este recomandat copiilor până în 12 ani, după această vârstă dantura este formată și este indicat aparatul dentar fix.

Aparatul dentar fix este de mai multe tipuri: metalic, ceramic (brackeții sunt realizați din ceramică policristalină opacă, imitând nuanța dinților), din safir (aspect de bijuterii pe dinți).

Tehnica linguală este o inovație nouă în domeniu. Brackeții sunt montați pe partea din spate a dinților, fiind astfel invizibili.

Mai există și aparate dentare care au structură de gutieră. Aceste dispozitive nu au brackeți sau sârme, fiind destul de confortabile în comparație cu modelele clasice. Gutierele sunt transparente și pot corecta rapid migrații minore ale dinților.
Aparatul dentar - semne că ar trebui purtat
Părinții se pot ghida după anumite semne pentru a-și da seama dacă micuțul lor trebuie să poarte aparat dentar.

  • dinți aglomerați, deplasați sau aflați în afară;
  • respirație pe gură;
  • mușcarea obrazului;
  • scrâșniri din dinți pe perioada nopții;
  • dificultăți la mestecat;
  • diferență între incisivii de sus și de jos.

Aparatul dentar pentru copii: care sunt etapele?

Prima etapă constă într-o ședință la specialist. Înainte de montarea aparatului dentar, medicul realizează detartraj și periaj profesional pentru a îndepărta placa bacteriană și tartrul de pe dinți. Dacă există carii, acestea trebuie rezolvate înainte de montarea aparatului dentar la copii, ne spun specialiștii de la clinica Hello Clinic din Buzău.

Grație tehnicilor moderne, fixarea aparatului dentar este mai puțin dureroasă față de trecut. Sunt necesare vizite periodice la ortodont pentru a fi monitorizată evoluția tratamentului, dar și pentru ajustarea dispozitivului.

Aparatul dentar la copii: cât timp trebuie purtat?

În funcție de complexitatea fiecărui caz, purtarea aparatului poate dura, în medie, între un an si jumătate și doi ani. Însă există și situații în care problemele dentare pot fi rezolvate în doar câteva luni.

Problemele ortodontice pot fi rezolvate mai ușor în copilărie, astfel că specialiștii nu recomandă amânarea montării aparatului dentar.

Articolul urmator
Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament
Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copilul și aparatul dentar. Cum îl ajuți să se adapteze
    Copilul și aparatul dentar. Cum îl ajuți să se adapteze

    La unii copii, aparatul dentar este o necesitate. Acest instrument folosit de medicii dentiști să corecteze postura dinților copiilor, poate fi la început destul de deranjant pentru...

    O femeie a amânat nunta pentru că viitorul ei soț și-a pus aparat dentar
    O femeie a amânat nunta pentru că viitorul ei soț și-a pus aparat dentar

    O femeie a povestit, pe Reddit, că și-a amânat nunta fiindcă viitorul ei soț și-a pus aparat dentar. Ea a recunoscut că îi era rușine de felul în care va arăta...

    O fetiță cu dizabilități a rămas fără aparatul auditiv după ce un hoț a furat geanta mamei în Eforie
    O fetiță cu dizabilități a rămas fără aparatul auditiv după ce un hoț a furat geanta mamei în Eforie

    O fetiță cu dizabilități nu mai aude nimic, pentru că un hoț a furat rucsacul în care se aparatul său auditiv, de pe plaja în care se afla împreună cu familia ei,...

    Prima excursie cu trei copii la Disney World. Un părinte vorbește sincer despre avantaje și dezavantaje
    Prima excursie cu trei copii la Disney World. Un părinte vorbește sincer despre avantaje și dezavantaje

    Printre experiențele inedite pe care îți dorești să i le oferi copilului tău se poate regăsi și aceasta: o excursie într-un parc tematic precum este și Disney World (din...

    3 tipuri de parenting care duc la copii anxioși
    3 tipuri de parenting care duc la copii anxioși

    Prin raportarea la doi factori majori (control- așteptări și susținere), se poate vorbi despre 4 stiluri de parenting: autoritar, autoritativ, permisiv și neglijent. Toate au impact...

    Au apărut primii pacienți mușcați de căpușe! Lista completă de recomandări din partea medicilor
    Au apărut primii pacienți mușcați de căpușe! Lista completă de recomandări din partea medicilor

    Căpușele sunt active începând cu luna aprilie, până în luna noiembrie. Aceasta este perioada în care trebuie să avem mare grijă și să ne ferim de aceste...

    Scleroterapie: beneficii și recomandări
    Scleroterapie: beneficii și recomandări

    Întrucât orice modificare a aspectului unei părți a corpului trebuie să te îngrijoreze, nu poți neglija nici prezența venelor foarte vizibile pe suprafața pielii...

    Tipuri de pește recomandate în sarcină
    Tipuri de pește recomandate în sarcină

    Peștele este unul dintre cele mai bune alimente pe care le poți consuma în sarcină. Da, ai citit bine! Deși multe viitoare mămici evita să mănânce pește în timpul...

    © 2025 Qbebe