8 lucruri care interfereaza cu somnul copilului tau

8 lucruri care interfereaza cu somnul copilului tau

Alina Nedelcu - Redactor Senior

In ierarhia lucrurilor bune pe care ni le dorim pentru micutii nostri, somnul  sanatos ocupa un loc de frunte. De aceea, depunem eforturi pentru a incerca sa le asiguram conditiile necesare pentru a dormi bine, intrucat stim ca somnul aduce numeroase beneficii, printre care: intarirea sistemului imunitar, reducerea riscului de a deveni obezi, cresterea capacitatii de atentie si de concentrare, reactii mai bune la diferiti stimuli, rezultate mai bune la invatatura etc. Din pacate, se intampla adesea sa nu constientizam faptul ca in preajma copiilor nostri se afla numeroase lucruri ce pot interfera cu somnul lor, printre care si cele 8 prezentate in articolul de mai jos. Informati-va bine si straduiti-va sa eliminati, pe cat posibil, acele lucruri care ar putea cauza un somn intrerupt si nu i-ar da voie copilului sa se odihneasca asa cum trebuie.

I. Lucruri/ fiinte din casa care pot favoriza somnul intrerupt la copii si la bebelusi

Televizorul, computerul, telefoanele mobile, jocurile video

Ne este binecunoscut faptul ca micutii nostri sunt tentati sa petreaca mult timp in fata a tot felul de ecrane. Adesea, nu fac acest lucru doar pe timpul zilei, ci si seara, cand se apropie ora de culcare.
Datoria noastra este de a-i supraveghea cu mare atentie si de a ne stradui sa stea cat mai putin timp in prezenta lor. Mult mai bine este sa le dam ocazia sa-si ocupe timpul cu alte activitati, precum joaca in aer liber, cititul, desenatul sau pur si simplu sa ne plimbam cu ei.

Studiile efectuate in ultimii ani au demonstrat ca simpla prezenta a telefoanelor mobile, a televizorului sau a computerului in dormitorul copilului poate scadea calitatea somnului. De pilda, un studiu de anul trecut (efectuat in cadrul "Seattle Children's Research Institute"), ce s-a raportat la un numar de peste 2000 de copii, a aratat ca cei ce au dormit in apropierea unui smartphone sau a altui tip de ecran s-au odihnit mult mai putin decat cei carora nu li s-a permis sa aiba in dormitor vreunul dintre acestea.
In plus, in acelasi studiu s-a precizat faptul ca jocurile video, telefoanele mobile, televizorul si calculatorul pot interfera cu somnul copilului in sensul in care contribuie "la supraexcitare si intrerup procesul natural de secretie al melatoninei" (hormon responsabil de buna desfasurare a somnului).
Iata de ce, inainte ca micutii nostri sa se culce, este recomandabil sa-i implicam in activitati cum ar fi: sa faca o baie relaxanta, sa citim sau sa stam de vorba.

Prezenta televizorului in camera copilului este daunatoare

Citeste si: Jocurile video: avantaje si dezavantaje pentru copii

Prezenta unui animal de companie

Cei mai multi copii isi doresc sa aiba un animalut de companie.
Nu este un lucru rau in a le indeplini aceasta dorinta, dar copilul trebuie sa stie ca animalul are locul sau in casa si acesta nu trebuie lasat sa stea in camera copilului, cu atat mai mult sa doarma in pat cu el.
Asa cum sunt de parere si specialistii, prezenta unui animal de companie, oricat de mic, poate intrerupe somnul copilului, intrucat il va trezi de mai multe ori sau ii poate provoca anumite forme de alergii (copilul poate fi alergic la un anumit animal, cum ar fi la pisica, fara ca noi sa fi stiut acest lucru pana cand micutul nu a stat mai mult in preajma animalului respectiv).

Un animal de casa poate provoca somnul intrerupt la copii

II.Obiceiuri ce pot conduce la aparitia somnului intrerupt la copii si la bebelusi

Lipsa unei rutine de dinainte de culcare

Fie ca avem copii mai mici, fie ca avem copii ce sunt deja la scoala, este foarte important sa le facem o rutina inainte de somnul de noapte.
Nu este nevoie sa apelam la lucruri complicate, ci sa-i invatam sa desfasoare activitati de tipul: sa faca baie, sa se spele pe dinti, sa asculte o muzica relaxanta, sa ne uitam impreuna pe o carte frumoasa etc.

Toate acestea ii vor transmite copilului semnalul ca a venit timpul de culcare, ca trebuie sa se odihneasca. Astfel, va intra mai usor in lumea viselor, somnul va fi mai profund si se va trezi mai odihnit.

Din contra, daca nu ne obisnuim copilul cu asemenea activitati si nu va avea ragazul necesar de a se bucura de tranzitia de la activitatea intensa la a pune capul pe perna, acest fapt va putea interfera cu somnul sau. In acest caz, se poate intampla ca micutul sa nu poata adormi, iar cand va reusi, va avea un somn intrerupt si deci mai putin odihnitor.

Rutina de dinainte de culcare

Orele prea diferite de culcare Copilul are ore diferite de culcare si de trezire

Pot fi un alt element ce interfereaza cu somnul copilului. Practic, intr-o zi stabilesti o anumita ora de culcare, iar in urmatoarea zi te astepti ca micutul sa se culce, fara probleme, la o alta ora.
O asemenea situatie este mai frecventa in cazul copiilor ce sunt la scoala. De exemplu, in timpul weekend-ului il lasi pe copil sa se uite la televizor pana mai tarziu, iar in timpul saptamanii il trimiti devreme la culcare. In consecinta, se poate intampla ca micutul sa nu poata adormi la ora pe care i-ai fixat-o si se va trezi mai obosit.

O solutie potrivita este ca si pe timpul weekend-urilor sau vacantelor sa-i stabilesti o ora de culcare nu foarte diferita de cea din timpul programului obisnuit.

Citeste si: De ce copilul se trezeste prea devreme si de ce se culca prea tarziu?

Prea multa agitatie inainte de culcare

Desigur ca ne place atunci cand micutul nostru este vesel si energic. Dar trebuie sa avem grija ca orice fel de activitati care ii vor stimula energia, in loc sa-l relaxeze, sa fie evitate in apropierea orei de culcare.
Lasati copilul sa zburde oricat vrea pe parcursul zilei, dar incercati ca, pe masura ce seara se apropie, sa-i propuneti activitati menite sa-l destinda, sa-l ajute sa se calmeze si astfel sa-l pregateasca de somn.

Prea multa agitatie inainte de culcare

III. Alti factori ce ar putea genera somnul intrerupt la copii si la bebelusi

Diverse tulburari ale somnului

Din pacate, copiii pot avea, la un moment dat, variate tulburari ale somnului, cum ar fi: apnee, "sindromul picioarelor nelinistite", spaime nocturne, cosmaruri sau insomnii.
O prima masura in acest sens este sa consulti un medic pediatru. Acesta va putea da un diagnostic si un tratament sau, daca va considera ca tulburarea de somn poate avea cauze psihologice, sa va trimita la un specialist.
Numai asa veti putea elimina, treptat, tulburarea ce intrerupe somnul copilului tau si nu ii permite sa se odihneasca suficient.

Somn intrerupt la copil din cauza unor cosmaruri

Citeste si: Rezolvari pentru 3 probleme de somn ale copilului tau

Consumul anumitor tipuri de alimente, bauturi si medicamenteConsumul de prea multa ciocolata poate favoriza somnul intrerupt

In special alimentele care contin cafeina interfereaza cu somnul copilului, intrucat induc o stare de agitatie, ce nu il va lasa pe copil sa adoarma cu usurinta si sa aiba un somn linistit.
Cele mai cunoscute alimente cu cafeina sunt cele pe baza de ciocolata (batoane de ciocolata, prajituri cu ciocolata, ciocolata calda etc.).
Exista insa si bauturi ce pot contine cafeina, precum sucurile acidulate sau asa-numitele "energizante".

In ceea ce priveste medicamentele, o parte dintre cele folosite in tratarea racelilor, unele antihistaminice sau chiar unele antibiotice pot provoca un somn intrerupt, intrucat au ca efect si stimularea energiei.
Desigur, in general, acestea sunt luate pentru o perioada de timp nu prea indelungata. Mai complicat este insa atunci cand copilul necesita un tratament de lunga durata bazat pe unele dintre medicamentele mentionate.

Mutarea intr-o noua locuinta

Odata ce va mutati intr-o alta casa, faptul ca micutul nu este inca familiarizat cu noutatile ii poate crea stress. Acesta va conduce, implicit si la aparitia unor tulburari de somn: fie copilul nu poate adormi, fie doarme agitat si are un somn intrerupt.
Zgomotele noi care se aud, atmosfera diferita, dar si pozitionarea diferita a camerei (aceasta se poate afla prea departe de camera parintilor) si a patului din camera pot afecta somnul copilului.

Exista insa solutii prin care poti evita ca micutul tau sa se confrunte cu astfel de probleme. De exemplu, incearca sa-i amenajezi noua camera cat mai asemanator cu cea pe care a avut-o inainte. Pastreaza-i cat mai multe dintre obiectele cu care este deja familiarizat, in special jucariile preferate.
De asemenea, reamintiti-i mereu ca sunteti langa el, chiar daca dormitorul vostru se afla la o distanta mai mare fata de al sau.

Mutarea intr-o noua locuinta poate crea stress

Ce alte lucruri care ar putea favoriza somnul intrerupt la copii mai cunosti?

Surse:
http://childparenting.about.com/od/healthsafety/ss/9-Things-That-Interfere-with-Kids-Sleep.htm
http://healthland.time.com/2011/06/27/tv-video-games-at-night-may-cause-sleep-problems-in-kids/
http://www.huffingtonpost.com/2015/08/17/things-keep-kid-awake-night_n_7485602.html
http://www.med.umich.edu/yourchild/topics/sleep.htm

Surse poze:
http://images.wisegeek.com/mother-and-child-reading-in-bed.jpg
 

Articolul urmator
Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu
Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil
    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil

    Printre preocupările majore pe care le ai, ca părinte, se regăsește și aceasta: să nu ajungi să-ți strici relația cu copilul tău. De aceea, te preocupi permanent să găsești...

    12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău
    12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău

    Odată ce te căsătorești, cel mai mult îți dorești să ai parte de dragostea și de atenția soțului tău. Cu toate acestea, nu este exclus ca, la un moment dat, să sesizezi că...

    Sunt profesoară: iată 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată educatorilor copilului meu
    Sunt profesoară: iată 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată educatorilor copilului meu

    Și învățătoarele pot deveni faimoase pe TikTok. Asta demonstrează Emily Glankler, o profesoară de istorie care are aproape jumătate de milion de urmăritori pe TikTok și care a...

    7 greșeli care pot afecta somnul unui nou-născut
    7 greșeli care pot afecta somnul unui nou-născut

    Somnul bebelușului este unul dintre cele mai importante aspecte care îi preocupă pe părinți. Uite 7 greșeli care pot afecta somnul nou născutului, din care poți să...

    BienDormir – pentru nopțile în care somnul vine greu și durează puțin
    BienDormir – pentru nopțile în care somnul vine greu și durează puțin

    Pui capul pe pernă, aștepți să vină somnul, te foiești, deschizi telefonul, îl închizi repede, te cuprinde iritarea când te gândești că în curând...

    Singura abilitate emoțională care garantează succesul copilului tău mai tare decât IQ-ul
    Singura abilitate emoțională care garantează succesul copilului tău mai tare decât IQ-ul

    Pe măsură ce micuțul tău devine tot mai independent și mai dornic să descopere lumea, îți dai seama cât de mult contează să-și dezvolte abilități care să-l ajute să...

    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești
    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești

    Prietenia este o experiență minunată, un sentiment înălțător, dar poate fi și toxică. Încă de la vârsta de trei ani, copilul începe să conștientizeze...

    Cum te vindecă somnul?
    Cum te vindecă somnul?

    Știai că, atunci când dormi, corpul tău, de fapt, lucrează intens la propria recuperare și reparare, pentru ca tu să te trezești odihnită și gata de o nouă zi de muncă?...

    © 2025 Qbebe