7 pași prin care previi infecțiile respiratorii

7 pași prin care previi infecțiile respiratorii

Andreea Baluteanu

Ce este anotimpul rece fără cel puțin o infecție respiratorie? Aceste afecțiuni sunt extrem de comune la copii, iar specialiștii sunt de părere că nu ar trebui să îți faci griji dacă cel mic se confruntă cu circa 6 infecții respiratorii pe an sau dacă formele mai grave ale bolii durează aproximativ 2 săptămâni.

Cu toate acestea, deși sunt afecțiuni caracteristice copilăriei, infecțiile respiratorii pot fi prevenite. Descoperă mai jos ce sunt infecțiile respiratorii, care sunt cauzele lor principale și cum le poți preveni!

Infecțiile respiratorii: de ce apar mai des la copii

Infecțiile respiratorii pot fi caracterizate drept acele afecțiuni provocate de un agent patogen la nivelul tractului respirator. Bolile sunt împărțite în două mari categorii în funcție de localizarea lor: la nivelul căilor respiratorii superioare (rinite, faringite, amigdalite) sau a celor inferioare (larigite, bronșite, traheite sau pneumonii).

Deși sunt multe opinii care indică cu degetul acuzator spre frig sau spre curent ca fiind motivele pentru care copiii se îmbolnăvesc de infecții respiratorii, în realitate cauza principală a apariției lor la cei mici este reprezentantă de faptul că procentul de virusuri din secrețiile nazale ale unui copil este mai mare decât în cazul adulților. Luând în calcul și faptul că prichindeii nu știu la fel de bine precum un adult să se țină departe de ceilalți copii bolnavi, infestarea este extrem de facilă. De cele mai multe ori, infecțiile respiratorii se propagă pe cale aeriană sau prin contactul cu secrețiile nazale ale altui bolnav.

De asemenea, un alt factor precursor al infecțiilor respiratorii la cei mici este timpul petrecut în colectiv. La școală sau la grădiniță, la locul de joacă sau acasă, cei mici intră tot timpul în contact cu pitici de vârsta lor și își transmit unul altuia cu generozitate organismele patogene.

Nu în ultimul rând, sistemul imunitar fragil, incomplet format, se dovedește la rândul său răspunzător pentru faptul că prichindeii dezvoltă infecții respiratorii mai des decât „oamenii mari”.

Simptomele infecțiilor respiratorii

Diagnosticul de infecție respiratorie și stabilirea specificului acesteia trebuie pus de către un medic. A recunoaște însă principalele simptome este o știință pe care este musai să o deprindă orice mămică!

Iată care sunt cele mai comune semne ale infecțiilor respiratorii:

  • secreții nazale;
  • gât iritat;
  • ochi roșii;
  • răgușeală;
  • tuse;
  • febră,
  • umflarea ganglionilor limfatici.

Dacă simptomele de mai sus sunt comune, cele de mai jos ar trebui să te trimită de urgență la doctor:

  • respirație precipitată;
  • tuse frecventă sau însoțită de vomă;
  • stare de moleșeală și apatie exacerbată a celui mic;
  • dureri severe de gât sau de urechi;
  • erupții cutanate;
  • convulsii;
  • febră de peste 39 de grade sau care nu scade ori se menține mai mult de 3 ore.

Cum previi infecțiile respiratorii

Pentru ca puiul tău să mai încheie un sezon rece bine și sănătos, aplică măsurile preventive de mai jos: îl vor ține departe de infecțiile respiratorii.

Asigură-i o alimentație bogată în fructe și legume proaspete. Ademenește-l pe cel mic cu cele mai colorate fructe și legume, bogate în vitamina C (kiwi, citrice, fructe de pădure, ardei gras, broccoli), pentru că îi clădesc o sănătate de fier.

Mișcarea, inamicul infecțiilor respiratorii. Copilăria este vârsta în care descoperim lumea, în care alergăm ca zmeii în aer liber, în care devenim prințese și cavaleri rătăcitori pe dealuri înverzite sau în grădini fermecate. Asigură-te că cel mic petrece timp în aer liber, jucându-se, chiar și atunci când este frig afară.

Cel mic trebuie să fie hidratat. Apă, sucuri naturale de fructe și legume, ceaiuri, lapte cald, supe hrănitoare: când există o atât de mare varietate de „băuturi magice” pentru prichindelul tău, cum mai poate ajunge în situația de a fi deshidratat?

Aerisește camera. Nu contează că este ger de îngheață pietrele afară, nu contează că cel mic este răcit: este musai să aerisești camera de cel puțin două ori pe zi.

Învață-l pe cel mic regulile de igienă. Dacă te asiguri că cel mic se spală pe mâini înainte de masă și după ce folosește toaleta în mod regulat și știe că trebuie să arunce batistuțele folosite după ce se șterge la nas, te poți felicita: ai crescut un prichindel care va face față cu brio infecțiilor respiratorii.

Pune accent pe un somn odihnitor. Dacă tu îți mai poți permite să stai noaptea trează la un maraton de seriale, cel mic trebuie neapărat să bifeze orele de odihnă. Astfel, organismul se recuperează și sistemul imunitar devine tare ca piatra.

Isla Junior previne infecțiile respiratorii!

Ne putem închide copilul într-un palat de cleștar în care să aibă contact minimum cu ceilalți copii, cu precădere cu cei bolnavi, sau îi putem permite să se joace, să se distreze și că crească un adult cu un sistem imunitar fortificat, de nota 10. Permite-i celui mic să aibă parte de toate experiențele unei copilării pline de aventură și nu îl retrage din colectivitate atunci când izbucnesc infecțiile respiratorii, ci mai degrabă caută aliații necesari pentru organismul său.

Isla Junior sunt comprimatele gumate de supt cu aromă naturală de căpșune recomandate de specialiști pentru copiii care suferă de dureri de gât și tuse uscată asociată simptomelor de gripă, răceală și infecții respiratorii. Eficace în cazurile de laringită, faringită și roșu în gât, produsul conține extracte standardizate de mușchi islandez, cu potențial antiviral, antimicrobian și antiinflamator. Isla Junior formează un film protector la nivelul cavității orale și faringiene, hidratează mucoasa, stimulează regenerarea acesteia și reduce inflamația locală.

De asemenea, Isla Junior include Vitamina C și Zinc, dar și Patontenat de calciu (vitamina B5), susținând sistemul imunitar care devine imbatabil în fața infecțiilor respiratorii.

Isla Junior se administrează timp de minimum 10 zile, câte 4-6 comprimate pe zi, copiilor începând cu vârsta de 4 ani sau de când sunt capabili să sugă. De asemenea, produsul este ideal și ca metodă de prevenție a infecțiilor respiratorii, stimulând funcționarea sistemului imunitar și fiind de un real ajutor pentru prichindeii care petrec mult timp în colectivitate.

 

Fii mămica al cărei pui luptă cu infecțiile respiratorii! Susține imunitatea prichindelului cu Isla Junior sau alină simptomele de gripă sau răceală cu ajutorul comprimatelor, care se găsesc în farmacii sau online. Urmărește pagina de Facebook Isla România pentru mai multe informații.

 

 

 

Surse foto: iStock

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Parteneri în sarcină: Prin ce pași obligatorii trebuie să treacă împreună un cuplu de viitori părinți
    Parteneri în sarcină: Prin ce pași obligatorii trebuie să treacă împreună un cuplu de viitori părinți

    Atunci când urmează să se nască un copil, cea mai multă atenție se îndreaptă către rolul mamei. Articolul de astăzi vorbește despre importanța ambelor roluri –...

    Ce să mănânci la menopauză, ca să previi simptomele neplăcute
    Ce să mănânci la menopauză, ca să previi simptomele neplăcute

    Menopauza marchează sfârșitul perioadei fertile și se instalează la aproximativ 12 luni de la încheierea ultimei menstruații. În condițiile în care menopauza...

    România este la un pas de epidemie de gripă! Au fost înregistrate peste 140.000 de infecții respiratorii într-o săptămână
    România este la un pas de epidemie de gripă! Au fost înregistrate peste 140.000 de infecții respiratorii într-o săptămână

    Cazurile de gripă sunt în continuă creștere, în România! Peste 140.000 de cazuri de gripă clinică, infecții virale ale căilor respiratorii superioare și pneumonii...

    Riduri între sprâncene: cum le previi și cum le ascunzi
    Riduri între sprâncene: cum le previi și cum le ascunzi

    Ridurile apar în zonele în care mușchii se mișcă mai mult, adică în preajma gurii, a ochilor sau la nivelul frunții. În ceea ce privește fruntea, trebuie să...

    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze
    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze

    În ultimii ani, tot mai mulți părinți decid ca micuții lor să învețe acasă. De aceea, este firesc să intervină și această grijă: „Oare copilul meu are...

    Ajută-l pe cel mic să își dezvolte noi abilități în 5 pași simpli
    Ajută-l pe cel mic să își dezvolte noi abilități în 5 pași simpli

    Ne dorim ca micuții noștri să devină niște adulți autosuficienți, independenți și inteligenți din punct de vedere emoțional. Pentru asta, însă, este important să ne...

    Cum să enervezi o mamă în 13 pași
    Cum să enervezi o mamă în 13 pași

    Mamele sunt în atenția tuturor încă din cele mai vechi timpuri. Primesc numeroase sfaturi și nu sunt rare situațiile în care sunt criticate sau în care li se...

    Un străbunic își ajută nepotul să facă primii pași. Nu credea că va apuca să-l cunoască, dar au o legătură specială
    Un străbunic își ajută nepotul să facă primii pași. Nu credea că va apuca să-l cunoască, dar au o legătură specială

    Cât de des vezi un străbunic care își învață strănepotul de 1 an să meargă? Nu prea des, însă internetul ne surprinde mereu. Bătrânul nu credea...

    © 2025 Qbebe