Ce poți face pentru a readuce și a menține armonia în camera copilului? Îți prezentăm câteva sfaturi care să te ajute să păstrezi cât mai mult timp ordinea și organizarea în încăperea copilului.
1. Implică-l de la bun început
De la vârsta de trei ani, copilul poate fi implicat în activitatea de organizare a camerei sale. Totul trebuie prezentat ca o joacă. Este bine să vorbești cu el și să plasezi jucăriile și diversele obiecte în anumite zone special stabilite.
Nu te grăbi să îți trimiți copilul la joacă în altă parte. Lasă-l cu tine în cameră, el vede totul ca pe o distracție și astfel va considera activitatea de curățenie ca pe o activitate plăcută și amuzantă. Dacă părintele face curat și ordine singur în cameră, copilul percepe activitatea ca pe o treabă de adulți și astfel va manifesta reticență mai târziu când îi vei cere ajutorul. El va crește cu ideea că este treaba ta și nu va dori să se implice.
2. Organizarea ca o joacă
Înainte de a începe sortarea lucrurilor, roagă-ți copilul să îți facă un tur al camerei. La ce jucării ține mai mult? Ce lucruri pot fi puse în dulapuri și ce lucruri trebuie să fie cât mai la îndemână?
Copiii au un mod natural de a personifica lucrurile. Încearcă să privești jucăriile ca personaje și oferă-le aceeași importanță pe care le-o dau cei mici. Jucăriile preferate vor fi puse într-un loc mai ușor accesibil, iar cele la care nu mai ține atât de mult pot fi așezate pe rafturile de sus, mai mult ca obiecte decorative.
Pentru a face o distincție între ce trebuie păstrat aproape și ce poate fi depozitat, poți folosi replici precum: “Vrei ca păpușa aceea să stea lângă tine?” și “Vrei ca aceste jucării să stea la hotel?” Hotelul va fi reprezentat, bineînțeles, de o cutie de depozitare sau un mobilier cu rafturi.
3. Fără pături și lenjerii depozitate
Încearcă să păstrezi în camera copilului acele lucruri pe care el le folosește. Nu depozita acolo pături sau lenjerii de exemplu. Găsește-le un alt loc, într-o altă cameră sau într-un dulap mai mare.
Majoritatea părinților au optat pentru centrale termice în locuințele lor, astfel că temperatura din camera copilului este una optimă chiar și pe perioada geroasă a iernii. Nu e nevoie să depozitezi pilote voluminoase în încăperea lui. Dacă e nevoie de o pătură în plus, atunci o vei aduce în momentul în care este nevoie. Detalii aici.
În schimb îi poți păstra hăinuțele în camera lui. Cu cât crește, cu atât e bine să îl încurajezi în ceea ce privește păstrarea ordinii în dulap și împachetarea hăinuțelor.
4. Locuri de depozitare personalizate
Alături de copii îți vei dezvolta și tu latura creativă, așa că poți realiza locuri de depozitare personalizate, prietenoase, care să ofere impresia că organizarea este doar un alt joc.
Dacă ai o fetiță, poți realiza o ramă care să fie brăzdată de panglici pe care să îi prinzi clamele și alte accesorii. Pe ușă sau pe un perete poți prinde mici coșulețe în care să pui păpușile sau jucăriile. Poți crea chiar și un hotel pentru jucării, după cum spuneam mai sus, iar când vrei ca cel mic să te ajute, îi poți indica: “Hai să ducem jucăriile la hotel!”
De asemenea poți folosi mesaje haioase pentru locurile de depozitare, cum ar fi: “Locul unde păpușile stau de vorbă” sau “Grădina veselă a animăluțelor” pentru jucăriile de pluș. Din nou, dă frâu liber imaginației și nu ezita să ceri sfatul copilului tău. E posibil să vină cu idei trăznite, care îl vor încânta atunci când vor fi puse în practică.
5. Filtrarea lucrurilor și bucuria de a dărui
Cu cât cresc copiii, cu atât se strâng mai multe lucruri de prisos, pe care nici ei nu le mai apreciază sau nu li se mai potrivesc, iar casa se aglomerează.
Îl poți învăța pe copil să trieze lucrurile pe care le are și să renunțe la o parte din ele periodic. Puteți merge împreună să le donați unor asociații care se ocupă de distribuirea lor către familii în nevoie.
Din nou, contează foarte mult cum îi prezinți copilului această activitate. Vorbește-i despre bucuria de a dărui și altora lucruri frumoase și utile care să le fie de folos așa cum v-au fost și vouă.
Inspiră-te din aceste sfaturi și adaugă orice altă idee creativă îți vine în minte. Încurajează-i și pe copii să contribuie la o mai bună organizare a camerelor lor și vei vedea cum munca ta se ușurează din ce în ce mai mult.
Sursa foto: pexels.com