Asa cum i-ai vorbit despre fiecare lucru nou pe care urma sa il faca (acum mergem la Doamne-Doamne, acum coloram, acum o sa faca mamica baita la baietel etc.), asa trebuie sa ii vorbesti si despre scoala. Daca l-ai dat la gradinita si/sau la camin nu iti va fi foarte greu sa ii povestesti despre cum va fi la scoala, de ce trebuie sa mearga acolo, si nici el nu va fi foarte speriat in primele zile. Dupa ce ai ales scoala la care il vei inscrie, vizitati-o impreuna, intra cu el in clase, familiarizeaza-l cu spatiul in care isi va petrece cel putin 4 ani de viata.
Ce trebuie sa verifici daca stie si sa il inveti in caz contrar:
-daca isi recunoaste lucrurile sale si cat de bine isi aduce aminte de ele (poti sa iti dai seama de asta dupa comportamentul de la camin/ gradinita)
-cat de comunicativ/ sociabil e, daca are deja prieteni de joaca, daca stie sa se joace, sa imparta jucariile etc. (vezi ce spune si educatoarea despre el/ea)
-daca stie sa se duca singur la toaleta atunci cand are nevoie
-daca se poate concentra atunci cand cineva vorbeste sau ii explica anumite lucruri si daca poate urma niste instructiuni simple de orice fel (utilizarea unui anumit aparat, realizarea unui mini- proiect etc.)
-daca stie sa foloseasca obiecte ca foarfeca, creion, stilou sau macar stie la ce folosesc
-daca are un minim bagaj de cunostinte despre viata si realitatea care il inconjoara, in ce oras si tara traieste, daca stie sa citeasca ceasul, denumirile lucrurilor care il inconjoara, parc, magazin, invatator etc., sa deosebeasca ziua de noapte, sa stie ce inseamna o saptamana, o luna s.a.m.d
Toate aceste lucruri si altele fac parte din educatia celor "7 ani de acasa". Pentru a-l invata deprinderile de mai sus, e nevoie sa il lasi sa petreaca cat mai mult timp la joaca, cu alti copii, dar si cu familia, cu rudele, verisorii, bunicii. Acest lucru ii va crea si intari sentimentul de siguranta, ingredient fundamental pentru buna interactiune cu mediul exterior.
Incurajeaza-i cat mai mult independenta!
Daca nu ai facut asta pana acum nu e foarte tarziu sa incepi sa il responsabilizezi. Asta presupune sa ii dai mici responsabilitati, cum ar fi sa puna prajiturile intr-o farfurie, sa cumpere paine (la inceput ar fi bine sa ii dai bani ficsi), sa spele o farfurie etc. De asemenea incurajeaza-l sa devina independent pe cat posibil: sa se imbrace si dezbrace singur, sa isi faca patul, sa isi stranga jucariile etc.
Cauta clasa si invatatorul potrivit pentrru copilul tau
Inainte de a alege scoala si invatatorul la care vrei sa il dai, ar fi bine sa cauti putin, sa intrebi, sa te interesezi cam ce si unde ar fi mai bine pentru copilul tau. Vrei sa il dai si la un after-school? Ce activitati se vor practica? Orele de sport se tin asa cum trebuie? Stai de vorba cu viitoarea invatatoare. Cauta informatii despre curriculum-ul scolii respective. E bine sa faci acest lucru cat mai riguros, pentru ca sa nu fi nevoita mai tarziu sa il transferi, lucru care poate dauna starii emotionale a copilului tau.
Rechizite si uniforma
Chiar daca e vorba de clasa I sau de alta clasa, mai e putin si incepe scoala... Asta inseamna ca trebuie sa te pregatesti si din punct de vedere material. Stii ca micutul tau elev va avea nevoie de rechizite: stilou, creion, creioane colorate sau carioci, bloc desen, caiete de matematica si de romana. Apoi intereseaza-te daca scoala respectiva impune uniforme si fii sigura ca va avea una si copilul tau pana pe 15 septembrie (fie ca i-o cumperi sau dai comanda la croitorie).
Schimba-i orele de somn daca e nevoie
Daca pana acum a avut "tot timpul din lume", de acum e cam nevoie de un program. Asta presupune si o rutina de somn. E nevoie sa se culce mai devreme, in jur de ora 22:00 pentru a se putea trezi devreme, in jur de ora 6, 6:30 pentru a ajunge la scoala. Astfel calitatea somnului lui va fi una foarte buna si se va putea odihni suficient. Incepe inca de pe acum sa ii impui rutina asta pentru a-i fi mai usor in timpul scolii!
Pregateste-l pentru viata de elev
Pregateste-i camera, spatiul in care va invata. Are destula lumina? I-ai cumparat un scaun adecvat, astfel incat sa isi tina lejer coatele pe masa? Aceste detalii nu sunt deloc doar niste "detalii". Din cauza ignorarii lor se pot dezvolta multe boli ale coloanei sau de vedere. Apoi ai grija sa nu asezi calculatorul pe biroul unde va studia. Pune-l eventual in alta camera sau pe hol sau cel putin pe alta masa in camera copilului. In mod contrar, copilul poate fi distras, si isi poate neglija temele si indatoririle de elev.
Gandeste-te inainte si cine il va duce in fiecare dimineata la scoala si cine il va lua. Exista un autobuz al scolii? Cat de departe e? Cel putin in primul an va trebui sa il duca si aduca cineva, mai tarziu s-ar putea sa invete singur drumul, sau isi poate gasi colegi care stau aproape de el cu care sa se intoarca.