Tofu in alimentatia copilului

Tofu in alimentatia copilului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Tofu poate reprezenta un beneficiu in alimentatia copilului, daca este consumat cu moderatie. Haideti sa aflam impreuna cateva informatii importante legate de tofu, dar si efectele adverse mai putin cunoscute pe care le poate avea in alimentatia celor mici.

Ce este

In Orient, respectiv in Asia (Japonia si China) tofu constituie un aliment traditional, utilizat in mod surprinzator de 2000 de ani. Denumirea sa poate fi tradusa drept "boabe fermentate", deoarece contine boabe de soia, apa si produse de coagulare (aceasta este utilizarea cea mai des intalnita, putand fi preparat si din alte alimente cum sunt kani, ou). Este produs asemenea branzeturilor obisnuite, folosit in scopul inchegarii sulfat de calciu, clorura de magneziu/ de calciu sau glucono-delta-lactona (in mod traditional era utilizat nigari, dar este posibila si inchegarea cu otet sau lamaie). Poate avea consistente diferite, variind de la moale (chiar pasta) pana la foarte tare, in functie de modul in care este intrebuintat. Astfel, tofu moale este recomandat pentru prepararea sosurilor, a terciurilor sau chiar ca inlocuitor pentru lapte/iaurt cand pregatiti inghetata sau placinta cu branza. Cel de consistenta tare poate fi prajit, ras, afumat, copt/la gratar sau chiar consumat ca atare, deoarece poate fi mai usor portionat, fiind intrebuintat in aceasta forma deseori ca inlocuitor pentru produse animale (carne). In plus, se pare ca absoarbe extrem de usor aromele, prin urmare poate fi utilizat in multiple feluri de mancare.
Iata in mod concret si valorile nutritionale de care dispune tofu pentru 100 g de produs: 76 kcal/318 kJ, 1,99 g carbohidrati, 4,8 g grasimi, 8,19 g protein, 350 mg calciu, 5,4 mg fier, 30 mg magneziu, 7 mg sodiu.

Beneficii

Este bogat in calciu (daca este folosit calciul pentru inchegare), fosfor si fier, constituind o alegere potrivita pentru cei cu alimentatie vegetariana/vegana. De asemenea, contine putine grasimi in special cand are consistenta moale (ajuta sistemul cardiovascular si scade riscul de aparitie a bolilor cardiace) si putin colesterol (ajuta la reducerea colesterolului rau daca este consumat zilnic), dar multe proteine, fibre si vitamine din complexul B si acizi grasi tofuomega 3 (previn ingrosarea sangelui circulant si transforma colesterolul rau in colesterol bun).

Tofu prezinta un nivel scazut de calorii, fiind indicat copiilor care sufera de obezitate, deoarece poate inlocui in mod sanatos produsele din carne. Conform studiilor, soia este eficienta si in lupta impotriva cancerului. Proteinele din soia constituie si o sursa de antioxidanti, deoarece reduc tensiunea arteriala si protejeaza organismul de actiunea radicalilor liberi (imbunatateste sistemul imunitar), dar contribuie si la reglarea glicemiei sau la prevenirea problemelor renale (alaturi de fibrele din compozitie). Se pare ca 100 g de tofu detin 40% din cantitatea zilnica recomandata de triptofan (aminoacid care produce serotonina - transmite mesajele de la creier la diferite functii ale corpului), 30 % din mangan si iod. Alte nutrimente prezente in tofu: seleniu (repara AND-ul, lupta impotriva radicalilor liberi) si cupru (alaturi de fier contribuie la producerea de hemoglobina).

Doamna doctor Andreea Raluca Vlad, medic nutritionist la Natur House Cotroceni mentioneaza:

"Branza tofu este obtinuta prin prepararea boabelor de soia printr-un procedeu asemanator prepararii branzei din lapte de la animale. Branza din soia, tofu, are numeroase proprietati, este bogata in Fe, vitamina B6, E, A, D si acid folic. Fiind o importanta sursa de potasiu, magneziu si calciu si zinc este recomandata si in alimentataia copiilor sau a bebelusilor. medicContine o cantitate redusa de grasimi si poate fi consumata ca atare sau in combinatie cu salate, poate fi fiarta, gatita pe gratar sau coapta. In alimentatia copiilor branza tofu poate fi folosita in combinatie cu legume sau fructe iar varianta cremoasa pentru prepararea deserturilor. Branza din soia, tofu este bogata in proteine in fier, vitamine si minerale si poate inlocui cu success si proteina animala. Datorita acestor caracteristici, tofu poate fi introdus in alimentatia copiilor. Este un aliment care nu contine zahar si colesterol. Se recomanda sub forma de piure sau supa in combinatie cu cereale sau legume la mesele principale. Aspectul negativ este ca fitoestrogenii din soia cauzeaza hipotiroidism, deficit de hormoni tiroidieni, pentru ca o dieta bazata pe produse din soia poate conduce la dezechilibre hormonale."

Citeste si:

Obezitatea la copii: preventie, cauze, tratament

Acizii grasi Omega 3 in alimentatia copilului  

Contraindicatii

In primul rand, nu trebuie sa-l oferiti copiilor care sufera de alergii la soia, tofu reprezentand practic un derivat al acestuia. Poate fi tofu nociv pentru cei mici? Se pare ca exista intense dezbateri asupra acestui subiect, intreaga controversa incepand in anii ‘90 cand s-a vehiculat faptul ca tofu micsoreaza creierul (atrofie cerebrala), fiind vorba in special de barbatii de varsta mijlocie care il consumau. Tofu si alte produse din soia contin izoflavone, molecule ce au au structura similara cu hormonii estrogeni (implicati in reproducere si crestere), in acest mod "concurand" cu cei natural produsi in celulele din creier. Astfel, exista specialisti care sustin ca estrogenul este necesar pentru repararea si inlocuirea optima a structurilor neurale erodate odata cu varsta (nu s-a demonstrat insa o legatura certa intre estrogen si sistemul nervos). In acest sens, cercetatorii au descoperit ca o dieta continand fitoestrogeni prin intermediul produselor din soia pentru un interval scurt de timp poate ridica nivelele hormonale existente in creier si scadea proteinele care ajuta la fixarea calciului. Cea mai intensa preocupare a studiului a reprezentat-o laptele de soia, cercetarile evidentiind faptul ca in cantitatea consumata zilnic de un copil se afla echivalentul hormonal a cinci pastile contraceptive (Mary G. Enig presedinte al Asociatilor Nutritionistilor din Maryland). Acelasi expert considera ca proteinele din boabele de soia (ingredient in tofu) actioneaza de fapt ca un inhibitor enzimatic, blocand actiunea tripsinei (proteine care nu sunt complet dezactivate in timpul gatirii obisnuite si pot reduce digestia proteinelor) si a altor enzime necesare in procesul de digestie al proteinelor. Prin urmare, consumul poate conduce la deficienta cronica in asimilarea aminoacizilor.

Creierul utilizeaza aminoacizii tirozina si fenilalanina pentru a sintetiza neurotransmitatorii cheie dopamina si norepinefrina care stimuleaza starea de vigilenta si de activitate. De asemenea, dopamina este esentiala pentru coordonarea motorie fina, iar in cazul nivelelor reduse s-au inregistrat o prevalenta crescuta de depresie, dar si tulburari de atentie. Se pare ca soia afecteaza hidroxilaza tirozinei, cauzand un dezechilibru profund in nivelul de dopamina. De asemenea, tirozina este necesara pentru a crea hormoni tiroidieni activi, un regulator pshihologic crucial pentru dezvoltarea creierului (regleaza migratia si cresterea neuronilor, inclusiv dezvoltarea sinaptica si formarea de mielina - un strat de fosfolipide, electroizolant, care inconjoara axonii neuronilor-in anumite zone ale creierului); nivelele reduse de tirozina sunt asociate cu o glanda tiroida subreactiva.

 Cercetatorii au identificat in acest sens faptul ca izoflavonele continute de soia pot deprima functia tiroidiana, cauzand gusa (glanda tiroida marita) si boala tiroidiana autoimuna; in anii '60, acestea au fost inregistrate la copiii care primeau o alimentatie bogata in soia. Tot cu privire la tirozina, glanda tiroida o foloseste alaturi de iod pentru a crea tiroxina, un hormon continand patru atomi de iod. In acest sens, deficienta de iod a fost desemnata drept cauza globala majora a retardarii mintale prevenibile, dar si o abilitate scazuta de a lupta impotriva bolilor, de a invata etc.

Un alt mod in care boabele de soia afecteaza functiile cerebrale este prin continutul de acid fitic prezent in portiunea exterioara a tuturor semintelor. Cunoscut si sub denumirea de fitati, acesta blocheaza asimilarea mineralelor esentiale din tractul digestiv: calciu, magneziu, fier si in special zinc. Conform cercetatorilor, boabele de soia au nivele crescute de acid fitic care interfereaza cu absorbtia zincului. Pot aparea o crestere nesatisfacatoare, abilitati reduse de invatare, apatie, letargie si chiar retard mintal, acumularea lipidelor in mielina si prin consecinta afectarea dezvoltarii creierului si a sistemului nervos (nivele ridicate de zinc se afla in creier in special in hipocampus, jucand un rol important in transmiterea impulsului nervos in cortex).

De retinut

Tofu este un aliment perisabil si este indicat sa il pastrati la rece (in frigider) pana il folositi. Daca ati achizitionat un pachet de tofu (de preferat vidat), scurgeti bine lichidul si pastrati produsul in apa tot la frigider, inlocuind lichidul zilnic (il puteti pastra maxim 1 saptamana). In stare congelata, recomandarea este sa nu depasiti 5 luni de la achizitie. Puteti prepara tofu si acasa, existand in acest sens o multitudine de retete din care puteti alege, in functie de textura dorita (dureaza aproximativ 1 ora). Indiferent de varsta la care decideti sa introduceti tofu in alimentatia copiilor, testati mai intai toleranta organismului, oferindu-le initial o portie mica si verificati eventuale reactii adverse (de tip intoleranta sau alergie). Consumul moderat (1-2 portii maxim pe zi) este recomandat de specialistii in nutritie.

In acest sens, puteti gasi in comert burgeri, snitele din tofu sau chiar crenvursti/carnati din tofu, gustul fiind extrem de asemanator cu cel al carnii. Verificati inainte eticheta alimentelor pentru a va asigura ca nu contin si alte ingrediente artificiale, daunatoare pentru sanatatea celor mici. Nu in ultimul rand, nu oferiti bebelusilor produse din soia fara aprobarea medicului, varsta recomandata pentru introducerea in diversificare fiind de minimum 8 luni. Sfatul specialistilor este ca boabele de soia sa fie mai intai fierte in solutie alcalina, apoi incalzite la aproximativ 115 C pentru a indeparta cat mai multi inhibitori tripsina. Din pacate, aceasta metoda distruge multe nutrimente si proteinele devin greu de digerat si reduse in eficacitate. In plus, fitatii raman pentru a bloca asimilarea de nutrimente esentiale. Doar o perioada lunga de fermentare reduce fitatii continuti, dar si inhibitorii de tripsina, prin urmare tempeh si miso (nu tofu) constituie variante mai usor de asimilat.doctor

Domnul doctor Serban Damian medic specialist in medicina de familie si acupunctura, nutritionist sportiv pe care il puteti gasi la www.superfit.ro, dar si la http://nutritionist.info.ro ne ofera urmatoarele informatii:

"Tofu se consuma crud, fiind o sursa de proteine vegetale, ce poate inlocui branza obisnuita. Pentru cei care opteaza pentru acest aliment, se pot consuma 30-50 g/zi. Nu exista contraindicatii speciale pentru aceste alimente. Eventual, in cazul unor tulburari digestive sau a unor intolerante la soia, ar putea sa se evite consumul."

Citeste si:

Top 10 alimente bogate in calciu 

Cele mai frecvente alergii la copii

Multumim medicilor Andreea Raluca Vlad si Serban Damian pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse:

www.tofu.secretul.ro; www.efemeride.ro; http://ro.wikipedia.org; www.parents.com; http://articles.mercola.com/

Articolul urmator
8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă
8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Omleta de tofu: mic dejun sănătos și delicios
    Omleta de tofu: mic dejun sănătos și delicios

    Omleta de tofu este o alegere excelentă pentru un mic dejun sănătos și delicios, oferind o alternativă vegană și nutritivă la omletele tradiționale.

    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului
    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului

    Năutul, cunoscut și sub denumirea de boabe de Garbanzo, este o leguminoasă extrem de benefică pentru sănătate, utilizată de mii de ani în alimentație datorită aportului său...

    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului
    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Cerealele reprezintă un element esențial în alimentația noastră de zi cu zi, furnizând carbohidrați, fibre și nutrienți importanți. Cu toate acestea, pentru copiii care...

    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, și pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O deficiență de vitamina D poate afecta negativ creșterea și...

    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Fibrele alimentare reprezintă o componentă vitală a unei diete sănătoase și echilibrate, dar multe persoane nu sunt conștiente de importanța lor și de rolul pe care îl joacă...

    Urda în alimentația copilului: beneficii și idei de rețete
    Urda în alimentația copilului: beneficii și idei de rețete

    Folosită de mulți ani în bucătăria românească, urda este un ingredient versatil, ce poate fi folosit în mâncăruri sărate, aperitive, deserturi, etc. Află și...

    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului
    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului

    Cultivată de mai bine de 8000 de ani în emisfera nordică, hrișca provine fie din familia plantelor Fagopyrum esculentum, fie din familia Fagopyrum tataricum, fiind înrudită...

    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?
    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?

    Să începi să îi oferi bebelușului „finger food” reprezintă o modalitate simplă și eficientă totodată de a-l familiariza cu mișcările coordonate și de a-l...

    © 2024 Qbebe