Semintele in alimentatia copilului

Semintele in alimentatia copilului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Semintele, indiferent de originea lor, confera o multime de beneficii in alimentatia copiilor. Iata care sunt acestea alaturi de masurile de precautie ce trebuie urmarite in cazul celor mici, cat si sfaturi cu privire la depozitarea lor corespunzatoare.

Semintele de in

Beneficii: Extrem de populare in ultima vreme printre adulti, aceste seminte pot fi introduse si in alimentatia copiilor. Semintele de in pot stimula imunitatea, deoarece constituie una dintre cele mai bogate surse naturale de acizi grasi omega 3 (esentiali pentru dezvoltarea optima a creierului si nu numai-corpul nu ii poate produce singur) si in special acid alfa linoleic (pe care corpul il foloseste pentru a echilibra nivelele colesterolului); acest inacid alaturi de lignani actioneaza asupra globulelor albe si respectiv asupra sistemului imunitar. Deoarece sunt o sursa excelenta de proteine, contribuie astfel la dezvoltarea si functionarea normala a muschilor si a oaselor (ajuta de asemenea la repararea tesuturilor si celulelor). Dispun si de abilitatea de a reduce oboseala prin oxigenarea adecvata pe care o confera intregului corp. Ii mentin pe cei mici plini si alerti timp indelungat, eliberand lent energia prin proteine.

Informatii pentru consum: In primul rand este important sa retineti ca sub forma macinata (de voi sau deja ambalata) se asimileaza mult mai rapid in corp (in caz contrar nu ofera niciun beneficiu si sunt eliminate nedigerate-contin fibre solubile). Poate fi de ajutor implicarea celor mici in pregatirea oricarui preparat culinar; vor fi mult mai dornici sa le guste ulterior. Datorita versatilitatii lor si gustului asemanator nucilor, puteti pregati briose, tocana, clatite, inghetata, topping-uri, smoothies, milkshake sau chiar cerealele de la micul dejun in cadrul carora presarati nu mai mult de ¼ lingura pe zi pentru copii. Folositi-le doar cateva zile, deoarece se altereaza rapid. Pot cauza diaree, crampe, gaze si balonare, iar in cantitati mari constipatie si ocluzie intestinala (din acest motiv nu sunt indicate celor cu boala Crohn, sindrom de colon iritabil sau colita). Specialistii considera ca pot interactiona cu medicamente anticoagulante, antiinflamatorii nesteroidine, tratamente hormonale, medicamente pentru hipertensiune, colesterol si diabet; este necesara precautie in asocierea cu sunatoare si valeriana. Nu trebuie consumate crude-pot fi periculoase.

Citeste si:

Tratamente naturiste pentru oase sanatoase

Alimente care ajuta in vindecarea constipatiei la copii 

Semintele de canepa

Beneficii: Din cauza informatiilor vehiculate in presa, aceasta planta este des confundata cu marijuana; in realitate este diferita canepatotal. Semintele sale constituie o proteina completa (ofera toti aminoacizii esentiali), nutriment esential ce stimuleaza cresterea si dezvoltarea adecvata. De asemenea, contin acizii grasi esentiali omega 3 si omega 6 (necesari in special copiilor care nu consuma produse de origine animala; ajuta dezvoltarea creierului, reduc inflamatia si scad riscul de boli cardiovasculare si cancer); de fapt semintele de canepa contin raportul ideal al acestora (de 3 la 1). Nu contin gluten, ceea ce este important in cazul copiilor care sunt intoleranti la acesta. In plus, sunt si o sursa de fier, minerala esentiala ce ajuta la transportul oxigenului in organism, dar si de zinc ce stimuleaza vindecarea ranilor (dar si sustine sistemul imunitar).

Informatii pentru consum: Verificati in primul rand ca pudra achizitionata sa contina cel putin 50% volum proteic; este indicata si in acest caz forma de pudra deoarece este mai usor digerata. Pot fi adaugate in salate, supe, pateuri sau in smoothies. De asemenea, pot fi si prajite, presarate pe un fruct sau pe unt de arahide, dar si pe cerealele de la micul dejun.

Citeste si:

 Totul despre proteine in alimentatia copilului

Semintele de floarea soarelui

Beneficii: Aceste seminte sunt desemnate un aliment bogat in nutrimente, ceea ce inseamna ca ofera cantitati substantiale de vitamine si minerale si relativ putin calorii. Reprezinta o sursa excelenta de grasimi bune, atat mono cat si polinesaturate. Semintele de floarea soarelui reprezinta cea mai buna sursa integrala de vitamina E, seminteun nutriment important in prevenirea bolilor cardiace, a bolii Alzheimer si a dementei; sunt bogate si in fibre reducand riscul de boli cardiace si diabetul. Contin si magneziu )poate reduce riscul de diabet de tip 2), calciu, potasiu, fier, precum si complexul vitaminelor B. Nu in ultimul rand au in compozitie proteine.

Informatii pentru consum: Datorita continutului de grasimi se pot strica usor, de aceea trebuie depozitate intr-un recipient etans in frigider sau congelator. Pot fi consumate crude, prajite (chiar de voi), adaugate la salate cu ton, pui sau curcan, dar si la salate de legume, la omleta, peste, carne (in forma macinata in locul fainii) sau presarate pe cereale, iaurt, inghetata, sandvisuri. Adaugati ½ cana de seminte in briose, prajituri sau fursecuri. Retineti ca un consum excesiv al acestora poate dauna deoarece sunt bogate in grasimi si cel mai adesea sunt achizitionate deja sarate, iar o cantitate mare de sodiu nu este indicata - mai ales in cazul copiilor.

Citeste si:

Alimente nerecomandate copiilor cu varsta pana in trei ani 

Cele mai bune 20 de alimente pentru bebelusul tau 

Semintele de susan

Beneficii: In pofida dimensiunii mici, contin o cantitate mare calorii (100 g au 573 calorii) si sunt o buna sursa de calciu, util in dezvoltarea oaselor la copii. Semintele de susan constituie si o sursa ideala de grasimi nesaturate (in seminteprocent de 61%) importante pentru dezvoltarea copiilor, dar si de antioxidanti (combat radicalii liberi care afecteaza celulele si tesuturile inconjuratoare). Ofera de asemenea protectie ficatului, prevenind/ameliorand efectele nocive ale icterului si ale hepatitei. Nu in ultimul rand ajuta la vindecarea rapida a ranilor datorita sesamolului, un component antioxidativ.

Informatii pentru consum: Pot fi adaugate in batoane de cereale preparate in casa, in paine sau briose, presarate pe salate, pasate, adaugate la legume fierte la abur, amestecate cu maioneza in sandvisuri, introduse in aluaturi pentru fursecuri, prajituri, biscuiti. Coapte si amestecate cu ulei vegetal formeaza binecunoscuta pasta tahini (specifica Orientului Mijlociu in prepararea humusului).

Citeste si:

Top 10 alimente bogate in calciu 

Semintele de dovleac

Beneficii: Vitaminele si mineralele din aceste seminte sunt ideale pentru dezvoltarea copiilor, printre ele numarandu-se calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, vitamina C, vitamina A, folat, riboflavina, vitamina E si vitamina K. Calciul si magneziu contribuie la crearea unor oase puternice, fierul la producerea hemoglobinei si a globulelor rosii, fosforul ajuta digestia, functionarea creierului si formarea proteinelor, echilibrul hormonal, vitamina C este esentiala pentru un sistem imunitar puternic (in urma studiilor s-a demonstrat ca dovleacul sustine proliferarea limfocitara splenica si activitatea celulara naturala curatatoare), iar vitamina A ajuta semintevederea. Un aspect cunoscut de mult parinti este ca aceste seminte au si proprietati antihelmintice (antiparazitare) atat in vindecare, cat si in prevenire cand sunt consumate regulat, dar si antimicrobiene (previn atacul microbilor care apar mai des in cazul celor mici din cauza sistemului imunitar imatur). Constituie o sursa de antioxidanti (reduc stresul oxidativ de la nivelul diverselor organe si le protejeaza)

Informatii pentru consum: Pot fi prajite la fel ca cele de floarea soarelui, dar si consumate crude sau introduse in salate, prajituri, fursecuri, briose, biscuiti si chiar acadele. Pot fi presarate si pe supe, branzeturi, pui sau budinci.

Citeste si:

Tratament naturist pentru giardia

Viermisori la copii 

Tratamente naturiste toate tipurile de paraziti intestinali la copii

Semintele de chia

Beneficii: Semintele acestea constituie o sursa buna de proteine (16 g in 100 g de seminte) care ajuta la formarea si la functionarea muschilor, dar si a organelor. Confera o sursa de energie sustinuta, pentru perioade lungi. Carbohidratii nu sunt asimilati rapid si sunt eliberati incet in fluxul sanguin, prin urmare confera si o senzatie de satietate. Semintele de chia sunt de asemenea bogate in fibre alimentare (34 g in 100 g de seminte), utile in curatarea sistemului chiadigestiv prin eliminarea constipatiei. Ca si semintele de in, reprezinta o sursa buna de acizi grasi omega 3, utili in dezvoltarea creierului si a vederii (nativele americane le consumau in timpul si dupa sarcina), dar si de antioxidanti (mai multi decat in unele fructe de padure si mai putin alergene).

Informatii pentru consum: Nu trebuie sa le gatiti separat, insa este bine sa le lasati la inmuiat pe timpul noptii. Vor absorbi de 9 ori greutatea lor in apa si se vor transforma intr-un gel ce poate fi adaugat in alimente, inclusiv in cereale, biscuiti, smoothies, budinca, salate; poate fi folosit si ca agent de ingrosare. Semintele in stare cruda sau neinmuiate pot cauza probleme de digestie la copii. Retineti de asemenea ca la inceput nu se recomanda consumul a mai mult de 1-2 lingurite din seminte (in mod ideal 1 lingurita pentru cei sub 10 ani; intre 5-18 ani intre 1,4 g si 4,3 g pe zi).

Citeste si:

Top 10 gustari pentru mame care au nevoie de energie 

De retinut

Pentru orice tip de seminte din cele prezentate anterior, este important sa retineti ca nu sunt recomandate copiilor sub 3-4 ani ca atare deoarece exista un mare pericol de inecare; dispun de o suprafata dura si alunecoasa fiind dificil de mestecat. In cazul in care totusi doriti sa le oferiti celor mici, le puteti macina si incorpora ulterior in alimente. De asemenea, chiar daca par complet diferite de alune, si semintele prezinta potential alergen (oricare din variante) de aceea este important sa le oferiti initial in cantitate mica si chiar sa le evitati in cazul in care in familie exista istoric de alergii alimentare. Simptomele comune ale unei reactii alergice periculoase (denumita anafilaxie) includ: umflarea fetei, mancarime la nivelul buzelor, iritatii, scurtarea respiratiei, tuse si durere abdominala. In cazul in care oricare din ele apare, suneti de urgenta la medic/salvare deoarece asemenea manifestari poseda potential fatal. Nu in ultimul rand, deoarece toate semintele contin, dupa cum ati aflat, o cantitate mare de grasimi, trebuie pastrate in recipiente etanse pentru a evita rancezirea, de preferat in locuri reci si intunecate (chiar in frigider sau in congelator). Nu le folositi in cazul in care prezinta un miros ranced.

Doamna doctor Adina Rusu, specialist in nutritie si dietetica http://adinarusu.ro/ ne ofera urmatoarele precizari:

"Fie ca sunt de in, chia sau floarea soarelui ori dovleac, semintele sunt nelipsite din alimentatia persoanelor preocupate de starea de sanatate si de un stil de viata sanatos. Intrucat pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a copiilor alimentatia acestora trebuie sa contina o gama variata de nutrienti din alimente cat mai sanatoase, tot mai multi parinti devin din ce in ce mai interesati de introducerea acestor alimente in meniul semintemicutilor de la varste cat mai fragede. Care este insa varsta de la care le putem da copiilor preparate obtinute din prelucrarea semintelor si cat de necesare si benefice sunt aceste alimente la o varsta frageda?

Semintele sunt extrem de bogate in substante hranitoare importante pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a copiilor. Ele sunt renumite si consumate datorita continutului lor bogat in acizi grasi omega-3, acei acizi grasi sanatosi care ajuta la dezvoltarea creierului, a unui sistem imun sanatos si protejeaza sistemul nervos. Beneficiile pentru sanatatea copiilor pe care le aduc semintele de in, de exemplu, includ nu doar aportul de acizi omega-3, ci si beneficii pentru dezvoltarea sistemului osos prin continutul lor bogat in calciu si fosfor, scaderea riscului de anemie datorita aportului de fier, fiind in acelasi timp si laxative naturale datorita fibrelor pe care le contin.

In timp ce nucile pot fi introduse in alimentatia copiilor dupa varsta de 1 an, semintele pot fi introduse mai devreme, in jurul varstei de 8 luni, daca nu exista alergii. In cazul copiilor cu risc crescut de alergii, introducerea semintelor in alimentatia acestora trebuie facuta cu precautie. Astfel, pasta obtinuta din seminte de susan (tahini) poate fi extrem de alergenica in cazul copiilor vulnerabili, putand cauza reactii anafilactice. Si alte seminte uleioase, precum semintele de floarea soarelui, pot cauza reactii alergice, dar riscul nu este la fel de mare. In general, nu este recomandat consumul unei cantitati mari de seminte dintr-o data.

Inainte de a fi introduse in meniul copiilor, semintele trebuie insa sa fie preparate prin metode culinare specifice. Astfel, ele pot fi inmuiate in apa sau fierte si ulterior transformate intr-o pasta care este introdusa initial în cantitati mici (una-doua lingurite) in meniul copiilor. Foarte important este si faptul ca nu este necesar sa introducem aceste seminte in cantitati mari in alimentatia copiilor. Alimentatia in primii ani de viata trebuie sa fie cat mai variata si cat mai echilibrata si sa tina cont de faptul ca aparatul digestiv al micutilor nu-si indeplineste functiile si nu este la fel de dezvoltat ce cel al unui adult."

Multumim doamnei doctor Adina Rusu pentru informatiile oferite.

Surse:

therawfoodfamily.com; http://inspiyr.com;www.superhealthykids.com; http://parentinghealthybabies.com;
http://kidsgrowingstrong.org; http://everydaylife.globalpost.com; www.hempinformer.com; www.webmd.boots.com; www.linwoodshealthfoods.com; www.healthyflax.com; www.cookinglight.com; www.livestrong.com; http://freshbaby.com; www.drweil.com; www.nutrition-and-you.com

Articolul urmator
O mamă de peste hotare a introdus insectele în alimentația copilului său. „Sunt o sursă bună de proteine”
O mamă de peste hotare a introdus insectele în alimentația copilului său. „Sunt o sursă bună de proteine”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Fibrele alimentare reprezintă o componentă vitală a unei diete sănătoase și echilibrate, dar multe persoane nu sunt conștiente de importanța lor și de rolul pe care îl joacă...

    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului
    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului

    Cultivată de mai bine de 8000 de ani în emisfera nordică, hrișca provine fie din familia plantelor Fagopyrum esculentum, fie din familia Fagopyrum tataricum, fiind înrudită...

    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului
    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului

    Năutul, cunoscut și sub denumirea de boabe de Garbanzo, este o leguminoasă extrem de benefică pentru sănătate, utilizată de mii de ani în alimentație datorită aportului său...

    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului
    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Cerealele reprezintă un element esențial în alimentația noastră de zi cu zi, furnizând carbohidrați, fibre și nutrienți importanți. Cu toate acestea, pentru copiii care...

    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, și pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O deficiență de vitamina D poate afecta negativ creșterea și...

    Urda în alimentația copilului: beneficii și idei de rețete
    Urda în alimentația copilului: beneficii și idei de rețete

    Folosită de mulți ani în bucătăria românească, urda este un ingredient versatil, ce poate fi folosit în mâncăruri sărate, aperitive, deserturi, etc. Află și...

    Până la ce vârstă este interzis popcornul în alimentația copiilor și de ce?
    Până la ce vârstă este interzis popcornul în alimentația copiilor și de ce?

    Delicioase și sănătoase, floricelele de porumb reprezintă un real pericol pentru sănătatea copiilor mici, dacă nu sunt mestecate corespunzător. Amenințarea posibilității de...

    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?
    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?

    Să începi să îi oferi bebelușului „finger food” reprezintă o modalitate simplă și eficientă totodată de a-l familiariza cu mișcările coordonate și de a-l...

    © 2025 Qbebe