Rosiile in alimentatia copilului

Rosiile in alimentatia copilului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Rosiile constituie un aliment plin de beneficii nutrititive pe care multi parinti doresc sa-l includa in meniul copiilor. Iata care sunt acestea, alaturi de sfaturi pentru achizitie, consum si potentialul alergen pe care il prezinta.

Despre rosii

Trebuie sa stiti in primul rand ca, desi sunt percepute drept legume, rosiile (tomate sau patlagele rosii) sunt fructe (datorita faptului ca au seminte si cresc dintr-o planta cu flori sunt incadrate astfel din punct de vedere botanic). Sunt originare din Africa de Sud, mai exact din zona Peru, fiind prima oara folosite ca aliment de azteci. Se gasesc intr-o multime de varietati, peste 10000; cel mai des sunt intalnite cele de culoare rosie, insa exista si verzi, galbene, portocalii, roz, negre, maro, albe si mov. Gustul lor dulce se datoreaza zaharurilor naturale pe care le contin: sucroza si fructoza. Sunt foarte populare in bucatariile de tip mediteranean, dar si ca ingredient in pizza si sosuri de paste.

Beneficii ale rosiilor

Rosiile sunt bune pentru copii deoarece reprezinta o sursa de vitamina A, un bun antioxidant, care ajuta la dezvoltarea unor oase sanatoase, intareste sistemul imunitar, remediaza acidoza si reduce sansele de intoxicatie cu plumb. De asemenea, contin si vitamina C (rosiile cherry contin si mai mult), dar si vitamina E, folat, calciu, potasiu, flavonoide (antiinflamatori naturali) si fibre alimentare. Ele sunt cea mai bogata sursa de licopen, o carotenoida pe care cerecetatorii o considera importanta pentru sanatatea prostatei, dar este benefica si pentru inima (joaca un rol in reducerea colesterolului rau), piele (protejeaza impotriva razelor UV) si anumite tipuri de cancer (de prostata, cancer, stomac, degenerescenta maculara; combate actiunea radicalilor liberi din corp care dauneaza celulelor); cu cat sunt mai coapte rosiile cu atat au mai mult licopen, iar cu cat sunt mai rosii cu atat au mai mult betacaroten. Popoarele vestice obtin 85% din acest nutrient de la rosii. Rosiile sunt mai bune gatite decat crude deoarece sunt eliberate mai multe substante benefice.

100 g de rosii contin intre 65-75 kJ sau 14 kcal si au un mare volum de apa. Pentru a beneficia la maxim de proprietatile lor, trebuie consumate intregi (licopenul este mai bun in combinatie cu alte bioflavonoide si, eventual, intr-o alimentatie mediteraneana cu o multime de fructe si legume conform nutritionistului Sian Porter).

rosii

Studii asupra beneficiilor oferite de rosii

O sursa buna de vitamina A- culoarea rosie si portocalie in general asociata cu rosiile include de fapt carotenoide cum sunt alfa si betacaroten. Acestea formeaza vitamina A in corp, cunoscuta a fi esentiala pentru dezvoltarea ochilor (Bhowmik, 2012)

Sursa buna de antioxidanti - acesti antioxidanti sunt esentiali in alimentatia unui copil deoarece cei mici au o rata metabolica mai ridicata in comparatie cu adultii. Metabolismul creste cantitatea de radicali liberi ce poate cauza distrugerea celulara si a ADN-ului si numai antioxidantii ii pot contracara/neutraliza. Consumul regulat de rosii la copii contribuie la cresterea cantitatii de antioxidanti (Bhowmik, 2012)

Ajuta la formarea oaselor puternice - contin cantitati mari de calciu si vitamina K si astfel ajuta la intarirea oaselor. Acest lucru este in special important la copii care au oase fragile ce necesita in timp fortifiere (Bhowmik, 2012)

Intaresc sistemul imunitar - compusii biochimici din rosii le fac utile in intarirea sistemului imunitar, importanta in special la copii. Cu cat este mai puternic sistemul imunitar, cu atat mai rar de imbolnavesc copiii (Bhowmik, 2012)

Remediu pentru acidoza - desi se considera ca rosiile contin multi acizi, de fapt, ele combat acizii din corp determinand alcalinitate in corp. Sunt sanse mari ca bebelusii sa sufere de acidoza, astfel sucul de rosii este indicat pentru ameliorare rapida (Bakhru, Alimente care vindeca)

Reduc riscul de intoxicatie la copii - pot preveni intoxicatia cu plumb. Desi in state dezvoltate cum sunt SUA, Marea Britanie si Canada, cantitatea de plumb din produsele casnice a fost oarecum redusa, inca exista surse mai putin obisnuite/cunoscute. Rosiile au cantitati mari de vitamina C, utila in protejarea copiilor in acest sens (Bhowmik, 2012)

Sfaturi pentru achizitie si depozitare

Alegeti rosiile de culoare rosie pentru utilizare imediata si pe cele roz pentru utilizare viitoare. Cele mai puternic colorate (in rosu) au sanse sa contina mai mult licopen decat cele mai pal colorate si sunt indicate alaturi de cele portocalii. Urmariti sa aiba textura ferma, sa nu aiba pete moi, crapaturi sau gauri.

Gerry Hayman, purtator de cuvant pentru Asociatia Britanica a Crescatorilor de Rosii a investigat continutul de licopen din diferite soiuri: cele care se coc mai incet, importate, tind sa aiba nivele mai mici de licopen (au fost crescute pentru termen lung de valabilitate si este afectat procesul de coacere). Specialistul recomanda pentru copii rosiile de dimensiuni mai mici cum sunt cherry sau pruna care tind sa fie mai dulci.

Daca optati pentru soiul portocaliu sau rosu care sunt complet coapte, trebuie sa le tineti la frigider; asigurati-va ca nu este umezeala in jurul lor (lasati-le un timp la aer inainte de a le introduce in frigider si o ora inainte de a le consuma). Pentru soiurile verde sau galben le puteti pastra la temperatura camerei deoarece au nevoie de coacere; acoperiti-le cu hartie si tineti-le departe de mustele fructelor.

rosii

De retinut

Kate Di Prima nutritionist in Australia a intalnit multi copii mofturosi si considera ca principalele motive pentru care acestia evita rosiile sunt textura si gustul puternic. Ea explica faptul ca rosia pare solida, iar cand cei mici o musca si iese zeama pot fi deranjati si neplacut impresionati. De asemenea, rosiile au si arome puternice, apreciate de copiii cu simt gustativ dezvoltat. Nu uitati sa le spalati inainte de a le consuma crude si a indeparta coditele.

Pentru a-i incuraja pe cei mici sa consume rosii puteti indeparta coaja si elimina semintele, taind pulpa in bucatele mici; pentru decojire, taiati in cruce in coaja de pe fund si introduceti-le intr-un castron de apa fiarta pana la un minut (coaja iese mult mai usor). Pentru a indeparta semintele, taiati rosia in felii si cu un mic cutit ascutit taiati sectiunile cu seminte de pe pulpa. Le puteti amesteca cu alte alimente, cum sunt avocado, branza sau orez pentru a atenua aroma. Si guacamole cu rosii poate fi placut de copii.

rosii

De asemenea, unii copii pot detesta aroma acra din rosiile proaspete, insa prin gatire zaharurile se concentreaza si gustul este mai putin acid. Incercati cu o rosie coapta lent sau le puteti introduce in supe/coorbe, tocanite, omlete, salate, sosuri de paste, topping-uri sau alaturi de carne de vita, pui si peste. Prajiti-le alaturi de alte legume cum sunt dovlecei sau cartofi. Din rosii coapte puteti face o pasta (cu ajutorul blenderului) folosita pe lipii, pizza si sandvisuri, dar si binecunoscutul suc de rosii. Nu uitati si de licopenul care este mai usor eliberat prin gatire (ajuta gatirea in ulei deoarece este liposolubil); si rosiile verzi dobandesc un gust mai bun astfel; in acest mod, insa, se reduce nivelul de vitamina C (prin urmare alternati rosiile proaspete cu cele gatite). Bulionul si ketchup-ul din rosii sunt mai putin indicate deoarece contine aditivi cum sunt zahar si sare.

In final trebuie sa stiti ca varsta potrivita pentru a le introduce in alimentatia copiilor este 8-10 luni. In majoritatea cazurilor nu cauzeaza reactii alergice, insa pentru siguranta sporita, urmariti eventuale eczeme/urticarii pe piele.

Doamna Liana Contiu nutritionist dietetician, specialist in nutritie clinica si comunitara:  medic

"Rosiile sunt o sursa bogata de antioxidanti, vitamina C si minerale. Ajuta sistemul imunitar si stimuleaza cresterea. Se introduc dupa varsta de 10 luni. Este indicat sa fie introduse pentru inceput preparate apoi crude. Consider ca trebuiesc consumate de catre cei mici cand sunt in sezon si nu in extrasezon. Ar trebui sa nu consume rosii copiii care au alergii la acest aliment precum si cei care au probleme digestive."

Pe Culinar by Qbebe ai peste 130 de retete pe baza de rosii care sa te ajute sa prepari o mancare delicioasa:


 

Multumim doamnei Liana Contiu pentru informatiile oferite.

Surse:
www.freshforkids.com.au; www.sciencekids.co.nz; www.coles.com.au

Articolul urmator
8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă
8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului
    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului

    Năutul, cunoscut și sub denumirea de boabe de Garbanzo, este o leguminoasă extrem de benefică pentru sănătate, utilizată de mii de ani în alimentație datorită aportului său...

    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului
    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Cerealele reprezintă un element esențial în alimentația noastră de zi cu zi, furnizând carbohidrați, fibre și nutrienți importanți. Cu toate acestea, pentru copiii care...

    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, și pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O deficiență de vitamina D poate afecta negativ creșterea și...

    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Fibrele alimentare reprezintă o componentă vitală a unei diete sănătoase și echilibrate, dar multe persoane nu sunt conștiente de importanța lor și de rolul pe care îl joacă...

    Urda în alimentația copilului: beneficii și idei de rețete
    Urda în alimentația copilului: beneficii și idei de rețete

    Folosită de mulți ani în bucătăria românească, urda este un ingredient versatil, ce poate fi folosit în mâncăruri sărate, aperitive, deserturi, etc. Află și...

    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului
    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului

    Cultivată de mai bine de 8000 de ani în emisfera nordică, hrișca provine fie din familia plantelor Fagopyrum esculentum, fie din familia Fagopyrum tataricum, fiind înrudită...

    Până la ce vârstă este interzis popcornul în alimentația copiilor și de ce?
    Până la ce vârstă este interzis popcornul în alimentația copiilor și de ce?

    Delicioase și sănătoase, floricelele de porumb reprezintă un real pericol pentru sănătatea copiilor mici, dacă nu sunt mestecate corespunzător. Amenințarea posibilității de...

    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?
    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?

    Să începi să îi oferi bebelușului „finger food” reprezintă o modalitate simplă și eficientă totodată de a-l familiariza cu mișcările coordonate și de a-l...

    © 2024 Qbebe