Compozitia mierii
Nectarul insusi este compus in principal din sucroza si apa. Albinele si enzimele care creeaza compusii chimici aditionali transforma sucroza in fructoza si glucoza si evaporeaza apoi apa incat produsul final va rezista alterarii.Mierea este prin urmare o sursa de carbohidrati, continand 80% zahar natural (in general fructoza si glucoza si datorita nivelului ridicat de fructoza este mai dulce decat zaharul), 18 % apa (cu cat continutul de apa este mai mic, cu atat este mai buna calitatea mierii), 2% minerale, vitamine, polen si proteine (vitaminele prezente sunt tiamina, niacina, riboflavina, acid pantoteic) si anumiti aminoacizi, mineralele incluzand calciu, cupru, fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc. Exista o modalitate de a estima continutul mineral al mierii ce poarta numele de conductibilitate. Mierea Manuka prezinta o conductibiliitate de 4 ori mai mare decat cea normala (cu cat este mai mare cu atat calitatea mierii este mai buna), in general mierea de culoare mai inchisa beneficiaza de aceasta proprietate.
Tipuri de miere: in functie de provenienta, mierea poate fi florala (de flori, prin prelucrarea nectarului si polenului din flori) sau extraflorala/de mana (de pe alte parti ale plantei in afara de flori), in functie de specia de plante poate fi monoflora (din nectarul unei singure specii) sau poliflora (de la mai multe specii de plante), in functie de consistenta poate fi lichida (fluida) sau cristalizata (zaharisita).
Beneficiile mierii la copii
Mierea este administrata de parinti copiilor cand se confrunta cu constipatia sau cu o tuse sacaitoare, dar are si alte beneficii:
-reduce ulceratiile si alte probleme gastrointestinale (contribuie la reglarea digestiei) -mierea de salcam este in special intrebuintata in acest scop in asociere cu propolisul
- are proprietati antibacteriene si antifungice deoarece albinele adauga o enzima care creeaza peroxid de hidrogen
- sporeste performanta sportiva
- amelioreaza tusea si iritatia gatului (in special pe cea nocturna, contribuind la odihna eficienta a copiilor deoarece stimuleaza secretia salivara care actioneaza ca un expectorant natural)
- este utila in tratamentul bronsitelor cronice
- utila in tratarea insomniilor (mierea de tei)
- regleaza nivelul de glucoza din sange
- vindeca ranile si arsurile datorita proprietatilor antibacteriene
- unele sortimente contin cantitati mari de probiotice (6 specii de lactobacilli si 4 specii de bifidobacterii)
Acest indulcitor natural contine 64 calorii intr-o lingura si nu contine grasime sau colesterol, prevenind astfel obezitatea. Studiile au demonstrat ca ajuta la intarirea firului de par si la mentinerea supletii pielii, dar si in cazul enurezisului nocturn (urinarea in timpul somnului) la copii.
Majoritatea sortimentelor de miere sunt cunoscute a avea proprietati antibacteriene, insa mierea de Manuka, datorita continutului ridicat de antioxidanti, are reputatia de "cel mai bun antibiotic din lume" si este utilizata atat la nivel intern, cat si extern. S-a demonstrat ca aceasta in special poate trata cu succes acneea, eczemele si alte afectiuni ale pielii, ulcerul stomacal, durerea de gat si raceala, muscaturile de insecte si arsurile, artrita, durerile musculare, ciuperca piciorului.
Unele studii au sugerat faptul ca mierea are potentialul de a desfunda nasul si a usura simptomele alergiei la polen, deoarece majoritatea alergicilor sunt sensibili la tipuri de polen cum sunt iarba si fanul care nu sunt utilizate de albine in fabricarea mierii.
Contraindicatii ale mierii la copii
Prima din ele se refera la diabetici, care trebuie sa o consume cu precautie. Desi reprezinta o alternativa mai sanatoasa fata de zahar, continutul sau similar cu acesta il transforma intr-un aliment cu potential periculos pentru indicele glicemic.
In ceea ce-i priveste pe copiii mai mici de 1 an, mierea le este total interzisa de medici deoarece poate contine o bacterie numita Clostridium botulinum care poate conduce la botulism, o boala extrem de grava ce poate fi fatala. Nu trebuie administrata copiilor nici ca adaos la lapte sau sub alta forma.
De ce poate fi mierea administrata copiilor mai mari de 1 an?
Se pare ca dupa aceasta varsta enzimele din stomac pot impiedica inmultirea bacteriei. Pentru a fi siguri, este bine sa nu gatim cu miere (paine sau budinca de exemplu) daca bebelusul va consuma acea mancare. Problema nu este reprezentata in acest caz de toxina (care este eliminata prin procesare termica), ci de sporii care nu pot fi indepartati sub nicio forma. Astfel este bine sa urmarim si gustarile cu miere achizitionate din comert care pot parea inofensive. In cazul in care bebelusul prezinta simptome de botulism - constipatie asociata cu slabiciune musculara, probleme la supt, maxilar moale, plans inexplicabil sau letargie, trebuie sa contactati de urgenta medicul.
Cum putem alege cea mai buna miere pentru copii?
In cazul in care varsta copilului este cea permisa, trebuie sa urmarim culoarea cat mai inchisa si vascozitate cat mai mare la o miere de calitate. Chiar si faptul ca este zaharisita reprezinta un indicator al calitatii (contrar parerii generale ca ar fi invechita). Gustul sau difera in functie de planta din care este realizata, prin urmare putem cere parerea copiilor inainte de o achizitiona, dar cea poliflora este recomandata de specialisti (este considerata un tip de miere complex ca actiune terapeutica).
Cum ne putem feri de o miere contrafacuta?
In primul rand ne este de ajutor chiar ambalajul, o miere autentica va avea pe eticheta data recoltarii, data ambalarii, sursa florala a mierii precum si temperatura la care a fost decristalizata (care nu trebuie sa depaseasca 40 de grade Celsius). Pretul reprezinta un alt indicator al calitatii, daca este prea mic trebuie sa ne puna pe ganduri. Mierea de Manuka are insa de obicei un pret cu mult peste mierea normala, dar poate fi gasita si sub forma de spray pentru aplicare locala.
Desi multa lume considera ca nu se altereaza, mierea trebuie ferita de razele soarelui care-i pot scadea proprietatile si trebuie pastrata in recipiente igienice. Cu atatea beneficii pe care le ofera, putem incerca sa introducem mierea cat mai des in alimentatia copiilor deoarece reprezinta o alternativa mult mai sanatoasa in comparatie cu zaharul, chiar si in prepararea diverselor feluri de mancare.
Surse:
www.babycenter.com; http://children.webmd.com; www.webmd.com
www.manuka.ro/; www.benefits-of-honey.com; http://ro.wikipedia.org
www.apitherapyhealth.com; www.webmd.com