- Lintea in alimentatia copilului
- Cand introducem lintea in dieta copilului?
- Retete pe baza de linte usor de introdus in alimentatia copilului
- Nautul in alimentatia copilului
- Beneficiile nautului
- Cand introducem nautul in alimentatia copilului
- Cum se gateste nautul?
- Fasolea in alimentatia copilului
- Beneficiile pe care le aduce fasolea
- Cand introducem fasolea in alimentatia copilului?
- Cum se gateste fasolea?
Lintea in alimentatia copilului
Lintea este, fara indoiala, unul dintre cele mai sanatoase alimente existente. Intr-o cana de linte gatita, gasim o cantitate impresionanta de minerale (inclusiv fier, fosfor si cupru), doua forme de vitamina B, fibre dietetice si proteine. In plus, lintea nu contine colesterol si nu provoaca alergii.
Iata o lista completa a vitaminelor si mineralelor existente intr-o cana de linte:
VITAMINE: MINERALE:
Vitamina A - 16 UI Potasiu - 731 mg
Vitamina C - 3 mg Sodiu - 12 mg
Niacina - 2 mg Calciu - 38 mg
Acid folic (vitamina B9) - 358 mcg Fosfor - 356 mg
Tiamina (vitamina B1) - 0.3 mg Magneziu - 71 mg
Riboflavina - 0.14 mg Fier - 6,5 mg
Exista 3 feluri importante de linte: rosie, verde si maro – toate fiind la fel de bune pentru a fi introduse in alimentatia copilului. Cu toate acestea, trebuie sa stii ca lintea rosie se digera mai usor pentru ca are un continut mai redus de fibre decat suratele ei si, in consecinta, poate fi introdusa cu incredere in dieta unui bebelus.
Citeste si: Mineralele - tabelul dezvoltarii copilului de la 0 la 18 ani
Cand introducem lintea in dieta copilului?
Cei mai multi specialisti in nutritie spun ca lintea ar trebui introdusa in alimentatia copilului inainte de fasole sau naut, dar nu mai devreme de 8 luni, avand in vedere ca atat lintea, cat si fasolea sau nautul pot provoca gaze bebelusului. Asa ca il obisnuim pe bebe cu morcovi, cartofi si alte legume mai usor de digerat si pe la 8-9 luni introducem cantitati mici de linte rosie in alimentatia bebelusului.
Retete pe baza de linte usor de introdus in alimentatia copilului
Curry de linte, ingrediente: 2 lingurite de ulei de floarea soarelui; 1 ceapa tocata; 3 catei de usturoi; 1 lingurita proaspata de ghimbir tocat; 2 lingurite praf de curry light; 1 lingurita chimion macinat; un cartof, 1 cana linte rosie; 5 cani de supa de legume; sucul de la o lamaie, o jumatate de cana de iaurt; sare.
Mod de preparare: Se incalzeste uleiul intr-o cratita mare la foc mediu, apoi se adauga ceapa sa se rumeneasca in uleiul incins. Dupa cateva minute se adauga usturoiul, ghimbirul, pudra de curry – trebuie sa amesteci des, timp de aproximativ 5 min, dupa care se pun si celelalte ingrediente: lintea, cartoful taiat cubulete si supa. Se lasa la fiert, partial acoperit, aproximativ 30 de minute. Inainte de servire, se pune sucul de lamaie si iaurtul, dupa gust.
Linte frantuzeasca, ingrediente: 2 lingurite ulei de masline; 1 ceapa mare tocata; putina telina tocata; 1 cana de linte rosie; 2 rosii decojite si tocate, 1 morcov tocat; 5 cani supa de legume; sare si parmezan ras.
Mod de preparare: Se incalzeste uleiul intr-o cratita mare; se aduga ceapa, telina si morcovii; se amesteca des; se pune lintea si dupa un minut se adauga rosiile si supa, sare, piper si se lasa la fiert aproximativ 30 de minute; apoi se pune amestecul intr-un blender si se omogenizeaza; se reincalzeste pentru a fi servita si se adauga mult parmezan deasupra.
Pentru ca stomacelul copilului sa nu aiba de suferit (sa nu se produca gaze), ar fi bine sa lasi lintea de seara la inmuiat si dimineata, sau cand te apuci de gatit, schimbi apa si apoi pui lintea la fiert. Poti schimba de 2-3 ori apa in care fierbi lintea.
De asemenea, pentru a inmuia lintea, poti adauga in apa in care fierbe linte si un cartof sau putin ghimbir.
Lintea nu trebuie consumata cruda.
Mai multe retete cu linte gasesti aici.
Nautul in alimentatia copilului
Ieftin si bogat in proteine, nautul este bun pentru oricine – copii, adulti, batrani. Beneficiile pe care le aduce consumul de naut sunt prea putin cunoscute si in consecinta, foarte putini copii il mananca.
In primul rand, pentru ca vorbim despre alimentatia copilului, trebuie sa stii ca nautul, consumat frecvent, ofera piticului multa energie pentru ca este bogat in fier. O jumatate de cana cu naut contine:
7,7 grame de proteine
4 grame de fibre
42 mg de calciu
2,5 mg de fier
252 mg de potasiu
Nautul iti mai ofera si molibden (mineral esential pentru sanatate - antioxidant); mangan; acid folic; triptofan (antioxidant); cupru, fosfor.
De asemenea, nautul este bogat si in vitaminele A, B1, B9, B12, C, D, E, K.
Citeste si: Vitaminele la copii - tabelul dezvoltarii copilului de la 0 la 18 ani
Beneficiile nautului
Aceasta leguminoasa mentine stabil nivelul de insulina, ceea ce insemna ca poate fi consumat cu incredere de cei care sufera de diabet sau hipoglicemie.
Fibrele solubile pe care le contine nautul reduc nivelul colesterolului din sange si usureaza miscarile intestinului.
Nautul este bogat in magneziu, care sporeste cantitatea de enzime (enzimele produc antioxidanti). Datorita antioxidantilor continuti, nautul ajuta la prevenirea bolilor de inima.
Sa nu uitam ca nautul este o sursa bogata de proteine si poate inlocui cu succes carnea rosie.
Citeste si:Totul despre legume in alimentatia copilului
Cand introducem nautul in alimentatia copilului
Bebelusul este o fiinta fragila, in curs de dezvoltare, cu un sistem digestiv imatur – in consecinta, nu-i putem da naut inainte de varsta de un an (unii medici spun un an si jumatate). Recunostem beneficiile nautului, dar cand vine vorba despre bebelusi, continutul ridicat de proteine, din aceasta leguminoasa, poate provoca probleme digestive copilului mai mic de 1 an.
Cum se gateste nautul?
Nautul uscat (exista si naut conservat) se lasa la inmuiat in apa peste noapte pentru a reduce timpul de fierbere si pentru a fi mai bine acceptat de aparatul digestiv al copilului.
Nautul (uscat) poate fi bagat la cuptor si oferit copiilor mai mari in loc de floricele de porumb sau poate fi folosit in salate, supe sau tocane (atat nautul uscat, cat si cel conservat).
Humusul este un preparat pe baza de naut fiert si pasat (sau din faina de naut) la care se aduga ulei de masline, suc de lamaie si putina sare de mare, usturoi si alte condimente – dupa gust.
In cazul in care folosesti naut consevat, ar fi bine sa verifici eticheta de pe ambalaj pentru a vedea in ce cantitati se regasesc aditivii si conservantii alimentari.
Mai multe retete cu naut gasesti aici.
Fasolea in alimentatia copilului
Fasolea este printre cele mai versatile si frecvent consumate alimente existente. Sunt multe soiuri de fasole cultivate in lume, dar este usor sa distingi fasolea de alte leguminoase, indiferent de soi. Datorita compozitiei bogate in vitamine si minerale, fasolea are un potential impresionant de a imbunatati calitatea dietei si starea de sanatate a copilului tau.
Beneficiile pe care le aduce fasolea
Fasolea este o sursa excelenta de fibre – acestea ajuta digestia si previn constipatia. Multa lume se fereste de fasole din cauza gazelor pe care le provoaca, insa gazele sunt efecte secundare ale digerarii fibrelor si, in mod normal, ar trebui sa fie eliminate – dupa ce a avut loc digestia alimentelor, gazele nu ar trebui sa mai existe in burtica piticului. In cazul in care gazele devin o problema pentru micut, ii poti reduce cantitatea de fasole pe care o mananca in mod normal sau poti cauta alt mod de preparare, dar fasolea ar trebui pastrata ca aliment de baza in dieta unui copil.
Fasolea reduce nivelul colesterolului, tot datorita fibrelor – consumul frecvent de fasole scade riscul de boli de inima.
Fasolea este bogata in proteine, de aceea a mai fost numita si carnea omului sarac (pentru ca are cam acelasi continut de proteine), insa, spre deosebire de proteinele din carne, proteinele din fasole aduc numai beneficii. Pentru dezvoltarea muschilor, copiii au nevoie de proteine. In consecinta, copiii au nevoie de fasole... Este nevoie de proteine pentru ca tesutul muscular sa fie sanatos si copilul sa devina puternic si energic. Proteina din fasole ajuta si la cresterea sanatoasa a unghiei si a parului.
Cele mai multe tipuri de fasole contin acid folic (vitamina B9), fier, magneziu, mangan, potasiu si vitamina B6. Acidul folic este excelent pentru femeile gravide si copii. Fierul ajuta producerea de celule sanguine sanatoase si combate anemia si astenia. Vitamina B6 ajuta metabolismul si potasiul regleaza fluidele din organism. Manganul este important pentru oase, tiroida si metabolismul alimentar; ajuta inima sa functioneze corect si scade colesterolul.
Fasolea are antioxidanti puternici care lupta impotriva radicalilor liberi. Radicalii liberi cresc riscul de boli, imbatranire prematura si cancer.
Cand introducem fasolea in alimentatia copilului?
Fasolea verde poate fi introdusa in alimentatia bebelusului pe la 7-8 luni (depinde si de data la care a inceput diversificarea) pentru ca nu provoaca alergii si este bine tolerata de stomacul bebelusului, spre deosebire de fasolea boabe (bogata si ea in vitamine si minerale) care este mai greu de digerat si poate provoca bebelusului disconfort abdominal si gaze.
Daca ai un copil cu burtica sensibila, ar fi bine sa mai amani introducerea boabelor de fasole in alimentatie.
Sfatuieste-te si cu medicul pediatru atunci cand introduci un aliment nou in dieta bebelusului. Oricand ai decide ca este momentul de o mancarica de fasole boabe, trebuie sa ai grija ca fasolea sa fie bine fiarta.
Cum se gateste fasolea?
Cele mai multe mamici stiu foarte multe retete pe baza de fasole, insa foarte important este sa speli si sa fierbi foarte bine leguminoasele. In cazul in care vorbim despre fasolea boabe, recomandat ar fi sa o lasi peste noapte in apa si apoi, in timpul fierberii, sa schimbi apa de 2-3 ori. Gospodinele recomanda sa pui un cartof in apa in care se fierbe fasolea, cartof care va fi scos si aruncat dupa fierbere.
Mai multe retete cu fasole gasesti aici.
Obezitatea infantila este o preocupare continua in intreaga lume si, din nefericire, a devenit o problema si pentru Romania (tara nostra ocupa locul 3 in UE la obezitate infantila). O alimentatie corecta, bogata in fructe si legume ar putea salva situatia. Lintea, nautul si fasolea pot ajuta un copil sa ramana sanatos si in limitele de greutate normale pentru varsta lui. Lintea, fasolea si nautul in alimentatia copilului inseamna multe vitamine, minerale, fibre si proteine naturale.
Surse: fitday.com; wikipedia.org; homemade-baby-food-recipes.com;