Sarea sau clorura de sodiu (NaCl) este un compus mineral in proportie de 40% sodiu si 60% - clor. Sarea ajuta la mentinerea echilibrului fluidelor din organism si la transmiterea impulsurilor nervoase. De asemenea, clorura de sodiu influenteaza relaxarea musculaturii si reglarea presiunii arteriale. Prin urmare, sarea este esentiala pentru functionarea normala a organismului, dar consumata in limite normale. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda 5 grame de sare pe zi pentru adulti si sub un gram pentru copii.
Studiile demonstreaza ca 79% dintre copiii intre unu si trei ani consuma sodiu in cantitati mai mari decat cele recomandate si unul din 6 copii din SUA sufera de hipertensiune arteriala. Principala cauza pentru cifrele atat de mari este ca parintii nu acorda atentie alimentelor bogate in mod natural in sare si produselor din comert care contin cantitati crescute de sodiu.
"In mancarea copiilor mai mici de 2 ani nu trebuie sa puneti sare - ei isi primesc toata sarea de care au nevoie din surse naturale precum legumele. Adaugarea de sare in mancarea bebelusului poate fi foarte periculoasa din cauza ca ii solicita rinichii nedezvoltati complet. In plus, dupa cum arata studiile, copiii care mananca sarat de la varste fragede sunt supusi unui risc crescut de dezvoltare a bolilor cardiace. Cand copilul dumneavoastra ajunge la varsta la care nu trebuie sa ii mai gatiti separat, este important sa nu sarati mancarea in timpul gatitului. Dati deoparte portia lui si de-abia dupa aceea puneti sare pentru restul familiei.
Ca si zaharul, sarea se gaseste in exces in multe alimente procesate si preparate alimentare comerciale. Este important sa cititi cu grija etichetele acestor produse inainte de a le pune in farfuria copilului", mentioneaza Gina Ford in „Alimentatia diversificata a bebelusului: cum sa-ti hranesti sanatos copilul".
Fructele si legumele, cereale instant, supe, branzeturi, carnea procesata, mezeluri afumate, snacks-urile si produsele de tip fast-food sunt surse ascunse de sare. Chiar si apa plata are o cantitate mare de sodiu. De aceea, nutritionistii recomanda sa le excludeti din alimentatia copilului. La toate acestea, se adauga surplusul de sare cu care parintii asezoneaza mancarea. Mai mult decat atat, atat laptele matern cat si formula contin cantitatea optima de sodiu pentru bebelusi. Motiv pentru care nu trebuie sa adaugati sare in alimentatia lor daca nu vreti sa le suprasolicitati rinichii.
Dar de ce este atat de periculos consumul excesiv de sare si cum influenteaza el dezvoltarea copilului? In primul rand, asa cum am amintit mai sus, sarea in exces retine apa in organism ceea ce determina acumularea toxinelor si incapacitatea rinichilor de a filtra sangele, cresterea volumului de lichid in vasele sangvine si, deci, a tensiunii arteriale.
Hipertensiunea arteriala determina reducerea cantitatii de sange de la nivelul creierului si a inimii si o slaba oxigenare a acestor doua organe, putand provoca atacuri de cord sau cerebrale. In plus, cercetatorii au demostrat ca aportul de sare devreme in alimentatia copilului dezvolta o preferinta a copiilor pentru aceste alimente mai tarziu in viata, sporind riscul de obezitate si boli asociate.
Un consum ridicat de sare poate cauza pierderi de calciu prin urina, care pot duce la demineralizarea osoasa si cresterea riscului de osteoporoza. Desi osteoporoza este intalnita cel mai frecvent in randul persoanelor in varsta, studiile au aratat ca efectul sarii asupra metabolismului calciului poate fi detectat la copii, favorizand aparitia osteoporozei mai tarziu in viata, in special pentru fete. Daca va doriti un copil sanatos, ascultati recomandarile medicilor si excludeti sarea din dieta copilului!
Citeste si: Tipuri de sare in alimentatia copilului