De ce oul este important în alimentația copilului
Oul face parte dintre alimentele cele mai indicate pentru copii și ar trebui să fie prezent în alimentația acestuia încă de la o vârstă fragedă. Să aflăm de ce:
Conține proteine complexe:
Studiile din domeniul nutriției au arătat că un singur ou poate furniza până la 6 g de proteine. Acestea au un rol foarte important în formarea noilor celule și contribuind la funcționarea optimă a acestora.
Unii medici sunt de părere că, dacă vom reuși să-i oferim copilului câte 1 ou pe zi, nu va mai fi nevoie să apelăm la suplimente alimentare.
Are în componență luteină și zeaxantină
Aceste două substanțe sunt baza sănătății ochilor, asigurând o vedere optimă.
Oul este sursă de colină
Colina este aceea care va stimula dezvoltarea celulelor creierului și este responsabilă de transmiterea semnalelor nervoase.
Ouăle conțin Omega 3
Acest acid gras este baza unei dezvoltări cognitive optime și îl va proteja pe copil de dezvoltarea, la maturitate, a maladiilor cardiace.
Oferă și vitamina D
Oul este o sursă foarte bună a acestei vitamine, importantă în dezvoltarea sănătoasă a oaselor și dinților copilului.
Oul conține acid folic
Dacă îi vei da copilului ouă vei contribui la furnizarea suplimentară de vitamina C, atât de importantă pentru funcționarea optimă a sistemului său imunitar.
Din ou nu lipsește nici vitamina B12
Vitamina B12 este una dintre cele mai importante vitamine pentru dezvoltarea sistemului nervos al copilului.
Oul îi oferă copilului grăsimi sănătoase
Întrucât are în componență atât grăsimi saturate, cât și nesaturate, oul va reprezenta mereu un aliment potrivit pentru copii, inclusiv pentru cei ce au probleme cu greutatea (sunt supraponderali).
Ideal va fi să nu-i oferi des ouă prăjite, ci să optezi mai ales pentru cele poșate.
Datorită oului copilul va beneficia de un păr și de unghii mai rezistente
Pentru că în ou se regăsesc aminoacizi esențiali pentru sănătatea unghiilor și părului, nu te feri să-i oferi copilului acest aliment.
Cu atât mai mult cu cât copiii își rod unghiile des și le rup, ouăle vor contribui la regenerarea mai rapidă a acestora.
Ce reprezintă alergia la ouă
Alergia la ouă este una dintre cele mai comune alergii în rândul copiilor și are loc atunci când sistemul imunitar reacționează exagerat la consumul lor.
Există două tipuri de alergie la ouă: una care se manifestă doar la ouăle insuficient gătite sau crude și una care se manifestă la toate formele de ou (inclusiv la produsele ce conțin urme de ou). În primul caz se recomandă evitarea consumului de ouă insuficient preparate, în timp ce în cel de-al doilea este necesară excluderea totală a ouălor din alimentație.
De asemenea, dacă un copil are prima formă de alergie, înseamnă că va reuși să consume fără probleme ouă, atât timp cât acestea sunt bine gătite. În cea de-a doua situație însă, reacțiile alergice pot fi severe (mergându-se chiar până la șoc anafilactic).
Medicii spun că alergia la ouă poate fi sesizată încă de la o vârstă fragedă, mai exact la bebeluși. De regulă, ea se manifestă prin apariția unei erupții cutanate sau prin stări de rău (vărsături, dureri abdominale, diaree, dificultăți în respirație etc.) apărute imediat după consumul de ouă.
Printre simptomele care trebuie să ne pună în gardă și să ne demonstreze că este foarte posibil ca al nostru copil să fie alergic la ouă se numără:
• Apariția unei eczeme, care se tot inflamează
• Manifestări digestive (dureri abdominale, diaree, vărsături)
• Apariția mâncărimilor în jurul gurii
• Simptome similare răcelii (nas și ochi care curg, dureri de cap etc.)
• Dificultăți în respirație
• Este posibilă și creșterea ritmului respirației
În această situație, este urgentă consultarea unui specialist. Numai acesta va pune un diagnostic corect și îți va spune ce ai de făcut pe viitor.
Care sunt combinațiile alimentare cu ouă, ce îi pot fi dăunătoare copilului
Chiar dacă al nostru copil nu are alergie la ouă, este foarte posibil să se confrunte oricând cu o intoleranță la acestea. Intoleranța va avea manifestări digestive și este declanșată adesea de asocierea dintre ou și anumite alimente.
Iată care sunt cele mai nocive combinații cu ou pentru ai noștri copii:
Ouăle crude și laptele
Sunt o combinație foarte periculoasă, în condițiile în care ouăle sunt o posibilă sursă de contaminare cu Salmonella, iar laptele nu este un aliment prea ușor de digerat.
De aceea nu va fi deloc o alegere potrivită să-i pui copilului în lapte gălbenușuri de ouă crude, așa cum se făcea în trecut. Îl vei expune mai mult unei îmbolnăviri din cauza Salmonellei!
Citește și: 10 alimente complet interzise în alimentația bebelușului până la 2 ani
Cu ce fructe nu este bine să asociezi ouăle, atunci când i le servești copilului
Micul dejun și gustările sunt de obicei prilejul de a le oferi copiilor noștri un plus de nutrienți. De aceea, putem alege să asociem ouăle cu diverse fructe.
Conform specialiștilor, nu va fi deloc o decizie să procedăm astfel, mai ales dacă este vorba despre fructe ce conțin mulți acizi. Aceștia din urmă vor interfera cu proteinele din ou în procesul de digestie, ceea ce va duce la creșterea nivelului de aciditate gastrică și la putrefacție. În urma acestor procese, pot apărea tulburări digestive dintre cele mai neplăcute, precum: crampe abdominale, balonări, flatulență, diaree, chiar grețuri sau vărsături.
Iată ce combinații între ouă și fructe pot fi periculoase pentru copil:
• Oul cu citricele
• Oul cu ananas
• Oul cu mere sau pere
• Oul cu strugurii
• Oul cu prunele
• Oul cu cireșe
• Oul cu căpșunele sau cu fructele de pădure
• Oul cu fructul kaki- Referitor la această asociere, medicii spun că este foarte riscantă pentru sănătatea copilului, întrucât creează efecte similare unei otrăviri. De aceea, pot apărea tulburări digestive severe. Înainte de a consulta un medic, poți lua următoarea măsură: dă-i copilui un pahar cu apă în care ai pus și sare (200 ml de apă și 20 de g sare). În aceste condiții, copilul va avea vărsături, ceea ce îi va fi benefic pentru că se vor elimina toxinele din organism.
Oul și baconul
Deși ni se pare o combinație alimentară inofensivă, medicii spun că în realitate nu este așa. Explicația este următoarea: atât oul, cât și baconul, sunt surse de proteine. De asemenea, baconul conține și grăsimi.
În aceste condiții, alimentele se vor digera mult mai lent. ceea ce-i poate provoca micuțului tău tot felul de simptome neplăcute (cum ar fi crampe abdominale, balonări etc.). Mult mai bine va fi să-i oferi mai întâi oul și după ce mai trece un timp (măcar 15 minute), poți să-i dai și bacon. Ai însă grijă ca acesta să nu fie prea gras sau prea prăjit!
Oul și iaurtul
Și această asociere pare inofensivă pentru copii, dar nutriționiștii ne sfătuiesc să ne gândim de două ori înainte să le-o oferim copiilor.
Niciunul dintre aceste alimente nu este dificil de digerat când este consumat separat, dar împreună vor îngreuna considerabil digestia ducând la apariția indigestiei.
Ouăle cu smântână sau cu unt
Combinația dintre aceste alimente nu este benefică întrucât grăsimile din ou și cele din produsele lactate menționate vor îngreuna foarte mult procesul de digestie. Din aces motiv, copilul tău poate avea manifestări similare indigestiei.
Oul și cartofii
Probabil că este una dintre combinațiile la care apelai frecvent pentru copilul tău. Cu toate acestea, ea nu este cea mai bună alegere întrucât mineralele din cartofi interferează cu absorbția calciului și fierului din ouă. În plus, împreună se vor digera mult mai greu și pot cauza oricând o indigestie.
Ouăle cu ceai
Și această asociere este aparent inofensivă, dar de fapt ea poate fi dăunătoare copilului. Explicația dată de specialiști este aceasta: acidul tanic din anumite ceaiuri se va combina cu proteinele din ou și se va forma o substanță ce va reduce considerabil motilitatea intestinală. În aceste condiții, poate apărea constipația sau, dacă al tău copil are deja această problemă, ea se va agrava considerabil.
În același timp, ouăle pe care le vei folosi în stare crudă pentru a prepara în casă diverse mâncăruri nu sunt o alegere sănătoasă pentru cei mici. Evită să le oferi oricare dintre următoarele alimente:
• maioneza
• înghețata homemade
• prăjitură Tramisu
• sosul olandez
• sosurile pentru salată Cesar
• lichior cu ou etc.
Voi știați până acum faptul că oul, asociat cu alte alimente, poate pune în pericol sănătatea copiilor noștri?
Citește și: Cum combini sănătos ouăle în alimentație
Surse:
www.babycenter.in, www.bupa.co.uk, www.foodformyhealth.com, www.kidshealth.org, www.momjunction.com, www.naturalhealthcure.org,www.stylecraze.com, www.women.girlstalkinsmack.com
Surse poze:
www.pexels.com