Importanta cinei in alimentatie
O nutritie adecvata ii asigura copilului o crestere armonioasa, naste obiceiuri alimentare sanatoase pentru viitorul adult si contribuie decisiv la prevenirea obezitatii si a diabetului. O dieta corecta ar trebui sa includa trei principale si doua gustari, din care sa lipseasca alimentele cu un continut ridicat de zahar si grasimi.
Cina copilului - ca si a adultului, de altfel - trebuie alcatuita din preparate usoare, care se digera repede si trebuie servita cel mai tarziu la ora 19.00 astfel incat sa nu ingreuneze somnul. O budinca de quinoa cu banana, o salata de legume sau un pahar cu lapte cald reprezinta cina ideala pentru intreaga familie.
"De regula, la cina, mancarurile servite copiilor trebuie sa fie destul de usoare. Majoritatea copiilor pana la doi ani prefera ca inainte de culcare sa serveasca lapte, acesta fiind o completare la cina si un obicei perfect normal, insa ar fi bine sa il servim in pahar si nu in biberon. Ar trebui sa incercam sa le servim seara cat mai putina carne, care se digera mai greu. Putem, in schimb, sa le pregatim budinci, sote-uri, mamaliguta cu branza si putina smantana, paste cu branza, gris cu lapte, paste cu lapte, orez cu lapte. Prescolarilor sau scolarilor putem sa le servim seara un sandvis, o felie de pizza de casa cu pui si legume sau o clatita umpluta cu branza sau urda", recomanda precizeaza Ciprian Constantin, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Doctor in Stiinte Medicale.
Cina pentru bebelusi
O alimentatie corecta in primul an de viata, cu alaptare exclusiva in primele 6 luni si o diversificare corespunzatoare asigura o dezvoltare armoniosa si pune bazele unui comportament alimentar adecvat.
Chiar daca incepand cu varsta de 6 luni, bebelusul incepe diversificarea cu legume si fructe, masa de dimineata si cea de seara raman pe baza de lapte matern. Prin urmare, la cina, bebelusul va fi alaptat la san sau va primi formual de lapte praf recomandata de medicul pediatru.
Cina pentru copilul mic
In primii doi ani, inainte de culcare, cei mai multi copii solicita bine meritata portie de lapte. Medicii recomanda, insa, ca aceasta sa fie servita in pahar si nu din biberon. Incurajati, astfel, copilul sa renunte la tetina. Pentru cei care au renuntat la masa cu lapte, cina poate consta in paste cu branza sau cu nuci, un cartof dulce la cuptor sau o clatita cu legume.
Cina pentru prescolari
Masa care incheie ziua trebuie sa fie usoara, dar consistenta astfel incat sa-i tina de foame copilului peste noapte. Pentru cei pretentiosi, puteti pregati o budinca din cereale cu fructe si lapte sau pireu de broccoli cu branza de capra. Iar pentru cei mai mancaciosi dintre ei, puteti opta pentru o portie de peste cu legume la cuptor.
Cina pentru scolari
Respectand regulile de baza ale unei nutritii sanatoase, masa de seara are si rolul de a aduna impreuna toti membrii familiei. De aceea, parintii trebuie sa respecte, la cina - si nu numai - principiile unei nutritii corecte care sa asigure obiceiuri sanatoase copilului.
Nu ii puteti pretinde copilului sa manance, spre exemplu, budinca de hrisca cu migdale, in timp ce voi consumati aripioare cu cartofi prajiti. Puteti cel mult sa va satisfaceti poftele culinare nesanatoase pana ajungeti acasa. O data asezati toti la masa, regulile alimentare trebuie sa se schimbe spre beneficiul si dezvoltarea armonioasa a copilului.
Prin urmare, o cina in familie poate consta in mancarica de linte si o bucatica de peste, salau la cuptor cu fasole verde, budinca din cereale cu fructe sau un pahar cu lapte. Evitati sa consumati la masa de seara supe sau ciorbe deoarece cresc riscul de hipertensiune nocturna.
Ce prefera copiii la cina si ce trebuie sa faca parintii
"Eu beau seara un pahar cu lapte cald sau, mai rar, un iaurtel cu fructe", se lauda Robert, un baietel de 5 anisori. Delia are 7 ani si jumatate si prefera inainte de culcare "un shake de banane cu lapte si un pic de scortisoara", iar Andrei nu doarme fara "portia de biscuiti din cereale integrale si paharul cu lapte".
"O greseala frecventa facuta de parinti este sa le ofere micutilor dulciuri seara. Acestea fermenteaza in cavitatea bucala (in gura) si ar putea cauza afectiuni dentare, in cazul unei igiene deficitare. In plus, ar trebui sa evite aportul de ciocolata sau cacao in cursul serii, care ofera energie si actioneaza stimulativ la nivelul sistemului nervos", avertizeaza precizeaza Ciprian Constantin, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Doctor in Stiinte Medicale.
Surse:
http://www.delish.com/recipes/cooking-recipes/quick-kids-dinner-recipes#slide-1
http://www.eatingwell.com/recipes_menus/recipe_slideshows/healthy_kids_dinner_recipes
http://www.foodnetwork.com/recipes/photos/our-best-healthy-recipes-for-kids-and-families.html