Ce facem când copilul refuză mâncarea gătită

Ce facem când copilul refuză mâncarea gătită

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Ca mămici, știm cât de important este ca ai noștri copii să aibă parte de o alimentație cât mai variată. Din aceasta nu poate lipsi, desigur, nici mâncarea gătită. Așa cum ne avertizează și experții, să ne obișnuim copiii cu acest tip de hrană nu este lucru ușor. Nu de puține ori ne vom confrunta cu refuzul radical al copilului de a gusta măcar puțin din mâncarea respectivă. De altfel, acest refuz poate avea la bază mai multe cauze. Stă însă și în puterea noastră să le înlăturăm, pe cât posibil, și să ne străduim ca micuții noștri să nu mai respingă mâncarea gătită. Ne va fi mai simplu dacă vom ține cont și de indicațiile de mai jos și dacă vom încerca să fim noi însene un model pentru ei, inclusiv din acest punct de vedere

Motivele pentru care copilul ar putea refuza mâncarea gătită

Copilul are anumite probleme de sănătate

În afară de cazurile în care știm sigur că al nostru copil are tulburări de apetit legate de prezența unor boli, nu ar trebui să excludem, atunci când sesizăm că acesta refuză mâncarea gătită fără un motiv anume, și prezența unor afecțiuni precum refluxul gastro-esofagian sau constipația. Ambele pot duce la apariția durerilor de stomac și a disconfortului, fapt care va diminua considerabil pofta de mâncare.
De asemenea, orice stare de rău, oboseala sau alte afecțiuni digestive pot duce și ele la refuzul copilului de a consuma și mâncare gătită. Se poate întâmpla ca micuțul să fi sesizat că anumite ingrediente ale acesteia îi fac rău, dar nu știe încă să spună.
Iată de ce este important, când observi că o asemenea situație persistă, să te adresezi și unui medic.

Citește și: Lipsa poftei de mâncare la copii: cauze fiziologice

Există anumite probleme prezente la nivel senzorial

Când copilul refuză mâncarea gătită putem lua în calcul și faptul că acesta este afectat de anumite procese de ordin senzorial. De exemplu, așa cum ne avertizează și specialiștii, un copil poate ajunge să respingă mâncarea gătită dacă nu îi plac anumite texturi sau arome. În acest caz, putem semnala o „aversiunea orală", mai frecvent întâlnită la copiii care au fost hrăniți o perioadă artificial, care au avut anumite incidente legate de zona gurii sau a gâtului, care au vomat des etc..
În același timp, nu ar trebui să excludem ideea că al nostru copil nu distinge bine mâncarea când aceasta ajunge în gură, ceea ce îl poate face mai puțin dornic să o „manipuleze". Din acest motiv, nu ar trebui să ne mirăm că mâncarea gătită poate fi considerată adesea „dezgustătoare".
Oricare dintre aceste situații ar trebui să ne pună serios pe gânduri și, dacă sesizăm că nu se remediază, să cerem ajutorul unui specialist.

Citește și: Cum se dezvoltă gusturile copiilor

Copilul nu stăpânește încă destul de bine abilitățile ce-i permit să mestece și să înghită mâncarea

Când un copil nu a trecut încă așa cum se cuvine de tranziția spre hrana solidă, este foarte posibil să nu mestece și să nu înghită suficient de bine mâncarea. Din acest motiv, se poate îneca cu aceasta. Dacă se întâmpla așa, ne avertizează și medicii, copilul va fi mult mai puțin dornic să încerce mâncare gătită, de teama de a nu se îneca iar sau de a simți în gură texturi diferite față de cele cu care era obișnuit pe deplin.
Pentru a-ți fi mai ușor să-l determini pe copil să accepte mâncare gătită, va fi nevoie ca mai întâi să te asiguri că a trecut de la tranziția mâncărurilor de bebeluș la cele solide, apropiate de cele ale adulților.

Copilul poate refuza mâncarea gătită și din cauza familiarizării cu o rutină

Experții în domeniu sunt de părere că un copil va accepta sau va refuza mâncarea gătită și în funcție de rutina cu care a fost familiarizat. Spre exemplu, dacă un copil vede în mod constant că nici noi, părinții, nu consumăm prea des sau chiar aproape deloc mâncare gătită, că ne orientăm mai ales spre preparate reci, numai bune pentru a le mânca în fața televizorului sau computerului, atunci vor scădea considerabil șansele ca și el să fie dispus să se hrănească cu mâncare gătită.
În plus, dacă s-a obișnuit ca, de fiecare dată când încearcă o mâncare gătită și nu i-a plăcut, tu să îi oferi imediat altceva în schimb (dintre mâncărurile sale preferate), nu ar trebui să te mai miri că va opune rezistență când vine vorba de mâncarea gătită.
Practic, noi, părinții, suntem cei care-l putem determina pe copil să accepte mai ușor sau mai greu mâncarea de acest tip.

Masa cu aperitive, in familie

Ce putem face pentru ca al nostru copil să nu mai refuze mâncarea gătită

Încearcă să gătești mâncăruri cât mai apropiate de cele cu care copilul este deja obișnuit

În special când vine vorba despre copiii mai mici, ce nu trecut demult la tranziția către hrana solidă , este foarte important să le poți servi mâncăruri gătite care să fie cât mai similare celor pe care le știau deja. Spre exemplu, dacă vrei să-i oferi piure de casă, îl poți amesteca pe cel special pentru copii mici cu o mică cantitate făcută de tine. Cu timpul, poți crește treptat cantitatea celui de casă. Pe măsură ce copilul se obișnuiești cu noi gusturi și texturi, poți să fii și mai inventivă, oferindu-i o gamă variată de mâncăruri gătite, care să conțină cât mai multe ingrediente noi, bine „camuflate".

Fii cât mai creativă

Chiar dacă al tău copil va refuza inițial o anumită mâncare gătită, nu renunța să i-o mai servești. Mult mai bine va fi să-ți pui creativitatea la încercare și să o adaptezi cât poți de mult, făcând-o mai atractivă pentru cel mic. În plus, străduiește-te să i-o oferi în compania unei farfurii și tacâmuri cât mai originale.

Noi trebuie să decidem ce mănâncă 

Dacă un copil va ști că pur și simplu poate refuza mâncarea gătită, iar noi îi vom oferi imediat altceva, atunci ne va fi mult mai greu să-l obișnuim și cu aceasta.
Pentru a reuși în acest demers, specialiștii ne sfătuiesc să gătim ceea ce credem noi, după care să îl obișnuim pe copil să guste puțin înainte de a se hotărâ sau nu să mănânce. Nu numai că-l vom determina să se adapteze mai ușor noilor arome și texturi, dar îl vom învăța și să fie responsabil pentru alegerile sale, în condițiile în care nu-i vom oferi rapid ceva în schimb pentru a-și potoli foamea.

Nu împărți mâncărurile în mâncăruri „pentru adulți" și mâncăruri „pentru copii"

Pentru a-l convinge mai ușor pe copil să mănânce mâncare gătită, trebuie să te străduiești să nu-i spui că aceasta este „mâncare pentru adulți". Copilul trebuie să știe doar că este necesar să guste dintr-o mâncare înainte de a hotărâ dacă îi place sau nu.
Totodată, dacă vei reuși să nu faci această distincție, copilul va fi mai deschis să experimenteze noul și va sesiza, în timp, că nu numai mâncărurile „pentru copii" merită mâncate.

Oferă-i copilului mai multe opțiuni

Chiar dacă vrei ca micuțul să nu mai refuze mâncarea gătită, acest fapt nu înseamnă că nu trebuie să-i oferi și alte alternative.
În special când știi că îi este foame, nu îl forța să mănânce numai mâncare gătită dacă ești pe deplin convinsă nu îi va plăcea deloc mâncarea respectivă. Mult mai bine va fi să-i oferi și alte variante, întrucât, în caz contrar, este posibil să apară o aversiune și mai mare față de mâncarea gătită.
De asemenea, încearcă să prepari mai multe feluri de mâncare gătită, cât mai frumos prezentată, astfel încât copilul să fie cât mai atras de aceasta.

Nu-l lăsa pe copil să vadă că ești dezgustată de un anumit tip de mâncare gătită

În condițiile în care copiii ne imită mai mult decât ne imaginăm, este important să le oferim un model demn de urmat. Acest lucru este valabil și în privința mâncărurilor.
De pildă, dacă atunci când ne displace o mâncare gătită ne vom exprima clar această opțiune, copilul va considera că aceasta este o atitudine firească și va recurge la ea cât de des posibil.

Pregătiți mâncarea împreună

Ca să îl determini pe copil să guste dintr-o mâncare gătită, încearcă să-l implici cât mai mult în pregătirea acesteia. Nu numai că îl vei face curios să guste din ce a gătit și el, dar îi vei dezvolta și diverse abilități (legate de numărat, măsurat, își va îmbogăți și vocabularul etc.).

Fetita ce gateste  impreuna cu mama ei

Wellkid Soft Jelly Apelează la suplimente nutritive

Pentru a-ți determina copilul să mănânce și mâncare gătită poți apela inclusiv la diverse suplimente nutritive, care vor crește apetitul copilului. În plus, acestea îi vor oferi copilului vitaminele pe care nu le primește suficient prin intermediul alimentației.
Preferabil va fi să alegi suplimente alimentare care să nu fie nevoie să fie înghițite. ci să fie sub forma unor comprimate sau jeleuri masticabile, dar fără coloranți și conservanți artificiali. De exemplu, îi poți oferi, unui copil ce are între 4 și 12 ani, jeleurile sub formă de ursuleți Wellkid Soft Jelly (30 de jeleuri). Acestea conțin multi-vitamine și ulei de in, sprijinind aportul nutrițional. În același timp, au un gust plăcut, fiind cu aromă naturală de căpșune.
Jeleurile vor fi administrate 1-2 pe zi, preferabil în timpul mesei, dar nu vor fi înghițite.
Nu uita să consulți un specialist înainte de a i le da copilului, mai ales în cazul în care acesta se află deja sub supravegherea unui medic sau dacă suferă de alergii alimentare.
 

Voi mai știți și alte metode prin care putem determina un copil să nu mai refuze mâncarea gătită?

Surse:
www.huffingtonpost.com; www.onehandedcooks.com.au; www.yourkidstable.com; www.zerotothree.org

Articolul urmator
Ce facem când preadolescentul devine foarte răutăcios?
Ce facem când preadolescentul devine foarte răutăcios?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Lasă-mă să-mi îngrop copilul și apoi îți spun când vin la muncă”. Când șefii refuză să accepte zile libere pentru angajați
    „Lasă-mă să-mi îngrop copilul și apoi îți spun când vin la muncă”. Când șefii refuză să accepte zile libere pentru angajați

    Ce se întâmplă atunci când șeful tău nu îți acceptă cererea de concediu sau nu îți permite să îți iei concediu medical sau acele zile speciale de...

    „Cu ce drept țipi tu la copilul meu?” Ce facem când un alt părinte țipă la copilul nostru
    „Cu ce drept țipi tu la copilul meu?” Ce facem când un alt părinte țipă la copilul nostru

    Când alt adult țipă la copil, fie că este vorba despre un necunoscut din parc sau despre un membru al familiei, părintele nu știe de cele mai multe ori cum să abordeze problema....

    Ce facem când copilul ajunge aproape de maturitate? Reușim să ne ținem părerile doar pentru noi sau ne vom spune le nesfârșit punctul de vedere
    Ce facem când copilul ajunge aproape de maturitate? Reușim să ne ținem părerile doar pentru noi sau ne vom spune le nesfârșit punctul de vedere

    Opiniile părinților contează pentru copiii ajunși la maturtate sau sunt doar niște sfaturi învechite care îi plictisesc pe adolescenți? Iată ce a realizat o mamă de...

    O mamă vrea să ia acasă mâncarea de la grădinița copilului când acesta lipsește. "Am plătit pentru ea"
    O mamă vrea să ia acasă mâncarea de la grădinița copilului când acesta lipsește. "Am plătit pentru ea"

    O mamă din Sydney, Australia a postat pe un grup de parenting, mărturisind că ea consideră că ar trebui să primească porția de mâncare a fiicei sale de la grădiniță, chiar...

    Cât timp poți lăsa mâncarea afară când ieși la picnic sau la grătar
    Cât timp poți lăsa mâncarea afară când ieși la picnic sau la grătar

    Dacă ai de gând să organizezi un grătar sau un picnic la iarbă verde, asigură-te că știi cât timp poate fi lăsată mâncarea afară fără să se altereze! Vara...

    Copilul tău refuză laptele matern congelat? Iată cauza!
    Copilul tău refuză laptele matern congelat? Iată cauza!

    Atunci când ii oferi lapte direct din sân, bebelușul îl acceptă cu plăcere, acceptă chiar și biberonul cu lapte praf, dar când îi oferi laptele tău...

    Părinții mei refuză să accepte că au devenit bunici. Refuză să aibă grijă de copiii mei, cum fac bunicii normali
    Părinții mei refuză să accepte că au devenit bunici. Refuză să aibă grijă de copiii mei, cum fac bunicii normali

    Dacă anumiți bunici se străduiesc să găsească mereu pretexte pentru a sta cât mai mult în preajma nepoților, alții resping din start ideea de a petrece timp cu aceștia....

    Soacra mea dă vina pe mine pentru că soțul meu nu mănâncă mâncare gătită. I-am spus că trebuia să îl învețe să gătească
    Soacra mea dă vina pe mine pentru că soțul meu nu mănâncă mâncare gătită. I-am spus că trebuia să îl învețe să gătească

    Tensiunile dintre noră și soacră pot surveni din cele mai diverse motive, în special dacă există viziuni total diferite asupra lucrurilor. Cu atât mai mult cu cât la...

    © 2024 Qbebe