In zilele noastre, parintii au tendinta de a adapta dietele lor preferate sau ideale si de a le include in alimentatia copilului. In ciuda faptului ca anumite diete sunt caracterizate ca fiind "sanatoase", "personalizate" sau "altfel de stil de viata", trebuie sa fim constienti ca numai o dieta echilibrata si in acord cu varsta copilului poate fi considerata o dieta sanatoasa.
Alimentatia copiilor cu grupa sanguina O
Grupa 0 semnifica "vechimea". Primii oameni erau vanatori iscusiti, deci carnea (proteinele animale) reprezenta principala hrana. Aparatul digestiv al copiilor cu grupa sanguina O este relativ robust; produce suc gastric din belsug (esential pentru digerarea carnii); prezinta dificultati in digerarea produselor de panificatie si a produselor lactate.
Alimente recomandate: carne de miel, organe (inima, ficat), carne de vanat (caprioara), carne de vita si vitel, macrou, nisetru, pastrav, somon, ulei de masline, nuci, cartofi dulci, ceapa, patrunjel, praz, broccoli, andive, hrean, usturoi, prune, smochine.
Alimente neutre: carne de pasare (curcan, fazan, rata, prepelita), biban, crap, ton, oua, unt, mozarella, branza de vaci, tofu, cas, urda, alune, castane, susan, orez, ardei gras, castraveti, dovlecei, morcovi, masline verzi, ridiche, sparanghel, afine, ananas, pere, piersici, rodii, grepfrut, mere, lamai, pepene rosu.
Alimente de evitat: carne de gasca si porc, slanina, sunca si bacon, somn, sepie, lapte de capra, kefir, svaiter, iaurt gras, branza topita, arahide, fistic, faina, produse de panificatie, avocado, cartofi, ciuperci, conopida, porumb, varza alba si de Bruxelles, vinete, capsuni, mandarine, mure, pepene galben, portocale, bauturi tip cola.
Alimente care favorizeaza slabirea: alge, broccoli, peste si fructe de mare, varza verde, carne rosie, spanac.
Alimente care favorizeaza ingrasarea: conopida, fasolea cu boabe mari, lintea, varza de Bruxelles, varza alba, graul.
Alimentatia copiilor cu grupa sanguina A
Grupa A este specifica primilor stramosi ai omului care au renuntat la viata nomada si au devenit agricultori. Aparatul digestiv al copiilor cu grupa sanguina A este sensibil, digera greu proteinele si grasimile de provenienta animala, insa digera foarte usor si bine legumele, pestele si fructele de mare, cerealele, pastaile si fructele.
Alimente recomandate: crap, macrou, somon, pastrav, branza si lapte de soia, ulei de masline, arahide, seminte de dovleac, fasole, linte, faina de ovaz sau secara, orez, broccoli, ceapa, praz, spanac, usturoi, varza verde, afine, ananas, caise, cirese, mure, smochine.
Alimente neutre: carne de curcan si pui, pastrav, stiuca, ton, cas, urda, kefir, oua, smantana, castane, fistic, migdale, fasole, mazare, gris de grau, fulgi de porumb, avocado, andive, conopida, dovlecei, masline verzi, nap, ridichi, capsuni, curmale, kiwi, mere, pepene verde, nectarine, zahar.
Alimente de evitat: carne de porc, fazan, gasca, rata, vita, biban, creveti, somn, raci, branza de oi, unt, naut, fulgi de grau, paine integrala, paine nedospita, paste din grau, ardei gras, cartofi, rosii, vinete, banane, mango, portocale, capere, maioneza, muraturi.
Alimente care favorizeaza slabirea: ananasul, legumele, uleiurile vegetale, soia.
Alimente care favorizeaza ingrasarea: carnea, fasolea, produsele lactate, graul.
Alimentatia copiilor cu grupa sanguina B
Grupa sanguina B este grupa de sange specifica vechilor nomazi, locuitori ai stepelor. Aparatul digestiv al copiilor cu grupa sanguina B este robust, suporta bine consumul de carne (cu exceptia carnii de pasare), produsele lactate si vegetalele. Pentru copiii cu grupa sanguina B este recomandata o dieta echilibrata, compusa din carne, cereale, fructe si legume.
Alimente recomandate: carne de miel, iepure, caprioara, macrou, sardele, nisetru, cas, urda, telemea de vaca si oaie, iaurt, kefir, lapte de capra, oua, smantana, ulei de masline, fasole cu bobul mare, faina de orez, faina de ovaz, ardei gras, broccoli, carote, conopida, pastarnac, varza alba si rosie, vinete, banane, ananas, coacaze, struguri.
Alimente neutre: curcan, fazan, vita, crap, hering, salau, ton, lapte si branza de soia, unt, svaiter, parmezan, serbet, ulei de peste, castane, nuci, pecan, migdale, fasole rosie, mazare, grau, orez, gulie, ceapa, cartofi, castraveti, dovlecei, spanac, telina, usturoi, afine, agrise, caise, cirese, coacaze, kiwi, grepfrut, mandarine, mere, pepene verde, portocale, zmeura, pere, nectarine.
Alimente de evitat: gasca, pui, rata, porc, biban, crabi, creveti, raci, ansoa, branza topita, inghetata, ulei de floarea-soarelui, ulei de arahide, arahide, alune, fistic, seminte de floarea-soarelui si dovleac, fasole neagra, linte, naut, gris, hrisca, secara, orz, anghinare, masline, ridichi, rosii, rodii, smochine.
Alimente care favorizeaza slabirea: oua, produse lactate degresate, carne, varza verde.
Alimente care favorizeaza ingrasarea: hrisca, lintea, arahidele, porumbul, susanul, graul.
Alimentatia copiilor cu grupa sanguina AB
Grupa sanguina AB are mai putin de 1000 de ani vechime, este rara (2-5% din populatie) si complexa din punct de vedere biologic, reprezentand o fuziune a caracteristicilor grupelor A si B. Organismul copilului cu grupa AB nu produce suficient acid gastric pentru a digera cantitati mari de proteine animale. Solutia alimentatiei corecte rezida in dimensionarea si frecventa ratiilor. Aparatul digestiv tolereaza bine atat alimentele de origine animala, cat si cele de origine vegetala.
Alimente recomandate: curcan, miel, iepure, macrou, nisetru, ton, branza de vaca si oaie, cas de oaie, iaurt, kefir, smantana, ulei de masline, arahide, nuci, fasole rosie, grau, orez, secara, castravete, conopida, broccoli, patrunjel, sfecla rosie, usturoi, vinete, ananas, agrise, kiwi, lamai, smochine, cirese, struguri, hrean.
Alimente neutre: fazan, crap, hering, somon, tofu, oua, svaiter, ulei de peste, fistic, migdale, fasole alba, mazare, orz, paine integrala de secara, andive, cartofi, ceapa, ciuperci, masline verzi, spanac, sparanghel, ridichi, praz, gulii, dovlecei, varza (alba si rosie), morcovi, caise, afine, mandarine, mere, mure, nectarine, pepene verde, pere, piersici, ciocolata, marar, zahar, menta.
Alimente de evitat: carne de porc, gaina, gasca, vita, prepelita, batog, crabi, sardele, biban, branza topita, lapte integral, serbet, unt, ulei de floarea-soarelui, seminte de dovleac si floarea-soarelui, naut, fasole cu bob mare, fasole neagra, hrisca, fulgi de porumb, ardei gras, masline negre, avocado, anghinare, banane, mango, portocale, rodii, capere, ketchup, muraturi, piper, bauturi tip cola, limonada.
Alimente care favorizeaza slabirea: ananas, peste, produse lactate, tofu, varza verde.
Alimente care favorizeaza ingrasarea: hrisca, fasole cu bob mare, porumb, nuci si seminte, carne rosie, grau.
Voi credeti ca micutii vostri ar beneficia de pe urma unei astfel de alimentatii? Care credeti ca sunt avantajele si dezavantajele acestui sistem de nutritie?