5 alimente problema in alimentatia copilului tau

5 alimente problema in alimentatia copilului tau

Raluca Cristea

Odata cu diversificarea alimentatiei si introducerea alimentelor solide, ceea ce mananca micutul tau trebuie sa devina pentru tine o prioritate maxima. Alimentatia trebuie sa ramana o prioritate nu doar in primii ani de viata, ci si pe parcursul intregii copilarii a micutului tau!

Cel mai bine ar fi sa afli care sunt cele 5 alimente cu a caror cantitate trebuie sa ai grija in alimentatia copilului tau!


1. PAINEA

S-ar putea sa te surprinda, dar painea alba nu este recomandata de specialistii in nutritie, nici macar pentru adulti! Asadar, painea obisnuita, din faina cernuta nu este buna pentru copilul tau, mai ales pentru ca sarurile minerale, vitamina B si magneziul din grau dispar in timpul rafinarii fainei.

De aceea, se recomanda consumarea painii integrale, care mentine toate proprietatile nutritive. Vitamina B mai ales, este necesara pentru metabolizarea glucidelor, lipsa ei implicand tulburari de digestie si oboseala.


2. FAINOASELE

Cand copilul are o greutate normala si deci, o buna metabolizare a glucidelor, nu trebuie sa il privezi de alimentele fainoase ( cartof, orez, paste si nu numai). Totusi, nu trebuie sa le incluzi prea des in alimentatia micutului. O data sau de doua ori pe saptamana este suficient.

Ar fi bine sa ii oferi copilului orez nedecorticat, amestecat cu putin cartof si rosii, exact ca in imaginea alaturata. Evita pe cat posibil combinatia de fainoase cu carne!

Trebuie sa stii ca orezul si cartofii ofera glucide rele, iar lintea si fasolea ofera glucide bune. Acesta nu este un motiv totusi de a renunta complet la orez si fasole, ci de a le oferi moderat copilului tau.

3. Fructele

Copiii au un organism cu proprietati pe care adultul le pierde. De aceea, ei pot sa metabolizeze cu usurinta fructele si amestecurile care includ fructe.

Totusi, trebuie sa ai grija si aici! Nu toti copiii sunt la fel si este posibil ca micutul tau sa fie balonat sau sa il doara burtica dupa ce consuma fructe in timpul mesei. In acest caz, va trebui sa ii oferi un fruct doar ca gustare.

4. Bauturile

Pentru un copil, cu siguranta cea mai buna bautura este apa, cat mai pura si proaspata posibil. Indiferent cat de natural ti-ar parea un suc din comert, chiar daca scrie pe cutie 100% fruct, tot nu este bine sa il cumperi pentru cel mic.

Un astfel de suc este permis in cazuri rare cum sunt aniversarile, petrecerile in familie sau o anumita situatie in care nu ai apa la indemana. Chiar si asa, ca o mama grijulie ce trebuie sa fii, ar fi bine sa te asiguri ca cel mic are mereu la indemana nu sucul din comert, ci sticluta cu apa.

Bauturile carbogazoase sunt pentru copil mai nocive decat alcoolul. Siropurile diluate cu apa nu sunt nici ele recomandate pentru ca au o concentratie ridicata de zahar, care creeaza dependenta organismului fata de sursa de dulce.

Laptele poate si el sa ridice probleme daca este consumat in timpul mesei, pentru ca odata ajuns in stomac, formeaza cocoloase impreuna cu bolul alimentar. Rezultatul? Dureri de stomac si tulburari digestive.

Cat despre micul dejun, problema nu se mai pune astfel daca laptele este cald, asa cum este dealtfel si recomandat. In rest, se recomanda ca laptele mai rece sa fie consumat de copil doar pe stomacul gol, fara vreun alt aliment alaturi.

5. Zaharul si dulciurile

Este clar, dulciurile nu pot fi total inlaturate din alimentatia copilului! Chiar daca ai vrea si stii ca asa este sanatos, tot ai ceda rugamintilor fierbinti ale micutului. Totusi, trebuie sa fii stricta cu consumarea lor!

In afara de zaharul pe care il folosesti pentru ceai, branzica de vaci, iaurt sau zaharul din deserturi, nu il lasa pe cel mic sa consume si alte surse de zahar, indiferent sub ce forma!

Trebuie sa tii departe de el si chiar si de tine, ca adult, orice alta sursa de zahar in forma concentrata: dulciuri, bomboane, fursecuri, produse de patiserie, etc.

Este greu in societatea de azi sa iti obligi copilul sa renunte la ceva ce ii face placere sau sa nu mai consume ceva ce colegii lui de gradinita, de exemplu, consuma. Insa bunele obiceiuri incep chiar din primele luni de viata!

Pentru binele lui, copilul nu trebuie sa devina dependent de gustul dulce.

Cand copilul primeste cadouri "dulci" ( cutii de bomboane, caramele, prajituri, ciocolata), ofera-i doar o mica parte din ele si pacaleste-l cumva ca de fapt, doar atat a fost in cutie. Vei gasi tu o scuza draguta si convingatoare!

Si inca ceva! Cu siguranta stii, dar iti reamintesc, ca dulciurile inainte de masa scad drastic pofta de mancare!

Articolul urmator
Copilul meu refuza să mănânce aproape orice. Cum am rezolvat, în sfârșit, problema
Copilul meu refuza să mănânce aproape orice. Cum am rezolvat, în sfârșit, problema

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Fibrele alimentare reprezintă o componentă vitală a unei diete sănătoase și echilibrate, dar multe persoane nu sunt conștiente de importanța lor și de rolul pe care îl joacă...

    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, și pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O deficiență de vitamina D poate afecta negativ creșterea și...

    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului
    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Cerealele reprezintă un element esențial în alimentația noastră de zi cu zi, furnizând carbohidrați, fibre și nutrienți importanți. Cu toate acestea, pentru copiii care...

    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului
    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului

    Năutul, cunoscut și sub denumirea de boabe de Garbanzo, este o leguminoasă extrem de benefică pentru sănătate, utilizată de mii de ani în alimentație datorită aportului său...

    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului
    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului

    Cultivată de mai bine de 8000 de ani în emisfera nordică, hrișca provine fie din familia plantelor Fagopyrum esculentum, fie din familia Fagopyrum tataricum, fiind înrudită...

    O mamă i-a administrat constant copilului paracetamol, codeină și morfină deși cel mic nu avea nicio problemă de sănătate
    O mamă i-a administrat constant copilului paracetamol, codeină și morfină deși cel mic nu avea nicio problemă de sănătate

    O mamă și-a otrăvit intenționat copilul cu un cocktail de paracetamol și codeină. În urma acestei cruzimi, copilul a avut nevoie de un transplant de ficat, iar mama este...

    Urda în alimentația copilului: beneficii și idei de rețete
    Urda în alimentația copilului: beneficii și idei de rețete

    Folosită de mulți ani în bucătăria românească, urda este un ingredient versatil, ce poate fi folosit în mâncăruri sărate, aperitive, deserturi, etc. Află și...

    Ce este problema celor trei corpuri
    Ce este problema celor trei corpuri

    De la Isaac Newton și fizica mecanică la cărți science-fiction și adaptări pe marile ecrane, “Problema celor trei corpuri” aduce laolaltă oamenii de știință și...

    © 2025 Qbebe