În clipa în care pui piciorul într-un magazin, este aproape imposibil să eviți culorile strălucitoare, marketingul inteligent și aromele delicioase ale zahărului, sării și grăsimilor saturate care creează dependență. Dacă adulţii reuşesc, cu mari eforturi, să îşi asculte conştiinţa şi rezistă tentaţiei de a le cumpăra, pentru copii, lucrurile sunt ceva mai dificile. Chiar dacă sunt la o vârstă prea fragedă pentru a şi le cumpăra singuri, dorinţa lor de a le avea este atât de mare, încât naşte adevărate crize de furie.
Din păcate, nu de puţine ori, părinţii cedează tentaţiei de a le cumpăra, uneori ocazional, celor mici dulciuri, chipsuri, snackuri şi sucuri din comerţ. Deşi sunt conştienţi că acest tip de produse nu aduc nici măcar un beneficiu real organismului copilului, dorinţa de a-i face copilului pe plac câştigă.
Medicii recomandă părinţilor ca, încă de la o vârstă foarte fragedă a copiilor, să îi învețe obiceiuri alimentare sănătoase, astfel încât să nu aibă poftă de mâncare nedorită. Însă, dacă acest lucru nu s-a întâmplat, nu înseamnă că nu poți începe chiar acum. Iată câteva strategii pe care le poţi pune în practică pentru a-ţi ajuta copilul să stea departe de produsele nesănătoase:
Pune produsele sănătoase la vedere în sertare şi dulapuri
Nu trebuie să ai studii sau experienţă de merchandiser pentru a pune în practică tactica marilor magazine. În locurile de depozitare uşor accesibile de cei mici, alege să pui la îndemână alimentele sănătoase pe care ţi-ai dori ca aceştia să le consume. Pentru început, ca impactul să nu fie unul major, poţi alege câteva sortimente de mancare gatita ale căror ambalaje vor atrage atenţia celor mici şi, automat, de la curiozitatea de a le încerca. Află mai multe detalii aici. Verifică atent etichetele pentru a alege produsele cu cât mai puţine ingrediente, cât mai naturale.
Ascunde sau maschează legumele în farfurie
În timp ce strecurarea legumelor este o modalitate excelentă de a stimula nutriția, nu ar trebui să fie singurul mod în care copilul tău își obține verdeața. Deoarece primul instinct al celor mici este deseori de a spune NU atunci când vine vorba de legume, trebuie să găseşti o cale inteligentă de a le ascunde ori masca în farfurie. Încearcă mai multe variante de piure de legume, precum spanacul, varza kale, dovleceii și sfecla. O altă variantă ajutătoare este să le adaugi în brioșele, gofrele sau în aluatul de clătite preferate, acestea fiind lucruri pe care şi cei mai mofturoşi copii le adoră. Indiferent dacă le spui copiilor tăi despre legumele ascunse sau nu, introducerea lor în alimentaţie, sub orice formă, indiferent de cantitate, te face să mergi în direcția corectă.
Fii un exemplu pozitiv de urmat
Dacă vrei ca prichindeii să aibă o alimentaţie corectă, evitând pe cât posibil alimentele nesănătoase, pregăteşte-te să faci la fel. Este binecunoscut faptul că un copil imită, în primii ani, aproape toate gesturile părinţilor. Astfel, atunci când îi explici beneficiile fructelor şi legumelor, asigură-te că cel mic te va vedea deseori consumându-le, exact aşa cum îi ceri şi lui. Dacă vrei, poţi alege o zi pe săptămână în care toată familia poate trişa şi consuma 1 produs pe care, în mod normal, îl evitaţi. Astfel, restricţiile nu vor părea atât de severe.
Cercetările arată că cea mai bună practică pentru crearea unei schimbări durabile a obiceiurilor este consecvența. Alimentele noi sau respinse anterior, combinate cu timpul, au o modalitate de a schimba amintirile scurte ale copiilor.
Surse foto: Shutterstock.com