Colțulcu
activități

7 idei de jocuri si jucarii cu energie solara

7 idei de jocuri si jucarii cu energie solara

Irina Olteanu - Redactor Senior

Energia solara alaturi de cea a vantului poarta denumirea de energie regenerabila deoarece se afla mereu la dispozitia noastra, spre desebire de alte tipuri de rezerve naturale ale Pamantului. Aflati cum o puteti utiliza intr-un mod educativ, dar si distractiv alaturi de cei mici.

In buzunar

Cantitatea de energie solara pe care o absoarbe un obiect depinde de aspectul sau: cu cat este mai deschis la culoare, cu atat reflecta mai multa lumina. Dimpotriva, cand este inchis la culoare, reflecta mai putina energie si buzunarabsoarbe mai putina caldura.

Iata de ce aveti nevoie pentru a crea o comparatie concreta intre cele doua tipuri de obiecte: 2 termometre, hartie cartonata (jumatate de pagina de hartie alba si jumatate de pagina neagra), capsator, foarfeca.

Incepeti cu foile de hartie pe care le indoiti in jumatate pentru a crea cate un buzunar. Apelati la capsator pentru a stabiliza forma acestor doua buzunare si introduceti un termometru in fiecare; asigurati-va ca se potrivesc perfect in buzunare. Amplasati hartiile la umbra si asteptati 10 minute. Observati si inregistrati temperatura indicata de fiecare termometru si realizati aceeasi operatiune la lumina directa a soarelui. La interval de 5 minute observati si notati temperatura indicata de fiecare termometru in cadrul unui tabel.

Cuptor solar pentru pizza

Prin aceasta activitate puteti observa cum razele soarelui se transforma in energie termica, utila pentru a gati alimente, printre altele. Este indicat sa o realizati intr-o zi insorita pentru a va asigura ca temperatura cuptorului ajunge la cel putin 200 grade. Aveti grija ca functioneaza ca un cuptor real, prin urmare poate fi periculos.

Aveti nevoie de: 1 cutie goala si curata de pizza, o rigla, folie de aluminiu, foarfece, folie de plastic, baton de lipici, hartie neagra cartonata.

Trasati o margine de 2 cm in jurul partii superioare a cutiei. Taiati de-a lungul celor 3 parti, lasand netaiata pizzalinia de-a lungul spatelui cutiei. Formati o clapeta prin indoirea usoara a liniei netaiate pentru a crea o cuta/pliu. Taiati o bucata de folie de aluminiu pentru a se potrivi in interiorul clapetei, indepartati orice portiuni neregulate si lipiti la loc. Masurati o bucata de plastic pentru a se potrivi peste deschiderea pe care ati creat-o prin formarea clapetei. Plasticul trebuie sa fie mai mare decat aceasta pentru a putea fi lipit de dosul capacului superior al cutiei. Asigurati-va ca plasticul devine o fereastra bine sigilata pentru ca aerul sa nu iasa din cuptor. Taiati o alta folie de aluminiu pentru a alinia interiorul cutiei de pizza si lipiti cu grija. Acoperiti fundul cu carton negru si lipiti. Inchideti cutia cu fereastra si tineti proptita/deschisa clapeta cu rigla pentru masura (puteti folosi si un cep din lemn sau un pai). Ajustati pana cand aluminiul reflecta maximul de lumina solara prin fereastra in interiorul cuptorului. Pentru a pregati ceva la acest cuptor, trebuie preincalzit cu aproximativ 30 minute inainte de a introduce: pizza, cremvursti si eventual nachos (cu sos).

Carnacior cu energie solara

In continuarea activitatii anterioare sau ca alternativa mai simpla, aveti nevoie de: un castron cu margini cat mai inalte, 1 carnacior, 1 furculita, folie de aliminiu si banda adeziva.

Imbracati castronul in folie de aluminiu si indoiti dintii furculitei in sus, lipindu-i manerul cu scotch in mijlocul castronului. Puneti carnaciorul in furculita si asezati totul la soare, astfel incat razele sa bata direct in el. Dupa 45 minute carnaciorul va fi cald deoarece folia de aluminiu reflecta razele soarelui, iar energia solara patrunde din toate partile.

carnacior 

cub

Topirea cubului de gheata

Dupa cum ati aflat mai sus, unele culori absorb lumina si caldura mai bine, in timp ce altele o reflecta mai bine. Puteti experimenta apeland la cuburi de gheata pe care le asezati pe suprafete colorate diferit. Asezati atat bucati de hartie colorata, cat si o folie de aluminiu la soare si puneti cate un cub pe fiecare suprafata. Verificati care se topeste primul si care din ele ramane ultimul. Asezati si o bucata de carton sub bucatile de hartie colorata si apoi incercati sa introduceti cuburile in pungi de plastic sau sa le acoperiti cu folie de plastic urmarind ce anume se intampla.

Labirintul de fasole

Pentru aceasta activitate aveti nevoie de: 1 cutie de pantofi cu capac, 1 foarfeca, 1 castron intins, pamant de flori, boabe de fasole, carton, scotch.

Decupati o fereastra intr-o parte a cutiei de pantofi, apoi asezati in partea opusa un mic ghiveci cu pamant de flori si cateva boabe de fasole. Lipiti in cutie cateva fasii de carton cu scotch, astfel intre ghiveci si fereastra sa creati un labirint si apoi puneti capacul. Deschideti in zilele urmatoare doar pentru a uda. In scurt timp fasolea va germina si va creste in directia luminii; acest lucru se intampla deoarece fiecare planta contine niste plastide mici activate de energia solara (cloroplaste) care poarta clorofila.

labirint

Spune-o printr-o floare

In continuarea activitatii anterioare, aveti nevoie de: un creion, banda adeziva creponata, foarfeca si o planta de camera cu frunze mari.

Cu creionul desenati inimioare pe banda creponata pe care le decupati si lipiti pe frunze. Asteptati o saptamana pentru a le indeparta si veti observa ca sub ele culoarea verde aproape a disparut. Acest lucru se intampla din cauza clorofilei care are nevoie de energie solara. Nu va faceti griji, in cateva zile efectul dispare, iar planta va arata ca la inceput.

Urmaritor de soare

Taiati si impaturiti o bucata subtire de carton si inserati o clama/agrafa de hartie prin el in spate, in mijloc, cat mai aproape posibil de indoitura, printr-o bucata mai mare de carton (pentru stabilitate). Astfel ii permiteti sa soarepivoteze. Deasupra bucatii mai mari puteti lipi bucati de hartie pentru a nota observatiile. Adaugati un bat la un unghi drept; trebuie sa fie vertical pe suprafata frontala a dispozitivului. Deasupra batului faceti o mica gaura in carton pentru a permite luminii sa patrunda, creand o pata de lumina in umbra urmaritorului de soare. Dispozitivul trebuie aliniat la sud, cu coltul principal al bazei de carton perpendicular pe sud. Ideea e sa il pozitionati ca batul sa nu rasfranga nicio umbra. La acel moment va indica direct catre soare si planul urmaritorului va fi orizontal fata de radiatia solara. Mica gaura trebuie incercuita cu un creion si urmarite ora si unghiul. Cu cat participa mai multi la acest proiect, cu atat e mai bine: unul ajusteaza, altul incercuieste, altul noteaza ora si altul unghiul inclinarii soarelui. Traseul petei de lumina va aparea diferit de la o saptamana la alta si de la un an la altul.

 

Surse:
http://sunwindsolar.com; http://solartownkids.com; www.solarweek.org; www-tc.pbs.org/
Cartea "Experimente pentru interior si exterior"

Articolul urmator
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Energie și flexibilitate la superlativ
    Energie și flexibilitate la superlativ

    Sezonul cald este un prilej numai bun de a te întoarce la activitățile sportive. O alergare în parc, o plimbare cubicicleta sau o sesiune de sport la sală… Însă,...

    Perspectiva facturilor mari la energie poate trimite școlile în online? Ce spune legea
    Perspectiva facturilor mari la energie poate trimite școlile în online? Ce spune legea

    Luna trecută, fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, ne asigura că elevii nu vor trece la școala online iarna aceasta din cauza facturilor la energie și că nu se pune...

    Cele mai populare jucării în funcție de țară. Păpușa Barbie a fost interzisă în Arabia Saudită
    Cele mai populare jucării în funcție de țară. Păpușa Barbie a fost interzisă în Arabia Saudită

    Te-ai întrebat vreodată care este cea mai populară jucărie din lume? În plină lună a cadourilor, o publicație americană a realizat un top al celor mai căutate jucării pe...

    De ce se plictisesc copiii atât de repede de jucării? Părerea specialistului
    De ce se plictisesc copiii atât de repede de jucării? Părerea specialistului

    Ai observat și tu cât de repede se plictisește micuțul tău de jucării, nu-i așa? Pare că mereu trebuie să cumperi altele, cu care se joacă puțin și apoi le lasă deoparte....

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    Am băut cafea timp de 25 de ani. De când nu mai fac asta, am mai multă energie, iar anxietatea mi-a dispărut
    Am băut cafea timp de 25 de ani. De când nu mai fac asta, am mai multă energie, iar anxietatea mi-a dispărut

    Această femeie a băut cafea de când era în liceu. Acum o lună, a decis să întrerupă acest obicei, iar acum declară că se simte mai bine ca niciodată.

    5 idei de rețete de bomboane proteice pentru copii
    5 idei de rețete de bomboane proteice pentru copii

    Într-o lume în care gustările dulci procesate abundă, părinții caută mereu opțiuni sănătoase și hrănitoare pentru copiii lor. Bomboanele proteice reprezintă o...

    Cea mai mare greșeală pe care am făcut-o ca mamă: am cumpărat jucării compulsiv
    Cea mai mare greșeală pe care am făcut-o ca mamă: am cumpărat jucării compulsiv

    Cum știi că ai cumpărat prea multe jucării copilului? Când nu mai ai loc să le depozitezi, iar el se vaită că nu are cu ce să se joace!

    © 2025 Qbebe