Exprimarea laptelui-informatii despre colectare, recipiente si sfaturi
Exista o multitudine de situatii in care laptele matern nu poate fi oferit in mod direct si necesita exprimarea (extragerea) manuala sau cu ajutorul unei pompe de san. Iata si cateva exemple in acest sens: bebelusul este prematur/incapabil sa suga eficient, este spitalizat prin urmare mama nu il poate alapta constant, mama este spitalizata si nu isi poate hrani bebelusul, mama isi reia activitatile profesionale/studiile, bebelusul este lasat in grija altei persoane pentru o perioada de timp si, nu in ultimul rand, sanii se simt uneori prea plini si este prezent un anumit nivel de disconfort.
Inainte de a exprima laptele, indiferent de procedeul la care apelati, trebuie sa urmariti o igiena riguroasa a corpului, respectiv spalarea mainilor/sanilor cu apa si sapun, dar si sterilizarea eventualelor dispozitive/accesorii pe care le intrebuintati si folosirea unui mediu relaxant (starea mentala influenteaza semnificativ fluxul laptelui). Cand colectati laptele, asigurati-va ca folositi recipiente curate, cum sunt cele fabricate special in acest sens care dispun de capac cu filet, din plastic dur si etans sau pungi speciale pentru colectare. Este important ca recipientele sa nu contina BPA. De cele mai multe ori acestea sunt mai sigure decat pungile care se deterioreaza/contamineaza mai rapid sau pot curge.
Dimpotriva, nu folositi pungi obisnuite sau pentru lapte praf deoarece pot curge sau se pot sparge, dar nici biberoane obisnuite. Este de asemenea important sa etichetati corespunzator recipientele specificand (cu un marker rezistent la apa) ora si ziua colectarii, eventual si numele copilului (daca va aflati in maternitate/spital); in acest mod veti apela pentru hranirea bebelusului la primul/cel mai vechi lapte datat. Nu adaugati lapte proaspat exprimat intr-un recipient deja inghetat/racit (nu este indicat sa le amestecati) si nu pastrati lapte dintr-un biberon folosit pentru o masa ulterioara; se poate face exceptie de la regula daca raciti cel putin o ora laptele inainte de a-l adauga si daca este vorba de un interval de cateva ore intre exprimari.
Revenind la recipientele pentru colectare, acestea pot fi fabricate si din sticla in cazul in care nu intentionati sa le congelati (pot crapa, dar se si ciobesc usor). Multe pompe de san le includ drept accesorii. Trebuie subliniat insa urmatorul aspect: fie ca apelati la pungi, fie la cutii/biberoane speciale pentru colectare, umpleti cu lapte doar ¾ din volumul total pentru a permite dilatarea lichidului (apare in urma congelarii). Pentru o intrebuintare facila, depozitati/portionati strict cantitatile pe care stiti ca le folositi la o masa a bebelusului si amplasati-le in portiunea din spatele frigiderului/congelatorului (acolo sunt cele mai scazute temperaturi) cat mai repede dupa exprimare. In situatii speciale, apelati la o geanta/dispozitiv termoizolant. Este de ajutor si colectarea unor cantitati mai mici decat consuma bebelusul uzual pentru a completa o masa in caz de nevoie (cum se intampla la introducerea diversificarii).
Veti observa cu surprindere faptul ca laptele matern are o consistenta speciala; nu va ingrijorati, este normal ca grasimea din el sa se separe/ sa pluteasca deasupra si chiar uneori sa capete o nuanta albastruie (culoarea laptelui este influentata de alimentatia/medicatia eventuala a mamei). Nu trebuie sa miroasa sau sa aiba gust acru (in general laptele matern nu se strica), dar uneori dupa decongelare dobandeste un miros de sapun (se modifica structura grasimilor), ceea ce e perfect normal. Procesul de decongelare distruge unii dintre anticorpii aflati in compozitia sa, prin urmare evitati pe cat este posibil inghetarea acestuia; laptele vostru va ramane in orice caz mai sanatos si protejeaza mai bine copilul decat un lapte praf.
Sistem de pastrare Philips AVENT pentru stocare usoara
Sistemul de pastrare Philips Avent este un sistem de pastrare versatil care economiseste spatiu, conceput sa creasca odata cu bebelusul tau. Foloseste aceeasi ceasca pentru pastrarea laptelui matern si hrana bebelusului. Se potriveste la toate pompele pentru san si tetinele Philips Avent.
- Usor de organizat
- Sistem de infiletare etans
- Perfect ‘gata de drum'
- Se potriveste la toate pompele pentru san si tetinele Philips Avent
- Pentru utilizare in frigider/congelator
- EcoPassport - Prezentare generala a specificatiilor produselor ecologice Philips
Indrumar de stocare
Temperatura |
Durata de stocare |
|
Lapte proaspat exprimat |
||
Temperatura calda |
27-32°C |
3-4 ore |
Temperatura camerei |
16-26°C |
4-8 ore |
Geanta termoizolanta / pachete de gheata |
15°C |
24 ore |
Lapte refrigerat (depozitat in spatele frigiderului, departe de usa) |
||
Frigider (lapte proaspat) |
0-4°C |
3-8 zile |
Frigider (lapte decongelat) |
0-4°C |
24 ore |
Lapte congelat (Nu recongelati (laptele isi pierde din componente si proprietati)! Depozitati in spate, departe de usa/laterale) |
||
Compartiment in interiorul congelatorului (model mai vechi) |
Variaza |
2 saptamani |
Unitate autonoma de congelare a unui congelator/frigider |
<4°C |
6 luni |
Congelare separata |
-18°C |
12 luni |
Acest indrumar se adreseaza copiilor sanatosi, nascuti la termen. Daca bebelusul este grav bolnav si/sau spitalizat, discutati modul potrivit de stocare cu medicul pediatru. Laptele decongelat este indicat a fi pastrat la temperatura camerei timp de 3-4 ore (ideal 1-2 ore). |
De retinut
Respectarea regulilor de igiena pe durata intregului process de colectare a laptelui matern previne proliferarea bacteriilor, respectiv aparitia unor probleme de sanatate la bebelus. Dar, in cazul in care mama sufera o infectie fungica, congelarea nu va distruge microorganismele patogene. Inainte de a folosi laptele stocat, il puteti scutura usor; nu-l amestecati/agitati - unele cercetari sustin ca ii este distrusa in acest mod structura proteica, respectiv substantele active biologic. Poate fi incalzit prin introducerea intr-un castron cu apa calduta si uscati inainte de a folosi recipientul sau intr-un dispozitiv special de incalzit biberoane; daca folositi pungi pentru colectare, acestea au tendinta sa se deterioreze in urma decongelarii. Exista si copii care prefera sa il consume rece/la temperatura camerei, asadar nu este necesara incalzirea. Nu incercati sa dezghetati sau sa incalziti laptele in cuptorul cu microunde deoarece nu se incalzeste omogen (poate cauza arsuri copilului) si ii este modificata compozitia. Laptele congelat este indicat a fi introdus cu o noapte inainte in frigider (pentru o incalzire gradual).
Dupa cum am mentionat anterior, unele mame pot produce lapte care in urma congelarii dobandeste un miros si gust descris drept neplacut, ranced sau de sapun. Se intampla acest lucru ca urmare a actiunii unei enzime din lapte denumita lipaza (proces de descompunere a grasimilor). Multi copii vor accepta gustul sau si este sigur pentru a fi folosit; altii insa il pot refuza inca de la inceput sau pe masura ce dezvolta preferinte gustative si comportament de hranire volitional (hranire non-reflexiva). Puteti dezactiva lipaza inainte de congelare prin oparirea laptelui- incalziti-l intr-o oala pana cand se formeaza bule pe margini, apoi raciti si congelati.
Si nu uitati faptul ca laptele matern cu cat este stocat mai mult timp, cu atat isi pierde mai mult din vitamina C, dar si din calitate; in plus, laptele produs de corpul mamei pentru un nou-nascut nu va intruni cerintele nutritionale pentru un copil de cateva luni.
Surse:
www.babycentre.co.uk; www.cdc.gov; www.babycenter.com; www.breastfeeding.asn.au; http://kellymom.com;www.womenshealth.gov; www.mayoclinic.org; www.llli.org