10 metode de linistire a bebelusului nou-nascut

10 metode de linistire a bebelusului nou-nascut

Cosmina Ionita

Fie ca este vorba de reprizele de plans aparent fara motiv din timpul zilei sau de trezitul in fiecare ora a noptii, bebelusul plange si se agita mult. Totul pare fara scapare! Burtica este plina, scutecul - curat, bebelusul - odihnit. Atunci, de ce plange? Incercam sa aflam in cele ce urmeaza motivele de neliniste, dar si metodele de linistire a bebelusului nou-nascut.

Advertisement

In primele saptamani de viata, bebelusii plang in medie doua ore si jumatate pe zi. Agitatia si plansul sunt mijloacele prin care el stie sa isi exprime nevoile si dorintele. Bebelusii plang sau se agita din multe motive: foame, sete, durere sau alt disconfort, ori doar din simpla dorinta de contact fizic. Chiar daca motivul nu poate fi mereu determinat, metodele de linistire raman aceleasi.

1. Plimba-l in brate

„Bebelusul meu plange pana il iau in brate" este o metoda dovedita stiintific. Chiar daca multe mame apeleaza la ea instinctiv, cercetatorii au descoperit ca, odata plimbat in brate, bebelusul agitat se va calma. Spre deosebire de cel doar tinut in brate, care continua sa planga si sa se agite.

Pentru mai multa libertate de miscare, poti purta bebelusul in manduca sau wrap. Dar tine minte! Este indicat sa stea cu piciorusele in port-bebe in primele 5 luni de viata. Cat despre „se va invata in brate", nu iti face griji! Cercetatorii au dovedit ca purtatul bebelusilor in brate intre 3 si 4 ore pe zi reduce durata plansului sau a comportamentului agitat in medie cu 43% la varsta de sase saptamani. De altfel, dezvoltarea lui fizica si emotionala depinde intr-o proportie covarsitoare de apropierea de parinti si, in special, de mama care l-a purtat noua luni in pantece.

2. Ataseaza-l la san

Fie ca ii este foame si nu s-a saturat sau doar are nevoie de atentie, bebelusul se va linisti cand intra in contact cu pieptul tau. Contactul cu pielea ta il va face se simta in siguranta si atunci se va relaxa. Stau marturie in acest sens cercetarile stiintifice care au demonstrat ca, atunci cand intra in contact cu pielea calda, neparfumata a mamei, bebelusul se calmeaza si isi stabilizeaza temperatura corpului si bataile inimii. De asemenea, contactul piele la piele stimuleaza eliberarea de oxitocina, hormonul dragostei si al conectarii, atat la bebelus, cat si la mama, fapt ce consolideaza relatia de atasament dintre cei doi.

3. Recreeaza „sunetele albe"

Primele trei luni de viata sunt cunoscute drept "al patrulea trimestru" tocmai pentru ca bebelusul are nevoie de experientele familiare pe care le-a avut in uter ca sa faca tranzitia catre viata extrauterina mai usoara. Prin urmare, mama trebuie sa recreeze „sunetele albe" care l-au linistit pe bebe cand se afla in pantece. Fredonarea unei melodii, zgomotul aspiratorului, al ventilatorului sau al masinii de spalat reprezinta sunete ambientale cu rol in linistirea bebelusului. Sunete pe care le-a auzit estompat cat timp era in uter si, recunoscandu-le, ii confera o stare de bine.

4. Maseaza-l pe burtica

In primele saptamani, colicii reprezinta una din cele mai frecvente cauze pentru care bebelusul plange intruna. Masajul circular pe burtica cu ulei de fenicul sau alte uleiuri relaxante poate face minuni. Eventual, doar dupa ce ai acordul medicului, administreaza-i un ceai sau un sirop impotriva colicilor. Totodata, daca alaptezi, incearca sa eviti sa mananci varza, fasole ori broccoli, sa bei cafea si sa consumi lactate. Aceste alimente ii pot provoca bebelusului colici.

5. Evita suprastimularea

Prea mult zgomot, prea multa lumina, temperatura prea mare sau prea mica suprastimuleaza sistemul nervos fragil al bebelusului. De aceea, in camera lui trebuie sa fie intotdeauna liniste si lumina naturala, iar noaptea o lumina de veghe. Specialistii spun ca 21-24 de grade Celsius reprezinta temperatura optima din camera nou nascutului, pentru ca dupa 5-6 saptamani de viata, sa poata scadea la 18-20 de grade Celsius. De asemenea, in camera trebuie sa fie o umiditate de 60-65%, pe care o poti mentine cu ajutorul umidificatoarelor electrice.

6. Verifica imbracamintea

Primul lucru pe care il ai in gand atunci cand bebelusul tau incepe sa planga este sa verifici scutecul. Dar ce faci cand acesta este curat, iar bebelul hranit si odihnit? Hainutele prea stramte sau prea groase ori prea subtiri, din materiale supraelastice ii pot crea disconfort si atunci incepe sa planga. Imbracamintea nou nascutului va fi din bumbac si trebuie bine spalata si clatita. Vara bebelusul va purta un body cu maneci scurte si, eventual, daca observi ca are piciorusele reci, o pereche de sosete. Iarna pune-i un body cu maneca lunga, o pereche de pantalonasi si, eventual, daca este mai sensibil, o caciulita.

In primele saptamani de viata, bebelusii plang in medie doua ore si jumatate pe zi. Agitatia si plansul sunt mijloacele prin care el stie sa isi exprime nevoile si dorintele. Bebelusii plang sau se agita din multe motive: foame, sete, durere sau alt disconfort ori din simpla dorinta de contact fizic. Chiar daca motivul nu poate fi mereu determinat, metodele de linistire raman aceleasi.

7. Fa-i o baie calda

O baie calda, in care ai adaugat una sau doua picaturi de ulei de lavanda il poate linisti. Ai insa grija ca temperatura apei sa nu depaseasca 35-36 de grade Celsius, iar sapunul pe care il folosesti sa fie unul cu ph neutru. Dupa baita, fa-i un masaj cu ulei special conceput pentru ei ca sa ii tonifici musculatura.

Nu uita sa verifici temperatura apei (care nu trebuie sa depaseasca 35 de grade) inainte de a baga copilul in baie. Termometrul special pentru apa te ajuta sa stabileste temperatura potrivita pentru baita.

8. Apeleaza la suzeta

Suzeta poate sa devina un bun inlocuitor al sanului, atunci cand cel mic este satul, dar agitat, si are nevoie sa se linisteasca. Nevoia acestuia de suzeta este un instinct natural, care se formeaza inca din pantec si il ajuta pe sugar sa se adapteze la mediu si sa-si controleze emotiile. Este bine insa sa nu inlocuiesti niciodata o masa de la san cu suzeta, nici nu amana o masa dandu-i bebelusului suzeta. Bebe are nevoie in primul rand de lapte pentru a putea creste sanatos.

Ofera-i suzeta atunci cand o cere, insa nu face un obicei din a i-o oferi de fiecare data cand are un mic disconfort. Imbratisarea, mangaierile, cantatul pot fi si ele de mare ajutor. Alege suzete de calitate, potrivite varstei copilului, din silicon, nu din latex deoarece acestea din urma pot provoca alergii care incetinesc cresterea bebelusului.

Suzetele Philips AVENT ortodontice, comprimabile si simetrice, respecta dezvoltarea naturala a palatului, dintilor si gingiilor bebelusului. Toate suzetele Philips AVENT sunt executate din silicon si sunt lipsite de miros si gust. Culorile pot fi modificate.
Tetinele Philips Avent plate, simetrice, de forma unei picaturi, respecta dezvoltarea naturala a palatului, dintilor si gingiilor bebelusului, chiar daca partea terminala a suzetei este orientata in sus in gura.

9. Joaca-te cu el

Pentru ca, in primele saptamani, au orizontul destul de limitat, bebelusii se plictisesc repede. Si pur si simplu pot sa planga „din plictiseala". Ori din nevoia de atentie. Si atunci un bun remediu pentru linistirea lui este sa te joci cu el. In aceasta perioada, joaca va fi reprezentata mai mult de imbratisari si vorbele adresate de parinti, dar poate avea si cateva jucarioare preferate, care devin aliatul de nadejde pentru indepartarea plansului.

10. Linisteste-te

Un rol important in linistirea bebelusului il joaca starea psihica a mamei. O mama agitata va transmite starea ei bebelusului. De aceea, incearca pe cat posibil sa-ti pastrezi calmul si sa nu te ingrijorezi. Este normal ca bebelusul sa planga si sa fie agitat. Trebuie doar sa descoperi cauza astfel incat sa-i aplici tratamentul potrivit.
In niciun caz, nu adopta metoda „lasa-l sa planga, se va linisti singur".

Exista ideea preconceputa si pagubos impamantenita intre parinti ca daca acorda prea multa atentie unui bebelus care plange, il „cocolosesc" si va deveni un copil, respectiv adult incapabil sa fata singur suferintei. Insa daca il lasi sa planga ori - si mai grav - il repezi, nu faci decat sa ii alimentezi starea si sa-i provoci un nivel crescut de stres. Pentru o dezvoltarea fizica si emotionala sanatoasa, copilul are nevoie de indrumarea parintelui si nu de neglijenta lui.
Fii atenta la semnalele bebelusului, ofera-i hrana si sprijin si ajuta-l sa se linisteasca. Daca, insa, episoadele de plans se repeta ori se intensifica, pentru linistea lui, dar si a ta, fa-i un control de rutina la pediatru.

Surse:
www.psychologytoday.com
www.parents.com
www.babycenter.com

Articolul urmator
Tu cum sterilizezi suzetele bebelușului?
Tu cum sterilizezi suzetele bebelușului?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un nou-născut a fost descoperit în toaleta unui avion în timpul unui control de rutină
    Un nou-născut a fost descoperit în toaleta unui avion în timpul unui control de rutină

    O mamă este cercetată penal pentru că și-a lăsat bebelușul nou-născut în coșul de gunoi al toaletei unui avion. Cel mic a fost transportat de urgență la spital pentru...

    Se întâmplă în România. Un nou-născut este folosit de propria mamă la cerșit, în Bistrița
    Se întâmplă în România. Un nou-născut este folosit de propria mamă la cerșit, în Bistrița

    România este țara tuturor posibilităților. Țara în care părinții își folosesc copiii pentru a cerși, pentru a avea un venit suplimentar. Pentru că...

    Anca Dumitra a născut! Abia acum a făcut public sexul bebelușului
    Anca Dumitra a născut! Abia acum a făcut public sexul bebelușului

    Frumoasa actriță care interpretează rolul Gianinei în serialul Las Fierbinți a devenit mămică! A dezvăluit sexul bebelușului, numele ales și a dat detalii despre cum se simte...

    Copilul meu nou-născut a dispărut din pătuț, în spital, cât eu mi-am făcut un duș
    Copilul meu nou-născut a dispărut din pătuț, în spital, cât eu mi-am făcut un duș

    Copiii nu mai sunt niciunde în siguranță! O femeie a trăit spaima vieții ei atunci când copilul i-a fost răpit chiar din salonul spitalului în care se afla internată,...

    Un preot a luat în grijă un băiețel nou-născut cu sindromul Down, pe care mama lui l-a abandonat în maternitate
    Un preot a luat în grijă un băiețel nou-născut cu sindromul Down, pe care mama lui l-a abandonat în maternitate

    În ultimii ani, auzim tot mai des despre copii cu probleme de sănătate care sunt abandonați în maternitate. În anumite cazuri, datorită unor oameni cu suflet mare,...

    Partenerul meu m-a abuzat în timpul travaliului și apoi din nou, la trei zile după ce am născut
    Partenerul meu m-a abuzat în timpul travaliului și apoi din nou, la trei zile după ce am născut

    Poveștile cu abuzuri domestice nu sunt povești. Sunt traume, realități, răni ale unor suflete care trăiesc în viața de zi cu zi iadul. Povestea de mai jos nu este o poveste....

    Este normal? Jumătate din mămicile de nou-născut se gândesc să își rănească bebelușii, spune un studiu
    Este normal? Jumătate din mămicile de nou-născut se gândesc să își rănească bebelușii, spune un studiu

    Odată ce devii mamă, alături de bucuria enormă pe care o resimți, primul an de viață al copilului tău te va pune în față în față cu numeroase provocări. Printre...

    O mamă și-a pierdut copilul nou-născut după ce a fost trimisă acasă de la spital. I s-a rupt apa, dar medicii au considerat că este...urină
    O mamă și-a pierdut copilul nou-născut după ce a fost trimisă acasă de la spital. I s-a rupt apa, dar medicii au considerat că este...urină

    Trimisă acasă de medici pe motiv că avea scăpări de urină, deși i se rupseseră membranele, o mamă și-a pierdut bebelușul la doar câteva ore după naștere. Tragedia putea fi...

    © 2024 Qbebe