Viermișori la copil

Viermișori la copil

Raluca Margean - Redactor

Viermii intestinali sunt o afecțiune foarte des întâlnită la copii. Se transmit repede, dar din fericire, se vindecă destul de ușor și tratamentul este de scurtă durată. Cel mai important lucru de făcut pentru a preveni infestarea copilului cu viermi este o igienă adecvată, și anume spălarea regulată a mâinilor după joacă, după scaun și înainte de masă. Iată ce trebuie să știi despre viermișori la copii.

Parazitozele digestive (cunoscute mai ales sub denumirea de "viermișori") sunt afecțiuni ale aparatului digestiv care apar foarte frecvent la cei mici. Se transmit cu mare ușuriță printre copiii care au un sistem imunitar scăzut și cu o igienă mai precară. De obicei, bebelușii alăptați prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta viermișori.

viermisori-la-copii

Dr. Sorin Godeanu, medic pediatru, spune că: "Parazitozele digestive au devenit o problemă de sănătate prin ușurința cu care se transmit, prin capacitatea excepțională de proliferare cât și prin afectarea unor segmente de populație cu imunitate imatură sau diminuată (bătrâni /copii)".

Simptome viermișori la copii

Simptomatologia viermilor la copii diferă de la un micuț la altul. Unii copii pot fi mai afectați, iar alții pot avea simptome reduse. În aceste cazuri din urmă, viermișorii la copii sunt diagnosticați din întâmplare, cu ocazia examenelor obișnuite de bilanț. Viermii constituie o importantă patologie in pediatrie, putând provoca destule probleme de sănătate micilor pacienți.

Dr. Mirela Stângaciu, medic de familie - specialist în medicină naturistă, este de părere că: „Manifestările pot fi dintre cele mai diverse pentru că paraziții trăiesc în partea superioară a intestinului subțire și pot da naștere unei varietăți de simptome gastrointestinale, sindrom de malabsorție al nutrienților vitali, mai ales ale substanțelor grase. Sindromul de malabsorbție se va manifesta prin scaune voluminoase și steatoree, adică eliminare de grăsimi în cantități mari prin fecale. Unele tipuri de viermi intestinali se atașează la mucoasa intestinelor și extrag nutrienții de la gazda umană. Dacă sunt prezenți în număr destul de mare, aceștia pot determina pierderi de sânge suficiente pentru a declanșa un deficit de fier".

Chiar dacă simptomele diferă de la un copil la altul și variază în funcție de tipul de viermișori, manifestările generale ale parazitozelor intestinale pot fi:

  • dureri abdominale însoțite sau nu de greață/vărsături;
  • lipsa poftei de mâncare și scădere în greutate;
  • mâncărimi la nivelul anusului și infecții ale pielii în jurul orificiului anal;
  • la fetițe pot apărea urinări frecvente și pruritul vaginal;
  • probleme de somn (din cauza mâncărimii) și o stare generală de iritabilitate;
  • copilul este palid și îi apar erupții pe piele;
  • tulburări de tranzit (diaree/constipație, balonare și gaze intestinale);
  • în cazuri grave convulsii și blocarea tranzitului intestinal;
  • prezența paraziților în scaun.

Care sunt cei mai răspândiți viermișori la copii

1. Giardioza

Cunoscută și sub denumirea de giardia, aceasta este o boală intestinală cauzată de infecția cu parazitul Giardia lamblia. Parazitul trăiește și se multiplică în intestinul omului sau animalelor și este un protozor care se poziționează în intestinul subțire și în căile biliare. Acesta se multiplică foarte rapid, putând ajunge și la 1 milion giardia/cm2. Infestarea se face prin chisturi de giardia care sunt eliminați de persoana sau animalul infestat. Aceste chisturi pot ajunge pe fructe, legume, în apă sau pe mâinile noastre. Mulți copii infectați cu Giardia lamblia nu prezintă simptome de giardioză, chiar dacă parazitul este prezent în materiile fecale. Cu toate acestea, copiii infestați pot transmite boala altor copii sănătoși. 

Simptomele prezentate de copilul infestat cu giardia sunt:

  • Diaree
  • Cefalee
  • Dureri abdominale
  • Constipație
  • Mâncărime
  • Pierdere în greutate
  • Greață
  • Pierderea poftei de mancare
  • Flatulență

2. Limbricii

Aceștia sunt niște niște viermi cilindrici paraziți, care sunt cunoscuți sub denumirea științifică de Ascaris lumbricoides. Ca și în cazul giardiei, limbricii pot parazita intestinul omului sau al animalelor, iar boala produsă de acești viermișori la copii se numește ascaridioza. Limbricul are dimensiuni cuprinse între 15-20 cm, iar infestarea se face prin ouăle pe care le putem găsi pe legume, fructe sau pe mâinile care au intrat în contact cu o sursă de contaminare. Viermii adulți trăiesc în lumenul intestinului subțire al gazdei.

Simptomele unui copil infestat cu limbrici sunt:

  • Oboseală
  • Disconfort digestiv
  • Reacții alergice
  • Icter obstructiv
  • Tulburări de tranzit
  • Respirație greoaie și tuse
  • Dureri abdominale
  • Neliniște, mai ales în timpul nopții. Copilul se foiește mai tot timpul pentru că, în momentul în care limbricul-femelă își depune oule în anus, el va simți mâncărime și usturime. În scurt timp, zona se va irita.

3. Oxiurii

Oxiurii sunt niște paraziți foarte răspândiți. Copiii se pot infesta foarte ușor prin ingerarea accidentală a unor ouă microscopice de oxiuri, care se găsesc pe mâini și suprafețe contaminate. Ouăle trec în sistemul digestiv și se duc în intestinul subțire. De aici larvele migrează către intestinul gros, unde trăiesc ca paraziți, prinzându-și capul de peretele interior al intestinului.

După o lună sau două de la infestare, femelele oxiuri încep migrarea către rect, unde vor depune ouă care vor declanșa mâncărime în această zonă. Dacă copilul atinge zona cu mâna, ouăle vor ajunge pe degete, iar dacă nu se spală și duce mâna la gură, ouăle vor fi ingerate. Dacă atinge alte obiecte, ouăle de oxiuri vor rămâne pe obiectul respectiv și pot fi transferate la alte persoane.

Spre deosebire de giardia și limbrici, oxiurile nu provin de la animale. Micuții pacienți care prezintă forme ușoare sau cei asimptomatici nu necesită obligatoriu tratament. Dacă boala se manifestă clinic, atunci va fi nevoie de un tratament antiparazitic.

Simptomele unui copil infestat cu oxiuri sunt, pe lângă mâncărime, următoarele:

  • Insomnie
  • Urticarie
  • Iritabilitate
  • Alergii

Analize pentru viermișori la copii

Diagnosticul se stabilește de medicul pediatru după consultul clinic, evaluarea simptomelor și efectuare unor teste de laborator, precum: 

  • examentul coproparazitologic - de multe ori sunt necesare mai multe probe;
  • test rapid imunologic - se efectuează pentru Giardia (are avantajul de a detecta și chisturile distruse, spre deosebire de examenul microscopic efectuat la examenul coproparazitologic, unde se observă doar chisturile intacte);
  • amprenta anală cu bandă adezivă scoci;
  • în unele cazuri, paraziții intestinali se văd cu ochiul liber în scaun sau în regiunea anală: oxiurii sunt mici și albi, cu aspect de fir de ață, limbricii sunt cilindrici, alb-roz cu extremități subțiri, cu o lungime de până la 35 cm;
  • analize de sânge obișnuite -care pot arăta anemie, eozinofilie;
  • ecografia abdominală - poate să identifice în unele cazuri prezența parazitului prin semnele indirecte (meteorismul abdominal) sau prin complicațiile prezente (ocluzia intestinală).

Viermișori la bebeluși de 6 luni

Bebelușii sunt destul de rar infectați cu paraziți intestinali, aceștia fiind mai frecvenți la copiii de peste 1 an. Este destul de greu să-ți dai seama dacă bebelușul tău are viermișori deoarece infestarea este de cele mai multe ori asimptomatică sau simptomele pot fi extrem de blânde și graduale. Totuși, pot fi anumite indicii care să te determine să faci mai multe analize, și anume, dacă cel mic prezintă un abdomen inflamat și dureror, pierde în greutate, este irascibil, nu doarme sau vomită. De asemenea, un semnal de alarmă poate fi și pofta de a mânca lucruri necomestibile precum: cretă, pământ sau hârtie. Dacă prezintă mâncărimi la nivelul anusului, este bine să verifici în fiecare seară fundulețul bebelușului pentru a vedea dacă sunt urme de viermișori. Totodată, urmărește și scaunul copilului deoarece prin fecale se pot elimina mai mulți viermișori. 

Chiar dacă viermișorii la bebeluși reprezintă mai mult un disconfort decât o boală, lăsați netratați ei se pot agrava și pot apărea complicații precum sângerarea intestinală, malnutriție, pierdere în greutate sau anemie. Bebelușii infectați au sistemul imunitar deficitar și sunt vulnerabili la alte boli. Specialiștii avertizează că, pe termen lung și în cazuri rare, infecția cu viermișori poate afecta dezvoltarea fizică și intelectuală a copilului, cauzând întârzieri de creștere (mai ales dacă se ajunge la anemie și malnutriție).

Tratament pentru viermișori la copii

În funcție de tipul infestării, medicul va prescrie un anumit tratament medicamentos. Pe lângă medicația orală, este posibil să fie necesară și administrarea unui supliment de fier, dacă cel mic are anemie. Cel mai probabil întreaga familie va primi tratament, chiar dacă nimeni altcineva în afară de copil nu prezintă simptome.

Tratamentul pentru giardia

Acesta constă în administrarea de medicamente antiprotozoare (cum sunt metronidazolul sau tinidazolul) care distrug parazitul. Tratamentul se administrează numai la recomandarea și conform indicațiilor medicului. În unele cazuri, simptomele de giardioza dispar și fără tratament, dar medicii recomandă tratarea acestei boli pentru a preveni răspândirea ei.

Tratament pentru limbrici

Tratamentul medicamentos în cazul bolii provocate de limbrici este destul de simplu și durează puțin. De obicei, se utilizează antihelmintice care distrug sau paralizează viermișorii la copii, dar tratamentul medicamentos omoară doar limbricii adulți. În general, limbricii sunt eliminați prin fecale. E important să nu administrezi copilului tratament pentru limbrici doar în cazul în care acesta a fost prescris de medicul pediatru.

Tratament pentru oxiuri

Cele mai folosite medicamente sunt mebendazolul, albendazolul și pamoatul de pirantel. Tratamentul se administrează în două doze medicamentoase, luate la o distanță de 3 săptămâni.

Reguli de igienă

În cazul tuturor infestărilor, pe lângă medicație, este esențial să se respecte reguli stricte de igienă, care să includă următoarele:

  • spălarea mâinilor cu apă și săpun înainte de fiecare masă, dar și în timpul zilei, ori de câte ori va fi necesar;
  • schimbarea lenjeriei intime în fiecare zi și duș cald dimineața și seara pentru întreaga familiei (nu se face baie în cadă deoarece există riscul de recontaminare);
  • spălarea lenjeriei intimă, a lenjeriei de pat, pijamalelor și prosoapelor la temperaturi foarte ridicate și apoi scălcarea lor cu fierul de călcat;
  • folosirea individuală a prosoapelor;
  • tăierea unghiilor foarte scurt (toți membrii familiei);
  • schimbarea lenjeriei de pat se face cu mare atenție, adică nu se vor agita cearșafurile, astfel încât ouăle să nu fie împrăștiate pe alte suprafețe.

Tratamente naturiste pentru viermi

viermisori-la-copii-usturoi

Remediile naturiste sunt utile pentru a preveni infestarea și a trata acești viermișori la copii. Iată câteva dintre acestea:

  1. Usturoiul. El este un foarte bun aliat împotriva parazitozelor intestinale. Anumite substanțe pe care le conține usturoiul „paralizează" viermii și aceștia nu se mai opun mișcărilor tubului digestiv care îi impinge spre rect, eliminându-i. Dacă pacientul este un pic mai mare, usturoiul poate fi mâncat ca atare. Dacă are sub 3 ani, se recomandă administrarea usturoiului sub formă de mujdei. O altă variantă este să fierbi 2-3 căței de usturoi în lapte (aproximativ o cană), apoi să strecori laptele printr-o sită și să i-l dai copilului să-l bea.
  2. Semințele de dovleac crude. Și ele sunt foarte bune dacă vrei să scapi de viermișori la copii. Pe lângă minerale, semințele de dovleac conțin și vitamina K, fosfor și zinc, iar aceste ingrediente le fac eficiente împotriva viermilor intestinali. Pentru eliminarea viermilor, semințele de dovleac trebuie mâncate înainte de fiecare masă, inclusiv dimineața. Pentru a avea o eficiență maximă, semințele trebuie să fie consumate pe stomacul gol
  3. Cimbrul. Având proprietăți antibacteriene, cimbrul stimulează digestia și creează un mediu neprietenos pentru viermișorii la copii. Cimbrul este eficient în special împotriva giardiei, iar pentru copii sunt recomandate de obicei ceaiurile mai slabe din cimbru.
  4. Infuzia de pelin. Pelinul este foarte bun pentru a-i face băi calde de șezut micuțului pacient.

Pe lângă cele enumerate mai sus, mai sunt și alte alimente care și-au dovedit eficiența în lupta împotriva viermișorilor la copii. Astfel, alături de usturoiul crud, poți introduce în dieta copilului cât mai mult ananas, morcovi și citrice. De asemenea, poți folosi în mâncare condimente precum cuișoare, tumeric sau oregano.

Tratamentul naturist pentru parazitii intestinali ar trebui sa fie prima alegere pentru a trata un copil. Este usor de procurat si fara atat de multe reactii adverse si efecte secundare, leacurile pe care le cunoastem din familie sunt eficiente. Qbebe iti ofera cateva retete sigure impotriva viermisorilor.

Leacurile bunicii sunt cele pe care toti le cunoastem din familie, de la cunoscuti sau din revistele cu profil naturist si care se dovedesc a fi foarte folositoare, mai ales atunci cand trebuie sa tratam problemele de sanatate ale copiilor. Evident ca, in general, pentru majoritatea afectiunilor trebuie sa mergem la medic si sa urmam tratamentul prescris de acesta. In unele cazuri insa, leacurile bunicii pot fi folosite in paralel cu tratamentul prescris de pediatru. Qbebe iti ofera cateva retete naturiste impotriva limbricilor, a oxiurilor, a teniei si a giardiei.

Paraziti intestinali: tratamente naturiste pentru limbrici

 Usturoi

Limbric este denumirea populara pentru un parazit care se numeste, de fapt, Ascaris lumbricoides. Acesta infesteaza mai ales copiii, este lung (intre 15 si 25 cm) si alb. La fel precum giardioza, se transmite prin apa contaminata, maini murdare, fructe si legume nespalate. Initial se localizeaza la nivelul plamanilor, de unde migreaza in intestinul subtire si datorita formei alungite, poate patrunde in caile biliare, pe canalul pancreatic sau in apendice. Se inmulteste rapid in intestin, uneori rezultand un ghem de viermi ce poate produce ocluzie intestinala. Majoritatea formelor de boala sunt asimptomatice, insa parazitii pot fi observati in scaunul copilului. Atunci cand apar simptome, initial este observata tusea (deoarece parazitii sunt prezenti in plamani), ulterior aparand durerile abdominale, varsaturile, diareea (afectarea intestinului subtire).

Iata cateva dintre leacurile bunicii impotriva limbricilor, care s-au dovedit eficiente:

• O lingurita cu ulei din seminte de dovleac, administrat zilnic, dimineata pe stomacul gol.

• Macina samburii unei lamai in rasnita de cafea si apoi amesteca praful rezultat cu o lingurita de miere. Da-i copilului sa manance acest amestec in fiecare dimineata, timp de cel putin 5 zile, pe stomacul gol.

• Da-i copilului sa manance cat mai mult usturoi, insa este foarte important sa manance si un catel de usturoi dimineata, pe stomacul gol.

Paraziti intestinali: tratament natural pentru giardia

 Seminte de dovleac

Giardioza, denumita popular si giardia este o boala intestinala cauzata de infectia cu parazitul Giardia lamblia (sau Giardia intestinalis). Simptomele sunt diareea, crampele abdominale, greata, varsaturi, lipsa poftei de mancare, flatulenta si simptome generale intestinale. Simptomele care apar la copii sunt reprezentate de deficitul de crestere si luare in greutate. Simptomele de giardioza pot sa apara doar o data pentru o perioada scurta de timp sau pot sa apara si sa dispara pe o perioada mai lunga de timp. Trebuie sa stii ca, uneori, este posibil ca micutul (sau chiar adultul) sa nu mai prezinte simptome, desi infectia parazitara este inca prezenta.

Iata cateva tratamente naturale pentru giardioza:

• Tratament pentru giardia cu ovaz - Se spala bine 125 g de ovaz si se pune in 500 ml de apa, apoi se fierbe pana cand apa scade la jumatate. Cantitatea ramasa, se consuma pe parcursul intregii zile (se poate bea si toata odata). Dupa doua saptamani se repeta procedeul. Desi este un tratament usor de facut este foarte eficient. Cei care l-au incercat au reusit sa scape de giardia.

• Tratament cu seminte de dovleac - Dimineata inainte de a manca altceva, se mesteca 10-15 seminte de dovleac crude (decojite) si apoi se bea o ceasca de apa plata la temperatura camerei. Acest remediu se aplica sapte zile, sapte zile pauza si apoi iar sapte zile.

• Tratamentul cu nasturas - Se face o infuzie din 2-3 inflorescente de nasturas (Nasturtium officinalis) la o cana de apa si se bea dimineata pe stomacul gol timp de 7 zile. Dupa 7 zile de pauza, tratamentul se reia pentru alte sapte zile.

Paraziti intestinali: tratamente naturiste pentru oxiuri

 Ceai

Oxiurii, denumiti medical Enterobius vermicularis sunt un tip de parazit rotund care infecteaza adesea omul. Oxiurii sunt paraziti ubicuitari care se caracterizeaza prin faptul ca se limiteaza (in conditii de imunocompetenta a sistemului imun) la a popula tubul digestiv al gazdei. Calea principala de infectie este reprezentata de cea fecal-orala (maini murdare si alimente contaminate), insa exista si autoinfectie (exogena si endogena). Spre deosebire de foarte multi alti paraziti intestinali, oxiurii nu trec in torentul sangvin si ajung doar rar in alte organe (vagin, trompe uterine, ficat sau peritoneu), deoarece numai in tubul digestiv au conditii propice dezvoltarii si inmultirii. Cel mai des, simptomele oxiurilor se reduc la pruritul (mancarimea) anal, insa uneori poate sa intervina scaderea in greutate, lipsa poftei de mancare si durerile abdominale insotite de modificarea tranzitului intestinal (scaune mucoase, diareice).

Iata cateva dintre leacurile buncii impotriva oxiurilor:

• Nucile au un puternic efect anti-vermifug si sunt foarte eficiente in lupta contra oxiurilor si in refacerea florei intestinale. Prepara un suc de cartofi cruzi si amesteca-l cu 4 linguri cu ulei de nuca. Copilul trebuie sa bea acest amestec in fiecare dimineata pe stomacul gol, timp de minimum 5 zile.

• Se amesteca 2-3 grame de pulbere de pelin (Herba Absinthii) cu 2 lingurite de miere si se administreaza dimineata pe stomacul gol.

• Tot cu pelin (Herba Absinthii) se pot face bai locale. Se prepara o infuzie din 20-30 grame de planta la un litru de apa.

Paraziti intestinali: tratamente naturiste pentru tenie

 Bunica si nepoata

Unul dintre cei mai cunoscuti paraziti intestinali este, fara indoiala, tenia. Tenia (sau viermele-panglica) patrunde in organism prin ingerarea de carne de vita sau porc infestata. In intestin, tenia creste sub forma unor viermi lungi de 10 metri. Deseori boala trece neobservata, neavand manifestari clinice. In unele cazuri se poate manifesta prin dureri abdominale moderate, astenie si stare de rau. Fiind destul de frecvent intalnit, impotriva acestui parazit intestinal se cunosc mai multe leacuri.

Iata cateva tratament naturiste eficiente pentru a elimina tenia:

• Feriga este considerata cel mai eficient leac impotriva teniei, insa trebuie sa ai grija sa respecti dozele indicate, deoarece poate fi toxica in cantitati mai mari. Leacul este interzis gravidelor. Pentru copii, amesteca ½ lingurita de praf de rizomi de feriga (obtinut prin pisarea plantei uscate) cu o ½ lingurita de miere. Se administreaza dimineata, cu inghitituri foarte mici.

• O lingurita de ulei de alun, timp de 15 zile, in fiecare dimineata pe stomacul gol. Se poate procura din magazinele naturiste.

• Propolisul este foarte eficient in eliminarea teniilor. Se administreaza o picatura pentru fiecare kilogram de corp, in 3-4 reprize.

Micutii tai s-au confruntat pana acum cu viermisorii intestinali? Cum ati scapat de ei?

Viermișori la copii: sfaturi utile

Pentru a evita viermișorii la copii este foarte important să te asiguri că igiena copilului este foarte bine pusă la punct. Ai grijă să se spele cât mai des pe mâini și să se spele corect, cu apă și săpun. De asemenea, ajută să ții permanent legătura cu educatoarea sau învățătoarea copilului pentru a afla dacă s-a anunțat vreun caz de infestare cu viemi în clasă sau în școală. Distrugerea paraziților reprezintă un factor primordial în menținerea stării de sănătate a populației și pentru dezvoltarea normală a copilului. Prin urmare, o dată ce medicul a depistat viermișori la copii, toată familia trebuie să facă testele necesare și să urmeze o formă de tratament indicată de specialist.

Bibliografie:

http://www.livestrong.com/article/219737-how-to-treat-worms-in-children-using-natural-medicine/
http://www.sfatulmedicului.ro/Parazitoze/enterobius-vermicularis-oxiurii_678
Revista "Sanatatea de azi", august 2011

Surse: kidshealth.org; babycentre.co; webmd.com; sfatul medicului.ro

Surse foto: Pixabay.com

Articolul urmator
„Nu găsesc capul bebelușului”. Povestea nașterii unei mame care a adus pe lume un copil cu microcefalie
„Nu găsesc capul bebelușului”. Povestea nașterii unei mame care a adus pe lume un copil cu microcefalie

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am văzut un copil necunoscut la miezul nopții în casă. După câțiva ani am realizat că era viitorul nostru copil
    Am văzut un copil necunoscut la miezul nopții în casă. După câțiva ani am realizat că era viitorul nostru copil

    O mămică povestește, într-o postare pe Reddit, că a trăit o întâmplare cel puțin bizară în urmă cu câțiva ani, când încă nu îl...

    Medicii mi-au spus că sunt infertilă, dar în aceeași zi mi-a apărut în casă, ca prin vis, un copil. Viitorul meu copil
    Medicii mi-au spus că sunt infertilă, dar în aceeași zi mi-a apărut în casă, ca prin vis, un copil. Viitorul meu copil

    Când doctorii mi-au spus că sunt infertilă, am simțit cum cerul se prăbușește peste mine. Îmi doream cu disperare să fiu mamă. Dar apoi s-a întâmplat ceva...

    „A spus că sunt un copil rău. De ce nu mă iubește nimeni?” O femeie adoptă un copil abandonat și viața i s-a schimbat radical
    „A spus că sunt un copil rău. De ce nu mă iubește nimeni?” O femeie adoptă un copil abandonat și viața i s-a schimbat radical

    Întâlnirea cu anumite persoane îți poate schimba radical viața. Chiar dacă inițial poți trece prin anumite obstacole, prin anumite provocări, vei ajunge să...

    Ilinca Vandici nu își dorește ca fiul ei să fie elev premiant. „Nu îmi doresc copil de 10. Eu am fost cumva forțată să fiu copil de 10 și nu a fost ușor
    Ilinca Vandici nu își dorește ca fiul ei să fie elev premiant. „Nu îmi doresc copil de 10. Eu am fost cumva forțată să fiu copil de 10 și nu a fost ușor

    Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare de la noi este mama unui băiețel de șase ani, Zian, și, în cadrul mai multor interviuri, a vorbit despre educația pe care se...

    Copil la 30 de ani vs. copil la 38 de ani. Cât de greu mi-a fost în a doua etapă
    Copil la 30 de ani vs. copil la 38 de ani. Cât de greu mi-a fost în a doua etapă

    Aducerea pe lume a unui copil și responsabilitățile creșterii acestuia sunt foarte mari, indiferent de vârsta la care femeia devine mamă. Cum este să fii mamă la 30 de ani,...

    De ce să nu bați niciodată palma cu un copil: „Un copil cu care bați palma te va trata de la egal, la egal!”
    De ce să nu bați niciodată palma cu un copil: „Un copil cu care bați palma te va trata de la egal, la egal!”

    Un gest complet normal de apropiere față de copil este blamat foarte dur de către un expert în parenting care susține că, până la o anumită vârstă, copiii și...

    Regret că am făcut al treilea copil...
    Regret că am făcut al treilea copil...

    Deși credea că al treilea copil îi va completa familia, o mamă s-a înșelat amarnic. Acum regretă decizia de a mai face un copilaș care a schimbat complet dinamica...

    De ce trebuie să eviți să crești un copil de „sticlă”?
    De ce trebuie să eviți să crești un copil de „sticlă”?

    Copilul de „sticlă” s-a simțit sau se simte invizibil în relația cu părinții săi, deoarece toată atenția și grija acestora sunt îndreptate spre fratele sau...

    © 2025 Qbebe