Strănutul la bebeluși: a răcit sau e normal?

Strănutul la bebeluși: a răcit sau e normal?

Mirela Floricescu - Redactor

Strănutul este o reacție involuntară a organismului prin care se elimină particule străine din căile respiratorii. Strănutul la bebeluși este normal, numai dacă nu este însoțit și de alte simptome precum congestie nazală sau tuse. Dacă bebe strănută și tușește, atunci este posibil să vorbim de o infecție virală. Trebuie să fi atentă la starea de sănătate a celui mic și să mergi cu el la medic dacă nu se simte bine. Află mai jos când este strănutul la bebeluși normal, dar și când reprezintă un motiv de îngrijorare.

Strănutul la bebeluși

Este normal să fi atentă la tot ceea ce i se întâmplă bebelușului tău. Orice lucru pe care bebe îl face, este analizat de mămici. Poate te întrebi de ce strănută bebelușii des? În primele 3 – 4 luni de viață, copii respiră în cea mai mare parte pe nas. De asemenea, au căile respiratorii foarte mici. Strănutul la bebeluși este un reflex normal venit în urma inhalării de particule de la haine, animale de companie sau praful din cameră. Pentru bebeluși este normal să strănute de mai multe ori față de un adult, deoarece ei au nevoie să-și curețe nasul mai des. Este posibil ca bebe să strănute și când este scos în aer liber, fie de le sensibilitatea pe care o are la razele soarelui, la poluare sau de la plantele din jurul său.

bebelus-cu-haina-pufoasa-si-gluga-pe-cap-care-stranuta

Strănutul la nou-născuți vine și de la alăptare. Copilul stă lipit cu una dintre nări de pieptul mamei, iar pentru a respira din nou pe ambele se poate ca el să strănute de câteva ori. Pe de altă parte, imediat după naștere un nou-născut strănută tocmai pentru a elimina lichidul amniotic rămas în căile respiratorii. Așa că, strănutul al bebeluși reprezintă un reflex normal prin care tractul respirator este menținut curat. Nu există motive de îngrijorare dacă strănutul nu este însoțit și de alte simptome.

Strănutul și sughițul la bebeluși

Strănutul și sughițul la bebeluși sunt două lucruri normale. Dacă strănutul ajută la eliminarea particulelor din năsuc, sughițul apare când stomăcelul lui bebe este plin cu lapte și aer. Copii mănâncă cu poftă, așa că în timpul mesei el va inhala și foarte mult aer. Acesta din urmă va face ca diafragma să se contracte timp de câteva minute. De aceea, reprizele de sughiț apar adesea după mese și nu au o durată fixă. Dacă bebe are sub 3 – 4 luni, diafragma lui este nedezvoltată, așa că o repriză de sughiț poate dura chiar și 30 de minute. În același timp, la copii mai mari sughițul se oprește după maxim 5 minute.

bebelus-in-scutec-alb-care-sta-pe-spate-si-stranuta

Mămicile nu trebuie să se panicheze dacă bebe strănută și sughite. Sunt lucruri firești pentru un organism încă fragil. Pentru a opri sughițul celui mic, poți să-l ți în brațe în poziție verticală, deoarece aceasta favorizează eliminarea aerului. Un alt sfat este să-l pui pe bebeluș la sân. Suptul ajută la relaxarea diafragmei. Este interzis să îi dai bebelușului medicamente, miere sau ceai. Sughițul este un reflex care se oprește de la sine și nu are nevoie de tratament.

Bebe strănută și tușește

Tusea reprezintă motiv de îngrijorare în ceea ce privește starea bebelușului. Răceala comună și gripa sunt cele mai frecvente cauze ale tusei și strănutului excesiv la bebeluși. Părinții trebuie să meargă imediat la medic cu puiul lor dacă bebe strănută des, are febră peste 38℃, este deshidratat, respiră cu dificultate, are congestie nazală, refuză mâncarea și este slăbit. Pentru curățarea nasului și calmarea tusei se poate folosi un aspirator nazal. De asemenea, mediul în care stă bebelușul, favorizează apariția tusei și a strănutului.

În camera celui este interzis să pui odorizante și trebuie aerisită în fiecare zi. NU îi da bebelușului medicamente sau siropuri pentru tratarea răcelii sau a gripei. Multe siropuri sunt interzise copiilor sub 6 luni și mare parte dintre antitermicele și antitusivele existente în farmacii nu sunt aprobate de către Administrația Națională a Medicamentului (ANMDMR) la copii mai mici de 6 ani. Dacă bebelușul strănută des și tușește, doar pediatrul poate decide care este tratamentul potrivit pentru el.

Bebe curge nasul și strănută

Congestia nazală este un alt simptom al răcelii comune. Așa cum tusea trebuie luată în serios, faptul că lui bebe îi curge nasul trebuie să fie un motiv de îngrijorare pentru tine. Răcelile comune apar când bebelușul a intrat în contact cu anumite virusuri. El având un sistem imunitar vulnerabil, poate contacta cu ușurință virusuri prin strănut și tuse de la o persoană infectată sau atingerea unor obiecte contaminate. Pe lângă reprizele de strănut firești, răceala sau gripa sunt răspunsul la întrebarea „de ce strănută nou-născuții?”. NU îi administra copilului antibiotice sau aspirină după bunul plac. Antibioticele nu sunt eficiente în cazul infecțiilor virale, iar aspirina este interzisă la copii sub 6 ani, deoarece există riscul apariției sindromului Reye.

copil-cu-ochii-albastrii-si-cu-bluza-turcoaz-isi-tine-doua-degete-sub-nas-si-unul-langa-ochi

Bebelușii sunt încurajați să treacă singuri peste răceală, ajutați doar de remedii naturiste. Pentru sugari este recomandată doar alăptarea. Prin laptele matern bebe primește nutrienții de care are nevoie pentru a învinge virusul. Mergi rapid cu bebelușul tău la medic dacă prezintă și alte simptome precum febra, respirația greoaie sau apatia.

Bebe strănută des forum

Mămicile se încurajează reciproc pe forumuri. Strănutul este un lucru firesc la cei mici, iar mămicile care răspund întrebărilor puse susțin același lucru. Iată care sunt cele mai bune sfaturi adunate de pe forumuri despre strănut des la bebeluși.

fetita-asiatica-cu-bluza-roz-si-funda-pe-cap-isi-tine-o-mana-la-nas-si-stranuta

„Aproape toți bebelușii strănută în primele luni. Și eu am pățit la fel cu bebe și am sunat doctorul. El mi-a zis ca bebe încă elimină mucozități și se acomodează cu aerul extrauterin. Dacă observi și alte simptome la cel mic, atunci poate fi vorba de o răceală.” – ro-mamma.com forum

„Și noi am pățit așa când aveam copiii mici. Doctorul ne-a explicat ca strănutul este de la resturile de lapte care rămân pe faringe. Unul dintre copii mei avea și în năsuc reziduuri de lapte, mai ales că regurgita foarte des. Pediatrul ne-a recomandat batista sugarului pe care să o folosim zilnic.” – ro-mamma.com forum

„Acum depinde și ce înțelegeți prin a strănuta des. Fiul meu strănută zilnic de mai multe ori, iar doctorul mi-a zis că e normal. Cel mic n-a fost răcit niciodată. A avut doar o formă ușoară de roșu în gât pe la 6 luni. Nu vă faceți probleme, deoarece este normal ca bebelușii să strănute.” – parinti.com forum

„Strănutul la bebeluși este cauzat de praf și alte substanțe din aer. Sunt mirosuri noi cu care trebuie să se obișnuiască. Totodată, sughițul la bebeluși este un mecanism de reglare a aparatului respirator care nu este îndeajuns de dezvoltat. Strănutul și sughițul sunt normale așa că nu vă faceți griji.– parinti.com forum

„De ce strănută bebelușii? Vorbim despre secrețiile din nas, care declanșează automat strănutul, bebelușul neștiind cum să-și sufle nasul. Trebuie să îi cureți nasul în fiecare seară cu o pompiță de cauciuc, după ce i-ai pus ser fiziologic în nas. Pentru aspirarea secrețiilor există și un dispozitiv în farmacii, numit batista bebelușului.” – romedic.ro forum

Strănutul la bebeluși este normal atâta timp cât nu vine însoțit și de alte simptome specifice răcelii sau gripei. În acele cazuri, motivele tale de îngrijorare sunt întemeiate și trebuie să-ți duci puiul imediat la pediatru pentru un consult. În cazul unei răceli, NU îi administra copilului niciun fel de medicament fără recomandare din partea unui specialist. Dacă bebe are doar reprize dese de strănut, atunci pur și simplu orgamismul încearcă să scape de particulele din aer care îngreunează respirația.

Surse: healthline.com, copiisiparinti.ro, desprecopii.com, romedic.ro, reginamaria.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Capul bebelușului meu a început să pulseze. Cei din jur s-au speriat, dar este un lucru perfect normal!
Capul bebelușului meu a început să pulseze. Cei din jur s-au speriat, dar este un lucru perfect normal!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?
    Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?

    De la primii pași nesusținut de părinți și până la primii pași făcuți cu încredere în forțele proprii există multe căzături și lacrimi pe obraji (atât...

    Este normal să-ți iubești animalul de companie mai mult decât copilul?
    Este normal să-ți iubești animalul de companie mai mult decât copilul?

    Uneori, oamenii spun lucruri la care nu te aștepți. E normal ca o mamă să-și iubească câinele mai mult decât copilul? Discutăm mai jos.

    Este normal să mă simt fericită și liniștită după ce soțul meu s-a mutat de acasă?
    Este normal să mă simt fericită și liniștită după ce soțul meu s-a mutat de acasă?

    O femeie a fost căsătorită cu soțul ei timp de 16 ani, iar în urmă cu câteva zile, soțul ei a plecat de acasă. Aceasta declară că simte o fericire și o ușurare cum nu...

    Mi se pare normal ca soția mea să aibă grijă de copil noaptea și eu să mă odihnesc pentru serviciu
    Mi se pare normal ca soția mea să aibă grijă de copil noaptea și eu să mă odihnesc pentru serviciu

    Este normal ca dinamica unei relații să se schimbe odată cu venirea pe lume a unui copil. Cuplul trebuie să se adapteze unei noi etape, lucru care poate stârni o gamă variată de...

    Copilul meu fură dulciuri și gustări și le mănâncă pe ascuns. E un comportament normal?
    Copilul meu fură dulciuri și gustări și le mănâncă pe ascuns. E un comportament normal?

    O femeie cere ajutorul internetului cu privire la comportamentul fiului ei. Acesta fură din casă dulciuri și alte gustări și le mănâncă pe ascuns. Familia a încercat să...

    Până la ce vârstă este normal ca frații de sex diferit să împartă camera?
    Până la ce vârstă este normal ca frații de sex diferit să împartă camera?

    Pentru copiii, împărțirea camerei cu sora sau cu fratele este o mare bucurie. Însă pe măsură ce cresc, s-ar putea să nu mai fie la fel de entuziasmați de acest lucru. Uite...

    „Încă fac baie cu copilul meu de 7 ani. Mi se pare normal să știe cum arată un corp de adult”
    „Încă fac baie cu copilul meu de 7 ani. Mi se pare normal să știe cum arată un corp de adult”

    O mamă își expune decizia controversată de a face baie cu copiii ei, inclusiv cu băiețelul în vârstă de 7 ani. Deși este aspru criticată în mediul online,...

    Este normal? Jumătate din mămicile de nou-născut se gândesc să își rănească bebelușii, spune un studiu
    Este normal? Jumătate din mămicile de nou-născut se gândesc să își rănească bebelușii, spune un studiu

    Odată ce devii mamă, alături de bucuria enormă pe care o resimți, primul an de viață al copilului tău te va pune în față în față cu numeroase provocări. Printre...

    © 2025 Qbebe