Sughitul la bebelusi - cauze si remedii

Sughitul la bebelusi - cauze si remedii

Alexandra Negreanu

Bebelusul sughiță cam des? Îl ține sughițul câteva minute? Ți s-a întâmplat și ție? Mai jos vei găsi ce metodă să folosești pentru a-l calma pe bebe, dar și informații ce te vor ajuta să scapi de grijile provocate de sughițul nou născutului.

Ce este sughițul la bebeluși?

În primele luni de viață vei auzi cum bebelușul tău sughiță foarte des. De aceea, probabil te întrebi de ce sughit bebelușii. Pentru majoritatea mămicilor sughițul este un motiv de îngrijorare și se gândesc la tot felul de remedii prin care să oprească așa-zisul disconfort al celui mic. În realitate, pe cei mici nu-i deranjează în niciun fel sughițul, ba din contră, el are rol protector. Sughițul la nou născut împiedică laptele să ajungă în plămâni.

bebelus-care-este-tinut-in-pozitie-verticala-si-de-spate

Mulți copii sughiță în timpul mesei sau imediat după. Acest sughiț la bebeluși este perfect normal, fiind vorba despre contracțiile diafragmei, principalul mușchi al respirației. Sughițul la bebeluși apare frecvent în primele luni de viață, deoarece conexiunile neurologice ce controlează diafragma nu sunt încă dezvoltate complet, de aceea există o neconcordanță între respirație și înghițire.

Episoadele de sughiț la bebeluși apar cu precădere în timpul meselor, tocmai pentru că ei înghit foarte mult aer, iar corzile vocale se închid rapid. Toate acestea se întâmplă simultan cu toate contracțiile diafragmei. Această închidere bruscă a corzilor vocale cauzează sunetul pe care deja îl știm. Cu toate că există teama în rândul părinților ca bebe să nu fie deranjat de sughiț, trebuie să ști că acest fapt nu este adevărat. Cei mici nu sunt afectați în vreun fel de sughiț, putând chiar să doarmă în același timp.

Sughițul la bebeluși: ce este normal și când trebuie să mergem la doctor?

Accesele de sughiț la bebeluș pot să apară de mai multe ori pe zi și pot dura de la câteva minute, până la o oră. Cât timp sughițul nu îi aduce vreun disconfort celui mic și nu vine însoțit de alte simptome precum nervozitate, vomă sau plâns, atunci este considerat a fi un reflex normal a corpului. Vei observa că pe măsură ce diafragma se va dezvolta și episoadele de sughiț la bebeluși vor apărea mai rar. De obicei, sughițul la bebeluși dispare cu totul în jurul vârstei de 6 – 9 luni, atunci când toate conexiunile neurologice reușesc să coordoneze mai bine întreg procesul respirator.

bebelus-care-este-tinut-in-brate-si-se-uita-mirat

Motivul de îngrijorare trebuie să apară dacă micuțul sughite frecvent chiar și după vârsta de 1 an. În acele situații trebuie să mergi la doctor cu cel mic, deoarece poate fi vorba despre unele probleme de sănătate precum afecțiuni ale sistemului nervos central, laringită, faringită sau reflux gastroesofagian. Dacă sughițul afectează somnul copilul tău și refuză hrana din cauza lui, trebuie să ajungi rapid cu el la o consultație. Medicii recomandă evitarea remediilor populare pentru tratarea sughițului, precum folosirea sucului de lămâie, speriatul copilului sau trasul de limbă. Toate aceste lucruri nu vor face altceva decât să înrăutățească situația.

Cauzele sughițului la bebeluși

Motivele exacte pentru nou născuții care suferă de sughiț nu se știu cu exactitate. Această mică afecțiune nu este o problemă medicală ce poate fi tratată. Specialiștii afirmă că sughițul la nou născuți are de a face cu imaturitatea organelor interne. Pe măsură ce copilul se dezvoltă și se maturizează, la fel și sesiunile de sughițat se vor reduce în intensitate și frecvență.

Bebelușul sughiță după ce a fost alăptat: de ce sughiță bebelușii după masă?

În timpul primelor luni poți fi sigură că sughițul la nou născuți va veni la intervale regulate, în special atunci când devine excitat sau imediat după o masă. Acest lucru este destul de normal și nu este nimic în neregulă cu el. Sughițul este doar unul din multe comportamente normale și reflexe, care sunt comune pentru nou-născuți. De fapt, sunt șanse ca mama să fi simțit sughițul încă de cand bebe era în burtică. Într-adevăr, studiile au arătat că bebelușii pot incepe să sughițe încă din săptămâna a 6-a de sarcină.

Cât este normal să sughițe bebelușul?

Sughițul poate dura ceva - de la 1 minut, până la o jumătate de oră sau o oră la un moment dat, dar acesta nu afectează copilul în nici un fel. Va trece, până la urmă de la sine și trebuie să știi că pe ei nu îi deranjeanză, așa cum ne deranjează pe noi, adulții. Observă-ți bebelușul cum sughița în somn, fără să se trezească...și temerile tale vor fi înlocuite de emoția de a-ți privi bebelușul cum zâmbește în somn.

Ce sa faci când sughite un nou născut: trucuri verificate de mame

Toți bebelușii sughiță, iar mămicile vor să oprească acest reflex tocmai pentru ca puiul lor să nu fie deranjat. Deși sughițul este perfect normal la copii, poți încerca unele trucuri prin care să oprești această manifestare, iar multe sfaturi bune vin chiar de la alte mame. Iată mai jos trucuri pentru oprirea unui episod de sughiț la bebeluși de pe forumuri.

mama-care-isi-tine-copilul-in-brate-si-ii-tine-mana-pe-spate

„Bebelușul meu sughiță destul de des, de obicei după ce mănâncă și trebuie să dea aerul afară. Ca remediu, eu îl mai aplăptez puțin și se potolește.” – forum.7p.ro

„Fiul meu sughiță de când era mic. Încă din maternitate îmi spusese medicul să-i dau lămâie. I-am dat o singură dată și a început să plângă de parcă avea un milion de colici. Ulterior, am înțeles de ce sughiță un nou născut. Sughițul este ceva firesc și este bine ori sa îl mai alăptezi puțin, ori îl lași să sughiță în continuare, pentru că se oprește curând.” – forum.7p.ro

„Dacă bebe sughiță trebuie să îi dai niște ceai neîndulcit, îl ți în poziție verticală, iar apoi îl lași în pace. Nu te stresa, nu pațește nimic. În plus, poate nu îți vine să crezi, dar sughițul nu este atât de deranjant pentru cei mici.” – forum.desprecopii.com

„Orice lichid călduț îl ajută pe bebe. Fie ceai anticolitic sau câteva minute de stat la sân. La noi până la 2 luni a funcționat mai bine treaba cu sânul. După acee, s-au rărit episoadele de sughiț, iar acum îi dau ceai dacă se întâmplă să mai sughițe.” – forum.desprecopii.com

Metode băbești de a opri sughițul la bebeluși

Perioadele de sughiț la bebeluși sunt normale, dar părinții caută metode prin care să-l oprească. Când ne referim strict la sughiț la nou născut, atunci el are nevoie numai de lapte pentru a se opri. De evitat este celebra metodă cu zeama de lâmâie picurată în gură. Citricele proavoacă arsuri stomacale chiar și adulților, cu atât mai mult este dăunătoare bebelușilor care pot avea probleme gastrointestinale grave.

bebelus-care-sta-cu-gura-deschisa-si-este-sarutat-pe-frunte-de-catre-o-femeie

Pe lângă metodele enumerate mai sus pentru a opri acest sughiț la bebeluși, mai există altele care au ajuns cunoscute fiind date mai departe din generație în generație. În realitate, însă, nicio metodă bătrânească nu garantează că bebe se va opri din sughițat. Printre cele mai sigure metode bătrânești pentru orpirea unui se episod de sughiț la bebeluși se numără:

  • Să-i dai lui bebe o linguriță de apă la temperatura camerei (nu de la robinet).
  • Se pui puțin zahăr pe limba copilului. La baza acestei idei stă faptul că bebe se va concentra pe gustul dulceag, iar sughițul se va opri.

Zahărul și apa nu garantează că bebe nu va mai sughița, de aceea noi îți recomandăm să iei în considerare alte remedii prin care să-l ajuți pe cel mic, anume:

  • După masă ia-l pe bebe în brațe și ține-l așa în poziție verticală pentru 15 – 20 de minute. În acest mod, el va elimina aerul și gazele care s-au adunat în burtică.
  • Nou născuților trebuie să li se ofere sânul pentru a scăpa de sughiț. În timpul suptului la sân, diafragma se relaxează, iar sughițul se oprește.
  • După masă evită să începi cu el activități ce implică un grad mare de agitație, iar printre acestea se numără legănatul și săritul.
  • În timp ce sughiță, pune-l pe bebe lipit de burtica ta. Contactul cu pielea mamei este cel mai liniștitor lucru pe un bebeluș.
  • Pune-i o mână caldă pe burtică. Căldura generată va ajuta la relaxarea diafragmei foarte rapid.
  • Îl poți ridica pe cel mic pentru a-i sufla ușor în față. O astfel de tehnică ajută la schimbarea ritmului respirator.
  • Pentru a evita declanșarea unui episod de sughiț la bebeluși este bine ca sesiunile de alăptat să fie întrerupte de perioade scurte (20 de secunde) de eliminare a aerului.

Sughițul la bebeluși de 8 luni

La 8 luni încă pot exista perioade de sughiț la bebeluși. Abia după vârsta de 9 luni sughițul copiilor începe să dispară. Nu trebuie să te îngrijorezi dacă ai un copil de 8 luni care sughiță des. Acest lucru este provocat adesea de diversificarea alimentației. Față de perioada când bebe era hrănit doar cu lapte, deja la 8 luni alimentația presupune și mâncare solidă. De asemenea, copii la 8 luni mânâncă mai mult, ceea ce poate să le provoace adesea episode de sughiț, luând în calcul faptul că alimentele pe care le consumă nu apucă să se digere până la următoarea masă. Dacă bebelușul tău de 8 luni se hrănește corespunzător, ia în greutate și are o stare generală bună, atunci nu trebuie să te îngrijorezi în privința sughițului, deoarece va trece de la sine odată ce diafragma se va dezvolta complet.

Bebe 11 luni sughite des

Între 8 – 11 luni sistemul nervos ajunge aproape la maturizarea completă, iar acest lucru înseamnă că micuțul tău își poate coordona bine actul respirator. Într-adevăr, după mese este posibil să mai sughițe timp de câteva minute, poate din cauza faptul că mânâncă prea repede. În schimb, trebuie să mergi cu puiul tău la medic dacă observi că sughiță mai mult de o oră și chiar în timpul somnului. Nu mai aștepta să ajungi cu el la medic dacă observi că sughițul îi afectează activitățile zilnice și îl face irascibil. În cele mai multe cazuri bebelușii de 11 luni care sughiță des au boala de refluxgastroesofagian (o parte din conținutul stomacului se întoarce către esofag).

De ce sughit bebelușii în burtică

Poate o să ți se pară surprinzător când vei afla că accese dese de sughiț la bebeluși au loc încă de la finalul primului trimestru de sarcină. Sughițul la bebeluși în burtică este un semn pozitiv că plămânii se dezvoltă normal. Sughițul apare atunci când lichidul amniotic intră și iese din plămânii fătului, ceea ce provoacă contracții rapide ale diafragmei. O femeie gravidă nu poate simți sughițul bebelușului de la început, ci abia din luna 6 de sarcină. Sughițul bebelușului face ca burtica mamei să tresalte în mai multe mișcări ritmice, care pot dura de la 5, 15 sau chiar 20 de minute.

femeie-brunte-gravida-care-isi-tine-mainile-pe-burtica-si-zambeste

Dacă la început sughițul este un semn de bucurie, fiind un indicator al faptului că plămânii fătului se dezvoltă normal, motivul de îngrijorare trebuie să apară pentru viitoarea mămică abia după săptămâna 37 de sarcină. În acel moment al sarcinii, nu este normal ca bebe să sughițe de mai multe ori pe zi. Însă, dacă acest lucru se întâmplă, gravida trebuie să meragă la un control, deoarece sughițul constant poate fi un simptom al unui prolaps de cordon ombilical. Acest prolaps de cordon ombilical poate duce la complicații precum modificarea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac la făt, acumularea de dioxid de carbon în sângele bebelușului sau chiar decesul acestuia. Pentru a opri sughițul bebelușului în burtică după săptămâna 37 de sarcină, mămicile trebuie să folosească o pernă pentru maternitate, care va lua presiunea de pe zona abdominală și să se întindă în pat pe partea stângă.

Sughițul la bebeluși în burtică forum

Perioada sarcinii este unică în viața orcărei femei. Cele mai frumoase momente pentru o viitoare mămică sunt acelea când își simte bebelușul cum mișcă. Nu întotdeauna bebelușii dau din mâni sau picioare, ci burtica mămicii tresare pentru că ei sughiță. Iată mai jos confesiuni ale mămicilor care au simțit pe timpul sarcinii cum bebe sughița în burtică.

„Băiatul meu sughița în burtică de 2 ori pe zi, câte 5 – 7 minute. A continuat să sughițe frecvent și după ce l-am născut. Acum are 6 luni și nu mai sughiță așa des. Este perfect sănătos.” – forum.desprecopii.com

„Și bebelușul meu sughița în burtică. Acest sughiț la bebeluși se simte ca o pulsație, o bătaie ritmică. La mine se simțea numai în partea de jos a abdomenului pentru că bebe, începând de la 24 de săptămâni a stat numai cu capul în jos.” – ro-mamma.com forum

„Bebele meu sughița des în burtică. Am citit în unele cărți despre acest lucru, dar este așa de ciudat să-l simți. Eu simțeam o bătaie ritmică timp de câteva minute. Inițial mă speriasem și nu știam cum să-l fac să se liniștească.” – forum.softpedia.com

„Băiețelul meu sughița mereu în burtică, începând de pe la 6 luni. Doctorul îmi explicase că înghite lichid amniotic și de aceea îl apucă sughițul. Acum când îmi amintesc mă apucă râsul, deoarece îl apuca sughițul exact când mă întindeam seara să mă culc.” – forum.desprecopii.com

Ce poți să faci?

Nu există un medicament sau un sirop care să-l facă pe nou născut să se oprească din sughiț. Tot ce poți face este să îi dai o linguriță de apă sau ceai. Unii medici pediatri recomandă sa se administreze bebelușului 2-3 picături de lămâie, dar nu mai mult deoarece, în combinație cu laptele provoacă vomă. Sughițul se mai datorează și aerului pe care îl înghite bebelușul în timpul alăptării. Pentru a scăpa de el, ține bebelușul să eructeze (să dea aerul afară) și mai dă-i puțin să sugă. Dacă mai ia puțin lapte îi va trece sughițul.

femeie-bruneta-care-isi-tine-copilul-in-brate-in-camera-lui-cu-patut-si-nori-pe-pereti

De fapt, probabil, singurul lucru pe care-l poți face este să aștepți cu răbdare încheierea sesiunii de sughiț și poți să îi atragi micuțului sau micuței atenția în timp ce sughiță. Nu încerca metodele din bătrâni pe care le folosești pe adulți pentru a întrerupe sughițul copilului tău. Nici respirația în pungă, sperietura sau întoarcerea cu capul în jos nu sunt metode de încercat pe bebeluși.

Pe cât de îngrijorător pare sughițul pentru părinți, pe atât de normal este pentru copii. În primele luni de viață, au loc de câteva ori pe zi episoade de sughiț la bebeluși, iar acestea sunt firești, doearece puiul tău se află în plină dezvoltare. Dacă starea generală este bună și totul decurge normal, episoadele de sughiț la bebeluși nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru tine ca părinte.

Surse: thebump.com, babyneeds.ro, totuldespremame.ro, nastenatural.ro, clubulbebelusilor.ro, doc.ro, suntmamica.ro, reginamaria.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie
9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste
    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste

    Cârceii la picioare pot fi o experiență neplăcută și dureroasă, iar mulți oameni se confruntă cu această problemă în mod regulat. Cârceii se manifestă sub formă...

    Coșuri pe picioare: cauze și remedii
    Coșuri pe picioare: cauze și remedii

    Te-ai întrebat vreodată de ce îți apar pe picioare coșuri ? Am adunat în acest articol toate informațiile despre ce înseamnă apariția coșurilor pe picioare....

    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii
    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii

    Transpirația este un proces fiziologic natural și perfect sănătos, care contribuie la răcirea corpului și la prevenirea supraîncălzirii. Cu toate acestea, unele persoane pot...

    Umflături pe limbă: cauze și remedii
    Umflături pe limbă: cauze și remedii

    Limba este un organ ce îndeplinește funcții foarte importante, ajutându-te să înghiți, să mesteci, să simți gustul alimentelor și băuturilor și să vorbești....

    Stare de tristețe fără motiv: cauze și remedii
    Stare de tristețe fără motiv: cauze și remedii

    Te simți cuprinsă de tristețe, dar nu înțelegi de ce ? Sentimentul este pe cât de uman, pe atât de comun. Motivele din spatele acestuia pot fi nenumărate, fie de...

    Constipația la bebeluși: cauze și cum ne pot ajuta probioticele
    Constipația la bebeluși: cauze și cum ne pot ajuta probioticele

    Încă din primul an de viață al bebelușului tău, un tranzit intestinal normal pentru starea sa de bine contează foarte mult. Uneori însă, din diverse motive, tranzitul...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei
    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei

    O mămică din Statele Unite își crește copiii într-un stil de viață complet „bio”. Familia nu merge la medic, nu ia medicamente și nu consumă decât...

    © 2025 Qbebe