Suplimentele alimentare la copii: sfatul specialistilor

Suplimentele alimentare la copii: sfatul specialistilor

Alexandra Irimiea

Intre 5 picaturi de vitamina C si o portocala tu ce-ai alege sa-i dai copilului tau? Raspunsul este aproape evident pentru toata lumea: portocala! De ce? Pentru ca e naturala si pentru ca nu esti de acord cu administrarea facila de medicamente copilului tau. Dar daca organismul lui nu se satura cu o singura portocala si are nevoie de suplimente alimentare? E normal sa fii sceptic. Si mai normal este insa sa te informezi si abia apoi sa iei o decizie.

CE SUNT SUPLIMENTELE ALIMENTARE?

 
 
Definitie (Ministerul Sanatatii): preparate sub forma de tablete, capsule, drajeuri, pulberi sau lichide, care au in compozitia lor nutrienti (macro- si micronutrienti) si/sau alte substante comestibile, care sunt consumate in mod suplimentar fata de aportul alimentar obisnuit.
Reguli generale:
• trebuie avizate de Ministerul Sanatatii inainte de comercializare
• nu trebuie sa prezinte efecte adverse sau proprietati daunatoare (bineinteles, daca se respecta modul de administrare si indicatiile lui)
• beneficiile suplimentelor nutritive pentru sanatate trebuie sa fie mai mari decat riscurile.

CATEGORII DE SUPLIMENTE ALIMENTARE:


• Vitamine si elemente minerale
• Proteine pure sau sub forma de concentrate proteice, izolate proteice si hidrolizate proteice, aminoacizi si amestecuri ale acestora.
• Uleiuri alimentare considerate dietetice si acizi grasi polinesaturati esentiali
• Fosfolipide - lecitine, cefaline, serinfosfatide, inozitolfosfatide
• Fibre alimentare pana la cantitatea de 24 g/zi
• Lapte pentru copii, indiferent de varsta de administrare, dar fara indicatii terapeutice
• Produse pentru copii: lapte cu cereale si/sau fructe
• Indulcitori sintetici alimentari
• Produse pentru slabit si pentru mentinerea greutatii corporale, fara indicatii terapeutice
• Produse parabiotice: probiotice, prebiotice, simbiotice - alimente functionale care regleaza flora microbiana intestinala
• Produse pentru sportivi care contin vitamine, elemente minerale, proteine, hidrolizate proteice, aminoacizi, glucide usor asimilabile, acizi grasi esentiali si alti nutrienti cu rol in sustinerea efortului sportiv, in refacerea postefort, in dezvoltarea si mentinerea masei musculare.

CONFUZII INTRE SUPLIMENTELE ALIMENTARE

  

 „Topitorii de grasimi sunt suplimente alimentare dintr-o alta categorie si nu se recomanda gravidelor sau mamicilor care au nascut de curand si, in niciun caz, copiilor.

***

Suplimentele alimentare pe care le recomanda medicii si nutritionistii nu vindeca organismul, doar il ajuta sa fie mai puternic.”
(Florina Adela Mihail, consultant in nutritie)

SUPLIMENTE NECESARE PENTRU COPII: VITAMINA D

Primul care se introduce si care este acceptat de toata comunitatea medicala este vitamina D. Si asta pentru ca laptele matern nu contine suficienta vitamina D. Nici toate produsele de lapte praf nu contin cantitatea zilnica necesara, si anume 500-1000 de unitati.
Vitamina D (Calciferolul) ajuta la absorbtia intestinala a calciului si fixarii lui in oase, precum si reabsorbtiei fosforului de catre rinichi si previne instalarea rahitismului.
 

 „Bebelusul pleaca din maternitate cu aceasta recomandare: vitamina D3 zilnic, 2 picaturi pe cale orala, incepand de la 10-14 zile de viata pana la 18-24 de luni. Se continua si apoi administrarea pana la 6-7 ani, dar numai pe perioada sezonului rece, cand este redusa expunerea pielii la soare.”
(Rodica Lazar Contes, medic primar pediatru)

SUPLIMENTE NECESARE PENTRU COPII: FIERUL

Desi este cel mai bun pentru dezvoltarea imunitatii sugarului, laptele matern poate sa nu contina nici cantitatea suficienta de fier. De aceea, pana la diversificare, poate aparea anemia hipocroma fiziologica, mai ales la cei alimentati exclusiv la san pentru ca laptele praf este, de regula, imbunatatit cu fier suficient pentru dezvoltarea sugarului.

 

„La prematuri, la varsta de 2 luni se introduce fierul ca supliment alimentar. De cele mai multe ori acesta este asociat cu vitamina E. In plus, pentru o mai buna absorbtie, fierul este asociat si cu vitamina C. La sugarul nascut la termen, se pune problema anemiei la 4 luni.”
(Rodica Lazar Contes, medic primar pediatru)  

 

DE CE AVEM NEVOIE DE SUPLIMENTE ALIMENTARE?

Asa cum numele insusi spune, rolul unui supliment alimentar este sa completeze necesarul zilnic de vitamine si minerale de care are nevoie organismul. Ideal ar fi sa acoperim acest necesar doar din alimentatie, dar sunt situatii in care acest lucru este imposibil. 

„Suplimentii de nutritie se introduc in alimentatie pentru ca, in ziua de azi, ne este aproape imposibil sa mancam sanatos apeland la alimentatia traditionala.”
(Florina Adela Mihail, consultant in nutritie)

  


„Alimentatia corecta trebuie sa fie principala sursa de vitamine si minerale.”
(Rodica Lazar Contes, medic primar pediatru)

DE CE AVEM NEVOIE DE SUPLIMENTE ALIMENTARE?

  

„Datorita alimentatiei extrem de putin ‘naturale’ si deficitara in nutrienti, toata lumea are nevoie de suplimente nutritionale, dar nu toata lumea isi da seama de acest lucru. Dar si in cazul acestor suplimente, eficienta lor este diferita, chiar daca oamenii considera ca ele sunt la fel!”
(Florina Adela Mihail, consultant in nutritie)

 

DE CE AVEM NEVOIE DE SUPLIMENTE ALIMENTARE? 

  

„Bineinteles, conteaza si calitatea fructelor, legumelor, a carnii si a oualelor cumparate. Nu faci piata din locuri unde merele arata ca umflate cu pompa. Sunt parinti care cumpara carne de la diversi gospodari de la tara, la fel si ouale. De asemenea, o alternativa la ouale stresate din comert sunt ouale de prepelita (5-6 sunt echivalentul unui ou de gaina). In plus au mai putin colesterol.”
(Rodica Lazar Contes, medic primar pediatru) 

 

PRINCIPIILE NUTRITIEI


Nutritia celulara inseamna asimilarea substantelor hranitoare in interiorul celulei. Pentru imbunatatirea, pastrarea sau recapatarea sanatatii, aceasta asimilare trebuie sa se produca eficient si optim. Adica celula trebuia sa primeasca toti acei nutrienti de cea mai buna calitate care sa permita cresterea nivelului sau energetic, detoxifierea si regenerarea sa rapida, asigurand o diviziune celulara corecta. De buna functionare a fiecarei celule in parte depinde practic buna functionare a intregului organism. 

 


„Datorita unei alimentatii necorespunzatoare, poluarii, stresului, reactiilor emotionale, celulele noastre se degradeaza de la zi la zi, pierzandu-si din potentialul lor energetic.
Se spune ca suntem ceea ce mancam, dar este o mare diferenta intre ceea ce introducem in gura si ceea ce asimileaza celulele noastre.”
(Florina Adela Mihail, consultant in nutritie)

CAND INTRODUCEM ALTE SUPLIMENTELE ALIMENTARE LA COPII?


La varsta de un an a copilului este bine sa faci un mic bilant cu ajutorul analizelor de sange si sa afli nivelul calciului, magneziului si fierului – principalele minerale.

O carenta de vitamine si minerale se poate constata clinic prin semne de piele, prin rezistenta unghiilor, a firului de par, daca nu ia in greutate, daca diversificarea este dificila. De aceea, inainte de administrarea de suplimente alimentare este recomandat macar un consult medical inainte si, daca este cazul, se fac si analize.
(Rodica Lazar Contes, medic primar pediatru)

  


„De preferat, suplimentii de nutritie se pot da copiilor de la varsta de 1-2 ani, cand unii copii pot chiar sa le inghita fara probleme, iar altora li se pot amesteca in mancare. Copiii pot consuma  suplimenti alimentari la recomandarea nutritionistului, in conformitate cu varsta si necesitatile acestuia.”
(Florina Adela Mihail, consultant in nutritie)

CUM ALEGEM UN SUPLIMENT ALIMENTAR?

Sunt atatea firme care produc suplimente alimentare, iar preturile lor variaza atat de mult, incat de cele mai multe ori cumparatorul este confuz. Iar daca incearca sa citeasca eticheta... se lasa pagubas -  denumirile ingredientelor sunt parca scrise in chineza. Sa fie oare pretul singurul criteriu in alegerea unui supliment alimentar?

 

 „Toti suplimentii au conservanti, altfel ar fi imposibil de comercializat. Sunt anumite suplimente obtinute din plante presate la rece, in contradictie cu cele de sinteza (preparate in laborator) care, conform unor studii recente, sunt percepute de catre organism ca niste toxine – el lupta sa le elimine in loc sa le asimileze. Uleiurile de peste de calitate, sunt acelea obtinute din peste oceanic, nu din somon din crescatorii...”
(Florina Adela Mihail, consultant in nutritie)



Cel mai eficient este ca o persoana sa se ghideze si dupa denumirea producatorului, ca acesta sa aiba un renume, dar si studii clinice ale fiecarui produs in parte.

CAND SE VAD EFECTELE UNUI SUPLIMENT ALIMENTAR?


Dupa prima saptamana de consum de suplimente alimentare incep sa se vada si primele efecte. Bineinteles, modul in care sunt procesate difera de la organism la organism, in functie de metabolism.

 

 „O persoana care consuma suplimenti de vitamine si minerale, omega 3, trebuie sa se simta bine, sa fie energica, sa fie pozitiva, sa aiba un sistem imunitar puternic. Practic, daca noi nu avem nutrientii necesari in organism, nu ne simtim bine, suntem irascibili, avem dureri de cap, apar constipatiile, raceli frecvente, etc."
(Florina Adela Mihail, consultant in nutritie)

 

EXCESUL DE SUPLIMENTE ALIMENTARE DUCE LA OBEZITATE?

  

„Excesul de suplimenti de nutritie de buna calitate, nu duce la obezitate. Dar alimentatia nesanatoasa duce la obezitate. Factorii principali care determina obezitatea copiilor sunt lipsa exercitiilor fizice si dieta saraca in nutrienti si cu un continut ridicat de zaharuri, grasimi si aditivi alimetari.”
(Florina Adela Mihail, consultant in nutritie)  

CAND NU E NEVOIE DE SUPLIMENTE ALIMENTARE LA COPII?

  

„Daca copilul este alimentat corect (diversificare intre 4 si 6 luni, nu mai devreme), daca creste in greutate ca la carte si mananca si legume si fructe, carne, ou (galbenus pentru bebelusii pana intr-un an), uleiuri vegetale (de porumb, de floarea soarelui, de masline) si nu are alte semne (piele uscata, tonus si apetit scazut, copil mai putin reactiv: nu se ridica in fundulet, nu ridica capul), nu e nevoie de alte suplimente alimentare.”
(Rodica Lazar Contes, medic primar pediatru) 

 

CAND NU E NEVOIE DE SUPLIMENTE ALIMENTARE LA COPII?


Dr. Rodica Lazar Contes povesteste ca, printre mamicile care vin cu micutii pacienti la pediatru, multe dintre ele sunt stresate ca au copii prea slabi sau ca fac nazuri la mancare. Acest lucru se intampla mai ales cand sunt la varsta prescolara, moment in care ei sunt foarte vioi si necesarul lor caloric este crescut. La sfatul medicului sau, chiar si fara, ele ii indoapa pe copii si apoi, cand acestia se duc la scoala si nu mai au atata timp pentru activitati fizice, se plang ca s-au ingrasat.

„Mancatul putin sau mai bine zis, nemancatul, este o obsesie pentru unele mame.”
(Rodica Lazar Contes, medic primar pediatru)

 


„Daca e felul lui sa fie slabut, dar e sanatos, nu face infectii repetate, nu are probleme de piele si este activ, inseamna ca acestea sunt necesitatile lui. El nu trebuie agasat sa manance.”
(Rodica Lazar Contes, medic primar pediatru)

CAND NU E NEVOIE DE SUPLIMENTE ALIMENTARE LA COPII? 

  

 „Daca dieta unui copil este destul de variata, n-ar trebui sa aiba deficiente de fier (carne, ou), de calciu (lactate). Torusi, tin sa subliniez ca acestea sunt doar principii generale: mamica si pediatrul hotarasc impreuna daca este nevoie de suplimente alimentare.”
(Rodica Lazar Contes, medic primar pediatru)

 

 DE CE FAC COPIII NAZURI LA MANCARE


Si eu m-am intrebat de multe ori de ce nu vrea baietelul meu de un an si jumatate sa manance? Si, ca alte mamici, am incercat pe cat posibil sa-l fac sa bage ceva in gurita. L-am pacalit distragandu-i atentia cu jucarii, cu televizorul, cu pisicile si cateii de pe afara, ba chiar am incercat sa-l fortez sa manance. Totul pentru ca eu consideram inacceptabil ca pana la ora 18 masa lui sa fie doar un iaurt mic si... lapte matern. Acum am aflat de la un medic pediatru ca am gresit.

 

 „Copilul este agresat de atata insistenta sa manance sau este extrem de rasfatat si atunci poate avea un apetit scazut. Pe un copil de 2-3 ani nu-l intrebi ce vrea sa manance, nu-l lasi sa-si stabileasca singur dieta pentru ca nu e in stare de asa ceva. Parintele este cel care trebuie sa faca un meniu, cel care stie de ce are nevoie organismul lui. Cu cat il cocolosesti mai mult, cu atat e mai greu sa-l faci sa aiba un meniu sanatos, cu de toate.
Daca nu vrea sa manance ce ai tu de oferit, nu-i nicio problema, inseamna ca nu-i este foame. Lasa-l 2-3 ore si apoi va manca ceea ce ii dai.”
(Rodica Lazar Contes, medic primar pediatru)

 

 

Articolul urmator
"NU este NU!" Lista de reguli a unor proaspeți părinti când le vizitezi nou-născutul a îngrozit internetul
"NU este NU!" Lista de reguli a unor proaspeți părinti când le vizitezi nou-născutul a îngrozit internetul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Țipatul la copii poate fi la fel de dăunător ca și abuzul intim, conform specialiștilor
    Țipatul la copii poate fi la fel de dăunător ca și abuzul intim, conform specialiștilor

    O metaanaliză care cuprinde mai multe studii despre abuzul la copii a scos în evidență un lucru extrem de important. Se pare că țipatul la copii (abuzul verbal) are aceleași...

    Problemele alimentare la copii. Cum ne dăm seama că cel mic are o relație nesănătoasă cu mâncarea?
    Problemele alimentare la copii. Cum ne dăm seama că cel mic are o relație nesănătoasă cu mâncarea?

    Problemele sau tulburările alimentare erau mai puțin prezente în rândul copiilor acum câșiva ani, însă din păcate cazurile se tot înmulțesc. Citește...

    Părinții opresc frigiderele din cauza crizei economice. Cresc cazurile de copii cu intoxicații alimentare în Marea Britanie
    Părinții opresc frigiderele din cauza crizei economice. Cresc cazurile de copii cu intoxicații alimentare în Marea Britanie

    Copiii suferă din cauza intoxicațiilor alimentare și vin la școală cu haine murdare, pentru că părințoo opresc frigiderele, congelatoarele și nu mai folosesc mașinile de spălat...

    Reacția Marei Bănică după ce a aflat de neregulile de la Cheile Grădiștei, unde 100 de copii au suferit toxiinfecții alimentare
    Reacția Marei Bănică după ce a aflat de neregulile de la Cheile Grădiștei, unde 100 de copii au suferit toxiinfecții alimentare

    Săptămâna trecută, aproape 100 de copii cazați într-un complex din Cheile Grădiștei au suferit toxiinfecții alimentare, iar o parte dintre ei au fost internați în...

    Sfatul terapeutului: Cum ajut oamenii să decidă dacă își doresc copii
    Sfatul terapeutului: Cum ajut oamenii să decidă dacă își doresc copii

    „A fi sau a nu fi părinte?” aceasta este întrebarea care stă pe buzele multor cupluri în ziua de astăzi. Tot mai mulți tineri iau decizia de a aduce pe lume un...

    Am fost diagnosticată cu tulburare bipolară și mi s-a spus să nu mai fac copii. Mă bucur că nu am urmat sfatul terapeutului
    Am fost diagnosticată cu tulburare bipolară și mi s-a spus să nu mai fac copii. Mă bucur că nu am urmat sfatul terapeutului

    Christine a avut dintotdeauna stări care au fluctuat. Când era euforică, când se simțea deprimată. După ce a născut primul copil, a fost diagnosticată cu tulburare...

    Sfatul pediatrului: cel mai important sfat pentru a crește copii fericiți și sănătoși
    Sfatul pediatrului: cel mai important sfat pentru a crește copii fericiți și sănătoși

    Cine nu-și dorește ca al său copil să fie fericit și sănătos? Tocmai pentru că aceasta este prioritatea numărul 1 a părinților, un medic pediatru de peste hotare te învață...

    Studiu: adolescenții au dezvoltat tulburări alimentare grave după pandemie
    Studiu: adolescenții au dezvoltat tulburări alimentare grave după pandemie

    Un alt efect negativ pe care l-a lăsat pandemia: un număr îngrijorător de adolescenți au dezvoltat tulburări alimentare din 2018, până în prezent. În aceeași...

    © 2024 Qbebe